fbpx

Az ember, aki veszített a tőzsdén

Egyedi részvények kockázata

A cím, amivel ritkán fogsz találkozni pénzügyi hírportálok főoldalán. Ezzel szembe valószínűleg már nem egyszer láttál az alábbiakhoz hasonlót:

“Így keresett 1 millió dollárt Tesla részvényekkel”

“Bitcoint vett, majd korai nyugdíjba vonult a 26 éves fiatal világutazó”

“Ha 1990-ben 1000 dollárt fektettél volna Microsoftba…”

Hatásvadász cikkek, amelyek elhitetik velünk, hogy a tőzsdén csak nyerni lehet. Kockáztassunk és talán pont belenyúlunk a következő Amazonba vagy Teslába. Mégis mekkora ennek az esélye? Nem lehet, hogy csak a bennünk élő szerencsejátékost ingerlik, hogy menjünk és rakjuk meg tétjeinket valamely online brókernél? Ennek szerettem volna utánajárni a számok szintjén.

2015-ben készült egy tanulmány a Longboardtól, amely bemutatta, hogy az 1983-2006-os időszakban a piaci nyereséget a részvények 25%-a termelte.

Ez azt jelenti, hogy a részvények 75%-a 0%-os nyereséget ért el.

Részvény 25%-a felel a nyereségért
Forrás: Longboard

A JP Morgannek volt egy hasonló kutatása, amiben az 1980-2013-as időszakot vizsgálták és hasonló következtetésre jutottak.

A medián (a sorba rendezett adatok közül a középső érték) részvény a vizsgált időszakban -54%-os eredményt ért el, ezzel jócskán alul teljesítve a piacot. Más szóval jobban jársz, ha a teljes piacba fektetsz, mint egy-egy részvénybe, mert az esélyeid nagyon rosszak.

A részvények kétharmada egyenként rosszabbul teljesítettek, mint a Russell 3000 index és a 40%-uk negatív hozamot produkált a vizsgált periódusban.

Természetesen volt pár extrém nyerő, amelyeket a zöld szaggatott vonaltól jobbra láthatsz. Ide a részvények 7%-a tartozik.

Medián részvény -54%-ot ért el
Forrás: JP Morgan

Gondolom már neked is feltűnt az a kis kék blokk a diagramm végén. Itt vannak azok a kiemelkedően teljesítő részvények, amelyekről olyan gyakran olvashatunk a hírportálokon. A Teslák, Microsoftok és Apple-k.

Nézzük ezt meg más szemszögből. A részvények 93%-a nem lesz Tesla, Microsoft vagy Apple. Azzal, hogy egy részvénybe teszed életed megtakarításait, olyan mintha a pirosra tennél. Nagyobb az esélye, hogy a ruletten kipörgetik a számod, mint annak, hogy kiválasztod a következő Teslát. Nem is beszélve arról, hogy sikerül időben beszállnod, végig kitartasz és végül időben adod el.

Biztos vagyok benne, hogy van egy szűk kör, akik rengeteg pénzt keresnek aktív kereskedéssel és egyedi részvények kiválasztásával. Azonban látni kell, hogy minden sikeres aktív kereskedőre jut 4 sikertelen!!

Saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy egyszerű megtakarítóként, aki mindennapi munkája mellett szeretné fialtatni pénzét, az egyedi részvény vásárlás nem egy járható út. Ezért vagyok nagy híve az index követő alapoknak (ETF). Szeretek lusta befektető lenni.

Megértem azokat, akik egy-egy részvény vásárlása mellett döntenek, hiszen izgalmasabb elmesélni a haveroknak, hogy 1 év alatt dupláztam a befektett pénzemet (mert a buktát úgysem hoznám fel magamtól), mint azt, hogy 10 év alatt átlag 8%-ot hozott az indexkövető alapom. Uncsi… De legalább kiszámítható és nem idegeskedtem szét magam.

Ha még mindig szeretnél egyedi részvénybe fektetni, akkor legalább az alábbiakra figyelj oda:

  • Részvény választás nehéz mesterség és csak is megfelelő diverzifikáció mellett vágj bele
  • Mindig csak annyi pénzt fektess egy részvénybe, amit nem félsz elveszíteni
Számvető pénzügyi blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és mindig elküldjük legfrissebb írásainkat...

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető Blog társszerzője. Örülök, hogy elolvastad cikkemet és remélem hasznosnak találod napi pénzügyeidben. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalat után is úgy érzem, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással tovább növeljük magunk és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: reddit
Megosztom Redditen
Megosztás itt: linkedin
Megosztom Linkedinen
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: reddit
Megosztás itt: linkedin

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek

FIRE korai nyugdíj
Befektetés

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol “Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Bővebben »

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).