fbpx

A szokások hatalma

szokás, hogy döntesz

Szokás olyan tevékenység, amit különösebb energiabefektetés, vagy gondolkodás nélkül, automatikusan végzünk. A szokások tönkretehetik vagy megalapozhatják a pénzügyi helyzetünket, ezért nagyon fontos, hogy megértsük hogyan működnek.

A szokás az agy energiamegtakarítási módszere, ami lehetővé teszi számunkra, hogy tudatos energiáinkat fontosabb dolgokra fordíthassuk. Kezdetben minden tevékenység figyelmet igényel, de ahogy telik az idő egyre kevesebb tudatos energia befektetésével is végre tudjuk hajtani az adott cselekvést, így kialakul egy szokás. Egy szokás lehet pár perces (pl. esti fogselyemhasználat), de lehet több órás is (pl.: délutáni TV nézés).

Hogyan formálunk szokásokat, egy példa

Egyszerű példa az autóvezetés: először nagyon sok minden történik egyszerre, figyelni kell az utat, a tükröt, a sebességet, az irányjelző és a sebváltó használatát, fel kell mérnünk a féktávokat. Az első vezetési élmény erőteljes koncentrációt igényel, nem tudunk másra koncentrálni. Ahogy telik az idő szinte észrevétlenül, egyre ügyesebbek leszünk: a sebváltás már rutinból megy, érezzük az autót és tudjuk mikor kell fékezni és gyorsítani, vezetés közben már tudunk beszélgetni másokkal, vagy zenét hallgatni, az ismerős útvonalakon szinte automata üzemmódban megyünk végig, közben a nap eseményein gondolkodva, vagy a jövőn álmodozva.

A vezetés tudtunkon kívül szokássá válik, mely sokkal kevesebb energiát igényel, amit egyéb dolgokra fordíthatunk. Gondold végig egy napodat és rá fogsz jönni, hogy nagy része szokások egymást követő sorozata. Felébredsz iszol egy pohár vizet, reggeli hírolvasás mellé iszol egy kávét, fogat mosol, munkába mész közben zenét/rádiót hallgatsz, beérsz beszélgetsz a munkatársakkal, megnézed az e-mailjeid, munka helyett a telefont nyomkodod, vagy éppenséggel rögtön belevágsz a nap legfontosabb feladataiba. Mindegyik egy szokás, ami befolyásolja hogy érzed magad, mennyire haladsz a céljaid felé, vagy mennyit költesz egy adott napon.

Pénzügyek szempontjából nagyon fontos, hogy megértsük a saját szokásainkat, mert lehetnek nagyra törő céljaink, ha néhány rossz rutin ellehetetleníti azokat.

A szokás anatómiája

Halogatás, mint szokás
Forrás: https://fhntoday.com/2018/11/06/procrastination-comic-2/

A szokás három plusz egy részből áll:

  • Kiváltóok (trigger, cue): ez az a dolog, ami beindítja a folyamatot. A kiváltóokok öt főbb kategóriába tartoznak helyszín, időpont, érzelmi állapot, egy másik ember társasága vagy egy korábbi esemény. Egy stresszes feladaton dolgozol, amikor felvillan a telefonod, új üzenet érkezett.
  • Tevékenység (rutin, automata mód): a tevékenység, ami a kiváltó ok hatására automatikusan megtörténik. Megnyitottam a telefont és elolvasod az üzenet, ha már nálad van a telefon a Facebookot is megnézed, eltelik 30 perc.
  • Jutalom: a viszontválasz a tevékenység hatására, valamilyen kellemes érzet, ami megjutalmaz bennünket, segít fenntartani és megerősíteni a szokást. A telefon nézegetése enyhíti a pillanatnyi stresszt. Megkönnyebbülsz, ezért a jövőben is hajlamos leszel stresszes helyzetben a telefonodat nézegetni.
  • Hit: ez adja a szokások erejét. A meggyőződés, hogy az adott szokás, jó, rossz, változtatható vagy változtathatatlan, ahhoz hogy változtatni akarj a szokásodon először el kell hinned, hogy lehetséges, valamint fel kell ismerned, hogy az egy rossz szokás.

