fbpx

A gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb lesz

A kapitalista gazdaságok monetáris politikája társadalmunkban folyamatosan növeli a vagyoni egyenlőtlenséget. A gazdagok gazdagabbak, míg a szegények még szegényebbek lesznek. A folyamat nem most kezdődött. Az olló már a 80-as években elkezdett kinyílni. Nem valószínű, hogy a jelenlegi válság változtat ezen. Sőt! A válság után nagyobb egyenlőtlenség várható, mint előtte volt.

A kormányok a jegybankokkal karöltve mindent megtesznek azért, hogy a gazdaságot lélegeztető gépen tartsák addig, amíg a járvány lecsillapodik. Hétről hétre soha nem látott mértékű mentőcsomagokat fogadnak el. Ezeknek egy részét nagyvállalatok kimentésére használják fel. A FED bejelentette, hogy akár 750 milliárd dollárt is hajlandó elkölteni bóvli kategóriájú cégek kötvényeinek megvásárlására. Úgy tűnik az amerikai nagyvállalatokat bármi áron hajlandó kimenteni. Figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy sok nagyvállalat a mostani likviditási problémáit a túlzott kockázatvállalásnak is köszönheti.

Sokan ezeket az intézkedéseket igazságtalannak tartják, ami indulatokat gerjeszt. Teljesen megértem ezeket az embereket. Mérgesek, mert úgy érzik, hogy cserbenhagyják őket, miközben a nagyvállalatokat a kormány ismét kihúzza a bajból. A feszültség részben abból is ered, hogy a 2008-as válságban kimentett bankok arra használták fel a kapott pénzt, hogy hatalmas bónuszokat fizessenek ki felsővezetőiknek és visszavásárolják saját részvényeiket. Ne érts félre, a pénzügyi rendszernek szüksége volt erre a mentőcsomagra, de nem szabadott volna hagyni, hogy feltételek nélkül bármire elszórják.

Sokan nyugtalanok, hogy a nagyvállalatok és a vagyonos felsőosztály megint kivételezett bánásmódban részesül.

A most kialakult helyzet azért is nehéz, mert senki sem felelős kialakulásáért, de mindenkit érint. 2008-ban egyértelmű volt, hogy a kapzsi bankárok felelősek a válság kirobbanásáért. Szükség van a kormányok és jegybankok segítségére. Az, hogy most ezt a nagyvállalatok megérdemlik vagy sem, az egy messzire vezető beszélgetés, amit valamikor később ejtsünk meg. Ami biztos, hogy az intézkedések mindenkire másképp fognak hatni és növelni fogják a vagyoni egyenlőtlenséget.

Szegények, szegényebbek lesznek

Azok, akik eddig is hónapról hónapra éltek vagy hiteltartozásaikat görgetik maguk előtt, azok jobban ki lesznek téve ennek az időszaknak, mint bármikor.

Jövedelmük csökkenése vagy munkájuk elvesztése olyan negatív spirálba sodorhatja őket, amelyből a válság után is csak évek kemény munkájával tudnak majd kilábalni.

Megtakarítók

Akik odafigyeltek pénzügyeik kezelésére és képeztek 6-12 havi tartalékot, ráadásul okosan fektettek be, azok stabil pénzügyi háttérrel lépnek a válságba.

Azok, akik nem veszítik el munkájukat és életszínvonalukat nem befolyásolja a járvány okozta helyzet azok még erősebb pénzügyi háttérrel kerülhetnek ki a válságból. Ők egy lépéssel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy bekerüljenek a vágyott gazdagok világába, ahol anyagi független élet minden szépsége várja őket.

Azonban lesznek, akik anyagi helyzete megváltozik, mert csökkentik fizetésüket vagy elveszítik munkájukat. Ők vagy kevesebbet tudnak majd megtakarítani, így lassítva a pénzügyi szabadság elérését vagy rosszabb esetben kénytelenek lesznek hozzá nyúlni a megtakarításukhoz.

Sajnos lesznek olyanok, akik a válság után kénytelenek lesznek újra elölről kezdeni pénzügyi stabilitásuk felépítését.

Gazdagok, gazdagabbak lesznek

A top 10 százalék birtokolja a világ vagyonának 85 százalékát. Nekik papíron felfoghatatlan mértékű veszteségeik lesznek. Láthatjuk majd a hírportálok kattintás vadász címeit, hogy Bill Gates, Jeff Bezos vagy Mark Zuckerberg napok alatt több billió dollárokat veszítenek. Sokan biztos elmorzsolnak pár könnycseppet értük, de ezek a veszteségek csupán illúziók lesznek. Virtuális eredmények, amelyek sosem válnak valósággá. Mert a tőzsdék idővel újra talpra állnak. Különösen, ha a mentőcsomagok hatásosak lesznek. Ezek az emberek pedig erősebb anyagi helyzetből indulnak, mint valaha, hiszen a válság alatt lehetőségük lesz olcsón bevásárolni.

Van egy híres angol mondás, amely szerint medve piacon a részvények visszatérnek a jogos tulajdonosukhoz. Amikor a világot elönti a pánik és a pénz elkezd kiáramlani a piacokról ezzel leverve az árakat, akkor ők ott lesznek, hogy jó áron bevásároljanak. Ezzel tovább növelve vagyonukat.

Vége lesz, de nem oldunk meg mindent

Nem tudom a továbbiakban miként alakul a válság. Az kormányok megpróbálnak segíteni, ahogy azt a hatalmas mértékű mentőcsomagok is mutatják, de ezek csak alkalmi megoldások. A fő problémákat nem oldja meg, csak segít a felszínen maradni.

Sok olyan intézkedés történt az elmúlt időszakban, ami biztosan növeli a vagyoni egyenlőtlenséget, ami az emberekben további feszültséget fog generálni.

Amit tehetünk, hogy felkészülünk és megteszünk minden azért, hogy minél gyorsabban túl legyünk ezen a válságon is. Mert előbb utóbb túl leszünk ezen is.

Számvető pénzügyi blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).