Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Amit William Green: Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb könyvéből tanulhatsz

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Gazdagabb-bolcsebb-boldogabb-1-1024x577

Nemrég jelent meg magyar kiadásban William Greentől a „Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb – Hogyan nyernek a világ legjobb befektetői a piacokon és az életben” című könyve.

Billió dolláros befektetők osztják meg, hogy az évtizedek alatt mik voltak a legnagyobb leckék. Nem csak a befektetésekben, de az életben is.

Nehéz volt csak pár gondolatot kiemelni, mert szinte minden oldalon találni egy-egy kincset érő gondolatot és szinte biztosan minden egyes újraolvasással találsz benne új értéket.

Ennyi postit-et ritkán használok el egy könyvnél ?

Nézzünk meg pár gondolatmorzsát ezektől a bölcs befektetőktől.

1. Csak türelem. Az inaktivitás kifizetődő, ha befektetésekről van szó

Manhattant 1626-ban 24 dollárért adták el holland bevándorlóknak. Ha a bevándorlók, akkor ezt a pénzt évi 8 százalékos kamatra befektették volna, akkor sokkal többjük lenne, mint amennyi ma Manhattan az összes épületével együtt ér.

Templeton ezen a szélsőséges példán keresztül szemlélteti, hogy az eredményes befektetéshez csak türelem kell.

Ehhez képest ebben a felgyorsult világban a befektetők értékpapír tartási ideje épp az ellenkezőjét mutatja. 

Míg az átlagos részvénytartási idő 1940-ben 7 év volt, ez mára 5,5 hónapra csökkent.

Pedig az igazán sikeres befektetők éppen az ellenkezőjét tették.

„A rövid távú gondolkodás uralta, villámgyors korunkban az, hogy képesek vagyunk kivárni a babérok learatásával, a siker egyik legfontosabb tényezőjévé vált – nem csak a piacokon, hanem az üzletben és az életben is.”

És mit csinálnak ezek a befektetők az idejük maradék 99 százalékában, amikor éppen nem értékpapírt adnak-vesznek?

Tanulnak.

Rengeteget olvasnak, vállalatok beszámolóit tanulmányozzák, vállalatvezetőkkel beszélnek és próbálnak olyan hobbiknak élni, amelyekkel ki tudnak kapcsolódni, hogy elméjük mindig készen álljon a friss kihívásokra.

Nem csinálni semmit olyan könnyűnek hangzik. A valóságban ez a legnehezebb része a befektetéseknek.

2. Csak abba fektess, amit értesz

Légy alázatos, ha saját tudatlanságodról van szó. Túl sokan vásárolnak olyan értékpapírokat, amelyeket nem értenek. Csak gondoljunk bele az egész kripto vagy NFT őrületbe /itt a scam projektekre gondolok leginkább/. Hányan égették meg magukat csak azért, mert nem szánták rá az időt, hogy megértsék mibe teszik megtakarításaikat.

Gyakran azt gondoljuk, hogyha valami bonyolult, akkor az biztosan jobb. A teljes pénzügyi szakma próbálja elhitetni velünk, hogy a pénzünk kamatoztatása valami iszonyat bonyolult dolog, amiben szükségünk van a segítségükre.

Éppen ezért a legtöbben az olcsó és egyszerű helyett, az összetett és drágát preferálják, ami pont az ellenkezője annak, amire a legtöbb befektetőnek szüksége van.

„Minden mást egyformának feltételezve, általában a legegyszerűbb megoldás a legjobb”

A könyv megerősített abban, amiben jómagam is hiszek. Ne gondold túl. Ha hosszútávon stabilan szeretnéd kamatoztatni pénzed, akkor válassz indexkövető alapokat.

Kedvenc mondatom a könyvből:

„Tudd, hogy mit nem tudsz: Ijesztő belegondolni, hogy esetleg nem tudsz valamit, de sokkal ijesztőbb abba belegondolni, hogy egészében véve a világot olyan emberek irányítják, akik azt hiszik, hogy pontosan tudják mi történik”

3. Senki nem tudja megjósolni a jövőt

Se a pénzügyi guruk, se a banki elemzők, de még maga Warren Buffett sem.

A történelem fontos. Nem azért, mert ebből pontosan tudni fogod a jövőt. Hanem, mert a történelem valamelyest ismétli önmagát. Ebből pedig észrevehetsz mintázatokat, amelyek segítik megérteni a jelent és talán megsejteni a közeli jövőt.

De a jövőt sose ismerhetjük száz százalékban.

Bárki, aki az ellenkezőjét állítja az vagy hazudik vagy maga sincs tisztában saját tudásának korlátaival.

„A jövő annyira velejéből fakadóan bizonytalan, hogy a befektetőknek a végleges veszteségek elkerülése, illetve egy olyan portfolió kialakítására kell elsősorban fókuszálniuk, amely képes elviselni a világ különböző állapotait.”

Ezért olyan fontos a diverzifikáció.

4. A pénzügyi függetlenség bárkinek elérhető

Ez nem azt jelenti, hogy 100 millió forint van a számládon. Nem is azt, hogy 1 milliárd.

Sokkal egyszerűbb ennél.

Keress többet, mint amennyit elköltesz, a maradékot pedig fektesd be. Ezt ismételd meg újra és újra. Légy türelmes és hagyd a kamatos kamatot dolgozni.

„Ha csak egy leheletnyivel is az átlagnál jobb befektető vagy, aki kevesebbet költ, mint amennyit keres, akkor egy élet alatt egyszerűen nem tudsz nem nagyon meggazdagodni” – Warren Buffett

Összegezve

Ez egy többször olvasós alapmű.

De tény, hogy inkább azoknak szól, akik már egy ideje befektetnek részvényekbe vagy befektetési alapokba és sokat olvasnak a témában.

Személy szerint imádom a témát, éppen ezért biztos vagyok abban, hogy ezt a könyvet még jópárszor előveszem.

Ha te még csak most kezdtél elmerülni a tudatos pénzügyek világában és kevésbé vagy tapasztalt befektetésekben, akkor inkább A pénz pszichológiája könyvet ajánlom Morgan Houseltől.

10% kedvezmény a könyvre

A könyv kiadója, az A4C Books – A4C Marketing Kft. idén is volt olyan jófej, hogy adott egy egyedi 10%-os kedvezményt, amelyet a “szamveto” kuponkód beírásával tudsz érvényesíteni webshopjukban. /Ezért cserébe nem kapok pénzt vagy bármi ilyesmi, egyszerűen szeretnélek az olvasásra motiválni/

A szamveto kuponkód az A4CBooks Kiadó webshopjában (https://a4cbooks.hu) használható fel a kiadó teljes kínálatára. A kuponkód a kosárösszegből ad 10% kedvezményt, más kuponkóddal együtt nem használható. A 990 Ft-os szállítási díjat a kuponkód nem csökkenti, viszont 8000 Ft rendelési érték felett a szállítás ingyenes.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

  1. Szia Dani! A masodik legjobb penzugyi blog Magyarorszagon. Ne add fel, nagyon jok az irasaid. Emlekezz vissza, nezd meg a legkorabbi irasait, Csernoknak is siralmasan lassu es nehez volt a kezdet.

    1. Szia! Köszönöm a visszajelzést, mindig sokat ad, amikor ilyen pozitív visszajelzést kapok. Nem adom fel, szeretek pénzügyi témákon gondolkodni, olvasni és írni, úgyhogy jövőre is lesznek tartalmak 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).