fbpx

A pénz pszichológiája – Morgan Housel (LEGJOBB RÉSZEK)

A pénz pszichológiája

“Az, hogy mennyire bánsz jól a pénzzel, inkább a viselkedéseden múlik, mintsem azon, hogy mennyire vagy okos” – a mondat, amivel a könyv írója (Morgan Housel) rögtön megfogott.

Imádom az Excelt. Ha pénzügyi döntést kell hozni valamiről, akkor rögtön előkerül, mert kiszámolható, hogy mi a racionális döntés.

De valahogy mégis hiányzik belőle valami. Mert egy pénzügyi döntés többről szól, mint egy excel táblában megjelenő eredmény. Hiszen emberek vagyunk. Érzelmekkel, amit nem hagyhatunk ki a képletből.

Megfogott a könyv, mert azt éreztem, hogy végre ember vagyok. Nem pedig homo economicus, akiről azt feltételezik, hogy mindig racionális döntést hoz.

Összefoglaltam 4 fejeztet, amik leginkább tetszettek.

A lottózás is lehet ésszerű?

“A lottó a bolondok adója” – tartja a mondás

Amerikában a háztartások alsó harmada több, mint 400 dollárt költ lottószelvényekre egy évben. Ez négyszer nagyobb, mint a felső harmad költése ugyanerre. Eközben szintén az amerikaiak harmada nem tudna kifizetni egy 400 dolláros váratlan kiadást.

Akkor ezek az emberek most megtakarítás helyett lottó szelvényekre költik pénzüket??? Miért tesznek ilyet, amikor a racionális döntés az összeg megtakarítása lenne? – kérdeztem én a kényelmes életemmel

Egy pillanatra képzeld magad a helyükbe.

Az emberek alsó harmadába tartozol. Alacsony bér. Nulla előre lépési lehetőség a munkában. Ki vagy szolgáltatva a munkáltatónak, ami miatt túlóráznod kell és néha még hétvégén is dolgozol. Nincsenek wellness hosszúhétvégék és több hetes nyaralások külföldön vagy akár csak egy Balatoni hosszúhétvége. A növekvő felsőoktatási költségek miatt a gyerekeid taníttatása is egyre rosszabb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul ott vannak azok a hitel tartozások, amiket egy-egy váratlan nagyobb összegű kiadásnál kellett felvenned. Mindez még mélyebbre taszított abba a feneketlennek tűnő gödörbe, ahonnan felnézve már a fényt sem látod.

Mit ad ilyen helyzetben a lottószelvény?

Reményt…

Mert az a kis szelvény adja az utolsó kapaszkodót. A legördülő kötél, amivel kimászhatsz a gödörből.

A lottózás ilyen kilátások mellett továbbra sem racionális. De ésszerű.

És hogyan leszel jobb a pénzügyekben ezt tudva?

Tanulság: Úgy, hogy elfogadod, hogy az emberek különböznek. Mindenki máshonnan jött, más háttérrel és más gondolkodásmóddal. Lehet, hogy ami valakinek egy működő pénzügyi stratégia, az nálad kudarcra van ítélve.

Soha nem elég…

Bernie Madoff nevéhez köthető az egyik legnagyobb piramisjáték létrehozása. – erről Robert DeNiro főszereplésével készült film is: Hazugságok mágusa

Pedig mielőtt erről lett híres már egy nagyon sikeres karriert és vállalkozást tudhatott a magáénak. Árjegyző vállalkozásával már a csalás előtt évente 25-30 millió dollár nyereséget (!) termelt. Akárhonnan is nézem, Bernie sikeres ember volt.

Mégis úgy döntött, hogy a még több pénzért, elismerésért és hírnévért cserébe mindent kockára téve még többet szeretne.

Hogyan lehet valaki annyira telhetetlen, hogy ekkora vagyon mellett is még többre vágyik és képes mindenét kockára tenni ezért?

Úgy tűnik nem tudta, mi az elég.

“Kockára tenni valami számodra fontosat olyasmiért, ami számodra nem fontos – ennek az égadta világon semmi értelme sincs” – Warren Buffett

Valószínűleg kevesünknek lesz akkora vagyona, mint Madoffnak. De életünk egy bizonyos pontján biztosan rendelkezni fogunk mindazzal, ami fedezi az ésszerű szükségleteink.

Tanulság: Értelmetlen kockára tenni azt, amid megvan, olyasvalamiért amid nincs és nincs is szükséged rá. Nyilvánvaló, mégis gyakran elfelejtjük.

Nehezen fogjuk fel a kamatos kamat igazi erejét

Elég sok személyes pénzügyekkel foglalkozó blogot és könyvet olvastam az elmúlt 5 évben. Van egy rongyosra járatott közhely, amely szinte egyikből sem maradhatott ki.

Kamatos kamat…

A csodafegyver, ami gazdaggá tesz. Valóban közhely. De azért, mert működik. Még én is elfelejtem néha, hogy mekkora ereje van.

Nézzünk meg egy gondolatkísérletet, hogy feltudod-e mérni a kamatos kamat erejét.

Tételezzük fel, hogy annyira jófej vagyok, hogy 2022 Január 1-én adok neked 1 forintot. Majd 2-án 2 forintot. 3-án 4-et, 4-én 8 forintot és így tovább. Mintha naponta 100%-os hozamod lenne.

