fbpx

Az átlag amerikai befektető meglepően béna

A JP Morgan virtuális tollából került ki nemrég ez a kis részlet, amely szerint az átlag amerikai befektető éves 2,9%-os hozamot ért el az elmúlt 20 évben…

Átlag amerikai befektető teljesítménye
Forrás: JP Morgan (Sajnos a teljes tanulmányt nem publikálták, így kénytelenek vagyunk ennyiből elhinni nekik)

Itt van előttem ez a részlet a tanulmányból. Mégis nehezemre esik elhinni a számot, amit látok…

Sejtettem, hogy az átlag befektető, aki szeret ugrálni az éppen trendi értékpapírok (khm Gamestop, AMC és társai) között és próbálja a piacot időzíteni, annak teljesítménye jó eséllyel gyenge lesz.

De erre azért nem számítottam.

Éppen, hogy lekövette a hivatalos amerikai inflációt.

Közben a nagyobb indexek a mostani időszak nagy eséseivel együtt is mind nagyobb hozamot értek el. Ráadásul nem kicsivel…

Csakhogy pár példát mutassak:

500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 évi átlag 7,5 százalék hozam.

A technológiai cégeket tömörítő Nasdaq évi átlag 10,65 százalékot hozott.

Az amerikai kisvállalatokat magába tömörítő Russell 2000 évi átlag 12,2 százalékos hozamot termelt a 20 év alatt.

Forrás: Yahoo Finance

Szerintem ezekből levonható a következtetés, hogy a hiba nem a piac teljesítményében volt.

Mégis mi vezethetett ehhez a szánalmasan gyenge teljesítményhez?

Forrás: Canva

Mármint nyilván nem te, hanem az átlag amerikai befektető, de tőzsdei befektetőként lehet már te is elkövetted azokat a hibákat, amik szegény amerikai befektetőket is idejuttathatták.

Mutatom a leggyakoribbakat.

Trendek hajkurászása

Mindig van egy piac vagy egy konkrét pénzügyi termék, aminek éppen óriási visszhangja van  a médiában.

Lehet ez egy Elon Musk tweetje által felkapott shitcoin, mint a Dogecoin.

Vagy, egy a Reddit hordák által holdig pumpált részvény, mint a Gamestop.

Egy szűk réteg számára ezek hatalmas nyereséget hozhattak, de mire mindenki által ismertté váltak már késő volt. A későn beszállok már csak bukhattak ezeken.

Fel lehet ülni egy trendre, és akár lehet akkora szerencséd is, hogy éppen hatalmasat nyersz rajta, de ez közelebb van a spekulációhoz vagy kaszinózáshoz.

Mi a garancia, hogy mindig szerencséd lesz?

Tanulság: Legyen évtizedekre megtervezett, jól átgondolt befektetési stratégiád, amely mellett kitartasz akkor is, amikor “csillogó gyémántokkal” próbálják elvonni a figyelmed.

Piac időzítése

“Megvárom az alját és majd veszek”

“Eladom és később lejjebb visszaveszem”

Mindannyian eljátszunk a fenti gondolatokkal. Pedig nem egy tanulmány megmutatta, hogy nem kéne.

Emlékszel még a fenti 3 index grafikonjaira? Ugye milyen szépen tart felfelé mindegyik? 20 éves időtávlatban, alig észrevehetők a kisebb bukkanok, amiket a válságok okoztak. Mindössze egy jó döntésre volt szükség és a nyereség garantálva volt.

Ezzel szemben, amikor időzíteni próbálod a piacot, akkor számos döntést kell meghoznod. Mikor vedd meg? Mikor add el? Mikor vásárold vissza? És ezt újra, meg újra…

Ember legyen a talpán, aki minden egyes ilyen döntésnél a legjobbat hozza meg.

Tanulság: A befektetésekben, akkor lehetünk igazán sikeresek, ha minimálisra csökkentjük a rossz döntéseink számát. Ezt pedig úgy a legkönnyebb elérni, ha csökkentjük a hibázási lehetőségeket.

Pánikból kereskedés

Világunkban történnek szörnyű, pánikra okot adó történések. Most még több is, mint amihez korábban szoktunk.

Nemrég a Covid járvány, most pedig a háború és a válság. Sokan most tapasztaljuk meg közvetlenül először az ilyen nehéz gazdasági időket.

Érthető, hogy ez a tapasztalatlanság egy – egy ilyen extrém helyzetben félelmet ébreszt bennünk és szeretnénk valamit tenni, hogy visszanyerjük a kontrollt.

De befektetésekben a legrosszabb, amit tehetünk, hogy pánik hatására kezdünk el cselekedni. Ugyanis a legtöbb válság elmúlik és minden újra visszatér a régi szintekre, hogy aztán újabb csúcsokat hódítsunk meg.

Ez a dolgok rendje. Nem lesz minden örökké ilyen szörnyű. Ha meg mégis, akkor a befektetéseid értéke lesz a legkisebb gond…

Tanulság: Ha már voltál olyan tudatos, hogy valamikor hoztál egy döntést arról, hogy befekteted megtakarításaid, akkor legyél tudatos akkor is, amikor a pánik felüti a fejét. Gondold végig hidegvérrel, hogy mik voltak a céljaid, akkor amikor békeidő volt és tarts ki a befektetési stratégiád mellett.

Ismerd magad, hogy ne legyél átlag amerikai befektető

A sikeres befektetéshez szükséges az önismeret. Valószínűleg ez az oka, hogy ilyen kevesen ennyire sikeresek ebben a műfajban.

Bármilyen értékpapírba is tedd pénzed, mindig figyeld magad, hogy milyen érzéseket vált ez ki belőled. Még olyankor is, ha csak egy átlagos állampapírról van szó, mint a diszkont kincstárjegy.

Ha szeretnéd a befektetések pszichológiai oldalát is jobban megismerni, akkor olvasd el “A pénz pszichológiája” könyv kapcsán írt összefoglalómat (de mégjobb, ha a könyvet olvasod el), amelyben bemutattam az 4 legjobb részt, amellyel rengeteget tanulhatsz a megfelelő gondolkodásmód kialakításáról. Például azt is megtudhatod, hogy vannak helyzetek, amikor a lottozás lehet ésszerű dolog.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra 🙂

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).