Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A szokások hatalma

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

szokás, hogy döntesz

Szokás olyan tevékenység, amit különösebb energiabefektetés, vagy gondolkodás nélkül, automatikusan végzünk. A szokások tönkretehetik vagy megalapozhatják a pénzügyi helyzetünket, ezért nagyon fontos, hogy megértsük hogyan működnek.

A szokás az agy energiamegtakarítási módszere, ami lehetővé teszi számunkra, hogy tudatos energiáinkat fontosabb dolgokra fordíthassuk. Kezdetben minden tevékenység figyelmet igényel, de ahogy telik az idő egyre kevesebb tudatos energia befektetésével is végre tudjuk hajtani az adott cselekvést, így kialakul egy szokás. Egy szokás lehet pár perces (pl. esti fogselyemhasználat), de lehet több órás is (pl.: délutáni TV nézés).

Hogyan formálunk szokásokat, egy példa

Egyszerű példa az autóvezetés: először nagyon sok minden történik egyszerre, figyelni kell az utat, a tükröt, a sebességet, az irányjelző és a sebváltó használatát, fel kell mérnünk a féktávokat. Az első vezetési élmény erőteljes koncentrációt igényel, nem tudunk másra koncentrálni. Ahogy telik az idő szinte észrevétlenül, egyre ügyesebbek leszünk: a sebváltás már rutinból megy, érezzük az autót és tudjuk mikor kell fékezni és gyorsítani, vezetés közben már tudunk beszélgetni másokkal, vagy zenét hallgatni, az ismerős útvonalakon szinte automata üzemmódban megyünk végig, közben a nap eseményein gondolkodva, vagy a jövőn álmodozva.

A vezetés tudtunkon kívül szokássá válik, mely sokkal kevesebb energiát igényel, amit egyéb dolgokra fordíthatunk. Gondold végig egy napodat és rá fogsz jönni, hogy nagy része szokások egymást követő sorozata. Felébredsz iszol egy pohár vizet, reggeli hírolvasás mellé iszol egy kávét, fogat mosol, munkába mész közben zenét/rádiót hallgatsz, beérsz beszélgetsz a munkatársakkal, megnézed az e-mailjeid, munka helyett a telefont nyomkodod, vagy éppenséggel rögtön belevágsz a nap legfontosabb feladataiba. Mindegyik egy szokás, ami befolyásolja hogy érzed magad, mennyire haladsz a céljaid felé, vagy mennyit költesz egy adott napon.

Pénzügyek szempontjából nagyon fontos, hogy megértsük a saját szokásainkat, mert lehetnek nagyra törő céljaink, ha néhány rossz rutin ellehetetleníti azokat.

A szokás anatómiája

Halogatás, mint szokás
Forrás: https://fhntoday.com/2018/11/06/procrastination-comic-2/

A szokás három plusz egy részből áll:

  • Kiváltóok (trigger, cue): ez az a dolog, ami beindítja a folyamatot. A kiváltóokok öt főbb kategóriába tartoznak helyszín, időpont, érzelmi állapot, egy másik ember társasága vagy egy korábbi esemény. Egy stresszes feladaton dolgozol, amikor felvillan a telefonod, új üzenet érkezett.
  • Tevékenység (rutin, automata mód): a tevékenység, ami a kiváltó ok hatására automatikusan megtörténik. Megnyitottam a telefont és elolvasod az üzenet, ha már nálad van a telefon a Facebookot is megnézed, eltelik 30 perc.
  • Jutalom: a viszontválasz a tevékenység hatására, valamilyen kellemes érzet, ami megjutalmaz bennünket, segít fenntartani és megerősíteni a szokást. A telefon nézegetése enyhíti a pillanatnyi stresszt. Megkönnyebbülsz, ezért a jövőben is hajlamos leszel stresszes helyzetben a telefonodat nézegetni.
  • Hit: ez adja a szokások erejét. A meggyőződés, hogy az adott szokás, jó, rossz, változtatható vagy változtathatatlan, ahhoz hogy változtatni akarj a szokásodon először el kell hinned, hogy lehetséges, valamint fel kell ismerned, hogy az egy rossz szokás.

