fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Csíkszentmihályi Mihály – Flow

A Flow élményről mindenki hallott már, ebből a könyvből pedig kiderül, hogy pontosan mit is jelent flowban lenni. A könyv a boldogságról, a tökéletes pillanat megéléséről és arról szól, hogy hogyan tudjuk úgy szervezni az életünket, hogy minél több ilyen élményben legyen részünk. A Számvető Könyvklub következő alkalmán a Flow – Az áramlat c. könyvről fogunk beszélni.

Miről szól a Flow könyv?


A Flow azzal kezdődik, hogy pontosan meghatározásra kerül mi a boldogság, és hogy mi a szerepe egy adott ember életében. A szerző bemutatja, hogy a társadalmi normák és kulturális nyomások hogyan befolyásolják az egyéni embert a boldogság keresésében. A második fejezet az emberi tudattal foglalkozik és hogy a tudatunk feletti kontroll hogyan képes befolyásolni a hangulatunkat. Bemutatja hogyan lehetséges, hogy rossz események ellenére is képesek legyünk megőrizni a boldogságunkat a gondolataink ellenőrzésével.

A harmadik és negyedik fejezet részletesen ismerteti a flow élményt. Először is bemutatja mi a különbség élvezet és valódi öröm között és miért érdemes ez utóbbira helyeznünk életünkben a hangsúlyt. Ezt követően kitér arra, hogy mit is nevezünk flow élménynek, milyen jellemzői, illetve milyen előfeltételei vannak, hogy megéljünk ilyen tapasztalatokat.

Az ötödiktől a nyolcadik fejezetig olyan tevékenységeket mutat be, amelyek közben nagy esély van arra, hogy kialakul a flow élmény. Többek között beszél a fizikai lehetőségekről, mint testmozgás, tánc, zenélés vagy ízlelés. Ezek után a gondolkodásra alapuló tevékenységeket veszi számba, a tanulás, a szó- és egyéb játékok tartoznak ide, de még a tudományok művelése is.  Végül a flow élmény lehetséges megnyilvánulását veszi számba a munkahelyen és társas kapcsolatainkban.

A könyv végeztével beszél arról, hogyan javíthatja életünket a flow, akkor is, ha nehéz helyzetben vagyunk. Végül, a legnagyobb kérdés kifejtésével fejezi be a könyvét, azzal hogy hogyan tudjuk megtalálni a saját életünk értelmét.

A szerző


Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai pszichológus a Claremonti Egyetem professzora és a Chicagói Egyetem Pszichológia Karának és a Lake Forest College szociológiai és antropológiai tanszékének korábbi vezetője. Az Amerikai és a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A kreativitás és a tökéletes élmény pszichológiájának egyik legismertebb nemzetközi kutatója. Tőle származik a “Flow” (azaz „áramlat”) gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel és ami mostani könyvklubunk témáját is adja. Csíkszentmihályi Mihály munkásságával a pozitív pszichológia egyik vezető kutatója és egyben az irányzat alapítója is. Könyveiben azon örök kérdésekre keres és ad választ, hogy mi a boldogság, és hogy leszünk boldogok.

Miért lehet érdekes számodra a könyv?


Mindenki szeretne boldog, kiegyensúlyozott, sikeres lenni és teljes életet élni. Mindegyikünknek van valamilyen fogalma arról, hogy hogyan akarjuk elérni ezeket a célokat. A baj akkor van, ha elérjük az áhított dolgot, legyen az előléptetés, új autó, vagy nagyobb ház, de mégsem leszünk boldogok, vagy maximum csak ideig-óráig. Bár, azt hisszük tudjuk mi okoz számunkra valódi boldogságot, a tapasztalat azt mutatja, hogy nem vagyunk túl ügyesek a céljaink jó meghatározásában. Hagyjuk, hogy a társadalom, a szociális konvenciók vezessenek életünk során és ezért nem a jó irányba fordítjuk energiáinkat, emiatt sokszor nem éljük a lehető legjobb életünket.

A Flow nem egyszerű könyv, ami gyors megoldást kínál a boldogság elérésére. Ez nem egy GPS, ami megmutatja a rövidebb utat és elvezet a boldog élethez. Nem, ez a könyv inkább egy térkép, ami megmutatja a tájat, de a te feladatod, hogy megtaláld a sok út közül azt, ami elvezet téged a boldogsághoz. Ha magadévá teszed a benne leírtakat, akkor ki fogsz tudni alakítani egy képet arról, hogy mik azok a dolgok, amikkel ténylegesen érdemes foglalkozni az életben.

Az egyszerű, múló élvezetekkel szemben a flow élmény azt mondja, hogy a valódi boldogságért dolgozni kell. Boldogok nem akkor leszünk, ha fetrengünk a TV előtt, vagy passzívan görgetjük a telefonunk képernyőjét. Sőt, attól sem, ha hat apród lesi minden kívánságunkat és meg sem kell szólalnunk már kielégült minden vágyunk. Tökéletes pillanataink akkor lesznek, ha képesek vagyunk megfelelni egy olyan kihívásnak, aminek korábban soha. Ha elmerülünk a pillanatban és saját képességeink által legyőzünk egy akadályt. A flow arra ösztökél, hogy úgy alakítsuk az életünket, hogy minél több ilyen élményben lehessen részünk.

Ezért érdemes jobban megismerkedni a Flowban leírtakkal. A flow élmény ismeretében már tudjuk úgy alakítani az életünk, remélhetőleg minél több, aspektusát, hogy egy teljes életet élhessünk.

Gyertek el a könyvklubba!


Érdekel a téma és szívesen részt vennél egy kötetlen beszélgetésben? Ha felkeltettük a figyelmedet, akkor gyere el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra, melyet 2020. február 10-én 18.00-tól.

[wp-eventbrite-checkout]

és csatlakozz a Facebook eseményhez is!

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).