fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Mérő László – Az érzelmek logikája

Az érzelmek mindennapjaink része, akár észrevesszük, akár nem. Nap, mint nap ki vagyunk téve hatásuknak, amelyek által folyamatosan befolyásolva vagyunk. Az érzelmek néha segítenek bennünket a döntések meghozatalában, azonban sokszor ellenünk használják, hogy egy terméket megvegyünk vagy egy szolgáltatást megkívánjunk.

Gyakran azt gondoljuk, hogy tudatos, logikus döntést hoztunk. De biztos ez? Nem lehet, hogy csak áltatjuk magunkat? Érdekelt már, hogy hogyan és miért jutunk el egy bonyolult vagy egyszerű döntésig? Vagy milyen mentális motivációk mentén döntünk egy szakma vagy az életünk párja mellett?

Ez a könyv sok mindenre választ ad, és sok mindenre nem. De amire nem, arról is elgondolkodtat és megpróbálhatjuk megtalálni saját válaszunkat.

Ahogy Mérő László írja, ezt a könyvet azoknak írta, akik szívesen elmerengnek a világ tartalmas kuszaságán.

Mi ez a könyv?

Mérő László régóta egyik kedvenc írom, akinek könyvei szerencsére már fiatalon kezembe kerültek. Egy matematikus, aki végül a pszichológusi pályát választotta. Reál beállítottságú emberként pont egy ilyen személyre volt szükségem ahhoz, hogy megismerkedhessek a pszichológia és ezáltal az ember működésének jelenleg is ismert mikéntjeit.

Most tegyél a szádba egy ceruzát keresztbe és úgy olvasd végig a cikket. Mire a végére érsz vidámabb leszel és a cikk is jobban fog tetszeni. Ez a könyvben említett James Lange féle elmélet, amely szerint már attól is boldogabbak leszünk, ha elkezdünk mosolyogni, hiszen a szájban tartott ceruza, a mosolygást imitálja. Ilyen és ehhez hasonló érdekes történeteket mutat be a könyv.

A könyv elkalauzol minket az érzelmek világába, hogy tisztább képet kaphassunk arról, hogy milyen logika húzódhat az érzelmek mögött. Mindezt olyan példákon keresztül teszi melyet több, mint 25 éves pszichológiai karrierje során tanult, vagy tapasztalt meg.

A szerző

Mérő László eredeti foglalkozása matematikus. A pszichológiához a mesterséges intelligencia kutatásán keresztül jutott el, melynek célja az volt, hogy okos programokat hozzon létre. Ehhez kezdte el tanulmányait a pszichológia területén, hogy megtudja miként oldotta meg a természet azokat a dolgokat, amelyeket műszaki oldalon szeretne megvalósítani. Végül annyira megtetszett neki a terület, hogy végleg itt maradt, így már több, mint huszonöt éve tanít az ELTE Pszichológia Intézetében. Ez alatt az idő alatt foglalkozott pszichofizikával, gondolkodás és gazdasági pszichológiával.

Miért lehet érdekes számodra

Az érzelmeinkkel nem foglalkozunk eleget. Az élet sokszor arra tanít, hogy az érzelmeket ki kell zárni és a szőnyeg alá söpörni. Így sokszor nem is észleljük azokat és emiatt nem is gondolkodunk el azon, hogy miért érezzük éppen azt amit és, hogy amit érzünk az most jó-e vagy rossz.

A könyv leginkább az érzelmek kezeléséhez adhat útmutatót, hiszen a boldogság megélése az érzelmeken keresztül történik. Így miután általánosan leírja az alapérzelmeket, azután olyan témákat is érint, mint hogy milyen szerepe lehet az érzelmeknek a motivációban, szeretetben, szerelemben, boldogságban, intelligenciában, munkában és további más minket akár napi szinten érő területen.

Nem feltétlen fogjuk megtudni a dolgok mélyén húzódó miérteket, de kapunk egy betekintést az életben minket foglalkoztató nagy kérdésekre és mindezt olyan történteken keresztül, amelyek könnyen megmaradnak az emlékezetünkben és bármikor később elő tudjuk húzni, hogy „Áhh ez a James Lunge elmélet miatt van!”.

Érdekel a téma és szívesen részt vennél egy kötetlen beszélgetésben? Ha felkeltettük a figyelmedet, akkor gyere el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra 2020. január 14-én 18.00-tól a Café Zsivágóba (1061 Budapest, Paulay Ede u. 55).

Csatlakozz a Facebook eseményhez is!

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek