Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A legjobb 7 könyv, amit 2023-ban olvastam

Könyvek2023

Életem egyik legjobb döntése volt, amikor elkezdtem napi szinten könyveket olvasni. Nehéz volt elkezdeni, mert ezen a téren az iskola nem hagyott túl pozitív élményeket…

De nem sikerült teljesen elvenni a kedvem, így az elmúlt 10 évben egyre több és több könyvet olvasok és már annyira a napjaim részévé vált, mint a fogmosás.

Még mindig jellemzően non fiction könyveket olvasok pénzügyi, gazdasági, marketing vagy pszichológia témákban. Próbálom megszűrni ezeket, hogy melyik az, amelyiket tényleg érdemes elolvasni, mert rengeteg olyan amcsi sikerkönyv van, ami ugyanazt a témát dolgozza fel kicsit másképp, mint amit már előtte százan. Illetve egyre inkább kezdenek bekúszni a regények és a szépirodalmi művek, amik egyre nagyobb hatást gyakorolnak rám.

Idén sikerült „elfogyasztani” 24 könyvet, amik közül kiválasztottam azt a hetet, amelyet bárkinek szívesen ajánlok.

Mivel ez egy pénzügyi blog, ezért kezdjünk a pénzügyi témájú könyvekkel.

Pénzügyi könyvek, amiket érdemes elolvasni

Bill Perkins – Halj meg nullával

A könyv címe egyben a fő üzenete is. Nem maradhat pénzed halálod napján.

Ahogy nem jó hónapról hónapra élni, ugyanúgy az sem, ha több pénzt keresel, mint amennyit valaha is élvezni fogsz, ezért a tudatos megtakarítás mellett a tudatos költésre is oda kell figyelni. Vagy nevezhetjük tudatos élmény befektetésnek is.

Erre kapunk pár olyan tippet, minthogy…

…ne takaríts meg a 20-as éveidben, hiszen ilyenkor tudod a legtöbb élményt gyűjteni, miközben a tapasztalatlanságod miatt a legalacsonyabb a jövedelmed.

…gondold végig, hogy mik azok az élmények, amelyeket mindenképp szeretnél megélni életedben, oszd fel az életed időablakokra, mondjuk 5 vagy 10 éves ciklusokban és oszd szét az összegyűjtött élményeket az időablakokban.

…tudd mikor van a csúcs. Egy bizonyos kor és vagyon után nincs értelme a további felhalmozásnak. Ilyenkor kell az élmények mellett a gyermekek életkezdését segíteni vagy olyan ügyeket támogatni, amelyek fontosak számodra.

Ez a könyv kettős érzéseket hagyott bennem.

Egyrészt úgy éreztem, hogy nem nekem szól, mert még a vagyon felhalmozás fázisában tartok, messze attól, hogy azon aggódjak, hogy eleget költök-e élményekre vagy mikor támogassam a még nem létező gyermekeim életkezdését.

Másrészt azt is érzem, hogy már most is sok élményt áldoztam fel a megtakarítás oltárán, amelyeket igazából nem kellett volna, mert ezeket azóta meg is bántam.

Így, ha te is azok közé tartozol, akik hajlamosak túlságosan rápörögni a vagyonépítésre, ami az élmények kárára megy vagy még mindig hajtod a pénzt, miközben már igazából nincs is többre szükséged, akkor ezt a könyvet jószívvel ajánlom.

Erről a könyvről írtam egy jóval hosszabb összefoglalót a feliratkozóimnak, úgyhogy ha még nem vagy közöttük, akkor érdemes ezt pótolni, mert rengeteg témában ott osztom meg a gondolataim.

Morgan Housel – Örökké ugyanaz A pénz pszichológiája

A pénzügy kimondottan száraz téma, éppen ezért kevesen szeretnek ilyen típusú könyveket olvasni. Ezt változtatta meg Morgan Housel, aki szemléletes történeteivel és érthető nyelvezetével teljesen laikusoknak is érdekesen tud átadni fontos üzeneteket a pénzügyeink kezelésével kapcsolatosan.

Ezért is robbant ekkorát első könyve, a Pénz pszichológiája, így a nagy sikert meglovagolva nem volt kérdés, hogy jön a második könyv is.

A szerkezete ugyanaz, mint az előzőnek. Minden fejezetnek van egy témája és fő üzenete, amit rengeteg példán és analógián keresztül próbál bebizonyítani. Emiatt elég olvasmányos, akár egy nehéz nap után is könnyen befogadható. A legjobban azzal a résszel tudtam azonosulni, ahol azt fejtegeti, hogy a sikernek idő kell, mert az a kamatos kamat elvén működik, míg a katasztrófák instant történnek egyik pillanatról a másikra.

Mivel nagyon általános témákat és gondolatokat dolgoz fel, ezért azt érzem, hogy jóval kevesebb maradt meg, mint a Pénz pszichológiája könyve után. Így azt sokkal inkább ajánlom azoknak, akik még nem olvasták. Erről már korábban írtam egy hosszabb összefoglalót.

