Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A drágább jobb, a luxuscikkek varázsa

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Luxuscikkek - a drágább jobb?

Közeledik a Karácsony, a szeretet, a békesség, a meghittség és a fogyasztói kultúra legfőbb ünnepe. Ajándékozás előtt érdemes, hogy valóban ér-e annyit az adott termék, amennyit szánsz rá. Én legalábbis erre a következtetésre jutottam a közelgő ünnep és az elromló telefonom miatt, visszatérve ezzel a korábban már érintett luxuscikkek témaköréhez.

Attól jó, hogy drága

Korábban úgy definiáltam a luxuscikkeket, hogy olyasmik, amelyeket igazából csak presztízsből, külcsín miatt veszel meg, de meglennél nélkülük is. Ezek közül vannak olyan termékek, amelyeknek az a különleges tulajdonsága, hogy minél drágábbak, annál nagyobb rájuk a kereslet. Nagyon fontos, hogy csak és kizárólag az ár növekedése miatt nő a kereslet, semmi másért, ezek a Veblen-javak.

Thorstein Velben az 1800-as évek végén fogalmazta meg hivalkodó fogyasztás elméletét. A teória szerint a gazdagok hajlamosak szórni a pénzt kizárólag a pénzszórás érdekében. Ezzel is kimutatva, hogy ők különbek a többieknél hiszen teljesen haszontalan dolgokra is nyugodtan pazarolhatják vagyonukat. Ez a végső jelzés arról, hogy ők jobbak és többek az egyszerű pórnépnél.

Hogy látszunk gazdagnak

A gazdagok persze megtehetik, hogy költik a pénzüket, ezzel együtt azonban egy másik jelenség is elindult. A középosztály fogékony tagjai közül is sokan elkezdtek urizálni, felesleges dolgokra költeni azért, hogy magasabb társadalmi státuszt tudjanak jelezni a többi ember számára. Persze számukra ez esetenként egyéb igényeik javára ment. Az azóta eltelt időszakban ez a fajta hivalkodás, vagy szép magyar szóval páwáskodás, pedig még inkább elterjedt.

A fogyasztói társadalomban, sokszor amink van, a dolgok, amiket birtoklunk határoznak meg minket, legalábbis egyesek szemében. Vannak csoportok ahol egy noname telefon, vagy márkátlan cipő a kiközösítés alapja lehet, akkor is ha egyébként minőségben ugyanazt tudja, mint márkás párja. Ezért láthatunk olyat, hogy valaki új, hitelből vett iPhone-nal szaladgál, de cserébe hónap végén szárazkifli és parizer sem mindig került az asztalra.

Korábban kicsit más megközelítésből vizsgáltuk, hogy ki tehet róla, hogy nem tud az ember megtakarítani? Az Életszínvonal Inflátor lett a tettesünk. A hivalkodó fogyasztás teóriája megmutat egy motivációt miért hagyjuk, hogy ez a rejtélyes alak tönkretegye a pénzügyeinket. Gazdagabbnak akarunk látszani, mint vagyunk, hiszen ezáltal magasabb társadalmi státuszt vélünk magunkénak. Ez bizonyos szintig érthető is, de fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy azért akarunk valamit, mert jó, vagy csak és kizárólag azért, mert drága.

Sokezer dolláros luxuscikkek

Extrém esetben hajlandóak leszünk abszurd pénzeket kifizetni dolgokért, amikre valójában nincs szükségünk . Így például emberek képesek  4000 dollárt fizetni egy pulcsiért. A benne lévő anyag nem ér 4000 dollárt. A ráfordított munka nem ér 4000 dollárt. Még ha ezüstbe mártanák sem biztos, hogy érne 4000 dollárt. De azért, mert ritka ez a pulóver és a rányomott márkanév miatt egyesek kifizetik az árat, csak azért, hogy mutogathassák az egyszerű népnek, hogy ők ezt is megvehetik. És persze vannak akiknek ez a fajta hivalkodás imponál, lásd Instagram, TikTok és internet egyéb bugyraiból feltörő sztárok és instacelebek népszerűségét.

Visszakanyarodva a bevezetőhöz, a karácsonyi vásárlási láz előtt gondold végig, hogy azért kell az ajándék, mert hasznos, minőségi dolog, vagy azért, hogy a hivalkodjak vele mások előtt. A drága ruhák mellett a műszaki cikkekre, másmilyen luxuscikkekre, vagy csúcskategóriás okostelefonokra is áll ez a dolog. A messenger nyomkodásához, szelfik készítéséhez és macskás mémek nézegetéséhez nem kell 250 ezer forintos telefon. Az esetek többségében az csak arra jó, hogy menőzz vele a haveroknál, ha azok fogékonyak erre.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy azt hisszük, hogy attól, hogy valami drága már jobb is. Lehet jó döntés a minőségileg jó termék, vagy a státusz vásárlás is, ha elég pénzed van. Ellenben ha fontosabb dolgokra nem jut pénzed, akkor butaság hivalkodásból szórni a nem létező pénzedet.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).