Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állampapírok összehasonlítása 3 lépésben! ⬇️

Az alábbi állampapír kalkulátorral kiderítheted, hogy a különböző időtávokon milyen állampapírban (DKJ, BMÁP 3 éves, PMÁP) gondolkodhatsz és segít összehasonlítani, hogy melyikkel jársz a legjobban.

Kérlek vedd figyelembe, hogy a kalkulátor nem számol minden lakossági állampapír típussal, így az új 5 éves BMÁP és a FixMÁP még nem szerepel benne. 

Válaszd ki, hogy milyen időtávra szeretnél befektetni

Az alábbi állampapírokban gondolkodhatsz 1 éves időtávon:

Add meg a befektetendő összeget

Várhatóan mikor vennéd ki a pénzt?

Az alábbi kifizetésekre számíthatsz a különböző állampapírokban

Állampapírok

Sorozat

Kifizetés összesen

Ebből hozam

Kifizetés dátuma

Diszkontkincstárjegy (DKJ)

D230901

1 130 000

130 000

2023.09.01

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

BMÁP 2025/O

1 140 000

140 000

1 140 000

140 000

2023.09.01

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

PMÁP 2031/J

1 150 000

150 000

1 150 000

150 000

2023.09.01

Diszkontkincstárjegy

D230901

Kifizetés összesen

Ebből hozam

Kifizetés dátuma

1 140 000 Ft

140 000 Ft

2023/09/01

Bónusz Magyar Állampapír

BMÁP 2026/O

Kifizetés összesen

Ebből hozam

Kifizetés dátuma

1 140 000 Ft

140 000 Ft

Részletek

1 140 000 Ft

140 000 Ft

2023/09/05

Prémium Magyar Állampapír

PMÁP 2031/J

Kifizetés összesen

Ebből hozam

Kifizetés dátuma

1 140 000 Ft

140 000 Ft

Részletek

1 140 000 Ft

140 000 Ft

2023/09/05

i
Itt tudod módosítani a DKJ árfolyamát, illetve BMÁP és PMÁP esetében megváltoztatni azokat a kamatbázisokat, amelyeket most még biztosan nem ismerünk. Jelenleg ezek becslések, így nyugodtan írd át olyanra, ami neked szimpatikusabb.

Diszkontkincstárjegy (DKJ)

Árfolyam

Éves kamat

14%

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Kamatperiódus

Kamatbázis

1. 2023.06.01

14%

2. 2023.09.01

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Év

Infláció

2022

14%

2023

A megjelenített kalkulációk nem minősülnek hivatalosnak vagy ajánlásnak, azok kizárólag informatív jellegűek. Kérlek, minden esetben vedd figyelembe, hogy a kalkulátor számításai pontatlanok lehetnek.

DKJ árfolyamok automatikusan frissülnek napi kétszer (11.00-kor és 16:00-kor).

Éppen magyar állampapír vásárlásán gondolkozol, de nem tudod, hogy melyiket válaszd?

Akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis az itt található kalkulátor segít abban, hogy 3 egyszerű lépésben megtudd, hogy a megadott időtávon a 3 állampapír közül (DKJ, BMÁP és PMÁP) melyekben gondolkodhatsz, illetve kiszámold, hogy melyikbe milyen hozamokra számíthatsz. Ráadásul saját becsléseid alapján bármikor finomhangolhatod a számításokat. 

2024 január 9-től több új állampapír is megjelenik (pl. Fix Magyar Állampapír), amelyekkel még nem számol az összehasonlító kalkulátor, így a kiválasztásnál vedd figyelembe azokat is.

Így használd az állampapír kalkulátort

Készítettem egy rövid videót arról, hogy hogyan érdemes az összehasonlító kalkulátort használnod.

Már biztosan te is hallottál az állampapírról, amely napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend a magyar lakossági befektetők körében. Talán te is érdeklődsz a téma iránt, de nem tudod, honnan gyűjthetnéd össze a kellő információkat. Ez esetben a legjobb helyen jársz!

Itt most összeszedtem a legfontosabb információkat, amit érdemes tudnod az állampapírokról, mielőtt belevágnál bármilyen befektetésbe. 

Mi fán terem az állampapír?

Ha még teljesen kezdő vagy az állampapírok témájában, akkor hallgasd meg ezt a ZsugaZsonglőrök részt, amelyben az állampapírt érintő főbb témákról beszélgettünk:

Először azt kell tisztáznunk, hogy milyen típusú befektetés az állampapír, vagy más néven államkötvény.

