fbpx

Az olvasás művészete II. – Lehet nem is tudunk olvasni?

Előző cikkemben megismerkedhettél az olvasás előnyeivel és pozitív hatásaival. Nem kérdés, hogy az olvasás hosszútávon hasznos dolog, amit érdemes az életedbe beépíteni. Az igazi kérdés inkább az, hogy helyesen olvasol-e!?

Ez a cikk azoknak szól, akik nem tudnak olvasni. És itt most nem a hat éven aluliakra gondolok, hanem többek közt rád is. Azt gondoljuk, hogy általános iskolában megtanultunk olvasni és ezzel kész is vagyunk. Ismerjük a betűket és eltudunk olvasni szavakat, amelyek hosszú mondattokká állnak össze.

Részben igazad van, de mégsem teljesen. Különbség van aközött, hogy úgy olvasol, hogy megérts valamit és úgy, hogy információt szerezz. A kettő közti különbség fogja megmutatni, hogy végül a tudás, hogyan adódik össze. A legtöbb ember tudja a dolgok nevét, de nem érti a dolgok mögött meghúzódó összefüggéseket.

Csak gondolj a hírekre, amiket nap, mint nap elolvasol. Este mennyire emlékszel az olvasottakból? És amire emlékszel azt mennyire értetted meg? Csak a leírt információkat tudnád visszamondani, vagy megértetted annyira, hogy saját véleményt tudj formálni?

Emlékszem egy időben még annyit sem tettem meg, hogy a cikkeket végig olvassam. Első bekezdéseket átfutottam, majd ez alapján a kollégákkal való vitákban a saját véleményemként adtam el az ott olvasott információkat. És biztos vagyok benne, hogy nem én voltam /vagyok az egyetlen. Neked is ismerős ez?

Az olvasás összetettebb dolog, mint azt elsőre gondolnád.

Olvasás 3 típusa:

  • Szórakozásból: Ide tartozik minden szórakoztató irodalom, amit alapvetően azért olvasunk, hogy könnyed kikapcsolódásban legyen részünk. Regény, krimik, ponyvák stb.
  • Információért: Hírek, magazinok olvasása, ahol kész információkat szeretnénk kapni a világ történéseiről.
  • Értő olvasás: Amikor igazán szeretnél a dolgok mélyére hatolni és megérteni a leírtakat. Nem csak az információra vagy kíváncsi, hanem hogy az írónak mi a célja a leírtakkal.

Minket az utóbbi kettő érdekel leginkább. Nézzük meg, hogy mi az, amit információért és mi az, amit megértésért érdemes olvasni.

Információért olvasás

Információért akkor olvasunk, amikor újságot, magazinokat vagy bármi mást, ami készségeinknek megfelelően számunkra érthető. Ide tartoznak az olyan egyszerű bulvár hírek, mint hogy Horváth Éva együtt aludt kiskutyájával és az olyan komolyabbak is, mint hogy Magyarországra jön valamely komoly politikus. Az ilyen tartalmak olvasása növeli az információ készleteinket, amikre emlékszünk, de nem növeli a megértését a dolgoknak.

Az emberek többsége így olvas. Éppen ezért a legtöbb ember nem is igazán tanul meg új dolgokat és ezáltal nem is lesznek jobbak a munkájukban vagy az életükben. Csak átgörgetik a hírportálokat és maximum bele- bele olvasgatnak a cikkekbe, de sosem mélyednek bele annyira, hogy meg is értsék a leírtakat.

Értő olvasás!

Az értő olvasás ezzel ellentétben az, amikor értjük, hogy a leírtak valójában miről szólnak: miért gondolja így az író, mi a kapcsolat más tényekkel, mivel hasonlatos, vagy különböző stb. Ez a módja annak, hogy új dolgokat tanuljunk azon keresztül, hogy a leírtakba belemélyedünk és megértjük.

Neked is érdemes olvasnod olyan könyveket, amelyek az életedhez valamit hozzátehetnek. Meg kell találnod azokat a klasszikus darabokat, amelyek által Te, mint ember több lehetsz annál, mint aki most vagy. Ahogy elmélyedsz a sorok között, úgy lehet az életed egyre több.

„Egyes könyveket megízlelünk, másokat lenyelünk, de nagyon kevés az olyan, amelyet megrágunk és megemésztünk.”

Francis Bacon

Azért olvasunk, hogy tanuljunk

Értő olvasásra azért van szükség, hogy hatékonyabban tanuljunk a leírtakból. Két féle tanulás van:

  • Felfedezés: Dolgok gyakorlati megismerésén keresztüli tanulás. Kisgyerekként a legtöbb mindent így tanultunk meg. Tapasztalás útján. Mikor a dolgokat megszagoltuk, megrágtuk és ez alapján kerestük a funkcionális lehetőséget bennük. Az ilyen jellegű tudás mélyen megmarad, de nem ez a leghatékonyabb módja a tanulásnak.
  • Tanítás: Valaki vagy valami (értsd könyv, publikáció stb) keresztüli tanulás. Nem tudunk a világon mindent mi magunk felfedezni. Bizonyos dolgokban vannak szakértők, akik már felfedezték számunkra a biztos megoldásokat, így nekünk már csak ezeket kell elfogadni és megtanulni. Az értő olvasás pedig pontosan abban segít nekünk, hogy észrevegyük, hogy a leírtak igazak-e vagy sem.

Az olvasás gazdagabbá teszi az életed

„Olvasni nem azért érdemes, hogy “műveltek”, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.”

Müller Péter
Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!