Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az infláció tényleg megölte a „szuperállampapírt” (MÁP+)?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Szuperallampapir-borito-1-1024x577

A MÁP Plusz pár éve még az egyik legjobb magyar állampapír volt, hiszen nem kis mértékű fix kamatot fizetett egy nagyon alacsony kamatkörnyezetben. A hírportálok hamar felkapták, sőt még egy szenzációhajhász nevet is kapott.

„Szuperállampapír”

Ezzel az értékpapírral 5 éves tartással közel 5 százalékos hozamot érhettünk el, ami kiemelkedő volt abban a kamatkörnyezetben.

A körülmények változtak azóta, hiszen megérkezett a vágtázó infláció és az emelkedő kamatkörnyezet. Ezért tudatos pénzügyesként érdemes újra mérlegelnünk, hogy a MÁP Plusz még ma is jó választás-e vagy egyáltalán érdemes-e még tartanunk?

A rövid válaszom. Nem.

A hosszabb válaszom. Nem-nem és mutatom, hogy miért.

PMÁP újra a rivaldafényben

A prémium magyar állampapír egy változó kamatozású értékpapír, amelynek éves kamata két tényezőből tevődik össze. A kamatbázisból és a kamatprémiumból.

A kamatbázis egy minden évben változó érték, ami a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértéke, ami 2021-re vonatkozóan 5,1%.

A kamatprémiumot minden sorozatnál a kibocsátó határozza meg. Ez a 3 éves esetében jelenleg 0,75%, míg az 5 évesnél 1,5%.

Ezeket összeadva megkapod a 3 éves PMÁP hozamát, ami 5,85% és az 5 évesét, ami pedig 6,6%

Láthatod, hogy ezek a kamatok már most überelik a MÁP Plusz átlagosan fix ~5%-os kamatát, amit 5 éves tartással érhetünk el.

De nézzük meg részletesebben a miérteket

PMÁP vagy MÁP Plusz?

PMÁP esetében az 5 évest választottam. A választás egyszerű volt, hiszen 3 év tartással és a visszaváltási költséggel együtt is több hozamot érek el, mint a sima 3 évessel.

Ahhoz, hogy kiderítsem, hogy a PMÁP-pal vagy a MÁP Plusszal járok-e jobban, két kérdést tettem fel.

1. kérdés: Melyikkel járok jobban 1-2 év tartás mellett?

A MÁP Plusz egyik nagy előnye a likviditása, ami abból adódik, hogy kamatfordulókor (fél, 1, 2, 3, 4 és 5 év) után bármikor ingyen visszaválthatod, míg a kamatfordulón kívüli időszakokban 0,25% díj mellett.

A PMÁP esetében ha az 5 éves tartás előtt váltod vissza, akkor 1%-os díjat vonnak le. Gyakorlatilag ez is bármikor visszaváltható, csak drágábban.

Erre a kérdésre könnyebb a válasz, mert a tavalyi inflációs adattal pontosan tudom, hogy PMÁP-pal első évben 6,6% kamatot kapok.

Az idei inflációra egyelőre csak a januárt (7,9%) és februárt (8,3%) látom. Most nagyon konzervatív leszek és 8%-os inflációval számolok idénre, ami 2. évben 9,5%-os kamatot jelent számomra. Visszaváltási költség továbbra is 1%.

Ehhez képest a MÁP Pluszra 1 év után 3,75%-ot, míg 2. évben 4,5%-ot kapnék. A kamatforduló miatt visszaváltási költséggel nem számolok.

A példa kedvéért befektettem 1 millió forintot és megnéztem, hogy mennyi hozamom lesz az első és második év után a két állampapírban.

2. kérdés: Melyikkel járok jobban 5 éves időtávon?

Ez a nehezebb kérdés, mert nem látjuk az infláció mértékét 3,4 és 5 év múlva. Itt azt vizsgáltam, hogy milyen inflációnak kéne lennie harmadik évtől ahhoz, hogy a MÁP Plusszal járjak jobban.

Az alábbi táblázat mutatja, hogy a PMÁP kamatának hogyan kéne alakulnia ahhoz, hogy MÁP Plusz szintjét elérje. Ez alapján 2,9%-ot kéne hoznia átlagban a 3 év alatt.

Ebből lejön a 1,5%-os kamatprémium, amivel megkaptuk azt, hogy 1,4%-os inflációnál kevesebbnek kéne lennie ahhoz, hogy alulteljesítsük a MÁP Plusz teljesítményét.

Ezzel együtt kiderült az igazi kérdés, amit megválaszolva azt is megtudom, hogy melyik állampapír a helyes döntés.