Az állampapírok a kötvények családjába tartoznak, a kötvényeket pedig úgy jellemezhetjük, mint „hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat”. Magyarán egy kötvény megvásárlója gyakorlatilag hitelt nyújt, a kötvény kibocsátója pedig hitelt vesz fel. Amint a neve is mutatja, az állampapír egy állam által kibocsátott kötvény, tehát az állampapírok megvásárlói valójában az államnak adnak kölcsön pénzt bizonyos feltételek mentén.

Egy kötvény legfontosabb tulajdonságai az alábbiak:

Az érthetőség kedvéért nézzünk egy példát. A képzeletbeli állam kibocsát egy 1.000.000 fabatka névértékű, 3 év futamidejű, végtörlesztéses kötvényt, melyre évi 5 százalék kamatot ígér. Ez esetben az állampapír megvásárlói az alábbi pénzmozgásokra számíthatnak:

 • 0. időpontban: -1.000.000 fabatka (ekkor vásárolják meg a kötvényt).
 • 1. év végén: +50.000 fabatka (megérkezik az első évi kamat).
 • 2. év végén: +50.000 fabatka (megérkezik a második évi kamat).
 • 3. év végén: +1.050.000 fabatka (egyszerre érkezik meg a harmadik évi kamat, valamint a teljes tőketartozás).

Ha tehát semmilyen probléma nem merül fel, akkor a befektetők 150.000 fabatka nyereségre tesznek szert a teljes futamidő során.

Mik a legfőbb előnyei egy állampapírnak?

Az egyik legbiztonságosabb módja a pénzed kamatoztatásának. Az állampapírok nagyon kedvelt befektetésnek számítanak, mind magánszemélyek, mind vállalatok (például bankok, biztosítók, de más nagy cégek is) előszeretettel vásárolnak belőlük.

Ennek oka, hogy az állampapírok hagyományosan a legbiztonságosabb befektetések közé sorolhatók. Gazdasági armageddonnak kell történnie ahhoz, hogy a kötvénytulajdonosok ne kapják kézhez az őket megillető kifizetéseket.

Éppen ezért nagyon sok ember ezzel kezdi a befektetéseit, és csak némi idő elteltével, nagyobb tapasztalat és magabiztosság birtokában eveznek ennél kockázatosabb vizekre.

A másik előnye, hogy előre ismert mértékű nyereséget termelnek. A fenti példában a befektetők biztosak lehetnek abban, hogy az első év végén mennyi pénz üti majd a markukat.

Ha ezzel szemben mondjuk részvénybe fektettek volna, akkor nem láthatnák előre, hogy mi fog történni az első év végén. Szerencsés széljárás esetén elképzelhető, hogy árfolyamnyereségük lesz, de az is lehet, hogy egy kedvezőtlen fordulat miatt az elején betett pénznél kevesebbet fog érni a befektetésük.

Abban sem lehetnének teljesen biztosak, hogy a megtermelt profitból a vállalat juttat-e majd nekik bármennyi pénzt osztalék formájában. Ilyesmikért az állampapírok vásárlóinak egyáltalán nem kell aggódniuk, hiszen minden előre le van fektetve.

Fontos tulajdonság az is, hogy az állampapírok könnyedén értékesíthető befektetések. Bárkivel megeshet, hogy hirtelen szüksége lesz a félretett pénzének egy részére vagy egészére, és ilyenkor nagyon sokat számít, hogy mekkora sebességgel tud kiszállni az adott befektetésből.

Egy állampapírt akár néhány kattintással, az otthonod kényelméből is eladhatsz, az utóbbi években megszokott rend szerint minimális (például 0,5-1 százalékos) tőkeveszteség árán.

A kamatokat pedig ilyenkor is vígan zsebre teheted, míg hasonló szituációban egy lekötött bankbetétnél akár az összes kamatot elbukhatod.

De más befektetést is könnyű elképzelni, ahol rémálom lehet a hirtelen pénzszükség. Akinek ingatlanja van, általában csak úgy tud gyorsan kiszállni belőle, ha jelentős árengedménnyel csábítja magához a vevőket – ez pedig fájdalmas veszteséget eredményezhet. Arról nem is beszélve, hogy az ingatlanból nem  lehet csak egy kis részt eladni, amennyiben például a 45 milliós tőkéből 10 millióra lenne szükséged. Az állampapírokkal ez is könnyen megoldható: van lehetőség a meglévő portfóliónak csak egy részét értékesíteni, így kivehetsz annyi pénzt, amire éppen szükséged van, a többi pedig kamatozhat tovább zavartalanul.

