fbpx

Az infláció tényleg megölte a “szuperállampapírt” (MÁP+)?

A MÁP Plusz pár éve még az egyik legjobb magyar állampapír volt, hiszen nem kis mértékű fix kamatot fizetett egy nagyon alacsony kamatkörnyezetben. A hírportálok hamar felkapták, sőt még egy szenzációhajhász nevet is kapott.

“Szuperállampapír”

Ezzel az értékpapírral 5 éves tartással közel 5 százalékos hozamot érhettünk el, ami kiemelkedő volt az akkori kamatkörnyezetben.

A körülmények megváltoztak azóta, hiszen megérkezett a vágtázó infláció és az emelkedő kamatkörnyezet. Ezért tudatos pénzügyesként érdemes újra mérlegelnünk, hogy a MÁP Plusz még ma is jó választás-e vagy egyáltalán érdemes-e még tartanunk?

A rövid válaszom: Nem.

A hosszabb válaszom: Nem és mutatom, hogy miért.

PMÁP újra a rivaldafényben

A prémium magyar állampapír egy változó kamatozású értékpapír, amelynek éves kamata két tényezőből tevődik össze. A kamatbázisból és a kamatprémiumból.

A kamatbázis egy minden évben változó érték, ami a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértéke, ami 2021-ben 5,1% volt.

A kamatprémiumot minden sorozatnál a kibocsátó határozza meg. Ez a 3 éves esetében jelenleg 0,75%, míg az 5 évesnél 1,5%.

Ezeket összeadva megkapod a 3 éves PMÁP hozamát, ami 5,85% és az 5 évesét, ami pedig 6,6%

Láthatod, hogy ezek a kamatok már most überelik a MÁP Plusz átlagosan fix ~5%-os kamatát, amit 5 éves tartással érhetünk el.

De nézzük meg részletesebben a miérteket

PMÁP vagy MÁP Plusz?

PMÁP esetében az 5 évest választottam. A választás egyszerű volt, hiszen 3 év tartással és a visszaváltási költséggel együtt is több hozamot érek el, mint a sima 3 évessel.

Ahhoz, hogy kiderítsem, hogy a PMÁP-pal vagy a MÁP Plusszal járok-e jobban, két kérdést tettem fel.

1. kérdés: Melyikkel járok jobban 1-2 év tartás mellett?

A MÁP Plusz egyik nagy előnye a likviditása, ami abból adódik, hogy kamatfordulók (fél, 1, 2, 3, 4 és 5 év) után bármikor ingyen visszaválthatod a befektetésed, míg a kamatfordulón kívüli időszakokban 0,25% díjért.

Cserébe van egy gyenge pontja. Az infláció. Azzal, hogy az infláció egyre magasabb, a fix kamattal együtt is elveszted a befektett pénzednek az értékét. Papíron megkapod a pénzed és a kamatot rá, de már kevesebb turórudit tudsz majd venni ebből az összegből /no para, csirkefarhátból és tejből akkoris többet vehetsz…/. Tehát a MÁP Plusznak olyan az infláció, mint Supermannek a kriptonit. Szép lassan elveszi az erejét.

A PMÁP esetében ha az 5 éves tartás előtt váltod vissza, akkor 1%-os díjat vonnak le. Gyakorlatilag ez is bármikor visszaváltható, csak drágábban.

Az első kérdésre könnyebb a válasz, mert a tavalyi inflációs adattal pontosan tudom, hogy PMÁP-pal első évben 6,6% kamatot kapok.

Idén még csak januári (7,9%) és február (8,3%) inflációt tudom. Most nagyon konzervatív leszek és egy 8%-os inflációt előlegezek meg idénre, ami 2. évben 9,5%-os kamatot jelenthet számomra. Visszaváltási költség továbbra is 1%.

Ehhez képest a MÁP Pluszra 1 év után 3,75%-ot, míg 2. évben 4,5%-ot kapnék. A kamatforduló miatt itt visszaváltási költséggel nem számolok.

A példa kedvéért befektettem 1 millió forintot és megnéztem, hogy mennyi hozamom lesz az első és második év után a két állampapírban.

A számok nem hazudnak. A PMÁP-pal majdnem kétszer annyi hozamot realizálunk. Nézzük a hosszútávot, amihez a következő kérdést tettem fel.

2. kérdés: Melyikkel járok jobban 5 éves időtávon?

Ez a nehezebb kérdés, mert nem látjuk az infláció mértékét 3, 4 és 5 év múlva. Itt azt vizsgáltam, hogy milyen inflációnak kéne lennie harmadik évtől ahhoz, hogy a MÁP Plusszal járjak jobban.

Az alábbi táblázat mutatja, hogy a PMÁP kamatának hogyan kéne alakulnia ahhoz, hogy MÁP Plusz szintjét elérje. Ez alapján átlagosan 2,9%-ot kéne hoznia a fennmaradó 3 év során.