James Montier – A befektetés pszichológiájának kiskönyve

Sokan alábecsülik a pszichológia szerepét a pénzügyekben. Azt gondolnánk, hogyha pénzről van szó, akkor csak a számok és a hideg racionalitás számít. Pedig a valóságban hatalmas szerepe van az érzelmeknek és így a pszicológiának.

Legyen szó megtakarításról vagy befektetésről mindig te vagy az, aki meghozza a döntést, éppen ezért az érzelmek mindig befolyásolni fogják a döntéshozatalt. Nincs veszélyesebb annál, mint amikor valaki erről nem is hajlandó tudomást venni. Inkább fogadjuk el és ismerjük meg a tipikus befektetői hibákat, hogy ezekből tanulva mi ne essünk ugyanabba a hibába.

Ez a könyv ezeket veszi végig nagyon olvasmányos formában. Például, hogy…

…miért nem érdemes a pénzügyi gurukra hallgatni

…miért nem működnek a piaci előrejelzések

…miért nem vagyunk hajlandók elengedni a vesztes pozíciókat és miért adjuk el hamar a nyerteseket, amikor éppen ellenkezőleg kéne tenni

Nagyon rövid, de annál tanulságosabb könyv, amit minden befektetőnek ajánlok.

John C. Bogle – The little book of common sense investing

John C. Bogle a Vunguard Group alapítója hozta létre az első indexkövető alapot, amely az egyik legjobb befektetési forma azoknak, akik tudnak 10+ évben gondolkodni és szeretnének részvényalapú befektetéssel korrekt hozamot elérni. Ez a könyv csak még jobban megerősített abban, hogy miért az indexkövető ETF a legjobb befektetési irány.

Ebben a könyvben elmagyarázza, hogy miért ez a nyerő stratégia, megvizsgálva az elmúlt 100 év befektetéseit, miközben megmutatja, hogy miért nem tudják felülteljesíteni ezt más aktívan kezelt befektetési alapok.

Örökzöld téma, amelyből sok ihletet merítettem én is a Pénzügyi Gyorstalpaló webinar anyagába, ahol az ETF befektetésekről is beszélek.

Ezt a könyvet mindenkinek érdemes elolvasnia, aki részvényalapú befektetésben gondolkodik. Sajnos magyarul nem lett kiadva, így csak angolul lehet beszerezni.

Egyéb könyvek, amiket érdemes elolvasni

Körülbelül 4 éve indítottuk el a Számvető könyvklubot, ahol havonta elolvasunk egy könyvet, amit utána egy 2 órás alkalmon kibeszélünk. Néha nyűgnek élem meg az egészet, de végül szinte minden alkalommal úgy jövök el, hogy ez mennyire király dolog. Egyrészt, mert megismerek teljesen más nézőpontokat, másrészt olyan könyveket olvasok el, amiket egyébként a kezembe sem vettem volna.

Irvin D. Yalom – Szemben a nappal

Ilyen könyv volt ez, amely a halálról és a halálfélelemről szól. A halálról ritkán beszélünk, miközben az élet természetes velejárója. Yalom ebben a könyvében azt vizsgálja, hogy a saját halandóságunk tudata miként hat a tudatalattinkra és ezen keresztül a hétköznapjainkra.

Dr. Yalom páciensei és saját halálfélelmén keresztül mutatja be, hogy ez miként lehet a stressz és a depresszió forrása.

A könyv valós terápiás üléseken keresztül dolgoz fel számos halállal kapcsolatos gondolatot, amelyből az egyik legérdekesebb rész számomra, amikor megkérdezi egyik páciensét, hogy pontosan mi is olyan rémületes a halálban?

Válasz: „Mind az, amit nem tettem meg”

Tehát minél kevésbé éli meg valaki az életet, annál erősebb benne a halálszorongás. Vagy, ahogy Zorbász a görög is mondta: „Ne hagyj a halálnak magadból mást, csak egy kiégett kastélyt!”

Nehéz téma, de mégis bárkinek jó szívvel ajánlom.

Matthew McConaughey – Zöldlámpa

Unalmas bevásárlásokat sokszor ütöm el azzal, hogy bemegyek a könyvesboltba random olvasgatni. Így került a kezembe Matthew McConaughey életrajza és valahogy rögtön megtetszett a könyv egyedi dizájnja és a zöldlámpa elmélete. Valószínűleg feleségemnek is feltűnt, hogy nagyon belemélyedtem, így később meg is kaptam ajándékba.

Előtte nem sokat tudtam az életéről, nagyjából csak annyit, hogy sokáig romantikus vígjáték sztár volt, majd később Oscart kapott a „Mielőtt meghaltam” filmért.