Milyen kockázatai vannak az állampapírnak?

Persze az állampapíroknak is vannak bizonyos típusú kockázataik, amelyekről érdemes szót ejteni.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv az lehet, ha az állam fizetésképtelenné válik, vagyis csődbe megy. Ez a befektetőket értelemszerűen rosszul érinti, hiszen ilyenkor nem (vagy nem időben) jutnak hozzá az őket megillető kamatokhoz vagy tőkéhez. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen devizában adósodik el az állam. A saját pénznemében – Magyarországon forintban – felvett hiteleinek visszafizetése nem igazán jelenthet gondot az államnak, hiszen jogosult „kinyomtatni” (létrehozni) az adott devizát.

Ha pedig egy döntéshozó választhat az államcsőd bejelentése vagy a pénznyomtatás között, akkor minden bizonnyal az utóbbit fogja választani. Az más kérdés, hogy a féktelen pénznyomtatásnak magas infláció lehet a következménye…

Egy másik kockázati tényező, hogy egy adott piaci helyzetben milyen áron lehet értékesíteni a meglévő állampapírokat. A lakossági állampapírok esetén emiatt sem kell aggódni, de az intézményi államkötvények piacán bizony előfordulhat, hogy egy kötvény átmenetileg kevesebbet ér, mint amennyiért a befektető megvásárolta. Ennek hátterében az a pénzügyi-matematikai összefüggés áll, hogy az intézményi befektetők a saját „hozamelvárásaikra” alapozva értékelik a kötvényeket. Márpedig a hozamelvárások változása a kötvények piaci értékének változását is magával hozhatja. Emiatt az intézményi – tehát nem lakossági – kötvényekhez mindig közelíts óvatosan, és csak akkor piszkáld őket, ha tudod, mit csinálsz.

Milyen állampapírokat érhetsz el Magyarországon?

Ma Magyarországon 10 különböző típusú állampapírt érhetnek el a kisbefektetők, melyek közül 8 lakossági és 2 intézményi kötvénynek tekinthető.

Lakossági állampapírok

Jelenleg a 10 év futamidejű Prémium Magyar Állampapír, vagy másnéven az inflációkövető állampapír a legnépszerűbb konstrukció. Ennek oka, hogy ez termeli most a legnagyobb kamatot, ami jövőre még a mostaninál is magasabb lesz.

A Prémium Magyar Állampapír (röviden PMÁP) változó kamatozású kötvény, így mindig csak az aktuális kamata ismerhető. A kamat meghatározásához az előző naptári év átlagos inflációját veszik alapul, és ehhez adódik hozzá egy fix kamatprémium. 2022-ben az infláció 14,5% volt, ezért ez a számérték szolgál a 2023-ban vásárolható PMÁP kamatának alapjául. Efölött most 0,25% kamatprémium jár, tehát a papír idén összesen 14,75% kamatot termel.

2023-ban a realista várakozások szerint valahol 17-18% között lesz az átlagos infláció. Ez jó hír a Prémium Magyar Állampapír vásárlóinak, hiszen a következő évben majd ez a számot veszik alapul a kamat meghatározásához. Ha mondjuk 17,5% lesz idén az infláció, akkor 2024-ben 17,75% lehet az inflációkövető állampapír kamata. Ez kifejezetten vonzó ajánlatnak számít, főleg úgy, hogy addigra már 5-6% környékére mérséklődhet az infláció. Így jövőre rendkívül magas kamattal fog ketyegni a kötvény, miközben az árak ahhoz képest keveset nőnek, vagyis komoly „reálnyereség” (infláció feletti nyereség) kerülhet a befektetők zsebébe.

A 3 év futamidejű Bónusz Magyar Állampapír szintén változó kamatozású kötvény: egyszerűen megfogalmazva a piaci hozamszinteket követi le. Mivel sokkal gyakrabban van kamatmegállapítás (évente 4 alkalommal), ezért igen gyors reagálású papírnak tekinthető. A jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben ez sajnos hátrány, de a 2022-es bevezetésekor még ez a papír is kifejezetten versenyképesnek számított.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), a Nyomdai Magyar Állampapír Plusz és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) fix kamatozású kötvények.