Ismerd meg a szokásaid

Első lépésben a legfontosabb felismerni, hogy vannak rossz szokásaink, illetve tisztázni, hogy a céljaink eléréséhez milyen új szokásokat akarunk kialakítani. Ez a fenti lista hit szakasza, elhatározásra kell jutnunk, hogy a változás szükséges és lehetséges. Ebben a lépésben kell meghatároznunk, hogy mi az a cél, amiért változni akarunk, miért fog a változás javítani az életünkön. Minden szokás megváltoztatható, csak akarni kell. A következő beavatkozási pontokon tudunk változást elérni:

  Új szokás Meglévő rossz szokás
Kiváltóok Új, feltűnő és egyértelmű trigger meghatározása készítsük elő reggel a futócipőnket, ha futni akarunk) Tegyük nehezen láthatóvá a kiváltó okot ne vigyünk haza édességet
Tevékenység A rutin végrehajtása elmegyünk futni Új rutin a kiváltóokra édességet kívánok helyette megiszom egy pohár vizet
Jutalom Megjutalmazni magunkat a sikeres szokásért futás közbeni endorfin, valamilyen finom reggeli futás után Lecserélni kevésbé ártalmasra, vagy megtartani, de más rutint kapcsolni hozzá édes gyümölcsök cukros édességek helyett

Fontos, hogy ne akarjunk egyik pillanatról a másikra mindent megváltoztatni az életünkben, ha egyszerre egy rossz szokást le tudunk küzdeni, vagy egy új jó szokást kialakítani már sokkal előrébb vagyunk. Koncentráljuk az energiáinkat a legfontosabb dologra, fókuszálj az adott pillanatban legfontosabb kihívásodra.

Hogyan változtassunk a szokásainkon?

Gondold végig meddig tartott kialakítani a rossz szokásaid. Sokszor évek „munkájának” eredménye volt, ahol most tartasz. Emiatt érdemes a változásról is lépésekben gondolkozni. Először csak apróságokon változtatni, majd lépésről-lépésre egyre nagyobb dolgokon alakítani. Jó példa a mozgás: amikor először elmentem futni, csak percekig tudtam kocogni, majd sétálnom kellett, eszembe sem jutott nagyobb távokat futni. Ahogy egyre erősebbek lettek a lábaim, edzettebb a szívem és felkészültebb a tüdőm egyre hosszabb ideig futottam. Azóta lefutottam egy maratont és rendszeresen futok félmaratoni távokat, mára a futás az életem része lett, de ha az első alkalommal túlvállalom magam lehet, hogy sosem jutok idáig, a Tao Te Kingben ezt így fogalmazták meg:

„Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.”

Lao-ce

Végül az új szokások formálásánál nem hagyatkozhatunk az emlékezetünkre, valahogy vissza kell mérnünk a haladásunkat. Ez lehet annyira egyszerű, hogy egy naplóban vezeted és pipálod, hogy az adott szokást aznap tartottad-e, például Arnold Schwarzenegger írta önéletrajzában, hogy ő ha valamit el akart végezni felírta magának majd húzott mellé egy ferde vonalat. Ha megcsinálta, akkor áthúzta ezt a vonalat, így „X”-et formázva.

Ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésre mobilon és online is. Személy szerint a Habitica-ra esküszöm. Ez egy játékosságra épülő szokásformálást segítő szerepjáték. A lényege, hogy van egy karaktered, akinek tapasztalatot gyűjthetsz, új képességeket tanulhatsz meg és változatos feleszereléseket szerezhetsz. Ezekhez nem kell mást tenned csak rögzítened a szokásaidat és napi teendőidet, majd kipipálni, amikor elvégezted. (megj.: semmilyen kapcsolatban nem állok a Habiticával és nem fizetnek nekem azért, hogy népszerűsítsem őket.) Bármilyen módszert is választasz a fontos az, hogy ne fejbe próbáld tartani a dolgot, mert garantálom, hogy el fogod felejteni.

Miért fontos az életben és a pénzügyekben?

Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.

Will Durant

A szokások kitöltik életünk jó részét, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen érzést, eredményt érünk el velük. Bármilyen változást akarunk elérni az életünkben a szokásoknál érdemes kezdeni.

Saját tapasztalat alapján apró szokások nagy áttételes erőt tudnak kifejteni az élet más területére, mondhatjuk úgy is, hogy túlcsordulnak. Ha az élet egy területén sikereket érsz el a többi területen is megpróbálod elérni ezt. A mozgás és az egészséges étkezés energikusabbá és fegyelmezettebbé tesz, aminek hatására nagyobb erőt tudsz fektetni a munkádba is. Vagy az olvasás hatására hosszabb ideig tudsz koncentrálni egy adott dologra, amitől megnő a koncentrációs képességed, ez szintén kihat a munkádra. Ezek csak azok a dolgok, amik közvetetten hatnak a pénzügyeidre.

A pénzügyekben a szokások közvetlenül is szerepet játszanak. A megtakarítás egy szokás, ahogy a befektetés is. A jövedelmed növelése is szokások összességén múlik, ha vállalkozni akarsz akkor ki kell hasítanod az időt és dolgozni a terveiden, ha a karrieredben előre akarsz jutni, akkor jól kell dolgoznod és menedzselned magad. Ezért fontos, hogy odafigyelj a szokásaidra, az anyagi függetlenség felé vezető úton ők lesznek a társaid, melyek segítik elérni a céljaid.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).