Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A pénz pszichológiája – Morgan Housel (LEGJOBB RÉSZEK)

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

A pénz pszichológiája

„Az, hogy mennyire bánsz jól a pénzzel, inkább a viselkedéseden múlik, mintsem azon, hogy mennyire vagy okos” – a mondat, amivel a könyv írója (Morgan Housel) rögtön megfogott.

Imádom az Excelt. Ha pénzügyi döntést kell hozni valamiről, akkor rögtön előkerül, mert kiszámolható, hogy mi a racionális döntés.

De valahogy mégis hiányzik belőle valami. Mert egy pénzügyi döntés többről szól, mint egy excel táblában megjelenő eredmény. Hiszen emberek vagyunk. Érzelmekkel, amit nem hagyhatunk ki a képletből.

Megfogott a könyv, mert azt éreztem, hogy végre ember vagyok. Nem pedig homo economicus, akiről azt feltételezik, hogy mindig racionális döntést hoz.

Összefoglaltam 4 fejeztet, amik leginkább tetszettek.

A lottózás is lehet ésszerű?

„A lottó a bolondok adója” – tartja a mondás

Amerikában a háztartások alsó harmada több, mint 400 dollárt költ lottószelvényekre egy évben. Ez négyszer nagyobb, mint a felső harmad költése ugyanerre. Eközben szintén az amerikaiak harmada nem tudna kifizetni egy 400 dolláros váratlan kiadást.

Akkor ezek az emberek most megtakarítás helyett lottó szelvényekre költik pénzüket??? Miért tesznek ilyet, amikor a racionális döntés az összeg megtakarítása lenne? – kérdeztem én a kényelmes életemmel

Egy pillanatra képzeld magad a helyükbe.

Az emberek alsó harmadába tartozol. Alacsony bér. Nulla előre lépési lehetőség a munkában. Ki vagy szolgáltatva a munkáltatónak, ami miatt túlóráznod kell és néha még hétvégén is dolgozol. Nincsenek wellness hosszúhétvégék és több hetes nyaralások külföldön vagy akár csak egy Balatoni hosszúhétvége. A növekvő felsőoktatási költségek miatt a gyerekeid taníttatása is egyre rosszabb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul ott vannak azok a hitel tartozások, amiket egy-egy váratlan nagyobb összegű kiadásnál kellett felvenned. Mindez még mélyebbre taszított abba a feneketlennek tűnő gödörbe, ahonnan felnézve már a fényt sem látod.

Mit ad ilyen helyzetben a lottószelvény?

Reményt…

Mert az a kis szelvény adja az utolsó kapaszkodót. A legördülő kötél, amivel kimászhatsz a gödörből.

A lottózás ilyen kilátások mellett továbbra sem racionális. De ésszerű.

És hogyan leszel jobb a pénzügyekben ezt tudva?

Tanulság: Úgy, hogy elfogadod, hogy az emberek különböznek. Mindenki máshonnan jött, más háttérrel és más gondolkodásmóddal. Lehet, hogy ami valakinek egy működő pénzügyi stratégia, az nálad kudarcra van ítélve.

Soha nem elég…

Bernie Madoff nevéhez köthető az egyik legnagyobb piramisjáték létrehozása. – erről Robert DeNiro főszereplésével készült film is: Hazugságok mágusa

Pedig mielőtt erről lett híres már egy nagyon sikeres karriert és vállalkozást tudhatott a magáénak. Árjegyző vállalkozásával már a csalás előtt évente 25-30 millió dollár nyereséget (!) termelt. Akárhonnan is nézem, Bernie sikeres ember volt.

Mégis úgy döntött, hogy a még több pénzért, elismerésért és hírnévért cserébe mindent kockára téve még többet szeretne.

Hogyan lehet valaki annyira telhetetlen, hogy ekkora vagyon mellett is még többre vágyik és képes mindenét kockára tenni ezért?

Úgy tűnik nem tudta, mi az elég.

„Kockára tenni valami számodra fontosat olyasmiért, ami számodra nem fontos – ennek az égadta világon semmi értelme sincs” – Warren Buffett

Valószínűleg kevesünknek lesz akkora vagyona, mint Madoffnak. De életünk egy bizonyos pontján biztosan rendelkezni fogunk mindazzal, ami fedezi az ésszerű szükségleteink.

Tanulság: Értelmetlen kockára tenni azt, amid megvan, olyasvalamiért amid nincs és nincs is szükséged rá. Nyilvánvaló, mégis gyakran elfelejtjük.

Nehezen fogjuk fel a kamatos kamat igazi erejét

Elég sok személyes pénzügyekkel foglalkozó blogot és könyvet olvastam az elmúlt 5 évben. Van egy rongyosra járatott közhely, amely szinte egyikből sem maradhatott ki.

Kamatos kamat…

A csodafegyver, ami gazdaggá tesz. Valóban közhely. De azért, mert működik. Még én is elfelejtem néha, hogy mekkora ereje van.

Nézzünk meg egy gondolatkísérletet, hogy feltudod-e mérni a kamatos kamat erejét.

Tételezzük fel, hogy annyira jófej vagyok, hogy 2022 Január 1-én adok neked 1 forintot. Majd 2-án 2 forintot. 3-án 4-et, 4-én 8 forintot és így tovább. Mintha naponta 100%-os hozamod lenne.

