fbpx

4 módszer költségeid követésére

Előző cikkben írtam arról, hogy mik a költségkövetés lépései és, hogy ez egy olyan tevékenység, amely nekem sem a szívem csücske. Mivel tudom, hogy a kiadások követése egy olyan szokás, ami közelebb visz pénzügyi céljaimhoz, ezért erőt veszek magamon és beépítem a minden napjaimba.

Egyelőre még nem állt össze a fejemben, hogy az alábbi módszerek közül melyiket fogom alkalmazni. A legvalószínűbb, hogy két módszer hibrid változatát próbálom ki és alakítom úgy, hogy hosszútávon minél egyszerűbb legyen a folyamat.

Négy módszer a költségeid követésére

Toll és ceruza

A régi iskola módszere. Fogsz egy kockás füzetet és feljegyezel minden költést. Nagy előnye, hogy az agyad jóval aktívabb, így jobban nyomot hagynak az így feljegyzett tételek. Az aktívabb elme pedig jobban oda tud figyelni a költésekre.

Nagy hátránya, hogy nem igazán praktikus. Nem fogsz mindenhova tollal és füzettel járkálni. Próbálkozhatsz azzal, hogy megtartasz minden blokkot és nap végén beírod otthon a füzetedbe, de a blokkokkal kitömött zseb sem a világ legpraktikusabb megoldása.

Borítékos módszer

Létrehozol olyan kategóriákat, amelyeket úgy gondolod, hogy száz százalékban lefedik a költéseidet és mindegyik számára csinálsz egy borítékot. Ezekbe a borítékokba elhelyezed az összegeket, amelyeket meghatároztál, hogy a hónapban elköltesz. Ilyen kategóriák lehetnek például az élelmiszer, szórakozás és háztartás. Amikor az élelmiszerboltba mész, akkor vidd magaddal azt a borítékot. Ha látod, hogy a boríték kezd kiürülni, akkor kezdd visszafogni a költéseidet az adott kategóriában. Így a pénzed lényegében önmagát követi nyomon.

Személy szerint nem tetszik ezt a módszert. A készpénzes fizetés nem igazán kényelmes. Ki szeretne pénzzel teli borítékokkal járkálni? Ráadásul az e-kereskedelem növekedésével a készpénzfizetés nem mindig lehetséges. Ennek ellenére ez egy hatékony módszer a költségek nyomon követésére, mivel a pénznek a borítékban való fizikai kezelése komolyabb odafigyelésre ösztönöz.

Excel tábla

Végre elérkeztünk a digitális világba. Multiban dolgozó menedzser bürokrataként őszintén megvallom nagyon közel állnak a szívemhez az excel táblák. Szeretem, mert kis kreativitással és programozási és matematikai tudással szinte mindent meg lehet benne csinálni. Határ a csillagos ég.

Mivel az életemben valószínűleg változni fognak a költési szokásaim, ezért hasznos lesz az excel rugalmassága, ami által beletehetek bármit, amit a kis agyam megszül.

Ráadásul a vagyonomat már egy ideje vezetem excel táblában, így külön hasznos lehet, ha a kettőt összekötöm.

De beismerem, hogy én még egy olyan kor szülöttje vagyok, amikor a gyerekkor egy része a számítógép előtt telt. Tisztában vagyok azzal, hogy a mai fiatalabb generáció már nem a gép előtt görnyed, hanem egy olyan eszköz felett, amely mindig ott van vele. A mobiltelefon.

Applikáció

Valószínűleg ez a legegyszerűbb módja elkezdeni a kiadások követését. A mobilunk mindig ott van a zsebünkben és már több száz alkalmazás készült arra, hogy a legkreatívabb módokon tudjuk feljegyezni költéseinket.

Ezeknek az alkalmazásoknak köszönhetően a pénz kezelése, költségvetés tartása és befektetési döntések hozása valószínűleg könnyebb, mint valaha.

Összegezve

Nem számít, melyik módszert választod végül, egészen addig, amíg szokásoddá nem válik a kiadások követése. Amíg nem látod, hogy hova megy el a pénzed hónapról hónapra, addig nem is fogod tudni kontroll alá vonni a költségvetésed.

Számvető Logó transzparens PNG

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).