fbpx

11 huszonéves, akiktől ETF milliárdok sorsa függ

Lehet magad sem tudtad, de ha ETF-be fektetsz, jó eséllyel a te pénzed is néhány teljesen átlagos amerikai fiatal halálához van kötve. Legalábbis ha az S&P 500 indexet követő SPY jelű ETF jegyei benne vannak a portfóliódban.

Na nem kell megijedni, ez a 11 ember nem fog meglógni az ETF vagyonával, főleg mivel a Bloomberg cikke szerint a legtöbbjüknek fogalma sem volt arról, hogy bármi közük is lenne a szóban forgó alaphoz. De menjünk csak szépen sorjában, azzal kezdve, hogy mit is kell tudni erről a termékről.

Amerika első és mindmáig legnagyobb ETF-e


Azt már tudjuk, hogy az ETF-ek a lusta befektetők kedvelt termékei. Alacsony költségek mellett, magas szintű diverzifikációt biztosítanak azáltal, hogy lekövetik bizonyos indexek teljesítményét, emellett a befektetési jegyeikkel nap közben is lehet kereskedni a tőzsdén. Ha nem tiszta mi az ETF, akkor erre tovább. Már itt is az S&P 500 indexet hoztuk fel példának, hiszen ez historikusan 10% körüli teljesítményt produkált, amivel a legtöbb kisbefektető egészen boldog lehet (főleg a 0%-os bankbetétek korában).

De a lusta befektetés ezen formája nem mindig létezett vagy volt igényelt és biztosított. A tőzsde az aktív kereskedés helyszíne volt a 1990-es évekig. A passzív ETF típusú befektetési lehetőségek megjelenése és elterjedése az elmúlt 3 évtized során történt meg, előtte csak indexkövető alapok (a 70-es évektől kezdve) voltak. A passzív ETF-ek úttörője volt a SPDR (fun fact: az SPDR a   Standard & Poor’s depositary receipt rövidítéséből származik, de széles körben csak Spiderként hivatkoznak rá) S&P 500® ETF Trust, amit 1993. január 22-én alapítottak, ez volt az Egyesült Államok első valódi ETF-e. Tőzsdei kereskedési jele a SPY.

A SPY célja, hogy lekövesse az S&P 500 indexet, és teszi mindezt 0,0945%-os költség mellett. 1993 óta az átlagos éves hozama 9,53% volt. Ebből az ETF-ből naponta átlagosan kb. 71 millió jegy cserél gazdát, ez a világ legnagyobb ETF-e. További részleteket az SPY ETF-ről, például hozamok, eszközök iparági megbontása, stb. itt találhattok.

ETF-nek látszó csalfa tünemény

Mi köze van ennek az egésznek a bevezetőben említett 11 fiatal halálához? Az illuminátusokkal van dolgunk, esetleg az Anunnakik kívánják így átvenni a hatalmat a pénzügyi rendszerünk felett? Netán a gyíkemberek összeesküvéséről van szó? A kiválasztásuk a fenti Trónok Harca jelenethez hasonlóan zajlott? Mi az igazság?

Sokkal prózaibb… Valójában a világ legnagyobb ETF-e, a SPY, nem is ETF, hanem UIT, azaz Unit Investment Trust (magyar megfelelőt erre nem találtam, a unit az egységet jelent, értsd befektetési egység, az investment trust pedig befektetési alap, tessék ebből főzni ). Egy UIT létrehozása pedig más jogi szabályok alá esik, mint az azóta létrejött ETF-ek nagytöbbsége. A gyakorlatban ez egyetlen nagy különbséggel jár az ismert ETF termékhez képest: ilyen jogi struktúra nem jöhet létre örök időkre (és máshogy keletkezik az adózási kötelezettség is egy UIT esetén)Az ezt szabályozó törvény (rule against perpetuities) főleg a gazdag családok adózás nélküli vagyonátmentését hivatott megakadályozni. 1993 óta egyébként több állam is eltörölte ezt a korlátozást (pl.: New Jersey).

A törvény miatt volt szükség tehát arra, hogy meghatározott időre jöjjön létre az alap. Alapításakor 25 éves időtartam után járt volna le az ETF, de ezt 2004-ben módosították. Az alap eszerint két időpontban járhat le a) 2118 január 22-én, b) kiválasztott tizenegy 1990 és 1993 között született személy közül a legkésőbbi elhunytát követő 20 év. A kettő közül az érvényesül, amelyik előbb megtörténik, emellett egyéb különleges esetekben is beszüntethető az alap működése (például, ha nettó eszközértéke 350 000 000 dollár alá süllyed). Jelenleg egyébként a SPY-jal együtt 8 ilyen szerkezetben működő ETF létezik (közülük négynek nettó 10 milliárd dollár feletti az eszközértéke): SPDR S&P 500 ETF (SPY, A), QQQ (vagy másként Cubes) ETF (QQQ, B+), SPDR MidCap Trust Series I (MDY, B), Dow Jones Industrial Average ETF (DIA, A-, avagy Diamonds), ADRA, ADRD, ADRE, and ADRU).

Végső állomás


Tekintve, hogy jelentős összegekről van szó, azt gondolná az ember, hogy valamilyen különleges megfontolás alapján lett kiválogatva a 11 fiatal, akikhez az alap sorsa kötődik. A valóság ezzel szemben az, hogy teljesen átlagos fiatalokat kerestek és nagyjából bekiabálásos alapon lehetett saját és rokon gyerekeket beajánlani. Van köztük, aki bárban dolgozik, akad, aki a philadelphiai Vízügyi Főosztályon keresi kenyerét, van PR-os és egy egyetemista is. Közös bennük, hogy nem is tudtak arról, hogy bármi közük lenne egy ETF működéséhez.

A gyakorlatban befektetőként ez nem fog nekünk fejfájást okozni. Egyrészt, ha a 2118-as dátum lép életbe, az nem sokunkat fogja érinteni. Hacsak valami csodálatos egészségügyi forradalom nem lesz az életünkben, amitől drasztikusan megnőne a 100 évnél idősebb korosztály részaránya a népességben (az meg sokak nyugdíjterveit felrúgná, tessék csak kiszámolni mit jelent, ha tovább élünk, mint gondolnánk). 

Ha pedig a másik eshetőség, a halálozások, következnének be előbb, akkor is hosszú évtizedeink vannak felkészülni. Az 1990-93 között Egyesült Államokban született személyek várható élettartama kb. 75 év, ezzel számolva, kb. 2068-ban fog közülük az utolsó elhunyni, ami azt jelenti, hogy az alap 2088-ban csukná be kapuit (és akkor átlagokkal számoltunk, valaki élhet közülük 100 évig is). Ha pedig egy sötétlelkű spekuláns kiderítené ki ez a tizenegy ember és bérgyilkosokkal megöletné őket, úgy is 20 év van az alap lezárásáig. Ez alatt az idő alatt  könnyedén felállítaná az alapkezelő a SPY II-t és mindenfajta nehézség és kisbefektetői teendő nélkül átmentené a SPY I vagyonát az újonnan létrehozott ETF-be.

A lényeg, hogy tudd, hogyha SPY ETF van a portfóliódban, akkor egy ilyen érdekesen összeállított termékkel rendelkezel. A gyakorlatban pedig egyéb teendőd nincsen vele, azon kívül, hogy hagyod, hogy dolgozzon érted a pénzed.


Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).