fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Ha-Joon Chang: 23 dolog, amit nem tudtál a kapitalizmusról

A Számvető Könyvklub következő alkalmán a 23 dolog, amit nem tudtál a kapitalizmusról könyvről fogunk beszélni. A közgazdaság nem egy általánosan kedvelt téma, amelyet nap, mint nap kitárgyalunk a kollégáinkkal egy kávé mellett vagy a haverokkal egy-két sör társaságában (najó öt). Mégis ezt a könyvet jó szívvel tudom ajánlani azoknak is, akik nem Adam Smith és John Maynard Keynes könyveivel térnek nyugovóra. Ez a könyv lelkes laikusoknak is ideális lehet, hiszen sok érdekes és elgondolkodtató dologgal fog megismertetni a kapitalizmust illetően. Hiszen a gazdaság alakulása az életünk része, ezért hasznos lehet megérteni legalább annak alap gondolatait és megismerni esetleges hibáit.

A szerző

Ha-Joon Chang fejlődés közgazdaságtanával foglalkozó, dél-koreai születésű professzor, aki több nemzetközi bestsellert is megírt karrierje során. A Cambridge-i Egyetem fejlődés-gazdaságtani tanszékének docense. A 2008-as válság óta rendszeresen jelennek meg publikációi a The Guardianban. Műveiben általában a jelenlegi gazdasági rendszer működésének hiányosságaira és hibáira próbál rámutatni. Ezt a könyvet 2010-ben írta, 2 évvel a válság kirobbanása után.

A könyv

A szabadpiac szószólóitól gyakran hallhatjuk, hogy a piaci szereplők racionálisak, ezért a piacokat hagynunk kell szabadon működni. Mivel a piaci szereplők ismerik az érdekeiket és a körülményeiket, ezért minden kormányzati korlátozás csupán megakadályozza a piaci szereplőket abban, hogy olyan dolgokat tegyenek, amelyek saját megítélésük szerint nyereségesek. Így gyakran hallhatjuk, hogy a piaci szereplőket nem szabad keretek közé szorítani és kényszeríteni olyan dolgokra, amiket nem akarnak megtenni. Ez teljesen logikusnak gondolhatjuk, hiszen ki más tudná jobban, hogy mi a jó nekik, mint ők maguk.

Az ember nincs birtokában minden információnak, így még a saját körülményeire ható minden tényezőt sem ismerhetik teljesen. Segít a problémák, minket érintő kérdések megértésében ha csökkentjük összetettségüket, a piacon ez gyakran a választási szabadság behatárolását jelenti. Bizonyos területeken tehát azért kell korlátozásokat bevezetni, hogy szűkítsük a felmerülő problémák komplexitásást, így megelőzve, hogy a dolgok rossz irányt vegyenek.

Ha-Joon Chang ilyen és ehhez hasonló félreértéseket tesz tisztába a kapitalizmussal kapcsolatban. És ebből még 22-t mutat be nekünk. A gazdag országokban valóban azért keresnek többet, mert produktívak? Az amerikai menedzsereket túlfizetik? A szegény országok gazdagabbak lesznek a szabadpiaci politikától?

Miért lehet érdekes számodra a könyv?

Gyakran hallhatjuk a médiában, hogy a szabadpiaci gazdaságnak milyen előnyei vannak és, hogy miért kéne minden államnak, annak elveit alkalmazni. Azonban ritkán hallhatunk olyat, aki a szabadpiaci ideológiát kritizálja, amely végső soron a válságot okozta.

Ahogy Ha-Joon Chang is említi, „vegyük le a rózsaszín szemüveget, amelyet a neoliberális ideológia olyannyira szeretne, hogy állandóan viseljünk és szemléljük a valóságot inkább tiszta, éles fényben.”

A könyv nem kapitalizmus ellenes, hanem célja, hogy megosszon néhány igazságot a kapitalizmusról, amelyet a szabadpiac szószólóitól nem fogunk megtudni és elgondolkodtasson pár olyan dologról, amelyet jelenleg is tényként kezelünk.

A könyv célja csupán annyi, hogy felvértezze az olvasót némi olyan ismerettel, amellyel megértheti a kapitalizmus valódi működését, és azt, hogy hogyan lehetne azon javítani.

Érdekel a téma és szívesen részt vennél egy kötetlen beszélgetésben? Ha felkeltettük a figyelmedet, akkor gyere el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra, melyet a Szatyor Bárban (Budapest, Bartók Béla út 36.) fogunk megtartani, 2019. október 15-én 18.00-tól.

Csatlakozz a Facebook eseményhez is!

Számvető Logó transzparens PNG

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).