fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Mark Manson – A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson leszarom rafinált művészete fedlap

A leszarás egyszerű módszerével módosítjuk elvárásaink irányát az élettel szemben, és elválasztjuk a fontos dolgokat a jelentéktelenektől. Mark Manson könyvében az élethez kínál útmutatót sajátos, szabadszájú stílusában. A könnyvel célja, hogy rámutasson az életben mindig lesznek nehézségeink, szenvedni fogunk valahogy, a lényeg, hogy megtaláljuk ezek közül azt a szarságot, amit nem akarunk leszarni. A Számvető Könyvklub következő alkalmán A „Lesz*rom” rafinált művészete c. könyvről fogunk beszélni.

Mi ez a könyv?


A könyv egy rövid, mindössze 200 oldalas, útmutató az élethez. Senkit se ijesszen el a trágár szóhasználat (már amennyire a szar Magyarországon trágárnak számít), a könyv ezzel próbálja álcázni azt, hogy valójában értékekről és értékrendekről szól és szélesebb közönséghez szólni.

Kilenc fejezeten keresztül Mark Manson őszintén elmondja nekünk mit is gondol az életről és hogy miért érdemes elgondolkozni egyébként közkeletű felfogásokról. Beszél arról, hogy mi a boldogság, hogy miért fogunk mindenképpen szenvedni és, hogy mit lehet ezzel tenni. Foglalkozik azzal, hogy a választást nem tudjuk elkerülni, hogy nem csak másoknak, de magunknak is gyakran hazudunk, és hogy a kudarctól nem kell félni, hiszen „A szenvedés kerülése a szenvedés egyik formája. A bukás tagadása maga is bukás”. Végül arról is beszél, hogy miért fontos szűkíteni saját lehetőségeinket és nemet mondani dolgokra a boldogság érdekében, illetve arról, hogy ne felejtsük el egyszer mindmeghalunk! A könyv rövid, velős és érdekes, mindenki számára tartogathat hasznos gondolatokat.

A szerző


Mark Manson texasi származású blogger és író. 2007-ben a Boston University nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett diplomát. Ezt követően évekig élt digitális nomádként, miközben utazott és elindította blogját. Már kezdetben is írt önsegítő témájú cikkeket, ekkoriban azonban még elsősorban randizási tanácsokat osztogatott bőkezűen honlapján. 2016-ban, a könyvklub témájául is szolgáló, könyvével lett világszinten ismert. A könyvvel felkerült a New York Times Bestseller listájára is.

Nem akar szakértőnek tűnni, de igyekszik jól informált laikusként megosztani saját gondolatait, amivel célja, hogy elsősorban saját hibáit és vakfoltjait észrevegye és szerencsés esetben másoknak is segítsen megtenni ugyanezt. A populáris önsegítő könyvekkel szembe helyezi magát. Nem hisz az „érezd mindig jól magad, legyél pozitív” típusú gondolatokban, számára a kitartás és a problémák helyes megválasztása az örömteli élet titka.  

Miért lehet érdekes számodra


Mark Manson könyvében elsősorban saját tapasztalataiból merítve igyekszik útmutatót adni az élethez. Ez nem egy tudományos értekezés, inkább az író organikus gondolkodása és az életben történt eseményekre adott visszacsatolás. Kicsit olyan érzés olvasni, mint amikor saját magad elgondolkozol miért történhetett veled valami úgy ahogy történt és egy kis töprengés után megvilágosodik benned valami: „Aha, ez az oka!”.

A könyvben szereplő gondolatok se nem újak se nem forradalmiak. Lényegében az emberi létezés mindennapi problémáira keresi a válaszokat, amikkel régen a vallásteremtők és a filozófusok foglalkoztak, mára pedig az internetes „filozófus-bloggerek” tevékenységi körébe került a téma feldolgozása. Keverednek a leírtakban a modern szókimondó stílus, az ókori bölcselet és a keleti vallási tanok elemei.

Emiatt, a könyv kedvcsináló lehet ez utóbbi gondolatok bővebb megismeréséhez, de önmagában is megállja a helyét. Olvasása közben sok olyan helyzetet ecsetel az író, amikkel saját életünkben is találkozunk és jól, vagy rosszul kezelünk, ezért könnyedén tudunk azonosulni a helyzettel. Ez a fajta kapcsolat az erőssége a könyvnek, hiszen így sokkal erőteljesebben megmaradnak a leírt gondolatok. A beleélés miatt nagyobb eséllyel próbáljuk ezeket a gondolati sémákat a saját életünkben is, ezáltal gyakorlati életben is használható tanácsokat kapunk, mikor is érdemes leszarni a dolgokat.

Érdekel a téma és szívesen részt vennél egy kötetlen beszélgetésben? Ha felkeltettük a figyelmedet, akkor gyere el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra 2019. december 9-én 18.00-tól a Café Zsivágóba (1061 Budapest, Paulay Ede u. 55).

Csatlakozz a Facebook eseményhez is!

Számvető Pénzügyi Blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és mindig elküldjük legfrissebb írásainkat...

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: reddit
Megosztom Redditen
Megosztás itt: linkedin
Megosztom Linkedinen
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: reddit
Megosztás itt: linkedin

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek

FIRE korai nyugdíj
Befektetés

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol “Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Bővebben »

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).