Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állampapír visszaváltás: Tényleg megszűnhet?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Állampapír visszaváltás

Kicsit szomorúan tapasztalom, hogy az Államkincstár novemberi kérdőíve sokakban félelmet ébresztett, amelynek hatására eladták állampapírjaikat. Legtöbbször éppen azokat a PMÁP-okat, amelyek a következő kamatperiódusban akár 19%-ot is fizettek volna.

Az ilyen hirtelen jött érzelmi döntések tipikusan azok, amelyek a legnagyobb kárt okozzák a befektetésekben. Ezek ellen úgy védekezhetsz a legjobban, ha megérted a félelmed tárgyának működését. Ezért ebben a cikkben leírtam, hogy hogyan működik a visszaváltás és megnézzük, hogy jogos-e attól félni, hogy az Államkincstár hirtelen nem váltja vissza vagy jelentős mértékkel megemeli a lakossági állampapírok visszaváltási díját.

A rövid válaszom: Nem.

De ahhoz, hogy megértsd a miérteket, nézzük meg az államadósság kezelés folyamatát.

Ez történik, amikor állampapírt veszel

Állampapírvásárláskor a Magyar Államnak adsz kölcsön, hogy a hiányos államháztartási működését tudja finanszírozni, amiért cserébe ő megígéri, hogy a kölcsönt kamatostól visszafizeti a megegyezett feltételek mellett, amelyeket az adott állampapír ismertetőjében olvashatsz el. Ennek a menedzselésére jött létre az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), aki a kibocsátója ezeknek az állampapíroknak.

Gondolj úgy az ÁKK-ra, mint egy zenekarra, aki felelős a „koncert” (az állampapír-kibocsátások) megtervezéséért és lebonyolításáért. Ők döntenek a „műsorról” (az állampapírok típusáról), az „előadások időpontjáról” (a kibocsátások időzítéséről) és a „jegyárakról” (a kamatokról és a futamidőről). Az ÁKK biztosítja a zenét (az állampapírokat), amely vonzza a közönséget (a befektetőket), és felelős azért, hogy az előadás az elvártaknak megfelelően történjen és mindenki elégedett legyen a végén.

Pont, mint ahogy a koncertjegyeket sem közvetlenül a zenekartól veszed meg, hanem jegyértékesítőktől, úgy az állampapírokat is olyan forgalmazókon keresztül tudod megvásárolni, mint amilyen az Államkincstár is.

Az Államkincstár, mint a jegyek értékesítője a közönség közvetlen kapcsolattartója a koncerttel (a befektetéssel), vagyis rajtuk keresztül tudod megvásárolni a jegyeket (az állampapírokat).

Ilyen jegyértékesítőből (forgalmazókból) több is van. Például a nagyobb magyar bankok is ilyenek, mint OTP, MBH vagy K&H.

De míg ezek független szereplők, addig az Államkincstár ugyanúgy a Magyar Állam egyik szerve, mint az ÁKK.

Állampapír visszaváltás helyett visszavétel

Amikor egy befektető úgy dönt, hogy ebből a buliból mégsem kér, akkor nem a kibocsátó (ÁKK) adja vissza a pénzét, hanem a forgalmazó, vagyis a Magyar Államkincstár, amennyiben rajta keresztül vásárolta. A visszaváltás szempontjából ez azért fontos, mert a kibocsátó, vagyis az ÁKK az állampapír ismertetőjében még külön ki is emeli, hogy nem váltja vissza lejárat előtt az állampapírt.

Például itt a PMÁP 2032/I ismertetőjéből kivágtam az említett részt.

Helyette a forgalmazó vásárolja vissza egy fix árfolyamon, és csakis az ő pillanatnyi akaratán múlik az, hogy ez a visszavásárlás milyen piaci áron történik meg. Az Államkincstár, mint a Magyar Állam egyik szerve szeret kedvezni a lakosságnak, ezért a legtöbb papírjánál ezt 99%-os szinten határozta meg, amihez a többi független forgalmazó is igazodik.

Tehát a valóságban nem is visszaváltás történik, hiszen az államhoz itt még nem kerülnek vissza az állampapírok, hanem visszavételről, amikor is a forgalmazóhoz kerülnek, aki ezt akár tovább is értékesítheti, pont mint ahogy a jegyüzérek szokták.