Ismerd meg a szokásaid

Első lépésben a legfontosabb felismerni, hogy vannak rossz szokásaink, illetve tisztázni, hogy a céljaink eléréséhez milyen új szokásokat akarunk kialakítani. Ez a fenti lista hit szakasza, elhatározásra kell jutnunk, hogy a változás szükséges és lehetséges. Ebben a lépésben kell meghatároznunk, hogy mi az a cél, amiért változni akarunk, miért fog a változás javítani az életünkön. Minden szokás megváltoztatható, csak akarni kell. A következő beavatkozási pontokon tudunk változást elérni:

  Új szokás Meglévő rossz szokás
Kiváltóok Új, feltűnő és egyértelmű trigger meghatározása készítsük elő reggel a futócipőnket, ha futni akarunk) Tegyük nehezen láthatóvá a kiváltó okot ne vigyünk haza édességet
Tevékenység A rutin végrehajtása elmegyünk futni Új rutin a kiváltóokra édességet kívánok helyette megiszom egy pohár vizet
Jutalom Megjutalmazni magunkat a sikeres szokásért futás közbeni endorfin, valamilyen finom reggeli futás után Lecserélni kevésbé ártalmasra, vagy megtartani, de más rutint kapcsolni hozzá édes gyümölcsök cukros édességek helyett

Fontos, hogy ne akarjunk egyik pillanatról a másikra mindent megváltoztatni az életünkben, ha egyszerre egy rossz szokást le tudunk küzdeni, vagy egy új jó szokást kialakítani már sokkal előrébb vagyunk. Koncentráljuk az energiáinkat a legfontosabb dologra, fókuszálj az adott pillanatban legfontosabb kihívásodra.

Hogyan változtassunk a szokásainkon?

Gondold végig meddig tartott kialakítani a rossz szokásaid. Sokszor évek „munkájának” eredménye volt, ahol most tartasz. Emiatt érdemes a változásról is lépésekben gondolkozni. Először csak apróságokon változtatni, majd lépésről-lépésre egyre nagyobb dolgokon alakítani. Jó példa a mozgás: amikor először elmentem futni, csak percekig tudtam kocogni, majd sétálnom kellett, eszembe sem jutott nagyobb távokat futni. Ahogy egyre erősebbek lettek a lábaim, edzettebb a szívem és felkészültebb a tüdőm egyre hosszabb ideig futottam. Azóta lefutottam egy maratont és rendszeresen futok félmaratoni távokat, mára a futás az életem része lett, de ha az első alkalommal túlvállalom magam lehet, hogy sosem jutok idáig, a Tao Te Kingben ezt így fogalmazták meg:

„Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.”

Lao-ce

Végül az új szokások formálásánál nem hagyatkozhatunk az emlékezetünkre, valahogy vissza kell mérnünk a haladásunkat. Ez lehet annyira egyszerű, hogy egy naplóban vezeted és pipálod, hogy az adott szokást aznap tartottad-e, például Arnold Schwarzenegger írta önéletrajzában, hogy ő ha valamit el akart végezni felírta magának majd húzott mellé egy ferde vonalat. Ha megcsinálta, akkor áthúzta ezt a vonalat, így „X”-et formázva.

Ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésre mobilon és online is. Személy szerint a Habitica-ra esküszöm. Ez egy játékosságra épülő szokásformálást segítő szerepjáték. A lényege, hogy van egy karaktered, akinek tapasztalatot gyűjthetsz, új képességeket tanulhatsz meg és változatos feleszereléseket szerezhetsz. Ezekhez nem kell mást tenned csak rögzítened a szokásaidat és napi teendőidet, majd kipipálni, amikor elvégezted. (megj.: semmilyen kapcsolatban nem állok a Habiticával és nem fizetnek nekem azért, hogy népszerűsítsem őket.) Bármilyen módszert is választasz a fontos az, hogy ne fejbe próbáld tartani a dolgot, mert garantálom, hogy el fogod felejteni.

Miért fontos az életben és a pénzügyekben?

Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.

Will Durant

A szokások kitöltik életünk jó részét, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen érzést, eredményt érünk el velük. Bármilyen változást akarunk elérni az életünkben a szokásoknál érdemes kezdeni.

Saját tapasztalat alapján apró szokások nagy áttételes erőt tudnak kifejteni az élet más területére, mondhatjuk úgy is, hogy túlcsordulnak. Ha az élet egy területén sikereket érsz el a többi területen is megpróbálod elérni ezt. A mozgás és az egészséges étkezés energikusabbá és fegyelmezettebbé tesz, aminek hatására nagyobb erőt tudsz fektetni a munkádba is. Vagy az olvasás hatására hosszabb ideig tudsz koncentrálni egy adott dologra, amitől megnő a koncentrációs képességed, ez szintén kihat a munkádra. Ezek csak azok a dolgok, amik közvetetten hatnak a pénzügyeidre.

A pénzügyekben a szokások közvetlenül is szerepet játszanak. A megtakarítás egy szokás, ahogy a befektetés is. A jövedelmed növelése is szokások összességén múlik, ha vállalkozni akarsz akkor ki kell hasítanod az időt és dolgozni a terveiden, ha a karrieredben előre akarsz jutni, akkor jól kell dolgoznod és menedzselned magad. Ezért fontos, hogy odafigyelj a szokásaidra, az anyagi függetlenség felé vezető úton ők lesznek a társaid, melyek segítik elérni a céljaid.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).