A kibontakozó gazdasági válság számokban

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

stock-exchange-4880810_1280

A koronavírus és a kormányzati intézkedések hatására lényegében megbénult az élet szerte a világon. Bár, Kínában már januártól szigorú intézkedéseket vezettek be, a világ többi részén csak márciusban robbant be igazán a vírus. Másfél hónap elteltével már kezd is látszani mennyire szomorú a gazdasági helyzet is. Néhány adatot gyűjtöttem, hogy képet adjak arról mi történik a világban. Már csak erre a néhány ábrára nézve egyértelmű történelmi időket élünk és egy újabb gazdasági válság küszöbén állunk.

Magyarországi helyzet a gazdasági válság kezdetén

Még nincsenek pontos számok, hogy mekkora ütést okozott a gazdaságban a járvány hatása, de a várakozások már jól mutatják, hogy a baj nem kicsi. Az IMF becslése szerint 2020-ban 3,1%-kal fog csökkenni a gazdaság. Varga Mihály pénzügyminiszter is 3% körüli visszaesésről beszélt a napokban. Vannak, akik pesszimistábbak és elhúzódó válság esetén akár 7%-os visszaesést is elképzelhetőnek tartanak. A visszaesés tehát akár a 2008-as nagy recesszióban mért 6,7%-os értékhez hasonló lehet, de a rendszerváltás után 1991-ben elért 11,9%-os csökkenést remélhetőleg nem éri el.

Amin viszont már egyértelműen látszik az a válság hatása az üzleti várakozásokban. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúraindex történelmi esést mutat. Érdemes részletesen is elolvasni hirtelen mennyire lett borúlátó a hazai üzleti szféra. A lényeg röviden: áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúraindexe, az üzleti bizalmi index mintegy 25, a fogyasztói közel 40 ponttal esett. A világgazdasági válság időszakában, 2009 első felében ugyan voltak már ennél lényegesen pesszimistábbak is a várakozások, de a GKI konjunktúraindexe egyetlen hónap alatt még sohasem csökkent 10 pontnál nagyobb mértékben.

A hivatalos munkanélküliségi adatokban is részben észlelhető a koronavírus hatása, hiszen az NFSZ adatsora szerint márciusban 17 ezer fővel, a februári 264 ezer főről 281 ezerre, nőtt az álláskeresők száma. Ez 6,5%-os emelkedés, de ez még nem is biztos, hogy 100%-ban a koronavírus hatása, hiszen a korábbi években is látható volt emelkedés a márciusi számokban. A KSH is kijött a saját, más módszertannal dolgozó adataival, eszerint a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma márciusban az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel kevesebb. Ugyanakkor, a tényleges adat valószínűleg még ezeknél is rosszabb lesz, hiszen csak március közepétől kezdődtek itthon az igazi intézkedések, az áprilisi adatok már sokkal érdekesebbek (vagy inkább ijesztőek) lesznek.

Diagramok a nagyvilágból

Biztosan lehetne regényeket írni arról melyik országban pontosan milyen hatásokkal jár a vírus és a gazdasági válság hol miben nyilvánul meg. Én egyelőre csak pár érdekes diagramot raktam össze, hogy lássuk milyen helyzetben is vagyunk.

Tőzsdék

Természetesen a tőzsdét is megviselte a koronavírus és a karantén intézkedések. Év elejéhez képest jelentős mínuszban vannak a vezető indexek:

Minden nézőpont kérdése persze, ha 2018.12.31-hez képest nézzük a tőzsdék változását, akkor azt látjuk, hogy az S&P 500 még mindig 13%-os pluszban van és a japán és európai indexek is csak minimális mínuszban. Érdemes ezt is figyelembe venni, ha most hirtelen tőzsdecápának képzeljük magunkat. Meglátjuk, hogy ez a csekély mértékben optimista állapot következő hetekben, hónapokban hogyan változik.

Kína

Kína, a vírus kiindulópontjaként elsőként szembesült a negatív gazdasági hatásokkal. A hivatalos adatok szerint az első negyedévben az ország gazdasága 6,5%-kal csökkent. Kína 1992 óta közöl negyedéves GDP adatokat, ez volt az első olyan jelentés, amikor a világ második legnagyobb gazdaságában csökkent a negyedéves GDP mértéke. Emellett, az ipari termelés mértéke 8,4%-kal, a kiskereskedelmi 19%-kal, a fogyasztási cikkek értékesítése 15,8%-kal csökkent az első negyedévben. Éves összevetésben így alakult az ipari termelés és a lakossági fogyasztás:

Még egy érdekes adat Kínából, az autóeladások változása, ami ismerve a hazai ipar szerkezetét ránk is hatással lehet. Jól látszik, hogy a karantén idején erőteljesen bezuhant az autóvásárlások mértéke, a feloldással párhuzamosan viszont rögtön nőttek az eladások, igaz így is jelentősen elmaradnak az átlagos értékektől:

USA és a munkanélküliség

Ha már a világ második legnagyobb gazdaságáról beszéltünk, akkor nézzünk valami adatot a világ legnagyobb gazdaságából, az USA-ból, is. Az újonnan munkanélkülivé vált emberek számának alakulása 2020-ban:

Több, mint 26 millió új munkanélküli igényt dolgoztak fel eddig és egyelőre heti szinten még milliókkal nő a szám.

GDP változása a világban

Ha már a magyar GDP várható változásairól beszéltünk, akkor érdemes a világ többi részére is ránézni. Az IMF várakozásai szerint 2020-ban az összes fejlett nyugati ország GDP-je csökkenni fog. A csökkenés mértéke eltérő 5,5% és 9,1% között mozog.

Szép kilátások

Az biztos, hogy még mindig nincs teljes képünk arról, hogy mekkora lesz a járvány hatása és milyen mély lesz a válság. A számok már most egy új gazdasági válságra mutatnak és úgy tűnik, hogy sajnos történelmi időket élünk. Az optimista feltételezések szerint a korlátozások feloldásával gyorsan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba és 2021-ben már visszatérünk a növekedési pályára. De még 2021 is messze van. Az biztos, hogy kemény néhány hónapnak nézünk elébe és ezek fényében még rengeteg minden változhat a következő időszakban. Jelenleg mást nem tehetünk, mint reménykedünk abban, hogy tényleg igazuk lesz az optimista szemlélődőknek. Nem árt azért, ha lehetőségeink engedik, készülni arra, hogy nem lesz igazuk.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).