A nagy kérdés: 2023-2025-ös átlag infláció 1,4% alatt lesz-e? /Tudom-tudom, én is nehezen bírom ki kuncogás nélkül…/

Igen esetén vegyél MÁP Pluszt.

Nem esetén PMÁP-ot.

Legnagyobb kérdőjel: visszaváltási költség

Ha 5 évben gondolkodsz, akkor nincs probléma, hiszen mindkét esetben mindenféle díj nélkül kapod vissza a befektetett tőkét.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi van akkor, ha idő előtt akarsz megválni PMÁP papírjaidtól. Korábban írtam, hogy a jelenlegi 1%-os visszaváltási költségen még így is jobban megéri.

És itt jön a nagybetűs DE! Ugyanis a visszaváltási költség nem egy kőbevésett dolog.

Ugyanis a jelenlegi 1%-os visszaváltási költség csak az Államkincstár által nyújtott nagyvonalú gesztus. 

De legyen bármekkora Úr, a lehetőség adott számára, hogy bármikor meggondolja magát és akár növelje ennek mértékét. Ebben az esetben a PMÁP idő előtti visszaváltásának költsége nőhet, ezzel csökkentve az elért hozamodat.

Jelenleg ez egy olyan kockázat, amivel számolni nem tudunk. Csak elfogadni.

A döntésem

Mivel 5 éves befektetési időtávban gondolkodom állampapírok esetén, ezért számomra kevésbé jelent kockázatot a visszaváltási költség alakulása.

És abban sem hiszek, hogy az infláció 2 év vágtázás után 1,4% alá zuhan, így számomra egyértelmű volt a döntés.

Eladtam minden MÁP Pluszomat és már csak PMÁP-ot veszek.

Ez nem jelenti azt, hogy neked is ezt kell tenned. A döntés felelőssége mindig a tiéd, én maximum információkat és adatokat szolgáltatok ehhez.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

14 válasz

 1. MÁP+ nál a kamatfordulós visszaváltás garantált csak, legalábbis én a 0,25% -os visszaváltási díjat a hivatalos tájékoztatókban nem találtam.

  PMÁP esetén most tényleg 1% a visszaváltási díj, de pár éve ez még 2% volt.
  Ezt bármikor, bejelentés nélkül módosíthatja az Államkincstár.

 2. Átlagembernek is könnyen érthető írás, kitűnő tájékoztató. Köszönet érte!

  1. Örülök, ha tetszett és hasznos volt. Köszönöm a visszajelzést!

 3. Nagyon jó cikk, illetve én külön köszönöm a nagyon hasznos konzultációt is!

 4. A cikk jó iránymutató a jelenlegi lehetőségekhez, de aki pl. már jóval korábban beszállt a „szuperállampapírba”, nála jóval árnyaltabb a helyzet, hogy megéri-e váltani, hiszen a MÁP+ a végén fizeti a nagyobb kamatot.

 5. Hasznos volt a cikk, éppen most vetődött fel bennem is, hogy váltanom kellene, de talán meg kellene várnom a kamatfordulás időpontját és akkor váltani.

  1. Köszönöm a visszajelzést.
   Elméletben ez lehet egy jó taktikta, főleg, ha addig van más termék (mondjuk diszkont kincstárjegy), amiben tudod kamatoztatni. Viszont nincs arra garancia, hogy még akkoris lesz PMÁP. Ezt is érdemes figyelembe venni ilyenkor.

  1. Kedves Balázs!
   Amikor a cikket írtam, akkor még 3 és 5 évesek voltak. Valóban az új sorozatok már 4 és 6 évesek, így ennyiben módosul az, amit írtam.

 6. Kedves Dániel,

  Köszönöm a cikket. Egy kérdésem lenne: mi lehet az oka annak, hogy a 2026-ban lejáró, 1 millió forint névértéken – az aktuális árfolyam miatt 1 005 400 forintért – vásárolt PMÁP-nál 38 800 forint szerepel következő esedékességfizetésnél, miközben az 5,85%-os kamattal számolva 58 500-nak kellene lennie?

  1. Kedves Illés,
   Az első kamatperiódus június 23 és február 20 között tart. Ez csak 242 nap, emiatt nem az egész éves hozamot fizeti, hanem arányosítani kell még erre. 1 000 000 * 242 / 365 * 5,85% = ~138 800

 7. Egy rövid kötvény alap pl. CIB Start (tőkevédett) vagy Raiffeisen Kamat Premium nem jobb opció, tekintve hogy a mögöttes instrumentum az 1 hetes betét vagy rövid kötvény (DKJ)

  Vagy akár DKJ ?

  Nekem az államkötvény 5 évre elég kiszámíthatatlan ..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).