Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A kibontakozó gazdasági válság számokban

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

stock-exchange-4880810_1280

A koronavírus és a kormányzati intézkedések hatására lényegében megbénult az élet szerte a világon. Bár, Kínában már januártól szigorú intézkedéseket vezettek be, a világ többi részén csak márciusban robbant be igazán a vírus. Másfél hónap elteltével már kezd is látszani mennyire szomorú a gazdasági helyzet is. Néhány adatot gyűjtöttem, hogy képet adjak arról mi történik a világban. Már csak erre a néhány ábrára nézve egyértelmű történelmi időket élünk és egy újabb gazdasági válság küszöbén állunk.

Magyarországi helyzet a gazdasági válság kezdetén

Még nincsenek pontos számok, hogy mekkora ütést okozott a gazdaságban a járvány hatása, de a várakozások már jól mutatják, hogy a baj nem kicsi. Az IMF becslése szerint 2020-ban 3,1%-kal fog csökkenni a gazdaság. Varga Mihály pénzügyminiszter is 3% körüli visszaesésről beszélt a napokban. Vannak, akik pesszimistábbak és elhúzódó válság esetén akár 7%-os visszaesést is elképzelhetőnek tartanak. A visszaesés tehát akár a 2008-as nagy recesszióban mért 6,7%-os értékhez hasonló lehet, de a rendszerváltás után 1991-ben elért 11,9%-os csökkenést remélhetőleg nem éri el.

Amin viszont már egyértelműen látszik az a válság hatása az üzleti várakozásokban. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúraindex történelmi esést mutat. Érdemes részletesen is elolvasni hirtelen mennyire lett borúlátó a hazai üzleti szféra. A lényeg röviden: áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúraindexe, az üzleti bizalmi index mintegy 25, a fogyasztói közel 40 ponttal esett. A világgazdasági válság időszakában, 2009 első felében ugyan voltak már ennél lényegesen pesszimistábbak is a várakozások, de a GKI konjunktúraindexe egyetlen hónap alatt még sohasem csökkent 10 pontnál nagyobb mértékben.

A hivatalos munkanélküliségi adatokban is részben észlelhető a koronavírus hatása, hiszen az NFSZ adatsora szerint márciusban 17 ezer fővel, a februári 264 ezer főről 281 ezerre, nőtt az álláskeresők száma. Ez 6,5%-os emelkedés, de ez még nem is biztos, hogy 100%-ban a koronavírus hatása, hiszen a korábbi években is látható volt emelkedés a márciusi számokban. A KSH is kijött a saját, más módszertannal dolgozó adataival, eszerint a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma márciusban az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel kevesebb. Ugyanakkor, a tényleges adat valószínűleg még ezeknél is rosszabb lesz, hiszen csak március közepétől kezdődtek itthon az igazi intézkedések, az áprilisi adatok már sokkal érdekesebbek (vagy inkább ijesztőek) lesznek.

Diagramok a nagyvilágból

Biztosan lehetne regényeket írni arról melyik országban pontosan milyen hatásokkal jár a vírus és a gazdasági válság hol miben nyilvánul meg. Én egyelőre csak pár érdekes diagramot raktam össze, hogy lássuk milyen helyzetben is vagyunk.

Tőzsdék

Természetesen a tőzsdét is megviselte a koronavírus és a karantén intézkedések. Év elejéhez képest jelentős mínuszban vannak a vezető indexek:

Minden nézőpont kérdése persze, ha 2018.12.31-hez képest nézzük a tőzsdék változását, akkor azt látjuk, hogy az S&P 500 még mindig 13%-os pluszban van és a japán és európai indexek is csak minimális mínuszban. Érdemes ezt is figyelembe venni, ha most hirtelen tőzsdecápának képzeljük magunkat. Meglátjuk, hogy ez a csekély mértékben optimista állapot következő hetekben, hónapokban hogyan változik.

Kína

Kína, a vírus kiindulópontjaként elsőként szembesült a negatív gazdasági hatásokkal. A hivatalos adatok szerint az első negyedévben az ország gazdasága 6,5%-kal csökkent. Kína 1992 óta közöl negyedéves GDP adatokat, ez volt az első olyan jelentés, amikor a világ második legnagyobb gazdaságában csökkent a negyedéves GDP mértéke. Emellett, az ipari termelés mértéke 8,4%-kal, a kiskereskedelmi 19%-kal, a fogyasztási cikkek értékesítése 15,8%-kal csökkent az első negyedévben. Éves összevetésben így alakult az ipari termelés és a lakossági fogyasztás:

Még egy érdekes adat Kínából, az autóeladások változása, ami ismerve a hazai ipar szerkezetét ránk is hatással lehet. Jól látszik, hogy a karantén idején erőteljesen bezuhant az autóvásárlások mértéke, a feloldással párhuzamosan viszont rögtön nőttek az eladások, igaz így is jelentősen elmaradnak az átlagos értékektől:

USA és a munkanélküliség

Ha már a világ második legnagyobb gazdaságáról beszéltünk, akkor nézzünk valami adatot a világ legnagyobb gazdaságából, az USA-ból, is. Az újonnan munkanélkülivé vált emberek számának alakulása 2020-ban:

Több, mint 26 millió új munkanélküli igényt dolgoztak fel eddig és egyelőre heti szinten még milliókkal nő a szám.

GDP változása a világban

Ha már a magyar GDP várható változásairól beszéltünk, akkor érdemes a világ többi részére is ránézni. Az IMF várakozásai szerint 2020-ban az összes fejlett nyugati ország GDP-je csökkenni fog. A csökkenés mértéke eltérő 5,5% és 9,1% között mozog.

Szép kilátások

Az biztos, hogy még mindig nincs teljes képünk arról, hogy mekkora lesz a járvány hatása és milyen mély lesz a válság. A számok már most egy új gazdasági válságra mutatnak és úgy tűnik, hogy sajnos történelmi időket élünk. Az optimista feltételezések szerint a korlátozások feloldásával gyorsan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba és 2021-ben már visszatérünk a növekedési pályára. De még 2021 is messze van. Az biztos, hogy kemény néhány hónapnak nézünk elébe és ezek fényében még rengeteg minden változhat a következő időszakban. Jelenleg mást nem tehetünk, mint reménykedünk abban, hogy tényleg igazuk lesz az optimista szemlélődőknek. Nem árt azért, ha lehetőségeink engedik, készülni arra, hogy nem lesz igazuk.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).