Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A magyar állampapír IGAZI problémája

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

A magyar állampapír igazi problémája

Ha ma úgy szeretnéd kamatoztatni a pénzed, hogy nem kockáztatod a tőkéd, miközben bármikor hozzáférsz, mindezt nulla költség mellett, akkor rövidtávon a magyar állampapírnál nem találsz jobb alternatívát.

Tehát, ha valaki megkérdezi, hogy érdemes-e magyar állampapírt vásárolni? Akkor a válaszom igen.

Dehogy érdemes-e minden megtakarítást abban tartani?

Egyértelműen nem – kivétel, ha olyan kevés megtakarításod van, hogy még nem érdemes másban gondolkodni

Ugyanis vannak problémái, amiket figyelembe kell venned.

Az állam elveszi

Nem gondolom valós problémának, de olyan gyakran hallom, hogy nem maradhat ki.

Nyilván, aki ezt mondja az igazi problémának éli meg és valahol meg is tudom érteni a mögöttes érzelmeket látva egy-egy gazdasági / politikai döntést, amellyel egyik napról a másikra nem kevés pénzt húznak ki az emberek zsebéből. Pl. napelem elszámolási mizéria, hogy csak egyet mondjak.

De, ha kivesszük az érzelmeket és a tényekre hagyatkozunk, akkor egy ilyen kimenetelnek kb annyi esélye van, mint a Jeti létezésének.

Próbáltam utánajárni, hogy a történelemben volt-e olyan eset, amikor az állam elvette az emberek  államkötvénybe befektett pénzét, de nem találtam. Ha te tudsz ilyenről, akkor írd meg kommentben.

Ami már eggyel gyakrabban előfordul, az az államcsőd. Szerencsére ebből sem volt sok az elmúlt évtizedekben.

Amikor egy állam nem tudja kifizetni adósságait, vagyis azokat a befektetőket, akik megvették állampapírjait, akkor technikailag államcsődbe kerül.

Forrás: www.reuters.com

Jellemzően azok az országok szoktak így járni, amelyek devizában vannak eladósodva. Erre egyik legjobb példa Argentína, aki dollár adósságai miatt került ilyen helyzetbe már számtalanszor.

Magyarország adósságának 75 százaléka forintban van és ez még mindig nem az a szint, ahol emiatt kellene aggódnod. A legeslegrosszabb esetben mindig ott a jegybank, aki korlátlanul tud saját valutát nyomtatni. Az már egy másik kérdés, hogy ezután mit fog érni az a forint, amit visszakapsz. De ettől a problémától is még messze vagyunk.

És itt kanyarodunk rá az IGAZI problémára.

Nem lesz reálhozamod (infláció feletti hozamod)

A világ nagy részére igaz ez. Például, ha megnézed az amerikai 10 éves államkötvények hozamát 1960-tól napjainkig, akkor azt láthatod, hogy csupán egy hajszállal tudták felülteljesíteni az inflációt. Egész pontosan 0,85 százalékkal.

Nincsenek illúzióim, hosszútávon Magyarországon sem lesz ez másképp.

Erre a legjobb példa a Prémium Magyar Állampapír. A PMÁP éves hozama két részből tevődik össze. Egyrészt ott a kamatbázis, ami mindig az előző év átlag inflációja. Másrészt ott a kamatprémium, ami egy fix érték, amely lejáratig be van vésve.

A legújabb sorozatnál, a 2033/I-nél a kamatprémiumot lecsökkentették a korábbi 1 százalékról 0,25 százalékra. Pedig a régebbi sorozatoknál ez 1,5 százalék is volt.

Miért probléma ez?

Mert pont a befektetés lényegét veszi el. A reál hozamot, vagyis azt, hogy a ma lemondott 5 millió forintodból, amiből nem vettél új Opel Corsat, hogy befektetve és kamatoztatva 5 év múlva vehess egy új Opel Astrat. Mert ezt csinálja a reál hozam.

Növeli a pénzed értékét, hogy abból többet vagy jobbat tudj venni.

Az állampapír ezzel szemben csak arra jó, hogyha van egy rövidtávú célod (5 éven belüli), akkor amíg erre megtakarítasz, addig legalább az eddigi megtakarításaid nem inflálódnak el. Például, ha egy lakás önerejére gyűjtesz, amit pár éven belül meg szeretnél venni.

De a legszomorúbb, hogy a  jelenlegi 0,25 százalékos kamatprémium igazából már erre sem jó…

2024-ben még 20 százalék körül fog pörögni a PMÁP kamata egy remélhetőleg egyszámjegyű inflációs környezetben /legalábbis ezt jósolják a nálam okosabbak/, ami rövidtávon elég korrekt. Ezután viszont be kell érned az infláció + 0,25 százalékkal, ami nem sok.

Ha 2020-ban vettél egy olyan PMÁP 2025/J sorozatot, amely 3,3 százalék infláció mellett fizetett 1,4 százalék prémiumot, akkor lényegében kaptál + 42 százalék ráhagyást kamatrpémiummal. Egy extra „védőhálót”, amely még akkoris megvédhette a pénzed értékét, ha a te személyes inflációd magasabb volt a hivataloshoz képest. Mondjuk mert albérletet fizettél, ami nem szerepel a fogyasztói kosárban és, amelynek ára durván felment akkoriban.

