fbpx

Vissza az alapokhoz: Babilon leggazdagabb embere

Szeretünk olvasni és már többször hangsúlyoztuk az olvasás előnyeit. Az olvasás által a személyes pénzügyekben is jobbak lehetünk és szerencsére sok könyv íródott a témában. Ezek közül szeretnék bemutatni egy igazi klasszikus alkotást. Ez George Samual Clason-tól a Babilon leggazdagabb embere. Ami a kereszténységnek a biblia, az a személyes pénzügyekben a Babilon leggazdagabb embere. Ha hiszel a pénzügyi szabadságban, akkor ez az a könyv, amit nem hagyhatsz ki.

Vannak olyan könyvek, amelyek kiállták az idő próbáját, hiszen olyan eredeti gondolatokat tartalmaznak, amelyek mindig igazak lesznek. Ez a könyv pedig teljesen jogosan tartozik ezek közé, hiszen alapvetően nagyon egyszerű, de igaz gondolatokat ad át könnyen érthető formában. Könnyed rövid történetein keresztül bemutatja a vagyon építésének egyszerű szabályait.

A könyv gondolatai röviden

A könyv több ókori történeten keresztül mutatja be, hogy mi a vagyonépítés módszere. Tanulsága, hogy bárki vagyonossá válhat, ha keményen dolgozik és tanul a hibáiból. Egyik történet sem fog váratlan korábban nem halott dolgot elmondani. Az alapokat viszont nagyon érthető és szemléletes módon mutatja be.

A legfőbb leckéket Arkadtól kapjuk, aki Babilon leggazdagabb embere. Ő az, aki megosztja velünk a vagyonossá válás hét gyógymódját. Nézzük meg mik is ezek.

  1. Az erszény felhizlalásának első lépése: Bevételeid 10%-át magadnak fizesd. Ez egy klasszikus tanács, amelyet már valószínűleg Te is többször hallottál. Még akkor is érdemes alkalmazni ezt, ha visszafizetendő adósságod van. A vésztartalék képzés legyen az első feladatod, ha még nem rendelkezel semmilyen megtakarítással.
  2. Ne költekezz feleslegesen: Tartsd a költéseid alacsonyan és takaríts meg. Mindig lesznek kielégítetlen vágyaid, ezért nincs az az erszény, amely ne tudna kiürülni azok kielégítésére. Az ember már csak ilyen. Ha valamit elérünk, akkor rögtön többet szeretnénk. Már megint az a fránya ÉLIN! Ezért ragaszkodj a költségvetésedhez és csak, akkor elégítsd ki vágyaid, ha az bevételeidnek csupán kilenc tizedét emészti fel.
  3. Hagyd fialni az aranyaidat! Fektess be, hogy a pénzed érted dolgozzon, és a vagyonod gyarapodjon. Használd ki az idő és a kamatos kamat erejét. Ahogy azt Clason is leírta: „Az ember gazdagsága nem az erszényében hordott pénzzel mérhető, hanem a jövedelme nagyságával.”
  4. Óvd a kincseidet: Mindent tegyél meg annak érdekében, hogy befektetéseid során elkerüld a veszteségeket. Válaszd meg okosan, hogy mibe teszed a pénzed és légy tisztában, hogy mekkora kockázatot vállalsz.
  5. Ügyelj arra, hogy megfelelő lakhelyet válassz magadnak, hiszen egy jó ház kiváló befektetést jelent! A saját tulajdonú ingatlannal hosszútávon sokat spórolhatsz lakhatási költségeiden. De figyelj oda, hogy vásárlásnál legyen önerőd és tudd, hogy ez egy hosszútávú döntés. Nem mindenki számára lehet jó döntés már élete korai szakaszában saját ingatlant venni.
  6. Gondoskodj róla, hogy a jövőben biztos bevétellel rendelkezz! A vagyonod alakuljon egy passzív bevételi forrássá, ami által szabadon élheted nyugdíjas éveid.
  7. Képezd magad, hogy még több pénzt kereshess! Nincs jobb befektetés a tanulásnál. A legnagyobb érték, amit nem vehetnek el tőled soha az a tudásod. Fejleszd a készségeid és legyél Te a legértékesebb a munkádban. Tudatosan építsd a karriered és dolgozz azon, hogy egyre több és több bevétel jöjjön a legnagyobb pénzügyi eszközödön keresztül.

