Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

5 módszer megtakarításaid növelésére

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Megtakarítási metafora, ültesd el a jövő magvait

A megtakarításokról szóló cikkeinkben eddig megnéztük mi mit értünk takarékosság alatt és sorra vettünk néhány célt, amiért megéri megtakarítani. Ebben a cikkben a hogyannal foglalkozunk milyen módszerek vannak, amik növelhetik a tartalékaid.

Már említettük azt az „alapmódszert”, hogy egyszerűen fogod a pénzed egy részét és félreteszed úgy, hogy ne férj hozzá. Ebből feltételezhettük, hogy így működik a megtakarítás:

A megtakarítás mágikus folyamata

A fenti esetben én éppen a második lépésnél tartanék és várnám a csodát. A valóság ennél szürkébb, és munkásabb, de cserében sokkal megbízhatóbb.

Hogy működik a megtakarítás a valóságban

A megtakarításban, mint szokásban ahhoz nehéz hozzászokni, hogy akár hónapokig, évekig kell apró lépésekben, szinte láthatatlanul dolgozni valamelyik kitűzött célunkért. De ilyen az élet, ha nem születtünk gazdagnak, akkor el kell fogadnunk a valóságot.

Érdemes ezért fordítani a gondolkodásunkon és meglátni a jó oldalát egy ilyen kihívásnak. Motiváló és jó érzés tudni, hogy egyre közelebb és közelebb kerül a korábban teljesen valószerűtlennek tűnő cél. Játszottál valaha valamilyen játékkal, amiben tapasztalatot kellett gyűjteni a következő szint eléréséhez? Ez pont olyan érzés, csak valós hatással van az életedre.

Engem is ez a gondolkodásmód motivál, hogy azokért a hosszú távú céljaimért (saját otthon, nyugdíj, stb.) tudjak dolgozni, amiknek a megvalósulása ma még nagyon messzinek látszik.

Módszerek, amik segíthetnek a spórolásban

A hosszú bevezető azért volt fontos, hogy megértsük ezek a módszerek nem varázslatok. Hiába kezded is el holnap mindet nem leszel tőlük egyik napról a másikra gazdag. Ez a néhány trükk abban segíthet, hogy jobban bánj a pénzeddel és elindulj a céljaid felé:

  • Hónap elején tedd félre a pénzedet: Warren Buffett-től származik az idézet, hogy „Ne azt tedd félre a megtakarításodba, ami megmarad a költéseid után, hanem költsd azt, ami megmarad a megtakarításaid után.” Nekem annyire bevált ez a szokás, hogy már csak azért megéri a blogot írni, ha néhány ember ezt elkezdi csinálni.
  • Írd össze tételesen a kiadásaidat: ha hónap végén gyakran meglepődsz és nem tudod mire ment el a pénzed, ez a szokás segíteni fog értelmet vinni a pénzügyeid zűrzavarába. Sokan hiszik, hogy tudják mire költik a pénzüket, én is ilyen voltam, de a gyakorlat bizonyította a tévedésem. A kiadások követése segített növelni a megtakarításaimat, mert jobban odafigyeltem, hogy mikor költök felesleges dolgokra.
  • Ügyelj a visszatérő kiadásaidra: lehet ez az autó költsége, bérletek, előfizetések, rezsi, telefonszámla, stb. A rendszeresen jelentkező kiadásokon hatékonyan lehet spórolni. Gondold végig biztosan szükséges-e akkora telefoncsomag, edzőbérlet, vagy TV előfizetés. Ha őszintén átnézed ezeket jó eséllyel fogsz találni olyat, ahol faraghatsz a kiadásaidon, nekem csak a telefonszámlán havi 3-5000 Ft-ot sikerült.
  • Tervezd meg előre a kiadásaidat: ha tudod, hogy nyaralni mész, vagy új telefont akarsz a következő néhány hónapban, akkor tudatosan készülj fel rá, és tervezd meg mekkora költségvetést szánsz rá. Ne akkor érjen meglepetésként, mekkora kiadást is jelentenek a terveid. Ezzel, ha mást nem is, de legalább egy újabb hitel vagy az idegeskedés terhét megspórolod.
  • Tervezz előre/készíts költségvetést: rövid távon is segít, ha eltervezed az adott hetedet, hónapodat. Tudd, hogy milyen kiadások jöhetnek (lakhatás, ruha, evés, szórakozás, utazás, stb.) és igyekezz előre beosztani mire mennyit költesz. Sokkal tudatosabb leszel ezáltal a pénzed értékének meghatározásában. Én legalábbis mióta tudom, hogy a mindennapos vásárolt ebéd más céljaimtól veszi el a forrásokat, sokkal kevésbé vagyok hajlamos költeni rá.

Plusz tipp: nem elég megtakarítani, a hosszú távú sikerhez az is fontos, hogy érted dolgozzon a pénzed.

Mire elég a megtakarítás?

Én is tudom, hogy ezek a módszerek nem váltják meg a világot és tucatszor lettek már leírva. De nem véletlenül tér hozzájuk mindenki vissza, hanem mert működnek.

Nem attól leszel milliomos, ha folyamatosan számolod hányszor ebédelhetsz még az előre beosztott pénzedből, vagy pár ezer forintokat spórolsz előfizetéseken. De nem leszel milliomos úgy sem, ha nem tudsz megtakarítani, ha mindig feléled a pénzedet és nem teszel félre, akkor sosem jutsz egyről a kettőre.

Élethelyzethez kell igazítani a szokásokat, mikor elindulsz az úton a legkézenfekvőbb beavatkozási pont a kiadási oldalon van, a megtakarítási szokások erre koncentrálnak.

Azt mondják, a leggyakoribb hiba megtakarítások kapcsán, hogy nem kezdjük elég hamar. Hiszem, hogy a ma kialakított jó szokások nagy szolgálatot fognak tenni, ha nőnek a bevételeim. Ha kis pénzből is tudok megtakarítani, nagy pénzből még könnyebb lesz, ezért érdemes odafigyelni a megtakarításainkra.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).