Mit gondolsz 31-re mekkora összeget kapnál?

Január 31-re 1 milliárd 73 millió 742 ezer forintod lenne.

És mi van, ha csak 1 héttel később kezdek el fizetni?

Ebben az esetben csupán 8 millió 300 ezer forintot kapnál tőlem. Azért ez nagyságrendekkel kevesebb.

Ugyanez a hatás igaz akkor, amikor 20-as éveidben eldöntöd, hogy elkezdesz megtakarítani és befektetni.

Erre a legjobb példa Warren Buffett, akinek a vagyona ~84,5 milliárd dollár. Zseniális befektető, aki eddigi élete során évi átlag 22%-os hozamot ért el. Sokan nem tudják azonban, hogy 81,5 milliárd dollárt a 60. születésnapja után szerzett meg. De a sikerének igazi kulcsa az, hogy 75 éve sikeres befektető. Ha csak 10 évvel később kezdi el, akkor ma biztos nem ismernénk a nevét.

Tanulság: Kezdj el minél előbb megtakarítani, majd befektetni és a világon semmi sem ment attól, hogy pénzügyileg szabad ember legyél.

A pesszimizmus intelligensebben hangzik, mint az optimizmus

Feltűnt már, hogy a hírek nagy része milyen pesszimista? Néha úgy érzem, mintha minden nap világ vége lenne. Egyik nap a járvány pusztítja el a világot, másik nap a globális felmelegedés. Közben a gazdaságban is mindenki a recessziót és a tőzsdék zuhanását jövendöli.

Persze a világban történnek életünket befolyásoló szörnyű dolgok. Na de folyamatosan?

Ha tisztán a tényeket nézzük, akkor nem. Sőt a világunk igazából egyre jobb hely – ajánlom elolvasásra Hans Roslingtól a Tényeket, ami részletesebben kifejti ezt.

De valamiért, ha egy szakértő azt mondja, hogy a piacok mindjárt összeomlanak és itt a pénzügyi világvége, akkor mindenki felkapja a fejét. Míg, ha egy másik azt mondja, hogy világunk egyre jobb hellyé változik, akkor naivnak és szűklátókörűnek fogják gondolni.

Valamiért a pesszimizmus intelligensen hangzik, míg az optimizmus ostobának.

Az evolúció úgy alakította, hogy a fenyegetéseket a lehetőségeknél előrébb helyező élőlényeknek jobbak a túlélési lehetőségei. Ha látsz egy kígyót elfutsz. Nagyon messze és nagyon gyorsan… Nem kezded el vizsgálni, hogy mérgező-e vagy sem. De világunk jobb hely lett és egyre kevesebb valós veszélyt jelentő eseménnyel találkozunk. Annál több olyan helyzet van, amit higgadtan át kéne gondolnunk.

A pénzre ez a hatás többszörösen érvényesül.

Pénzügyi pesszimizmusnak két oka is van.

  • A pénz mindenki életének a része. Ha megtakarításainkkal vagy befektetéseinkkel történik valami rossz, akkor az mindenkit érint.
  • Rossz dolgok gyorsan történnek, míg a jók lassan. Ha bezuhan a tőzsde, akkor 20-30-50 százalékokat esik akár napok alatt is. Ugyanekkora emelkedés hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. Éppen ezért kevésbé látványos és még kevésbé tudatosul bennünk, hogy egy jó dolog történt.

Tanulság: Tudva, hogy a pesszimizmus jobban megragadja a figyelmünket, míg az optimizmus jóval kevésbé, talán segíthet abban, hogy legközelebb kevesebb hitelt adunk a pesszimista híreknek és többet az optimistáknak.

Összegezve

Annyi gondolat van még, amit kiemelnék a könyvből, de már így is nagyon hosszú lett a cikk. Ha tetszett, amit itt olvastál, akkor jó szívvel ajánlom a könyvet, ami 20 eszmefuttatást tartalmaz a pénzről és a hozzá fűződő pszichológiáról.

Szeretsz olvasni és szívesen megosztanád gondolataid hozzád hasonló olvasni szerető emberekkel? Akkor nézz be könyvklub alkalmainkra és beszélgessünk egy jót.

A kedvezmény részletei

Felvettem a kapcsolatot a könyv kiadójával az A4C Books – A4C Marketing Kft. kiadóval, akik voltak olyan jófejek, hogy adtak egy egyedi 10%-os kedvezményt, amelyet a „szamveto” kuponkód beírásával tudsz érvényesíteni webshopjukban. /Ezért cserébe nem kapok pénzt vagy bármi ilyesmi, egyszerűen csak szuper a könyv és szeretnélek motiválni benneteket az elolvasására/

Webshop link: A4C Books

Kuponkód: szamveto

A szamveto kuponkód az A4CBooks Kiadó webshopjában (https://a4cbooks.hu) használható fel a kiadó teljes kínálatára. A kuponkód a kosárösszegből ad 10% kedvezményt, más kuponkóddal együtt nem használható. A 850 Ft-os szállítási díjat a kuponkód nem csökkenti, viszont 7000 Ft rendelési érték felett a szállítás ingyenes.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).