A mostani 0,25 százalékkal nincs „védőháló”. Amennyiben egy kicsit is rosszabb a személyes inflációd a hivatalosnál, akkor a PMÁP ellenére is veszítesz pénzed értékéből. A központilag számított infláció pedig ritkán egyenlő a személyes inflációddal…

Mit tehetsz ez ellen?

Rövidtávú taktikázás helyett, hosszútávú stratégia

Pakolgathatod a megtakarításaid a rövidtávon legjobb hozamot fizető befektetésekbe, hogy legalább az infláció mértékű hozamot elérd.

De gondolkodhatsz stratégiában is, amikor is megfogalmazod pénzügyi céljaid, meghatározod az időtávokat hozzá és ehhez mérten elmozdulsz kockázatosabb, de reál hozamot is elérő befektetési lehetőségekbe.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

19 válasz

 1. A pénznyomda jelenleg is működik az infláció ezt is jelenti.
  A másik, hogy a magas kamatokat valamiből fizetni kell, ez szintén pénznyomtatás lesz, vagyis, tartós inflációra készülhetünk.
  A forint ezek miatt is tovább fog gyengülni, úgyhogy nem biztos, hogy a magyar állampapír jó választás jelenleg..

 2. A reálhozam számításához azt az inflációt kell figyelembe venni, amely időre a pénzt kölcsönadjuk az államnak. Vagyis a vétel napjától kezdődő időszak inflációját. A 2033/i kamatát viszont más infláció alapján számítják. Mindig egy korábbi időszak alapján.
  Egy csökkenő inflációjú időszakban ez a kamatprémiumnál magasabb reálhozamot jelent.

  1. Igen. Az, aki most kezd el PMÁP 2033/I-t vásárolni az 2024-ig elérhet egész korrekt reál hozamot. Viszont, aki már a növekvő infláció alatt is tartott más sorozatú PMÁP-ot, mondjuk 6,6 százalékot kapott, amikor 10+ százalék volt az infláció vagy 11,75-öt, amikor 20+ százalék, az igazából csak most fogja visszanyerni a lemaradást és nulla közelébe kijönni. Ezért is hangsúlyozom, hogy az, amit írok az hosszútávra értendő, illetve 2024 utánra.

 3. A Magyar állampapír jelenleg 8% ot fizet ha kétmillió forintot be tennék 12 hónapra 160000 Ft kamatot jelent ez a 160000 Ft ez fedezi az egyéves inflációt??

  Vagy egy másik témakör amit választ szeretnék kapni mondjuk 3 ezer milliárd Ft van államkötvény ben amit 2024 ben ki kell fizetni de valószínűleg sokkal több lehet hogy 10 ezer milliárd forint ezt az állam ki tudja fizetni hogyha nem tudja kifizetni akkor kinyomtatja ezt a 10000 milliárdot a jegybank és akkor is kifizeti a államkötvény befektető embereket??

 4. A Békekölcsön példája nem erősíti a bizalmat, és kimaradt a történelmi felsorolásból. 2 évre jó megoldás. Amikor viszont a többség elkezdi eladni, az finanszírozás szempontjából igazán kérdéses lesz.imden esetben diverzifikálni szükséges a befektetéseket.

  1. A Békekölcsön csak papíron volt államkötvény. A valóságban inkább egy bújtatott adó volt, amikor is minden évben 1 havi fizetést be kellett fizetni az államháztartásba. Nem ígértek rá kamatot, sem a tőke visszafizetését, csupán sorsoláson lehetett nyerni, ami nagyon ritka volt. Legjobb esetben is csak lottónak nevezném. A diverzifikációban teljesen egyetértek.

 5. Egy kis offtopik kotekedes: A kep baloldalan egy OPC Corsa lathato ami ertekben felette van egy alap Astranak, ami a jobb oldalon van. De persze ertem a hasonlatot.

  1. Jogos. Ebből is látszik, hogy autókkal kapcsolatos ismereteim fordítottan arányosak a pénzügyi ismereteimmel :)) Mindjárt keresek egy alap Corsat. UPDATE: Frissítettem a képet

 6. Ha jól értem, 2024-ben tömegesen fogunk megszabadulni a mostani PMÁP-től, ami igazán érdekes lesz…

   1. Szerintem meg az 1 számjegyű infláció ugyanolyan lesz, mint az 1 számjegyű SZJA vagy a 2.0 fölötti demográfiai ráta.

    Egyrészt a kormány saját wishful thinkingje (nála nagyobb folyamatok rengetik a Magyarország nevű csónakot a világ óceánján, ahol most épp Izraelben vannak zavargások, + jövőre USA választás), másrészt mernének mást mondani a választóknak, minthogy urai a helyzetnek.