A független forgalmazók, mint pl. bankok ezt meg is teszik, hiszen hülye lenne visszaadni egy olyan állampapírt az ÁKK-nak, amely a következő egy évben akár 19%-ot is kamatozhat, amikor sorban állnak a befektetők, hogy megvegyék tőle. Ezért pár százalék haszonért jellemzően tovább is értékesítik ezeket.

A Magyar Államkincstár azonban nem egy tipikus forgalmazó, hanem a Magyar Állam egy része, ugyanúgy ahogy a kibocsátó ÁKK. Mivel a Magyar Állam célja, hogy minél alacsonyabb kamat mellett finanszírozza az adósságát, ezért az ÁKK örömmel veszi vissza az Államkincstárnál visszaadott állampapírokat, hiszen közös a cél: Minél alacsonyabb kamatok mellett finanszírozni az államadósságot!

Így ezeket már nem is értékesítik tovább, hanem helyettük az alacsonyabb új sorozatok kerülnek ki a piacra.

Amiért nem valószínű, hogy nőni fog a visszaváltási díj most vagy később

A fentiek alapján, amikor te az Államkincstáron keresztül eladod /lejárat előtt/ a kedvező kamatozású állampapírodat, akkor igazából még jót is teszel a Magyar Állammal, hiszen ezzel megszabadítod őket a magas kamatozású hiteleiktől. Elég sokat tennék rá, hogy ezt nem akarják elrontani azzal, hogy magas visszaváltási díj miatt tovább tartsd és ki kelljen fizetni azokat a csúnya kétszámjegyű kamatokat.

Oké, de mi lesz 2025-ben, amikor vége a kamat kánaánnak és mindenki megrohamozza az Államkincstárat a visszaváltással?

Utazzunk egy pillanatra a jövőbe és képzeljük el mi lehet majd akkor.

Valószínűleg egy alacsonyabb egyszámjegyű inflációs környezet /adja az ég🤞/ által generált alacsonyabb hozamokat biztosító állampapír piacot látunk majd.

Valóban a korábbi évek 14 – 19 százalék éves hozamok után kevésnek tűnnek majd az egyszámjegyű állampapír kamatok, amiből azt gondolhatnánk, hogy majd mindenki átugrik valami jobba, de a helyzet az, hogy valószínűleg nem lesz jobb. Ahogy már most is be kell érnünk az egyszámjegyű kamatokkal /és ez így van rendjén/, mert nincs jobb alternatíva, valószínűleg ugyanígy lesz másfél év múlva is.

A legnagyobb ellenérv a visszaváltási díj emelése ellen, hogy pontosan az ellenkezőjét érné el vele az Államkincstár. Pánikot keltene a befektetők között, különösen az olyan érzékeny lelkű lakossági befektetők körében, akik közül sokan gondolkodás nélkül rohannának visszaváltani állampapírjaikat, akármennyibe is kerüljön az. Ezek helyett a Magyar Államnak (ÁKK-nak) új állampapírokat kéne eladnia egy olyan környezetben, ahol elvesztette a bizalmat, amit csak magas kamatígérettel tudna kompenzálni. És, ahogy korábban is írtam, a Magyar Állam célja, hogy minél alacsonyabb kamatok mellett finanszírozza az államadósságot!

Tehát teljes őrültség lenne.

Összegezve

Kisebb mértékű emelések és csökkentések a visszaváltási díjban eddig is voltak, ami a jövőben is bármikor megtörténhet. Viszont nagyon meglepődnék, ha megszüntetnék vagy jelentősen megnövelnék ennek díját, mert azt gondolom, hogy éppen az ellenkezőjét érnék el, mint ami a cél lenne.

Persze, ha te ezek után is félsz és este álmatlanul forgolódsz az ágyban emiatt, akkor ne legyen állampapírod. A lényeg, hogy ezt egy tudatosan átgondolt döntés legyen, ne pedig az érzelmek által generált illúziókon alapuló. Remélem tudtam segíteni, hogy ehhez meglegyen a kellő információd.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).