Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az ingázás igazi ára

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Az ingázás ára

Az életünkben vannak olyan dolgok, amelyeknek költségébe bele sem gondolunk. Gyakran ilyen az autóval való napi ingázás kiadása. Az embernek úgy beépül a mindennapjába az néhány óra autóút, hogy el is felejtjük, hogy ezért milyen árat fizetünk. Pedig, ha nem figyelünk oda, akkor nagy költsége lehet. Ráadásul nem csak anyagi.

Aktív futóként gyakran elmegyek egy laza fél-egy órás futásra munka után, hogy kikapcsoljam az agyam a napi teendőktől. Ez legtöbbször 6 óra magasságában történik, amikor is mindenki elindul a városból kifelé.

A Petőfi híd budai hídfőjénél elfutva mindig látom azokat, akik valahol az M1/M7 mentén laknak és éppen próbálnak hazajutni kis idilli kertvárosukba. Szinte mindig hallani egy dudálást vagy látni egy kigyorsítást és hirtelen bevágást a másik elé. Az emberek ott ülnek az autójukban és tehetetlenül állnak vagy idegesen próbálnak valamit tenni azért, hogy gyorsabban haladjanak.

Ilyenkor elgondolkodom, hogy vajon megéri az a napi-, havi-, évi- rengeteg autóban eltöltött óra? Vajon mennyibe kerül ez? Biztos nincs más megoldás?

Az ingázás szegényebbé tesz

Vegyünk egy tipikus mindennapi példát. Tételezzük fel, hogy egy háztartás két tagja 15-20 km-re laknak a munkahelyüktől, ami átlagban 50 perc úttal jár egy irányba. Végeztem egy gyors számolást, hogy megtudjam mi az ára ennek a napi ingázásnak. Én EZT a kalkulátort használtam az egy km-re vetített költség kiszámításához. Szerintem érdemes nyomogatni, főleg ha autóvásárláson gondolkodsz.

A rendszer alapjában egy átlagos benzines 5 éves Ford Focust dobott fel, így én is ezt vettem alapul. Ennek 1 kilométerre vetített költsége kerekítve 100 forint. Ez azt jelenti, hogy a háztartás 2 fője napi 8 ezer forintot költ el csak a munkába való bejárásra. Ez havi szinten 160 ezer forint. Ebből sok kifli és parizer jönne ki.

A poén kedvéért beírtam egy hitelre vásárolt 10 éves BMW X5 –öt fenék és heremelegítős bőrüléssel természetesen (!), amelyre a „rendkívül szerény” 227 forintos kilométer költség jött ki. Mert hát jár a luxus, ha már ilyen keményen dolgozunk. Ebben az esetben pedig a háztartás 2 fője havi 363 ezer forintot költ el csak arra, hogy bejusson a munkahelyére, hogy ott aztán megkeresse azt a pénzt, amit elpöfékel az úton, hogy bejuthasson a munkahelyére… Hello huszonkettes csapdája. És sajnos személyes példán keresztül is láttam, ahogy egy korábbi kollégám ilyen autót tartott fenn, hogy aztán hó végén a kollégáktól kunyeráljon rendszeresen a számlákra.

Az ingázás idővesztesége

De a pénz nem minden. Van ennél egy még fájóbb költség. Az idő költsége. Az oda-vissza út napi 100 percbe telik. Ha a példánál maradunk, ez azt jelenti, hogy egy hét alatt szinte egy egész napnyi munkaidőt elautóznak. Lényegében olyan, mintha 6 napot dolgoznának. Mi mindenre elég lehetne az az extra heti 8 óra. Edzhetnének, olvashatnának, nevelhetnék a gyereket vagy egyszerűen csak rendesen kialudhatnák magukat.

Ha az első Ford Focusos példánál maradunk, akkor 10 év múlva ez a napi ingázás majdnem 20 millió forintba fog kerülni nekik mai értéken. Csak a felét tennék el megtakarításba és akkora megtakarításuk lenne, amekkora a magyar háztartások 95%-nak nincs.

Fejenként 335 napjuk pedig arra ment el, hogy a kocsijukban ültek és idegeskedtek a dugó miatt.

Érdekes, hogy munka vagy lakóház vásárlása során számba veszünk olyan dolgokat, mint a környék biztonsága, iskolák, boltok vagy szolgáltatások közelsége. Közben pedig a munkahely távolság fel sem merül a legtöbb emberben, mint potenciális probléma. Csak legyintenek arra a nap másfél – két óra utazásra, mintha semmit sem számítana.

Összegezve

Persze tudom, hogy vannak egyedi esetek és nem is azt mondom, hogy holnaptól az iroda elé sátrazzon le mindenki. De azért, ha szívünkre tesszük a kezünket, akkor beláthatjuk, hogy vannak egyéb költséghatékony alternatívák.

A budapesti tömegközlekedés könnyen elérhető és viszonylag stabilan juttat el A pontból B-be. (Najó a MÁV talán kivétel) Ráadásul nagy előnyük, hogy ezeken utazva tudsz közben tanulni, olvasni vagy csak szundítani egyet.

Ha pedig úgy döntenél, hogy gyalog vagy kerékpárral jársz be, az már felér egy edzéssel is. Legalább ennyivel kevesebb dolgod van a napra. Spóroltál és még a testedet is karban tartod, ami által hosszútávon megelőzöl sok betegséget és ezáltal költséget.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).