Mit gondolsz 31-re mekkora összeget kapnál?

Január 31-re 1 milliárd 73 millió 742 ezer forintod lenne.

És mi van, ha csak 1 héttel később kezdek el fizetni?

Ebben az esetben csupán 8 millió 300 ezer forintot kapnál tőlem. Azért ez nagyságrendekkel kevesebb.

Ugyanez a hatás igaz akkor, amikor 20-as éveidben eldöntöd, hogy elkezdesz megtakarítani és befektetni.

Erre a legjobb példa Warren Buffett, akinek a vagyona ~84,5 milliárd dollár. Zseniális befektető, aki eddigi élete során évi átlag 22%-os hozamot ért el. Sokan nem tudják azonban, hogy 81,5 milliárd dollárt a 60. születésnapja után szerzett meg. De a sikerének igazi kulcsa az, hogy 75 éve sikeres befektető. Ha csak 10 évvel később kezdi el, akkor ma biztos nem ismernénk a nevét.

Tanulság: Kezdj el minél előbb megtakarítani, majd befektetni és a világon semmi sem ment attól, hogy pénzügyileg szabad ember legyél.

A pesszimizmus intelligensebben hangzik, mint az optimizmus

Feltűnt már, hogy a hírek nagy része milyen pesszimista? Néha úgy érzem, mintha minden nap világ vége lenne. Egyik nap a járvány pusztítja el a világot, másik nap a globális felmelegedés. Közben a gazdaságban is mindenki a recessziót és a tőzsdék zuhanását jövendöli.

Persze a világban történnek életünket befolyásoló szörnyű dolgok. Na de folyamatosan?

Ha tisztán a tényeket nézzük, akkor nem. Sőt a világunk igazából egyre jobb hely – ajánlom elolvasásra Hans Roslingtól a Tényeket, ami részletesebben kifejti ezt.

De valamiért, ha egy szakértő azt mondja, hogy a piacok mindjárt összeomlanak és itt a pénzügyi világvége, akkor mindenki felkapja a fejét. Míg, ha egy másik azt mondja, hogy világunk egyre jobb hellyé változik, akkor naivnak és szűklátókörűnek fogják gondolni.

Valamiért a pesszimizmus intelligensen hangzik, míg az optimizmus ostobának.

Az evolúció úgy alakította, hogy a fenyegetéseket a lehetőségeknél előrébb helyező élőlényeknek jobbak a túlélési lehetőségei. Ha látsz egy kígyót elfutsz. Nagyon messze és nagyon gyorsan… Nem kezded el vizsgálni, hogy mérgező-e vagy sem. De világunk jobb hely lett és egyre kevesebb valós veszélyt jelentő eseménnyel találkozunk. Annál több olyan helyzet van, amit higgadtan át kéne gondolnunk.

A pénzre ez a hatás többszörösen érvényesül.

Pénzügyi pesszimizmusnak két oka is van.

  • A pénz mindenki életének a része. Ha megtakarításainkkal vagy befektetéseinkkel történik valami rossz, akkor az mindenkit érint.
  • Rossz dolgok gyorsan történnek, míg a jók lassan. Ha bezuhan a tőzsde, akkor 20-30-50 százalékokat esik akár napok alatt is. Ugyanekkora emelkedés hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. Éppen ezért kevésbé látványos és még kevésbé tudatosul bennünk, hogy egy jó dolog történt.

Tanulság: Tudva, hogy a pesszimizmus jobban megragadja a figyelmünket, míg az optimizmus jóval kevésbé, talán segíthet abban, hogy legközelebb kevesebb hitelt adunk a pesszimista híreknek és többet az optimistáknak.

Összegezve

Annyi gondolat van még, amit kiemelnék a könyvből, de már így is nagyon hosszú lett a cikk. Ha tetszett, amit itt olvastál, akkor jó szívvel ajánlom a könyvet, ami 20 eszmefuttatást tartalmaz a pénzről és a hozzá fűződő pszichológiáról.

Szeretsz olvasni és szívesen megosztanád gondolataid hozzád hasonló olvasni szerető emberekkel? Akkor nézz be könyvklub alkalmainkra és beszélgessünk egy jót.

A kedvezmény részletei

Felvettem a kapcsolatot a könyv kiadójával az A4C Books – A4C Marketing Kft. kiadóval, akik voltak olyan jófejek, hogy adtak egy egyedi 10%-os kedvezményt, amelyet a “szamveto” kuponkód beírásával tudsz érvényesíteni webshopjukban. /Ezért cserébe nem kapok pénzt vagy bármi ilyesmi, egyszerűen csak szuper a könyv és szeretnélek motiválni benneteket az elolvasására/

Webshop link: A4C Books

Kuponkód: szamveto

A szamveto kuponkód az A4CBooks Kiadó webshopjában (https://a4cbooks.hu) használható fel a kiadó teljes kínálatára. A kuponkód a kosárösszegből ad 10% kedvezményt, más kuponkóddal együtt nem használható. A 850 Ft-os szállítási díjat a kuponkód nem csökkenti, viszont 7000 Ft rendelési érték felett a szállítás ingyenes.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).