Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb lesz

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Vagyoni egyenlőtlensé

A kapitalista gazdaságok monetáris politikája társadalmunkban folyamatosan növeli a vagyoni egyenlőtlenséget. A gazdagok gazdagabbak, míg a szegények még szegényebbek lesznek. A folyamat nem most kezdődött. Az olló már a 80-as években elkezdett kinyílni. Nem valószínű, hogy a jelenlegi válság változtat ezen. Sőt! A válság után nagyobb egyenlőtlenség várható, mint előtte volt.

A kormányok a jegybankokkal karöltve mindent megtesznek azért, hogy a gazdaságot lélegeztető gépen tartsák addig, amíg a járvány lecsillapodik. Hétről hétre soha nem látott mértékű mentőcsomagokat fogadnak el. Ezeknek egy részét nagyvállalatok kimentésére használják fel. A FED bejelentette, hogy akár 750 milliárd dollárt is hajlandó elkölteni bóvli kategóriájú cégek kötvényeinek megvásárlására. Úgy tűnik az amerikai nagyvállalatokat bármi áron hajlandó kimenteni. Figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy sok nagyvállalat a mostani likviditási problémáit a túlzott kockázatvállalásnak is köszönheti.

Sokan ezeket az intézkedéseket igazságtalannak tartják, ami indulatokat gerjeszt. Teljesen megértem ezeket az embereket. Mérgesek, mert úgy érzik, hogy cserbenhagyják őket, miközben a nagyvállalatokat a kormány ismét kihúzza a bajból. A feszültség részben abból is ered, hogy a 2008-as válságban kimentett bankok arra használták fel a kapott pénzt, hogy hatalmas bónuszokat fizessenek ki felsővezetőiknek és visszavásárolják saját részvényeiket. Ne érts félre, a pénzügyi rendszernek szüksége volt erre a mentőcsomagra, de nem szabadott volna hagyni, hogy feltételek nélkül bármire elszórják.

Sokan nyugtalanok, hogy a nagyvállalatok és a vagyonos felsőosztály megint kivételezett bánásmódban részesül.

A most kialakult helyzet azért is nehéz, mert senki sem felelős kialakulásáért, de mindenkit érint. 2008-ban egyértelmű volt, hogy a kapzsi bankárok felelősek a válság kirobbanásáért. Szükség van a kormányok és jegybankok segítségére. Az, hogy most ezt a nagyvállalatok megérdemlik vagy sem, az egy messzire vezető beszélgetés, amit valamikor később ejtsünk meg. Ami biztos, hogy az intézkedések mindenkire másképp fognak hatni és növelni fogják a vagyoni egyenlőtlenséget.

Szegények, szegényebbek lesznek

Azok, akik eddig is hónapról hónapra éltek vagy hiteltartozásaikat görgetik maguk előtt, azok jobban ki lesznek téve ennek az időszaknak, mint bármikor.

Jövedelmük csökkenése vagy munkájuk elvesztése olyan negatív spirálba sodorhatja őket, amelyből a válság után is csak évek kemény munkájával tudnak majd kilábalni.

Megtakarítók

Akik odafigyeltek pénzügyeik kezelésére és képeztek 6-12 havi tartalékot, ráadásul okosan fektettek be, azok stabil pénzügyi háttérrel lépnek a válságba.

Azok, akik nem veszítik el munkájukat és életszínvonalukat nem befolyásolja a járvány okozta helyzet azok még erősebb pénzügyi háttérrel kerülhetnek ki a válságból. Ők egy lépéssel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy bekerüljenek a vágyott gazdagok világába, ahol anyagi független élet minden szépsége várja őket.

Azonban lesznek, akik anyagi helyzete megváltozik, mert csökkentik fizetésüket vagy elveszítik munkájukat. Ők vagy kevesebbet tudnak majd megtakarítani, így lassítva a pénzügyi szabadság elérését vagy rosszabb esetben kénytelenek lesznek hozzá nyúlni a megtakarításukhoz.

Sajnos lesznek olyanok, akik a válság után kénytelenek lesznek újra elölről kezdeni pénzügyi stabilitásuk felépítését.

Gazdagok, gazdagabbak lesznek

A top 10 százalék birtokolja a világ vagyonának 85 százalékát. Nekik papíron felfoghatatlan mértékű veszteségeik lesznek. Láthatjuk majd a hírportálok kattintás vadász címeit, hogy Bill Gates, Jeff Bezos vagy Mark Zuckerberg napok alatt több billió dollárokat veszítenek. Sokan biztos elmorzsolnak pár könnycseppet értük, de ezek a veszteségek csupán illúziók lesznek. Virtuális eredmények, amelyek sosem válnak valósággá. Mert a tőzsdék idővel újra talpra állnak. Különösen, ha a mentőcsomagok hatásosak lesznek. Ezek az emberek pedig erősebb anyagi helyzetből indulnak, mint valaha, hiszen a válság alatt lehetőségük lesz olcsón bevásárolni.

Van egy híres angol mondás, amely szerint medve piacon a részvények visszatérnek a jogos tulajdonosukhoz. Amikor a világot elönti a pánik és a pénz elkezd kiáramlani a piacokról ezzel leverve az árakat, akkor ők ott lesznek, hogy jó áron bevásároljanak. Ezzel tovább növelve vagyonukat.

Vége lesz, de nem oldunk meg mindent

Nem tudom a továbbiakban miként alakul a válság. Az kormányok megpróbálnak segíteni, ahogy azt a hatalmas mértékű mentőcsomagok is mutatják, de ezek csak alkalmi megoldások. A fő problémákat nem oldja meg, csak segít a felszínen maradni.

Sok olyan intézkedés történt az elmúlt időszakban, ami biztosan növeli a vagyoni egyenlőtlenséget, ami az emberekben további feszültséget fog generálni.

Amit tehetünk, hogy felkészülünk és megteszünk minden azért, hogy minél gyorsabban túl legyünk ezen a válságon is. Mert előbb utóbb túl leszünk ezen is.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).