fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Ha-Joon Chang: 23 dolog, amit nem tudtál a kapitalizmusról

A Számvető Könyvklub következő alkalmán a 23 dolog, amit nem tudtál a kapitalizmusról könyvről fogunk beszélni. A közgazdaság nem egy általánosan kedvelt téma, amelyet nap, mint nap kitárgyalunk a kollégáinkkal egy kávé mellett vagy a haverokkal egy-két sör társaságában (najó öt). Mégis ezt a könyvet jó szívvel tudom ajánlani azoknak is, akik nem Adam Smith és John Maynard Keynes könyveivel térnek nyugovóra. Ez a könyv lelkes laikusoknak is ideális lehet, hiszen sok érdekes és elgondolkodtató dologgal fog megismertetni a kapitalizmust illetően. Hiszen a gazdaság alakulása az életünk része, ezért hasznos lehet megérteni legalább annak alap gondolatait és megismerni esetleges hibáit.

A szerző

Ha-Joon Chang fejlődés közgazdaságtanával foglalkozó, dél-koreai születésű professzor, aki több nemzetközi bestsellert is megírt karrierje során. A Cambridge-i Egyetem fejlődés-gazdaságtani tanszékének docense. A 2008-as válság óta rendszeresen jelennek meg publikációi a The Guardianban. Műveiben általában a jelenlegi gazdasági rendszer működésének hiányosságaira és hibáira próbál rámutatni. Ezt a könyvet 2010-ben írta, 2 évvel a válság kirobbanása után.

A könyv

A szabadpiac szószólóitól gyakran hallhatjuk, hogy a piaci szereplők racionálisak, ezért a piacokat hagynunk kell szabadon működni. Mivel a piaci szereplők ismerik az érdekeiket és a körülményeiket, ezért minden kormányzati korlátozás csupán megakadályozza a piaci szereplőket abban, hogy olyan dolgokat tegyenek, amelyek saját megítélésük szerint nyereségesek. Így gyakran hallhatjuk, hogy a piaci szereplőket nem szabad keretek közé szorítani és kényszeríteni olyan dolgokra, amiket nem akarnak megtenni. Ez teljesen logikusnak gondolhatjuk, hiszen ki más tudná jobban, hogy mi a jó nekik, mint ők maguk.

Az ember nincs birtokában minden információnak, így még a saját körülményeire ható minden tényezőt sem ismerhetik teljesen. Segít a problémák, minket érintő kérdések megértésében ha csökkentjük összetettségüket, a piacon ez gyakran a választási szabadság behatárolását jelenti. Bizonyos területeken tehát azért kell korlátozásokat bevezetni, hogy szűkítsük a felmerülő problémák komplexitásást, így megelőzve, hogy a dolgok rossz irányt vegyenek.

Ha-Joon Chang ilyen és ehhez hasonló félreértéseket tesz tisztába a kapitalizmussal kapcsolatban. És ebből még 22-t mutat be nekünk. A gazdag országokban valóban azért keresnek többet, mert produktívak? Az amerikai menedzsereket túlfizetik? A szegény országok gazdagabbak lesznek a szabadpiaci politikától?

Miért lehet érdekes számodra a könyv?

Gyakran hallhatjuk a médiában, hogy a szabadpiaci gazdaságnak milyen előnyei vannak és, hogy miért kéne minden államnak, annak elveit alkalmazni. Azonban ritkán hallhatunk olyat, aki a szabadpiaci ideológiát kritizálja, amely végső soron a válságot okozta.

Ahogy Ha-Joon Chang is említi, „vegyük le a rózsaszín szemüveget, amelyet a neoliberális ideológia olyannyira szeretne, hogy állandóan viseljünk és szemléljük a valóságot inkább tiszta, éles fényben.”

A könyv nem kapitalizmus ellenes, hanem célja, hogy megosszon néhány igazságot a kapitalizmusról, amelyet a szabadpiac szószólóitól nem fogunk megtudni és elgondolkodtasson pár olyan dologról, amelyet jelenleg is tényként kezelünk.

A könyv célja csupán annyi, hogy felvértezze az olvasót némi olyan ismerettel, amellyel megértheti a kapitalizmus valódi működését, és azt, hogy hogyan lehetne azon javítani.

Érdekel a téma és szívesen részt vennél egy kötetlen beszélgetésben? Ha felkeltettük a figyelmedet, akkor gyere el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra, melyet a Szatyor Bárban (Budapest, Bartók Béla út 36.) fogunk megtartani, 2019. október 15-én 18.00-tól.

Csatlakozz a Facebook eseményhez is!

Számvető Logó transzparens PNG
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek