Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Bankváltás – Előbb váltjuk le házastársunkat, mint bankunkat!

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Bankváltás - Előbb cseréljük le párunkat mint bankunkat

Szomorú, de úgy tűnik, hogy a bankunkkal olyan tartós kapcsolatot építünk ki, mint amiről párunkkal csak álmodunk. De lakóhelyet is előbb váltunk, mint bankot. Ez pedig tipikusan az a lusta döntés, ami végül pénzbe kerül. Éppen bankváltásban vagyok, ezért megvizsgáltam a lehetőségeket és, hogy vajon miért nem szeretünk bankot váltani.

Banknál dolgozva úri dolgom volt. A dolgozói csomag keretében lényegében semmiért nem kellett fizetnem. De ennek vége. Vége a szép időknek és mostmár nekem is fizetnem kell a banki költségeket, mint bármely halandó embernek.

Igazából először azt gondoltam, hogy jó lesz nekem a korábbi bankom legolcsóbb számlája. Amúgy is kinek van kedve kikeresni egy jobb ajánlatot, aztán megnyitni, aztán bezárni a régit és végül mindent átállítani az új banknál, ahogy a réginél volt és utána még az új felületeket is megszokni?

Aztán eszembe jutott, hogy én, amúgy egy pénzügyi blogot írok és pontosan erre szoktam felhívni a figyelmet, hogyha pénzről van szó, akkor igenis járjunk utána a dolgoknak, mert különben valahol ráfizetünk. Ezért felkötöttem a macinacit (home office rulez) és elindultam a bankváltás útján.

Nagyon nem váltunk bankot!

Kezdjük a tényekkel. Az emberek nem szeretnek bankot váltani. Ezt gondolom Te is sejtetted. De a kérdés, hogy mennyire nem? Jöjjön egy kis statisztika. (Hozzáteszem nem volt egyszerű releváns adatokat találni, mivel a legutolsó tanulmányt erről még a BB készítette, amit eredeti helyéről már töröltek, így csak a rá hivatkozott cikkekből tudtam adatot találni, akik nem hivatkozták le, így bízzunk benne, hogy igazat írtak)

100 random megkérdezett emberből 73 még soha nem váltott bankot. Őszintén szólva ez még jobb is, mint amire számítottam. De helyezzük kontextusba ezt a számot.

Ugyanígy vizsgálva a válásokat azt, látjuk, hogy 100 emberből 45 elválik, ami azt jelenti, hogy csupán 55 éli le életét boldogan életét a mindhalálig.

Még lakóhelyet is szívesebben váltunk, hiszen az emberek 39%-a költözött az elmúlt egy évtizedben.

Miért nem szeretünk váltani?

Mert a dolgok sosem olyan egyszerűek, mint ahogy elsőre tűnnek. Én egy szerencsésen egyszerű helyzetből indulok. Nincs semmilyen hiteltermék a számlámhoz kapcsolva. Sajnos sokan nem tudják lecserélni bankjukat, mivel számos hitel feltétele, hogy a törlesztés a bankszámláról történjen. Így a bankváltási hajlandóságot nem lehet értékelni az eladósodottság nélkül. (Sajnos erről nem találtam statisztikát, de ha tippelnem kéne, akkor sok házasságot is csak ez tart össze).

De azért valószínűleg lusták is vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mekkorák a banki költségei és, hogy akár évi 10 ezrekkel is többet fizethetnek még egy sima banki számlaterméknél is. Ezért, ha Te azon szerencsések között vagy, aki nincs rákényszerítve arra, hogy a jelenlegi bankjánál maradjon, akkor azt tanácsolom, hogy néha fusd át költségeid és nézd meg, hogy más bankoknál mégis mennyit fizetnél.

A bankváltás folyamata

Manapság nagyon egyszerűen meg lehet nézni, hogy számodra melyik lehet a legmegfelelőbb számla és ott mennyit kéne fizetned. Én ezt a bankmonitor honlapján tettem meg.

Vizsgáld meg, hogy számlatörténeted alapján milyen tranzakcióid vannak és mekkora értékben. Ezeket vidd fel és 5 perc alatt meg is van mennyi az annyi.

Ráadásul 2009 óta van egyszerűsített bankváltás, ami a korábban említett ügyintézési macerát megkönnyíti. Ezzel elég csak az új kiválasztott bankodhoz bemenned és ott maximum egy órában elintézni a bankváltáshoz szükséges adminisztrációt.

Ennek folyamatáról találtam egy remek cikket, amely jól körbe járja a témát, ezért ha érdekel részletesebben, akkor olvasd el itt.

Irány a bankfiók

Gyakran kiderül, hogy még váltani sem szükséges ahhoz, hogy spóroljunk, mivel akár saját bankunknál is lehet egy jóval kedvezőbb számla, amivel jobban járunk.

Plusz vannak bankok, ahol még csak be sem kell menni a bankfiókba, hiszen akár online is elintézhetjük az új számla nyitását.

Kutató munka megvolt és most elindulok az új bankom fiókjába. Miért? Mert tudatosan kezelem a pénzügyeim!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 Responses

 1. Szerintem szorosan összefügg azzal, hogy a kevés pénzt sokan nem becsülik (SMS díjak, számlavezetés, stb. aztán évente is „csak” 10-20 ezer), meg a szokásos pénzügyi analfabetizmussal, hogy kis bank azért nem jó, mert az biztos majd csődbe megy, meg lenyúlja a pénzét.

  De telefonoknál is ugyanez van. Még mindig nem láttam olyan ajánlatot, hogy szolgáltatónál olcsóbb lenne. (mármint ha leosztod 24 hónapra a lakossági díjcsomag és az ugyanazt nyújtó flottás csomag árának különbözetét) De ott még odajön a 0% THM is hozzá, hiszen nem drága a 300 ezres telefon sem, ha ingyen elviszed és „csak” havi 15 ezret törlesztesz…

  1. Igen, teljesen egyetértek veled. Én is hajlamos vagyok belesni ebbe a hibába. Pedig ezek a kis összegek hosszútávon összeadódnak és nagyra nőnek. Először a banki költségekkel nem foglalkozol, utána a telefon előfizetés költségeivel, lakásbiztosítás stb… Aztán azon veszed észre magad, hogy évente már lehet plusz 100 ezrekkel fizetsz többet. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a munkahelyi büfében 300 forintért megiszom egy kávét. Adott napon nem sok az a 300 Ft. De, ha minden nap iszom egyet, akkor az évi ~60 ezer forint. Sok kicsi sokra megy. Persze azt is teljesen megértem, aki erre azt mondja, hogy neki belefér. A lényeg inkább az, hogy tisztában legyünk a hosszútávú költségekkel és ez alapján hozzunk tudatos döntéseket.

   Érdekes ez a kis bank csődbe megy félelem téma. A cikk után pont egy barátom ugyanezzel megkeresett, hogy nem félek-e kis bankba menni. Igazából bennem ez a félelem faktor fel sem merült, pedig ezek szerint sokaknak komoly tényező a választásnál. Erről lehet majd írok egy cikket 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).