Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az olvasás művészete II. – Lehet nem is tudunk olvasni?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Lehet nem is tudunk olvasni

Előző cikkemben megismerkedhettél az olvasás előnyeivel és pozitív hatásaival. Nem kérdés, hogy az olvasás hosszútávon hasznos dolog, amit érdemes az életedbe beépíteni. Az igazi kérdés inkább az, hogy helyesen olvasol-e!?

Ez a cikk azoknak szól, akik nem tudnak olvasni. És itt most nem a hat éven aluliakra gondolok, hanem többek közt rád is. Azt gondoljuk, hogy általános iskolában megtanultunk olvasni és ezzel kész is vagyunk. Ismerjük a betűket és eltudunk olvasni szavakat, amelyek hosszú mondattokká állnak össze.

Részben igazad van, de mégsem teljesen. Különbség van aközött, hogy úgy olvasol, hogy megérts valamit és úgy, hogy információt szerezz. A kettő közti különbség fogja megmutatni, hogy végül a tudás, hogyan adódik össze. A legtöbb ember tudja a dolgok nevét, de nem érti a dolgok mögött meghúzódó összefüggéseket.

Csak gondolj a hírekre, amiket nap, mint nap elolvasol. Este mennyire emlékszel az olvasottakból? És amire emlékszel azt mennyire értetted meg? Csak a leírt információkat tudnád visszamondani, vagy megértetted annyira, hogy saját véleményt tudj formálni?

Emlékszem egy időben még annyit sem tettem meg, hogy a cikkeket végig olvassam. Első bekezdéseket átfutottam, majd ez alapján a kollégákkal való vitákban a saját véleményemként adtam el az ott olvasott információkat. És biztos vagyok benne, hogy nem én voltam /vagyok az egyetlen. Neked is ismerős ez?

Az olvasás összetettebb dolog, mint azt elsőre gondolnád.

Olvasás 3 típusa:

  • Szórakozásból: Ide tartozik minden szórakoztató irodalom, amit alapvetően azért olvasunk, hogy könnyed kikapcsolódásban legyen részünk. Regény, krimik, ponyvák stb.
  • Információért: Hírek, magazinok olvasása, ahol kész információkat szeretnénk kapni a világ történéseiről.
  • Értő olvasás: Amikor igazán szeretnél a dolgok mélyére hatolni és megérteni a leírtakat. Nem csak az információra vagy kíváncsi, hanem hogy az írónak mi a célja a leírtakkal.

Minket az utóbbi kettő érdekel leginkább. Nézzük meg, hogy mi az, amit információért és mi az, amit megértésért érdemes olvasni.

Információért olvasás

Információért akkor olvasunk, amikor újságot, magazinokat vagy bármi mást, ami készségeinknek megfelelően számunkra érthető. Ide tartoznak az olyan egyszerű bulvár hírek, mint hogy Horváth Éva együtt aludt kiskutyájával és az olyan komolyabbak is, mint hogy Magyarországra jön valamely komoly politikus. Az ilyen tartalmak olvasása növeli az információ készleteinket, amikre emlékszünk, de nem növeli a megértését a dolgoknak.

Az emberek többsége így olvas. Éppen ezért a legtöbb ember nem is igazán tanul meg új dolgokat és ezáltal nem is lesznek jobbak a munkájukban vagy az életükben. Csak átgörgetik a hírportálokat és maximum bele- bele olvasgatnak a cikkekbe, de sosem mélyednek bele annyira, hogy meg is értsék a leírtakat.

Értő olvasás!

Az értő olvasás ezzel ellentétben az, amikor értjük, hogy a leírtak valójában miről szólnak: miért gondolja így az író, mi a kapcsolat más tényekkel, mivel hasonlatos, vagy különböző stb. Ez a módja annak, hogy új dolgokat tanuljunk azon keresztül, hogy a leírtakba belemélyedünk és megértjük.

Neked is érdemes olvasnod olyan könyveket, amelyek az életedhez valamit hozzátehetnek. Meg kell találnod azokat a klasszikus darabokat, amelyek által Te, mint ember több lehetsz annál, mint aki most vagy. Ahogy elmélyedsz a sorok között, úgy lehet az életed egyre több.

„Egyes könyveket megízlelünk, másokat lenyelünk, de nagyon kevés az olyan, amelyet megrágunk és megemésztünk.”

Francis Bacon

Azért olvasunk, hogy tanuljunk

Értő olvasásra azért van szükség, hogy hatékonyabban tanuljunk a leírtakból. Két féle tanulás van:

  • Felfedezés: Dolgok gyakorlati megismerésén keresztüli tanulás. Kisgyerekként a legtöbb mindent így tanultunk meg. Tapasztalás útján. Mikor a dolgokat megszagoltuk, megrágtuk és ez alapján kerestük a funkcionális lehetőséget bennük. Az ilyen jellegű tudás mélyen megmarad, de nem ez a leghatékonyabb módja a tanulásnak.
  • Tanítás: Valaki vagy valami (értsd könyv, publikáció stb) keresztüli tanulás. Nem tudunk a világon mindent mi magunk felfedezni. Bizonyos dolgokban vannak szakértők, akik már felfedezték számunkra a biztos megoldásokat, így nekünk már csak ezeket kell elfogadni és megtanulni. Az értő olvasás pedig pontosan abban segít nekünk, hogy észrevegyük, hogy a leírtak igazak-e vagy sem.

Az olvasás gazdagabbá teszi az életed

„Olvasni nem azért érdemes, hogy „műveltek”, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.”

Müller Péter

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).