Azt gondolná az ember, hogy ehhez a sikerhez egyenes út vezetett, pedig nem. Kimondottan tetszett az a rész, ahol leírta, hogy milyen tudatos, de nehéz úton sikerült a romkom skatujából kitörnie, amivel lényegében 2 évre száműzte magát a Hollywood kegyeiből, hogy utána megkapja az esélyt arra a filmre, amivel Oscart nyert. Kedvenc részem, ahol elsőre 5 millió dollárt ajánlottak egy romkom főszerepért, ahol két hetet kellett volna dolgozni, amire többszöri nem után már 14,5 millió dollárt ajánlottak.

„És tudják mit? Jobb lett a forgatókönyv. Viccesebb, drámaibb, összességében minőségibb, mint az első, amiért 5 milliót ajánlottak. Ugyanaz a forgatókönyv, ugyanazokkal a szavakkal, de messze felülmúlta az előzőket.

Elutasítottam az ajánlatot. Ha nem csinálhatom, amit akarok, nem fogom azt csinálni, amit nem akarok, akármennyit fizetnek érte.”

És nem csak tudatos, de meg is tudja élni a sikereit. Nézd csak meg ezt a képet az Oscar gáláról. Ez az ember teljesen jelen van.

Ha szereted sikeres emberekről szóló életrajzokat, akkor ezt a könyvet érdemes elolvasnod.

Matthew Walker – Miért alszunk?

Az év leghasznosabb könyve!

Belépve a 30-as éveimbe kezdem realizálni, hogy a testemet még további 50 évig használni fogom🤞. Hogy ne egy rozsdás tragacs legyen belőle, el kéne kezdeni kicsit jobban odafigyelni rá. Amennyire eddig belemélyedtem a témába, 3 fő terület van, amire oda kell figyelni.

Étkezés, mozgás és alvás.

Az elmúlt pár évben az első kettőt nagyjából rendberaktam, így idénre maradt az alvás, amihez már régóta az olvasólistámon volt ez a könyv.

Nem is csalódtam benne. Érthetően magyarázza el az alvás működését és szerepét, miközben rengeteg jótanácsot ad arra, hogy miként javíts az alvás minőségén. A legsokkolóbb felismerés az volt, hogy milyen gyakran vagyok kialvatlan és ez mennyire rossz hatással van az életem szinte minden területére.

 • Sokkal több időt vesznek igénybe a feladatok és sokkal gyakrabban hibázok.
 • Kevésbé vagyok kreatív, így nehezebben megy az írás.
 • Könnyebben eszem félre és kezdek el vágyódni édesség után.
 • Rosszabb kedvem van és mogorva leszek.

És ezekre nem a kávé a megoldás, hanem egy jó éjszakai alvás vagy egy gyors szundi napközben. Eddig azt gondoltam, hogy „áá ezt a hülyeséget, kinek van erre ideje”. De azóta rájöttem, hogy a kávéval és a kevés alvással rövidtávon lehet, hogy több mindent tudok elvégezni, de hosszútávon éppen az ellenkezőjét érem el.

Mindenkinek ajánlom, aki napi 2+ kávét iszik és konstans fáradtságot érez.

További cikkek könyvekről:

A pénz pszichológiája – Morgan Housel (LEGJOBB RÉSZEK)

Amit William Green: Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb könyvéből tanulhatsz

Vissza az alapokhoz: Babilon leggazdagabb embere

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 Responses

 1. Az „alvás” nekem is problematikus.Azt a könyvet biztosan elolvasom,mint ahogy James Montier könyvét szintén.

  Amit ÉN esetleg ajánlhatok az Jeffrey Archer Párbaj. Két vaskos kötetes mű,tehát időigényes de…… NEKEM nagyon megérte!!! -talán a nejednek nem ajánlanám,mert nem a romantikáról szól,sokkal inkább a rideg valóság. Számomra a lényeg 3 szóban összefoglalható: 1. Céltudatosság 2. Kitartás 3. Következetesség

  Bemásolok egy összefoglalót,hogy könnyebben tudd eldönteni szánsz rá időt vagy sem: „Csupán egyetlen dolog közös bennük…
  Ugyanazon a napon, 1906. április 18-án két újszülött látja meg a napvilágot két fiúgyermek: egyikük Bostonban, egy gazdag bankárcsalád sarjaként, a másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán William Kane, a nagy reményű bankár és Abel Rosnowski, a nincstelen, ámde céltudatos és eltökélt bevándorló útjai keresztezik egymást. Miközben mindketten elszánt harcot folytatnak a sikerért, nem kerülhetik el a végzetüket: a sors ugyanis úgy rendelte, hogy megmentsék – és tönkretegyék – egymás életét.
  Jeffrey Archer remekműve, amelyet első kiadása óta milliók olvastak szerte a világon, egyaránt bővelkedik drámai jelenetekben, kalandokban, nagy összecsapásokban és megrázó mozzanatokban. Egymást követik a váratlan fordulatok, egészen a legutolsó mondat végső csattanójáig.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).