Ebből lejön a 1,5%-os kamatprémium, amivel megkaptuk az 1,4% inflációs értéket és ezzel együtt az igazi kérdést:

2023 és 2025 között az átlag infláció 1,4% alatt lesz? /Tudom-tudom, én is nehezen bírom ki nevetés nélkül…/

Igen esetén vegyél MÁP Pluszt.

Nem esetén PMÁP-ot.

Legnagyobb kérdőjel: visszaváltási költség

Ha 5 évben gondolkodsz, akkor nincs probléma, hiszen mindkét esetben mindenféle díj nélkül kapod vissza a befektetett tőkét.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi van akkor, ha idő előtt akarsz megválni PMÁP papírjaidtól. Korábban írtam, hogy a jelenlegi 1%-os visszaváltási költséggel együtt is jobban jársz 1-2-3-4 éves időtávon.

És itt jön a nagybetűs DE! Ugyanis a visszaváltási költség nem egy kőbevésett dolog.

A jelenlegi 1%-os visszaváltási költség csak az Államkincstár által nyújtott nagyvonalú gesztus. 

De legyen bármekkora Úr, akármikor meggondolhatja magát és növelheti ennek mértékét. Ez esetben már csak drágábban tudnánk eladni PMÁP értékpapírjainkat, ezzel csökkentve az elérhető hozamot.

Jelenleg ez egy olyan kockázat, amivel számolni nem tudunk /sorry, elhagytam a jósgömböt🔮/. Csak elfogadni.

A döntésem

Mivel állampapírok esetén 5 éves befektetési időtávban gondolkodom, ezért számomra kevésbé jelent kockázatot a visszaváltási költség alakulása.

Nagyon élénk a fantáziám, de még ezzel együtt sem tudom elképzelni, hogy az infláció 2 év meredek emelkedés után 1,4% alá zuhanjon. Számomra egyértelmű a döntés.

Eladtam minden MÁP Pluszomat és már csak PMÁP-ot veszek.

Ez nem jelenti azt, hogy neked is ezt kell tenned. A döntés felelőssége mindig a tiéd, én maximum információkat és adatokat szolgáltatok ehhez.

Személyre szabott pénzügyi iránymutatásra lenne szükséged? Valóban független pénzügyi konzultációra /termékértékesítés nélkül/ ide kattintva tudsz jelentkezni.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

14 válasz

 1. MÁP+ nál a kamatfordulós visszaváltás garantált csak, legalábbis én a 0,25% -os visszaváltási díjat a hivatalos tájékoztatókban nem találtam.

  PMÁP esetén most tényleg 1% a visszaváltási díj, de pár éve ez még 2% volt.
  Ezt bármikor, bejelentés nélkül módosíthatja az Államkincstár.

 2. Átlagembernek is könnyen érthető írás, kitűnő tájékoztató. Köszönet érte!

 3. A cikk jó iránymutató a jelenlegi lehetőségekhez, de aki pl. már jóval korábban beszállt a “szuperállampapírba”, nála jóval árnyaltabb a helyzet, hogy megéri-e váltani, hiszen a MÁP+ a végén fizeti a nagyobb kamatot.

 4. Hasznos volt a cikk, éppen most vetődött fel bennem is, hogy váltanom kellene, de talán meg kellene várnom a kamatfordulás időpontját és akkor váltani.

  1. Köszönöm a visszajelzést.
   Elméletben ez lehet egy jó taktikta, főleg, ha addig van más termék (mondjuk diszkont kincstárjegy), amiben tudod kamatoztatni. Viszont nincs arra garancia, hogy még akkoris lesz PMÁP. Ezt is érdemes figyelembe venni ilyenkor.

  1. Kedves Balázs!
   Amikor a cikket írtam, akkor még 3 és 5 évesek voltak. Valóban az új sorozatok már 4 és 6 évesek, így ennyiben módosul az, amit írtam.

 5. Kedves Dániel,

  Köszönöm a cikket. Egy kérdésem lenne: mi lehet az oka annak, hogy a 2026-ban lejáró, 1 millió forint névértéken – az aktuális árfolyam miatt 1 005 400 forintért – vásárolt PMÁP-nál 38 800 forint szerepel következő esedékességfizetésnél, miközben az 5,85%-os kamattal számolva 58 500-nak kellene lennie?

  1. Kedves Illés,
   Az első kamatperiódus június 23 és február 20 között tart. Ez csak 242 nap, emiatt nem az egész éves hozamot fizeti, hanem arányosítani kell még erre. 1 000 000 * 242 / 365 * 5,85% = ~138 800

 6. Egy rövid kötvény alap pl. CIB Start (tőkevédett) vagy Raiffeisen Kamat Premium nem jobb opció, tekintve hogy a mögöttes instrumentum az 1 hetes betét vagy rövid kötvény (DKJ)

  Vagy akár DKJ ?

  Nekem az államkötvény 5 évre elég kiszámíthatatlan ..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).