Barátod az arany középút. Egy példa, hogy miért.

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Barátod az aranyközépút (1)

Nemrég kaptam meg ezt a gyakran visszatérő kérdést:

„A megtakarításomból előtörlesszem a lakáshitelemet vagy inkább fektessem be a biztos hozamot fizető állampapírba?”

Vérmérséklettől függően erre kétféle választ adnak.

Impulzívabbak:

Nem bízom az államba és egy forintot sem bíznék rájuk. Majd elveszik ezt is, mint a magánnyugdíjat. Az a biztos, ha előtörlesztek, egyébként is frusztrál az adósság.

A racionálisabbak pedig így:

Mivel a lakáshitel éves kamata messze alacsonyabb (pl 5 százalék), mint az állampapírban elérhető évi 16 százalékos hozam, ezért egyértelmű, hogy ebbe kell tenni a pénzt, amíg ez a kamatkülönbség pozitív irányba fennáll.

És melyik a helyes?

Ha rólam van szó, akkor egyértelmű. Minden ilyen forintot állampapírba tennék. Csak mert matek.

De, hogy mindenkinek ez-e a helyes válasz? Nem hiszem…

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz pénzügyi céljaidhoz

Ugyanis nem vagyunk egyformák! Nem várható el, hogy mindenki minden döntésénél ultraracionális legyen. Az érzelmek mindig befolyásolnak és attól függően, hogy milyen hatások értek az életben, mindenkit másként.

Ha például valaki egy évtizeden keresztül fizette a magánynyugdíj megtakarítását és megtapasztalta, ahogy kormányunk egyszer csak kezelésbe vette lenyúlta ezt a pénzt, akkor ettől az embertől nem olyan irracionális viselkedés a bizalmatlanság, illetve az, hogy nem jó érzéssel adná a pénzét kölcsönbe ugyanezeknek.

Még akkor is, ha a kettő teljesen más és szinte nulla annak az esélye, hogy ugyanez megtörténjen az állampapír megtakarításokkal.

De az érzés már ott van.

És akármilyen fontos is a pénz, akármi is legyen a racionális döntés, a nap végén mindenki csak nyugodtan szeretné élni az életét és nem a félelmektől frusztráltan forgolódni éjszaka.

Tehát számukra a legjobb megoldás: Az aranyközépút!

Valamiért azt gondoljuk az esetek nagyrészében, hogy csak két választásunk van. Vagy mindent előtörlesztünk. Vagy mindent állampapírba tolunk.

A végén pedig, igazából nem teszünk semmit.

Pedig megalkothatod a számodra legmegfelelőbb választ.

Például megtakarításaid egy részét állampapírba teszed, hogy elkezdj barátkozni az érzéssel, míg egy másik részéből előtörlesztesz, hogy megszabadulj az adósság lelki terhétől.

Légy nyugodtan kreatív és gondolkodj kombinációkban. A legfontosabb, hogy tegyél valamit!

Mert sokszor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem teszel semmit.

Ez egyike annak az 5 hírlevélnek, amiket feliratkozóimnak küldtem az elmúlt 2 hónapban és, amikben hétről hétre olyan rövidebb pénzügyi tippeket, gondolatokat osztok meg, amelyek nem érnek meg egy-egy egész cikket. Egyrészt ez azt jelenti, hogy már lemaradtál 4 hasonló írásról, másrészt itt a lehetőség, hogy a lenti űrlapon feliratkozva ne maradj le a következő 4-ről ? /ha nem tetszik, bármikor leiratkozhatsz/.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Egy válasz

  1. jelen esetben az arany középút nem arany, hanem valami barnább anyag. amikor diverzifikálkunk, akkor ezt valójában nem a kockázatok között tesszük, hanem az időtávok között. egy kockázatos részvényen is keresni akarok, csak azzal tudok várni

    miután egy államosítás időben pont fordított kockázat (a részvényárfolyamnál az idő nekem dolgozik, de az államosítás a másik irányba megy, ha egyszer megtörtént, akkor nem tudom visszacsinálni), ezért senki nem fogja a pénze felét sem ilyen eszközbe tenni, ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy „ez nem hiányozna”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).