fbpx

Amit William Green: Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb könyvéből tanulhatsz

Nemrég jelent meg magyar kiadásban William Greentől a “Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb – Hogyan nyernek a világ legjobb befektetői a piacokon és az életben” című könyve.

Billió dolláros befektetők osztják meg, hogy az évtizedek alatt mik voltak a legnagyobb leckék. Nem csak a befektetésekben, de az életben is.

Nehéz volt csak pár gondolatot kiemelni, mert szinte minden oldalon találni egy-egy kincset érő gondolatot és szinte biztosan minden egyes újraolvasással találsz benne új értéket.

Ennyi postit-et ritkán használok el egy könyvnél 😅

Nézzünk meg pár gondolatmorzsát ezektől a bölcs befektetőktől.

1. Csak türelem. Az inaktivitás kifizetődő, ha befektetésekről van szó

Manhattant 1626-ban 24 dollárért adták el holland bevándorlóknak. Ha a bevándorlók, akkor ezt a pénzt évi 8 százalékos kamatra befektették volna, akkor sokkal többjük lenne, mint amennyi ma Manhattan az összes épületével együtt ér.

Templeton ezen a szélsőséges példán keresztül szemlélteti, hogy az eredményes befektetéshez csak türelem kell.

Ehhez képest ebben a felgyorsult világban a befektetők értékpapír tartási ideje épp az ellenkezőjét mutatja. 

Míg az átlagos részvénytartási idő 1940-ben 7 év volt, ez mára 5,5 hónapra csökkent.

Pedig az igazán sikeres befektetők éppen az ellenkezőjét tették.

“A rövid távú gondolkodás uralta, villámgyors korunkban az, hogy képesek vagyunk kivárni a babérok learatásával, a siker egyik legfontosabb tényezőjévé vált – nem csak a piacokon, hanem az üzletben és az életben is.”

És mit csinálnak ezek a befektetők az idejük maradék 99 százalékában, amikor éppen nem értékpapírt adnak-vesznek?

Tanulnak.

Rengeteget olvasnak, vállalatok beszámolóit tanulmányozzák, vállalatvezetőkkel beszélnek és próbálnak olyan hobbiknak élni, amelyekkel ki tudnak kapcsolódni, hogy elméjük mindig készen álljon a friss kihívásokra.

Nem csinálni semmit olyan könnyűnek hangzik. A valóságban ez a legnehezebb része a befektetéseknek.

2. Csak abba fektess, amit értesz

Légy alázatos, ha saját tudatlanságodról van szó. Túl sokan vásárolnak olyan értékpapírokat, amelyeket nem értenek. Csak gondoljunk bele az egész kripto vagy NFT őrületbe /itt a scam projektekre gondolok leginkább/. Hányan égették meg magukat csak azért, mert nem szánták rá az időt, hogy megértsék mibe teszik megtakarításaikat.

Gyakran azt gondoljuk, hogyha valami bonyolult, akkor az biztosan jobb. A teljes pénzügyi szakma próbálja elhitetni velünk, hogy a pénzünk kamatoztatása valami iszonyat bonyolult dolog, amiben szükségünk van a segítségükre.

Éppen ezért a legtöbben az olcsó és egyszerű helyett, az összetett és drágát preferálják, ami pont az ellenkezője annak, amire a legtöbb befektetőnek szüksége van.

“Minden mást egyformának feltételezve, általában a legegyszerűbb megoldás a legjobb”

A könyv megerősített abban, amiben jómagam is hiszek. Ne gondold túl. Ha hosszútávon stabilan szeretnéd kamatoztatni pénzed, akkor válassz indexkövető alapokat.

Kedvenc mondatom a könyvből:

“Tudd, hogy mit nem tudsz: Ijesztő belegondolni, hogy esetleg nem tudsz valamit, de sokkal ijesztőbb abba belegondolni, hogy egészében véve a világot olyan emberek irányítják, akik azt hiszik, hogy pontosan tudják mi történik”

3. Senki nem tudja megjósolni a jövőt

Se a pénzügyi guruk, se a banki elemzők, de még maga Warren Buffett sem.

A történelem fontos. Nem azért, mert ebből pontosan tudni fogod a jövőt. Hanem, mert a történelem valamelyest ismétli önmagát. Ebből pedig észrevehetsz mintázatokat, amelyek segítik megérteni a jelent és talán megsejteni a közeli jövőt.

De a jövőt sose ismerhetjük száz százalékban.

Bárki, aki az ellenkezőjét állítja az vagy hazudik vagy maga sincs tisztában saját tudásának korlátaival.

“A jövő annyira velejéből fakadóan bizonytalan, hogy a befektetőknek a végleges veszteségek elkerülése, illetve egy olyan portfolió kialakítására kell elsősorban fókuszálniuk, amely képes elviselni a világ különböző állapotait.”

Ezért olyan fontos a diverzifikáció.

4. A pénzügyi függetlenség bárkinek elérhető

Ez nem azt jelenti, hogy 100 millió forint van a számládon. Nem is azt, hogy 1 milliárd.

Sokkal egyszerűbb ennél.

Keress többet, mint amennyit elköltesz, a maradékot pedig fektesd be. Ezt ismételd meg újra és újra. Légy türelmes és hagyd a kamatos kamatot dolgozni.

“Ha csak egy leheletnyivel is az átlagnál jobb befektető vagy, aki kevesebbet költ, mint amennyit keres, akkor egy élet alatt egyszerűen nem tudsz nem nagyon meggazdagodni” – Warren Buffett

Összegezve

Ez egy többször olvasós alapmű.

De tény, hogy inkább azoknak szól, akik már egy ideje befektetnek részvényekbe vagy befektetési alapokba és sokat olvasnak a témában.

Személy szerint imádom a témát, éppen ezért biztos vagyok abban, hogy ezt a könyvet még jópárszor előveszem.

Ha te még csak most kezdtél elmerülni a tudatos pénzügyek világában és kevésbé vagy tapasztalt befektetésekben, akkor inkább A pénz pszichológiája könyvet ajánlom Morgan Houseltől.

10% kedvezmény a könyvre

A könyv kiadója, az A4C Books – A4C Marketing Kft. idén is volt olyan jófej, hogy adott egy egyedi 10%-os kedvezményt, amelyet a “szamveto” kuponkód beírásával tudsz érvényesíteni webshopjukban. /Ezért cserébe nem kapok pénzt vagy bármi ilyesmi, egyszerűen szeretnélek az olvasásra motiválni/

A szamveto kuponkód az A4CBooks Kiadó webshopjában (https://a4cbooks.hu) használható fel a kiadó teljes kínálatára. A kuponkód a kosárösszegből ad 10% kedvezményt, más kuponkóddal együtt nem használható. A 990 Ft-os szállítási díjat a kuponkód nem csökkenti, viszont 8000 Ft rendelési érték felett a szállítás ingyenes.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

2 válasz

  1. Szia Dani! A masodik legjobb penzugyi blog Magyarorszagon. Ne add fel, nagyon jok az irasaid. Emlekezz vissza, nezd meg a legkorabbi irasait, Csernoknak is siralmasan lassu es nehez volt a kezdet.

    1. Szia! Köszönöm a visszajelzést, mindig sokat ad, amikor ilyen pozitív visszajelzést kapok. Nem adom fel, szeretek pénzügyi témákon gondolkodni, olvasni és írni, úgyhogy jövőre is lesznek tartalmak 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).