Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A hűség ára

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve.

A hűség nem kifizetődő?

Azt mindenki sejti, hogy az, aki gyakrabban vált munkahelyet az többet keres. De mégis mekkora különbséget jelenthet ez hosszabb távon, mondjuk 10 éves időtávlatban?

Sajnos, magyar statisztikai adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy mekkora az átlagos bérnövekedés cégeken belül, de amennyiben a pozíciódban és a feladatköreidben nem történik komolyabb változás, akkor éves szinten reálisan 4-6 százalékos növekedéssel számolhatsz. Találtam amerikai adatokat, amelyek a 3 százalékot hozták ki, így tegyük fel, hogy Magyarországon átlagosan 4 százalékot kap egy ilyen alkalmazott.

Eközben az infláció jelenleg 3,4 százalék körül van, ami által a te béred reál növekedése 0,6%. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a valóságban ez valószínűleg magasabb. Ott az életszínvonalad inflációja vagy, ha például albérletet fizetsz, akkor biztosra veheted, hogy a rád vonatkozó inflációs adat magasabb. Végül jó, ha egy extra kávéra elég az a béremelés.

Ha ugyanez a személy munkahelyet vált, akkor 15-30 százalék közötti fizetésemeléssel is számolhat. Természetesen vannak kirívó esetek, ahol 50+százalék is reális. Környezetemben már nem egy ilyen példával találkoztam. De legyünk konzervatívak és számoljunk 15 százalékkal.

Nézzünk meg két esetet. Tegyük fel, hogy 10 évet ledolgozol ugyanannál a cégnél. Ekkor megkapod az átlagos 4 százalék emelést évről évre. Ha feltesszük, hogy évi 5 milliós éves fizetéssel kezdesz, akkor 10. évre eljutsz 7,1 milliós fizetésig.

Ha azonban két évente munkahelyet váltasz és minden alkalommal sikerül a munkabéredet növelni 15 százalékkal, akkor a 10. évre 10,6 millió forint lesz az éves béred. Ez 50%-kal több, mint az első esetben, amikor nem váltasz munkahelyet.

A plusz 50 százalékos kérdés!

Miért jutalmazzák azt, aki munkahelyről munkahelyre ugrál, és miért büntetik azt, aki hűségesen ragaszkodik munkahelyéhez? A válasz körülbelül a recesszió idejére vezethető vissza. Nehéz gazdasági időkben a költségcsökkentésen van minden hangsúly, hiszen ilyenkor a vállalat életében a bevételek drasztikusan csökkenek. Így megtehetik azt, hogy kis mértékben emeljék a béreket, amely az infláció mértékét alig éri el. Válságos időkben ez egy teljesen racionális lépés a vállalatoktól, hiszen a cél a túlélés és ideiglenesen ez egy ésszerű megoldás. A hangsúly az ideiglenesen van. A vállalatok közben elfelejtették, hogy a gazdaság újra pörög. A bevétel oldal szépen el is kezdett nőni és folyamatosan jönnek a rekord nyereségek az év végi jelentések során. De ennek ellenére valamiért a költséghatékonyság megmaradt, mint egy rossz beidegződés. Éljen a nyereségmaximalizálás. Így olyankor is keveset emelnek a béreken, amikor indokolt lenne a nagyobb fizetésemelés.

A piacon csak úgy kapkodnak a jó munkaerőért. Vállalatok hajlandók komoly összegeket fizetni tapasztalt kollégákért. Paradox módon egy olyan piaci helyzetben, amikor rekord alacsony a munkanélküliség és rekord magas a nyitott pozíciók száma, akkor is csupán a kötelező minimumot hajlandók emelni a béreken a vállalatok.

Az eredmény pedig nagy fluktuáció és a kollégák elvándorlása. A hűség nem kifizetődő. Az új embereket pedig a piacról kell beszerezni piaci áron. És akkor még ott a betanítás közvetlen költsége is.

Miért nem vált mindenki munkahelyet akkor?

Matematikailag tudjuk mi a racionális döntés. De mivel emberek vagyunk, ezért ott az érzelmi oldal is.

Sokan úgy gondolják, hogy az állandó munkahely csere rosszul mutat az önéletrajzban és negatívan hathat a karrierjükre. És ebben akár lehet is igazság. Biztosan lesznek olyan munkáltatók, akik az állandó munkahelycserétől megijednek és inkább be sem hívnak interjúra. A kérdés, hogy ennek a kockázata valóban ér-e 10 év után 50%-kal kevesebb fizetést.

Illetve ott az egyik legnagyobb tényező. Félelem a komfortzónánkból való kilépéstől. Egy új munkahely felborítja az életünket. A hely, ahol napi minimum 8 órát töltünk el, hirtelen teljesen megváltozik. Új környezet, új emberek és más munkafolyamatok. Az újdonságtól való félelem sokakat megbénít, így ha még készen is állnának egy munkahely váltásra, akkor is csak halogatják a dolgot jobbnál jobb kifogásokkal.

Konklúzió

Sok tényező hat az aktuális keresetünkre, amelyre nincs hatásunk, mint a gazdaság vagy vezetői döntések. Azonban munkavállalóként kontrollálhatjuk azt, hogy mennyit keresünk. Csak merni kell kérni és alkudni.

Persze, minden eset egyedi, így lesznek olyanok, akiknek ez nem ilyen egyszerű. De mindenképp jó, ha tudjuk, hogy a lehetőség a mi kezünkben van és a mi felelősségünk az, hogy mit kezdünk ezzel. Mert a pénzügyi szabadsághoz vezető út egyik lépése, hogy növeljük bevételeinket!

Nektek mi a véleményetek? Megéri gyakran váltani? Írjátok meg kommentben ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).