 • MÁP+: 5 éves lejáratú és sávosan nő a kamata, amelynek mértéke az 5 év alatt 4,94 százalék
 • 1MÁP: 1 éves lejáratú, amely idő alatt 8 százalék kamatot fizet.
 • KTJ: 2 éves lejáratú, amely az első évben 8 százalékot, míg a másodikban 8,5 százalékot fizet.


Ha van gyermek a családban, akkor számotokra a Babakötvény is megfontolandó lehet. Ez annyiban hasonlít a Prémium Magyar Állampapírhoz, hogy szintén inflációkövető a kamatozása. Az infláció fölött viszont sokkal magasabb, kereken 3% kamatprémiumot fizet! Sőt, még egy kis állami támogatás is jár a befizetések után, de ennek maximuma viszonylag kevés, évente 12 ezer forint. Azt azonban tudnod kell, hogy a Babakötvénybe fektetett pénz a gyermek 18 éves koráig nem hozzáférhető. Azután pedig ő rendelkezhet vele, azaz a szülőknek hivatalosan nem lesz befolyásuk arra, hogy mi történjen a pénzzel.

Végül az Euró Magyar Állampapírt (EMÁP) is érdemes szemügyre venni. Ez most az egyetlen olyan magyar állampapír, amely eurós befektetést tesz lehetővé. Futamideje 3 év, kamatozása változó, most éppen 3-4% közötti éves kamatot termel. Ugyan a kamata nem különösebben magas, mégis sokan meglátják benne a fantáziát. Ennél a papírnál ugyanis nem csak a kamatokból származhat nyereségük a befektetőknek. Tegyük fel, hogy a papír megvásárlásához eurót váltottál 350 forintos árfolyamon. A friss ropogós devizát befekteted EMÁP-ba, majd várakozol a futamidő végéig. Ha addigra már 385-nél jár az euró-forint árfolyam, akkor te gyakorlatilag 10 százalékot kerestél a devizán, na meg persze az évek során kifizetett kamatokat is elrakhattad…

Intézményi kötvények

Ennyit a lakossági állampapírokról, jöjjenek az intézményi papírok!

A Magyar Államkötvénynek számos verziója van, különböző futamidőkkel és kamatokkal.

Erre a terepre merészkedve muszáj megismerkedned a hozam fogalmával: a kötvény hozama azt mutatja meg, hogy mekkora évesített nyereséget tudsz vele elérni akkor, ha az adott pillanatban megvásárolod, és a futamidő végéig megtartod. A hozam itt nem csak a kamatokból tevődhet össze, hanem árfolyamnyereséged is keletkezhet, ha a te szempontodból szerencsésen alakulnak a piaci folyamatok.

Mutatok erre egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy 100%-os árfolyamon vásároltál meg egy intézményi papírt, ami azt jelenti, hogy a 100 ezer forint névértékű kötvényért a kibocsátása napján 100 ezer forintot kellett fizetned. A kötvény kamata 5 százalék, vagyis egy év elteltével 5 ezer forint kamatfizetésre számíthatsz. Ha viszont időközben a kötvény piaci ára valamilyen okból kifolyólag 3 százalékot emelkedik, akkor te az 5 ezer forintnyi kamat bezsebelése után 103 ezer forintért is el tudod adni a papírodat! Ez azt jelenti, hogy összesen 8 százalékot kerestél a befektetéseden, amiből 5% a kamatfizetésnek volt köszönhető, 3% pedig az árfolyamnyereségnek.

Vásárlás előtt tehát ne csak a kamatra figyelj, hanem mindenképp vedd figyelembe a kötvénnyel aktuálisan elérhető hozamot is, ami egy többletjelentéssel bíró mutatószám. A hozam mindig a lejárat időpontjáig van kiszámítva, így korábbi eladás esetén attól eltérő eredmények keletkezhetnek. Fontos, hogy az idő múlásával bekövetkező árfolyamváltozás nem csak nyereséget, hanem veszteséget is okozhat neked.

Pont ezért hangsúlyoztam korábban, hogy az intézményi kötvényekkel bánj óvatosan, nehogy egy meggondolatlan döntéssel megégesd magadat.

A Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) képezik a másik nagy csoportot az intézményi kötvényeken belül. Ezek rövid futamidejű, általában 3, 6 vagy 12 hónapos papírok, névértékük pedig – ami itt a lejáratkori kifizetést jelzi – jellemzően 10 ezer forint. Különös tulajdonságuk, hogy egyáltalán nem fizetnek kamatot! Ebből már sejthető, hogy a befektetőknek csak úgy keletkezhet nyereségük, ha 10 ezer forintnál olcsóbban, azaz diszkont áron vásárolhatják meg a kötvényt. Aki például a kibocsátáskor 9 ezer forintért tudott megszerezni egy 12 hónap futamidejű, 10 ezer forint névértékű DKJ-t, ő egy év alatt kb. 11 százalékos hozamot könyvelhetett el. A Diszkont Kincstárjegy tehát igen egyszerűen működik, ezért lakossági befektetők is előszeretettel vásárolják, ha rövid távra keresnek biztonságos befektetést.

Hogyan vásárolhatsz állampapírt?

Ahhoz, hogy állampapírt (vagy bármilyen más értékpapírt) vehess, először nyitnod kell valahol egy értékpapírszámlát.

Kifejezetten állampapírok tartása céljából közvetlenül a Magyar Államkincstárnál is nyithatsz számlát, melynek nagy előnye, hogy teljesen költségmentesen használható. Ezzel szemben egy banknál vagy brókercégnél jó eséllyel fizetned kellene a szolgáltatásért. Ha úgy döntesz, hogy a költségelőny kihasználása érdekében kincstári számlát nyitnál, azt elintézheted a lakóhelyedhez közeli fiókban személyesen, vagy akár online is, ügyfélkapu segítségével. A számlanyitást követően egy online felületen (Webkincstár) keresztül elkezdheted a befektetést, de mobilapplikáció (Mobilkincstár) is elérhető ugyanerre a célra.

Örömteli hír, hogy így nem csak a számlavezetési díjat és tranzakciós költségeket tudod megúszni, de sok esetben adóznod sem kell az állampapírok révén elért nyereségből. A vízválasztót a 2019. június 1-i dátum jelenti: az ennél korábban kibocsátott államkötvények adókötelesek, míg az ennél későbbi papírok teljes adómentességet élveznek. Ez idén még nagyobb előnnyé vált a piacon, hiszen 2023. július óta számos befektetés (bankbetétek, befektetési alapok, satöbbi) esetében már nem csak a jól ismert 15 százalékos személyi jövedelemadót, de további 13 százalék szociális hozzájárulási adót is be kell fizetni az államkasszába.

Miként lehet kiszállni az állampapírból?

Láthattad, hogy az állampapírok futamideje néhány hónaptól akár évtizedes nagyságrendig is terjedhet. Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy hosszabb futamidejű kötvényből a lejáratánál korábban szeretnél kiszállni. A lakossági állampapírok esetében ezt gond nélkül megteheted, ugyanis a Magyar Államkincstár minden nap közzéteszi az aktuális visszavásárlási árfolyamokat, vagyis azt az árat, amelyen hajlandó visszavenni a befektetőknél lévő kötvényeket. Ezek általában 99-99,5 százalék között mozognak, attól függően, hogy milyen papírról van szó.

Konkrét példával élve: egy 100 ezer forint névértékű kötvényt a múltbeli tapasztalatok alapján bármikor visszavesz a kincstár 99 ezer forintért. Ilyenkor az eltelt idő hosszával arányos kamatrészt a befektető megtarthatja, mondjuk egy 14%-os kamatozású kötvényt fél év után eladva 7% kamatot tehet zsebre. Emiatt az állampapírok nagyon likvidnek tekinthetők, és nem kell attól félni, hogy problémát okozna a távoli lejárati időpont. Azt viszont fontos tudni, hogy a visszavásárlási árfolyamok nincsenek kőbe vésve, hanem elvileg bármikor változhatnak. Mindenesetre nagy elmozdulás feltehetően nem fenyeget, hiszen a kiszállási feltételek nagymértékű szigorításával az állampapír sokat veszíthetne a vonzerejéből, ez pedig biztosan ellentétes a döntéshozók szándékával.

Miként lehet kiszállni az állampapírból?

Összegezve az állampapír egy egyszerűen megérthető, könnyen menedzselhető, biztonságos, és a mostani környezetben kiemelkedően magas hozammal kecsegtető befektetési alternatíva. Ezek alapján máris érthető, hogy miért nyitnak havonta újabb tízezrek államkincstári értékpapírszámlát, és miért áramlik a lakosságtól havonta több százmilliárd forintnyi tőke az állampapírokba.