    Ettől függetlenül a papíron infláció köszönőviszonyban sincs a valós fogyasztói kosárral (és ez minél inkább olyasmikre költesz, mint lakhatás, saját lakás, nagyobb százalék a jövedelemarányos élelmiszer, annál jobban kijön, ellenben minél inkább akár luxusjavakra szórod azt, amit már nem tudsz hova tenni és a befektetéseid is többször annyit hoznak, mint az egész családod nem alap, hanem középosztálybeli megélhetése, annál inkább korrelál a papíron kimutatott inflációval vagy akár kevesebb is).

    Illetve az árfolyamkockázat is adott, hogy akár 450-es euró árfolyam is lehetséges. Itt viszont megjegyzendő, hogy ebben az esetben meg a szegényebbek inflációállóbbak, mert az ingatlant és az itthon termelt élelmiszert nem kell importálni, ellenben akár drága okostelefon, autó, külföldi nyaralás, repülőjegy ilyenkor elég erősen megdrágul.

 7. A Békekölcsön ugyan nem volt államkötvény, de a ritkán sorsoltak kivételével mindenki inflálódott pénzt kapott vissza. Ne feledkezzünk el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról sem – az Úr adta az Úr elvette. A jkormányok gátlástalanságának nincs határa!

 8. Többen vagyunk, idősebbek is, akik a korábbi megtakarításainkat tavaly év közepétől előbb diszkont kincstárjegybe, majd január végétől szuper állampapírok fektettük. A remélt – évről évre – csökkenő infláció mellett ez pozitív reálhozamot biztosít, kiemelkedően 2024. februártól 1 éven keresztül. Azt követően – amennyiben az infláció mértéke, ha kis mértékben is, de tovább csökken, és nem libikókázik – akkor még jó pár évig megfelelő, likvid és kis kockázatú befektetés lesz sokaknak a másfél %‐os prémiummal feljavított állampapír. Ezért az a félelem, hogy államcsőd lesz a közeljövőben, az számomra éppúgy irracionális, minthogy 2025 tavaszán a PMÁP tulajdonosok megrohanják a MÁK-t, és tömegesen veszik ki a pénzüket.
  Vajon hova teszik azután, lát valaki most jobb lehetőséget 2025 tavaszára?

 9. Mi a vélemény az eurós àllamkötvényekről? Jelenleg 2026 lejàratú van kibocsátva, negyedéves kamatfizetéssel, három havi EURIBOR àtlag alapjàn hatàrozza meg a né. kamatot.

 10. Mindenki 2025 Q1-ben szabaduln az állampapírtól a fent említett okok miatt. Azonban ezt az állam nem fogja megvárni és jóval előbb zárni fogja a kapukat. Szigorítani a visszavásárlási feltételeket, költségeket. Nem lehet annyi pénz kinyomtatni egyszerre, mert az GDP arányosan is rengeteg, oriási inflációt generálnánk.

  A másik opció, hogy úgy elgyengítik a forintot, hogy igazából semmit nem fog érni, hogy bent tartotad állampapírban a pénzed…

  Én a B opcióra szavozok

  1. Ha elgyengíti a forintot, vagyis elinflálja, azzal a PMÁP inflációkövető papírnak kedvez, mert a következő évben nagyobb és nagyobb kamatot kell fizetnie. Nem feltétlenül logikus, illetve csak rövid távon működhet. Persze az újabb PMÁP sorozatokat a kisebb kamatprémium miatt „olcsóbb” finanszírozni, mint a régieket, ezért inkább a régiekből kifelé zavarnám az embereket, ha én lennék ott fent.

   A másik forint gyengítési opció az árfolyam rontása, de ahhoz szükséges erős valuta bevétel (EU pénz, esetleg hitel). A túl gyenge honi pénz nem jó a külker. mérleg kiadásai miatt. Ne felejtsük el, még egy erősebb energiaválság megborítja az egész büdzsét és akkor nem sokat érsz a gyenge de sok forinttal.

 11. Kedves Dániel, Szeretném megkérdezni a véleményedet a következőkről: A legtöbb helyen lehet olvasni, hogy fél szemmel az inflációt kell követni, hogy a megtakarítások ne veszítsenek a reálértékükből. Ez rendben is van, a legtöbb tankönyv, szakmai oldal ezt „szajkózza”. De melyik inflációt is figyeljük ilyenkor? Hiszen a KSH egy meghatározott kosárhoz méri az árváltozást. Na most ha valaki pl. dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, gyógyszereket szed, nincs saját lakása, gyermeket nevel és taníttatja stb. akkor a fogyasztói kosarának (valószínűleg) árváltozása nagyobb lesz mint a KSH által bejelentett. Ezt a „tényleges” inflációt elég nehéz megverni, még nagyon megválogatott minőségi részvényekkel is kihívás. Akkor az is lehet, hogy egy bizonyos fogyasztói kosár összetétel esetében ez egy szélmalomharc, amit nem lehet véglegesen megnyerni? Csak rész, szakasz győzelmeket lehet elérni? Tehát bizonyos időszakban lehet csak elérni az áhított reáljövedelmet és el kell fogadni hogy adott időszakban nincs reáljövedelem? Köszönöm előre is a visszajelzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).