Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A pánik euró vásárlások nagy problémái

Euró vásárlás (1)

Pontosan 1 éve már, hogy 432 forintért lehetett 1 eurót vásárolni. Ennél magasabb azóta sem volt az árfolyam.

Tavaly ilyenkor rengetegen írtak vagy kerestek meg, hogy érdemes-e eurót (vagy más devizákat) vásárolni. Még többen voltak azok, akik nem is kérdeztek vagy gondolkodtak, hanem csak cselekedtek és esztelenül nyomták a vétel gombot.

Valószínűleg ilyen időszakok a jövőben is lesznek, amikre érdemes felkészülni, ezért írom most „békeidőben” ezt a cikket.

Tehát nézzük meg mi is történt a pánik euró vásárlókkal, illetve vonjuk le a tanulságokat, hogy ehhez hasonló helyzetekben mit érdemes tenni.

Ennyit bukott papíron az, aki a csúcs közelében vásárolt

Már a fenti grafikon is szépen mutatja, hogy aki éppen szerencsétlenül a csúcson vagy annak közelében vásárolt be, az forintban egyelőre veszteséget kénytelen elkönyvelni.

Ennyit lehetett 1 millió forinton veszíteni a különböző vételi árfolyamokon.

Ráadásul egy-egy magyar banknál vezetett euró számlánál számolni kell számlavezetési díjjal is, illetve még mindig sokan a középárfolyamhoz képest 0,5 – 2 százalékot vonnak le az átváltásért, ami tovább növeli a veszteséget.

Persze ezek megspórolhatók olyan fintech cégekkel, mint amilyen a Revolut vagy a Wise, de ezek korántsem olyan biztonságosak, mint más nagynevű bankok vagy brókerek, így nem gondolom, hogy a megtakarítások akármekkora részét is érdemes ilyen fintechekben tartani.

Ráadásul az euró vásárlás csak részben oldja meg a gondokat.

A nagy probléma

Az euró tartása nem befektetés, hanem deviza spekuláció.

Az euró is csak egy pénznem, amely ugyanúgy értéktelenedik, mint a forint. Lehet, hogy kisebb ütemben és emiatt forintban nézve rövidtávon lehet rajta nyereség, de hosszútávon ez is veszíteni fog az értékéből.

Ugyanis az európai infláció is sokáig 10 százalék felett volt az elmúlt egy évben, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Forrás: ycharts.com

Érdemes a megtakarításokat olyan befektetésben kamatoztatni, amely legalább infláció mértékű hozamot tud generálni, ugyanis csak így kerülhető el a pénz elértéktelenedése.

És, akkor még nem is beszéltem a legnagyobb veszteségről, amivel szinte senki sem számol.

A megtakarítás alternatív költsége

Mit is jelent ez?

Akkor, amikor valaki a megtakarítását euróban tartja, lemond más olyan alternatívákról, amelyekben ez idő alatt kamatozni tudná ugyanezt az összeget.

Ez olyan, mint amikor elmész egy étterembe, hogy elfogyassz egy jó puha húsú szaftos szarvasmarha pörköltöt, de éppen emiatt az erre szánt pénzt már nem tudod más főételekre költeni, mint például rántott hús vagy egy jó hamburger.

Alternatív költség pörkölt vs rántotthús
Forrás: canva.com

Ugyanez történik a megtakarításokkal is, ugyanis amíg euróban csücsül a pénz, addig nem lehet olyan biztos befektetésben kamatoztatni, mint az állampapír vagy a bankbetétek.

Ha mondjuk 2022 október 12-én euró helyett a Diszkontkincstárjegy D230823-as sorozatba kerül a már fenn említett 1 millió forint, amelyre éves 12,84%-os hozam járt, akkor 2023 augusztus 23-án 79 298 forintot (időarányos hozam ~8%) lehetett ezen nyerni úgy, hogy közben a tőkét nem kockáztattuk.

Tehát az, aki 432-ön vásárolt eurót egyrészt elszenvedte az eddigi árfolyamveszteséget, ami 113 425 forint (08.23-án 383 Ft euró árfolyammal számolva), plusz elbukta azt a 79 298 forintot is, amelyet biztosan megkaphatott volna azzal, hogy inkább Diszkontkincstárjegyet vásárol. Így bukva összesen 192 724 forintot.

Megfordítva a gondolatot, a csúcs 432-es szinttől még 8 százalékot kellett volna gyengülnie a forintnak az euróhoz képest, azaz 466 forintra ahhoz, hogy ugyanott legyen, mintha a biztos DKJ-be kerül a pénz.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket?

Pánik helyett gondolkozzunk és tegyük fel a következő kérdéseket

Nincs baj azzal, hogy valaki eurót (vagy más devizát) szeretne tartani, egészen addig amíg erre nem befektetésként tekint. Befektetésről akkor beszélünk, amikor a deviza valamilyen értékpapírba kerül, mondjuk külföldi kötvényekbe, befektetési alapokba (pl ETF) vagy részvényekbe. Így már lehet értelme a dolognak.

Ha legközelebb megint durva gyengülésbe kezd a forint, akkor érdemes a következő kérdéseket feltenni pánik euró vásárlás előtt.

Milyen más hasonló kockázatú alternatívák vannak ugyanennek a megtakarításnak a kamatoztatására?

Mennyit kéne gyengülnie a forintnak, hogy ugyanannyi nyereség legyen, mint az alternatív befektetésben?

Ha ezek után is valaki arra a logikus döntésre jut, hogy eurót akar vásárolni, akkor hajrá. A lényeg, hogy ez egy tudatosan átgondolt folyamat eredménye legyen. Ne pedig a félelemé és pániké.

(Borítókép forrás: canva.com)

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).