Bízom benne, hogy az itt összegyűjtött információk a segítségedre voltak abban, hogy megismerkedj az állampapírok világával, és tisztább képet kapj a mostani helyzet bizonyos aspektusairól.

A számodra legjobb állampapír kiválasztásában segíthet, ha használod a lap tetején található, mindig friss állampapír-kalkulátort.

Ha további kérdéseid merülnek fel az állampapírok kapcsán vagy szeretnél átfogó tudást szerezni a témában, akkor gyere el a következő Pénzügyi Gyorstalpaló webinariumra, ahol részletesen beszélek az állampapírokról és azokról a befektetésekről, amelyek azon túl is jó alternatívát jelenthetnek.

Gyakran ismételt kérdések

Jelenleg ezek a legnépszerűbb állampapírok, amelyeknek hozama olyan mértékű, hogy van értelme az összehasonlításnak. Vannak más lakossági állampapírok is, mint például az egyéves magyar állampapír (1MÁP), de ezeknek annyival alacsonyabb a hozamuk nem láttam értelmét betenni az összehasonlításba.

Kérdésed van?

Tedd fel itt az állampapírral kapcsolatos kérdésed és hamarosan válaszolni fogok. 

12 válasz

 1. Az 1% büntető kamat az az időarányos kamat -1%, vagy a tőke 1%-a évesen, vagy a kamat éves -1%-? Köszi ha válaszolsz, még kezdő vagyok.

 2. Helló!
  Nagyon tetszik a kalkulátorod, akinek van kis „fölös” pénze, ha csak pár százezer is, megtudhatja mit hozhat 1 vagy pár év múlva.
  Én is végigkattintgattam az opciókat, nem is gondoltam volna, hogy ennyire megéri befektetni.
  Köszönöm Dani, hasznos progi!

  Pali

  1. Szia!
   Igen, főleg ilyen infláció mellett szinte már muszáj is kezdeni valamit a megtakarításokkal, mert folyamatosan értéktelenedik. Örülök, hogy tudott segíteni a kalkulátor és köszönöm a pozitív visszajelzést!

 3. De baromi kíváncsi lennék honnan veszed 7 évre előre a számokat, mikor még az idei inflációt is csak saccolni lehet.

  1. Nem vagyok jövőbelátó, így ezek a számok valóban csak becslések. Ha megnézed a videót, akkor abban ezt el is mondom.

   Egyébként van lehetőség a becsült adatok módosítására, éppen ezért, ha úgy érzed te jobban tudod vagy talán ismersz olyat, aki jobban tudja, akkor nyugodtan írd át azokra.

   Attól, hogy neked egy adott szituációban nem segített a kalkulátor vagy nem értetted meg a működését, még másoknak lehet hasznos. Például rövidebb időtáv megadásával segít abban, hogy mely állampapírokban lehet gondolkodni és ki is számolja azok hozamait.

   A szabad véleménynyilvánítással nincs bajom, az alpári stílussal annál inkább, így az ilyen részeket töröltem a kommentedből. A továbbiakban minden hasonló kommentet teljes egészében törölni fogok. Tiszteljük meg egymást annyival, hogy normális stílusban írunk 🙂

   1. Szia!
    Nagyon profi! Egy valamit hiányolok, a PMÁP számolásánál nem lehet legalább 2024- re inflációs adatot bevinni. Ha lehetne csillagos 5- öst kapnál tőlem.

    1. Szia! Ez esetben kérem a csillagos 5-öst, mert ha nagyobb lejárattal számolsz (2025+), akkor tudod módosítani a 2024-es inflációt is 🙂 A kalkulátor mindig azon évek inflációit engedi módosítani, amelyek kellenek a számításhoz.

 4. Szia
  A kalkulátorod számol a ma érvényben lévő -1% os levonással? Pl 3hónapos számításnál ,visszaváltás esetén a DKJ be kell fektetni ,ott nincs -1% tőke minusz Jól gondolom?

 5. Szia
  Előző hozzászálásom után megnéztem a videót a kalkuláció használatáról Így már értem ami a -1% ot illeti A kalkuláció alapján 3hónapos befektetésnél is a PMAK tűnik a legjobbnak 9.9% al kalkulálva rövid távon is Köszönöm Szuperül működik

 6. Kíváló munka Könnyen használható Gyors
  Kérem frissíteni ha lesznek új papírok
  Köszönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).