fbpx

A kibontakozó gazdasági válság számokban

A koronavírus és a kormányzati intézkedések hatására lényegében megbénult az élet szerte a világon. Bár, Kínában már januártól szigorú intézkedéseket vezettek be, a világ többi részén csak márciusban robbant be igazán a vírus. Másfél hónap elteltével már kezd is látszani mennyire szomorú a gazdasági helyzet is. Néhány adatot gyűjtöttem, hogy képet adjak arról mi történik a világban. Már csak erre a néhány ábrára nézve egyértelmű történelmi időket élünk és egy újabb gazdasági válság küszöbén állunk.

Magyarországi helyzet a gazdasági válság kezdetén


Még nincsenek pontos számok, hogy mekkora ütést okozott a gazdaságban a járvány hatása, de a várakozások már jól mutatják, hogy a baj nem kicsi. Az IMF becslése szerint 2020-ban 3,1%-kal fog csökkenni a gazdaság. Varga Mihály pénzügyminiszter is 3% körüli visszaesésről beszélt a napokban. Vannak, akik pesszimistábbak és elhúzódó válság esetén akár 7%-os visszaesést is elképzelhetőnek tartanak. A visszaesés tehát akár a 2008-as nagy recesszióban mért 6,7%-os értékhez hasonló lehet, de a rendszerváltás után 1991-ben elért 11,9%-os csökkenést remélhetőleg nem éri el.

Amin viszont már egyértelműen látszik az a válság hatása az üzleti várakozásokban. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúraindex történelmi esést mutat. Érdemes részletesen is elolvasni hirtelen mennyire lett borúlátó a hazai üzleti szféra. A lényeg röviden: áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúraindexe, az üzleti bizalmi index mintegy 25, a fogyasztói közel 40 ponttal esett. A világgazdasági válság időszakában, 2009 első felében ugyan voltak már ennél lényegesen pesszimistábbak is a várakozások, de a GKI konjunktúraindexe egyetlen hónap alatt még sohasem csökkent 10 pontnál nagyobb mértékben.

A hivatalos munkanélküliségi adatokban is részben észlelhető a koronavírus hatása, hiszen az NFSZ adatsora szerint márciusban 17 ezer fővel, a februári 264 ezer főről 281 ezerre, nőtt az álláskeresők száma. Ez 6,5%-os emelkedés, de ez még nem is biztos, hogy 100%-ban a koronavírus hatása, hiszen a korábbi években is látható volt emelkedés a márciusi számokban. A KSH is kijött a saját, más módszertannal dolgozó adataival, eszerint a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma márciusban az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel kevesebb. Ugyanakkor, a tényleges adat valószínűleg még ezeknél is rosszabb lesz, hiszen csak március közepétől kezdődtek itthon az igazi intézkedések, az áprilisi adatok már sokkal érdekesebbek (vagy inkább ijesztőek) lesznek.

Diagramok a nagyvilágból


Biztosan lehetne regényeket írni arról melyik országban pontosan milyen hatásokkal jár a vírus és a gazdasági válság hol miben nyilvánul meg. Én egyelőre csak pár érdekes diagramot raktam össze, hogy lássuk milyen helyzetben is vagyunk.

Tőzsdék

Természetesen a tőzsdét is megviselte a koronavírus és a karantén intézkedések. Év elejéhez képest jelentős mínuszban vannak a vezető indexek:

Minden nézőpont kérdése persze, ha 2018.12.31-hez képest nézzük a tőzsdék változását, akkor azt látjuk, hogy az S&P 500 még mindig 13%-os pluszban van és a japán és európai indexek is csak minimális mínuszban. Érdemes ezt is figyelembe venni, ha most hirtelen tőzsdecápának képzeljük magunkat. Meglátjuk, hogy ez a csekély mértékben optimista állapot következő hetekben, hónapokban hogyan változik.

Kína

Kína, a vírus kiindulópontjaként elsőként szembesült a negatív gazdasági hatásokkal. A hivatalos adatok szerint az első negyedévben az ország gazdasága 6,5%-kal csökkent. Kína 1992 óta közöl negyedéves GDP adatokat, ez volt az első olyan jelentés, amikor a világ második legnagyobb gazdaságában csökkent a negyedéves GDP mértéke. Emellett, az ipari termelés mértéke 8,4%-kal, a kiskereskedelmi 19%-kal, a fogyasztási cikkek értékesítése 15,8%-kal csökkent az első negyedévben. Éves összevetésben így alakult az ipari termelés és a lakossági fogyasztás:

Még egy érdekes adat Kínából, az autóeladások változása, ami ismerve a hazai ipar szerkezetét ránk is hatással lehet. Jól látszik, hogy a karantén idején erőteljesen bezuhant az autóvásárlások mértéke, a feloldással párhuzamosan viszont rögtön nőttek az eladások, igaz így is jelentősen elmaradnak az átlagos értékektől:

USA és a munkanélküliség

Ha már a világ második legnagyobb gazdaságáról beszéltünk, akkor nézzünk valami adatot a világ legnagyobb gazdaságából, az USA-ból, is. Az újonnan munkanélkülivé vált emberek számának alakulása 2020-ban:

Több, mint 26 millió új munkanélküli igényt dolgoztak fel eddig és egyelőre heti szinten még milliókkal nő a szám.

GDP változása a világban

Ha már a magyar GDP várható változásairól beszéltünk, akkor érdemes a világ többi részére is ránézni. Az IMF várakozásai szerint 2020-ban az összes fejlett nyugati ország GDP-je csökkenni fog. A csökkenés mértéke eltérő 5,5% és 9,1% között mozog.

Szép kilátások

Az biztos, hogy még mindig nincs teljes képünk arról, hogy mekkora lesz a járvány hatása és milyen mély lesz a válság. A számok már most egy új gazdasági válságra mutatnak és úgy tűnik, hogy sajnos történelmi időket élünk. Az optimista feltételezések szerint a korlátozások feloldásával gyorsan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba és 2021-ben már visszatérünk a növekedési pályára. De még 2021 is messze van. Az biztos, hogy kemény néhány hónapnak nézünk elébe és ezek fényében még rengeteg minden változhat a következő időszakban. Jelenleg mást nem tehetünk, mint reménykedünk abban, hogy tényleg igazuk lesz az optimista szemlélődőknek. Nem árt azért, ha lehetőségeink engedik, készülni arra, hogy nem lesz igazuk.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek