Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vissza az alapokhoz: Babilon leggazdagabb embere

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Babilon leggazdagabb embere

Szeretünk olvasni és már többször hangsúlyoztuk az olvasás előnyeit. Az olvasás által a személyes pénzügyekben is jobbak lehetünk és szerencsére sok könyv íródott a témában. Ezek közül szeretnék bemutatni egy igazi klasszikus alkotást. Ez George Samual Clason-tól a Babilon leggazdagabb embere. Ami a kereszténységnek a biblia, az a személyes pénzügyekben a Babilon leggazdagabb embere. Ha hiszel a pénzügyi szabadságban, akkor ez az a könyv, amit nem hagyhatsz ki.

Vannak olyan könyvek, amelyek kiállták az idő próbáját, hiszen olyan eredeti gondolatokat tartalmaznak, amelyek mindig igazak lesznek. Ez a könyv pedig teljesen jogosan tartozik ezek közé, hiszen alapvetően nagyon egyszerű, de igaz gondolatokat ad át könnyen érthető formában. Könnyed rövid történetein keresztül bemutatja a vagyon építésének egyszerű szabályait.

A könyv gondolatai röviden

A könyv több ókori történeten keresztül mutatja be, hogy mi a vagyonépítés módszere. Tanulsága, hogy bárki vagyonossá válhat, ha keményen dolgozik és tanul a hibáiból. Egyik történet sem fog váratlan korábban nem halott dolgot elmondani. Az alapokat viszont nagyon érthető és szemléletes módon mutatja be.

A legfőbb leckéket Arkadtól kapjuk, aki Babilon leggazdagabb embere. Ő az, aki megosztja velünk a vagyonossá válás hét gyógymódját. Nézzük meg mik is ezek.

 1. Az erszény felhizlalásának első lépése: Bevételeid 10%-át magadnak fizesd. Ez egy klasszikus tanács, amelyet már valószínűleg Te is többször hallottál. Még akkor is érdemes alkalmazni ezt, ha visszafizetendő adósságod van. A vésztartalék képzés legyen az első feladatod, ha még nem rendelkezel semmilyen megtakarítással.
 2. Ne költekezz feleslegesen: Tartsd a költéseid alacsonyan és takaríts meg. Mindig lesznek kielégítetlen vágyaid, ezért nincs az az erszény, amely ne tudna kiürülni azok kielégítésére. Az ember már csak ilyen. Ha valamit elérünk, akkor rögtön többet szeretnénk. Már megint az a fránya ÉLIN! Ezért ragaszkodj a költségvetésedhez és csak, akkor elégítsd ki vágyaid, ha az bevételeidnek csupán kilenc tizedét emészti fel.
 3. Hagyd fialni az aranyaidat! Fektess be, hogy a pénzed érted dolgozzon, és a vagyonod gyarapodjon. Használd ki az idő és a kamatos kamat erejét. Ahogy azt Clason is leírta: „Az ember gazdagsága nem az erszényében hordott pénzzel mérhető, hanem a jövedelme nagyságával.”
 4. Óvd a kincseidet: Mindent tegyél meg annak érdekében, hogy befektetéseid során elkerüld a veszteségeket. Válaszd meg okosan, hogy mibe teszed a pénzed és légy tisztában, hogy mekkora kockázatot vállalsz.
 5. Ügyelj arra, hogy megfelelő lakhelyet válassz magadnak, hiszen egy jó ház kiváló befektetést jelent! A saját tulajdonú ingatlannal hosszútávon sokat spórolhatsz lakhatási költségeiden. De figyelj oda, hogy vásárlásnál legyen önerőd és tudd, hogy ez egy hosszútávú döntés. Nem mindenki számára lehet jó döntés már élete korai szakaszában saját ingatlant venni.
 6. Gondoskodj róla, hogy a jövőben biztos bevétellel rendelkezz! A vagyonod alakuljon egy passzív bevételi forrássá, ami által szabadon élheted nyugdíjas éveid.
 7. Képezd magad, hogy még több pénzt kereshess! Nincs jobb befektetés a tanulásnál. A legnagyobb érték, amit nem vehetnek el tőled soha az a tudásod. Fejleszd a készségeid és legyél Te a legértékesebb a munkádban. Tudatosan építsd a karriered és dolgozz azon, hogy egyre több és több bevétel jöjjön a legnagyobb pénzügyi eszközödön keresztül.

Ezeken felül megismerhetjük az arany öt szabályát, amelyet Arkad a fiának mutat be. Az első három szabály erősen épít a 7 gyógymód gondolataira. Ezek a szabályok a vagyonépítés alapjait írják le. Fizess először magadnak, fektesd be az így megtakarított pénzt és figyelj oda, hogy mindig olyanra bízd a befektetett pénzed, aki ért hozzá és nem akar átverni.

A maradék két szabály arra ad útmutatást, hogy hogyan ne veszítsük el a vagyonunkat. Tehát ne fektessünk olyan dologba, amit nem értünk és, amivel nem vagyunk komfortosak. Főleg kerüljük azokat a lehetőségeket, amelyek túlságosan csábító megtérülésükkel egy pénzügyileg gondtalan élet képét árulják. Ezek a megoldások maximum a csalók pénzügyi gondjait oldják meg, nem a mienket. Ne dőljünk be a jól hangzó befektetéseknek, amelyek túlzott haszonnal kecsegtetnek.

A könyv többi része olyan történeteket tartalmaz, amelyeken keresztül a pénzzel kapcsolatos leckéket tanulhatjuk meg. A szerencse azokat keresi, akik élnek a lehetőségekkel. Légy résen, amikor kölcsön adsz, mert más problémája könnyen a tieddé válhat. Dolgozz keményen és a szerencse is melléd áll. Biztosítsd be magad a váratlan veszteségekkel szemben.

Személyes gondolatok

Rég volt már, hogy először megismerkedtem ennek a könyvnek a gondolataival. Emlékszem, hogy egyetemista voltam még és csak ismerkedtem a személyes pénzügyek helyes irányával. Emlékszem Youtube-on találtam rá először hangoskönyv formájában. Először mikor elkezdtem hallgatni nagyon kis bugyutának éreztem, ennek ellenére mégis végig hallgattam. Tetszettek az alapgondolatok és beleillet abba a még csekély pénzügyi tudásomba, ami akkorra már megvolt. Jó volt végre egy könyvön keresztül látni azokat a gondolatokat egybe, amit eddig csak külön-külön szedtem magamra innen onnan. Olyan érzésem volt, hogy most összeállt a kép.

Most újraolvasva a könyvet megdöbbentett, hogy mennyire a mindennapjaim részévé váltak az itt leírt gondolatok. Ezek azok az alapigazságok a személyes pénzügyekben, amelyekben mi is hiszünk. Már majdnem 100 éve íródott a könyv és valószínűleg ezeket sem George Samual Clason találta ki. Bizonyos dolgokban nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt. Ahogy mi sem szeretnénk. És most mi is ezeket terjesztjük a pénzügyi blogunkon keresztül.

 • Keress annyi pénzt, amennyit csak tudsz. Bevételeid növeld a karriered vagy egyéb munkákon keresztül.
 • Takaríts meg, minél többet. Tartsd kontroll alatt a költéseid és fizess először mindig magadnak. Hiába keresel sokat, ha nem teszel félre belőle.
 • Fektesd be a vagyonod. A megtakarításaidat okosan fektesd be, hogy a pénzed érted dolgozhasson.

A Babilon leggazdagabb embere könyv az, amit mindenkinek bátran ajánlok attól függetlenül, hogy milyen szinten áll személyes pénzügyeiben. Ha csak most kezded, akkor egy remek bevezető könyv, amelyen keresztül jópofa történeteken keresztül ismerheted meg az alapokat. Ha már benne vagy egy ideje a folyamatban, akkor egy jó visszacsatolás lehet arról, hogy a helyes úton jársz.

Mivel Youtube-on még mindig fenn van, ezért belinkeltem nektek. Ha csak egy könyvet hallgatsz meg idén, akkor ez legyen az!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).