Ezeken felül megismerhetjük az arany öt szabályát, amelyet Arkad a fiának mutat be. Az első három szabály erősen épít a 7 gyógymód gondolataira. Ezek a szabályok a vagyonépítés alapjait írják le. Fizess először magadnak, fektesd be az így megtakarított pénzt és figyelj oda, hogy mindig olyanra bízd a befektetett pénzed, aki ért hozzá és nem akar átverni.

A maradék két szabály arra ad útmutatást, hogy hogyan ne veszítsük el a vagyonunkat. Tehát ne fektessünk olyan dologba, amit nem értünk és, amivel nem vagyunk komfortosak. Főleg kerüljük azokat a lehetőségeket, amelyek túlságosan csábító megtérülésükkel egy pénzügyileg gondtalan élet képét árulják. Ezek a megoldások maximum a csalók pénzügyi gondjait oldják meg, nem a mienket. Ne dőljünk be a jól hangzó befektetéseknek, amelyek túlzott haszonnal kecsegtetnek.

A könyv többi része olyan történeteket tartalmaz, amelyeken keresztül a pénzzel kapcsolatos leckéket tanulhatjuk meg. A szerencse azokat keresi, akik élnek a lehetőségekkel. Légy résen, amikor kölcsön adsz, mert más problémája könnyen a tieddé válhat. Dolgozz keményen és a szerencse is melléd áll. Biztosítsd be magad a váratlan veszteségekkel szemben.

Személyes gondolatok

Rég volt már, hogy először megismerkedtem ennek a könyvnek a gondolataival. Emlékszem, hogy egyetemista voltam még és csak ismerkedtem a személyes pénzügyek helyes irányával. Emlékszem Youtube-on találtam rá először hangoskönyv formájában. Először mikor elkezdtem hallgatni nagyon kis bugyutának éreztem, ennek ellenére mégis végig hallgattam. Tetszettek az alapgondolatok és beleillet abba a még csekély pénzügyi tudásomba, ami akkorra már megvolt. Jó volt végre egy könyvön keresztül látni azokat a gondolatokat egybe, amit eddig csak külön-külön szedtem magamra innen onnan. Olyan érzésem volt, hogy most összeállt a kép.

Most újraolvasva a könyvet megdöbbentett, hogy mennyire a mindennapjaim részévé váltak az itt leírt gondolatok. Ezek azok az alapigazságok a személyes pénzügyekben, amelyekben mi is hiszünk. Már majdnem 100 éve íródott a könyv és valószínűleg ezeket sem George Samual Clason találta ki. Bizonyos dolgokban nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt. Ahogy mi sem szeretnénk. És most mi is ezeket terjesztjük a pénzügyi blogunkon keresztül.

  • Keress annyi pénzt, amennyit csak tudsz. Bevételeid növeld a karriered vagy egyéb munkákon keresztül.
  • Takaríts meg, minél többet. Tartsd kontroll alatt a költéseid és fizess először mindig magadnak. Hiába keresel sokat, ha nem teszel félre belőle.
  • Fektesd be a vagyonod. A megtakarításaidat okosan fektesd be, hogy a pénzed érted dolgozhasson.

A Babilon leggazdagabb embere könyv az, amit mindenkinek bátran ajánlok attól függetlenül, hogy milyen szinten áll személyes pénzügyeiben. Ha csak most kezded, akkor egy remek bevezető könyv, amelyen keresztül jópofa történeteken keresztül ismerheted meg az alapokat. Ha már benne vagy egy ideje a folyamatban, akkor egy jó visszacsatolás lehet arról, hogy a helyes úton jársz.

Mivel Youtube-on még mindig fenn van, ezért belinkeltem nektek. Ha csak egy könyvet hallgatsz meg idén, akkor ez legyen az!

Számvető pénzügyi blog

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Te is Szeretsz
Olvasni?

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol minden hónapban együtt olvasunk el egy könyvet.

Kattints és csatlakozz!

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).