fbpx

Ezzel a két kalkulátorral kiszámolhatod, hogy mennyit buksz befektetéseid költségén

Már egy ideje aktívan benne vagyok a befektetések témájában és ezalatt jó pár rongyosra járatott közhellyel találkoztam.

Az egyik kedvencem a világ 8. csodája. A kamatos kamat, amely gazdaggá tehet bárkit, aki tudatosan elkezdi használni.

Erre szokták Warren Buffett példáját hozni, akinek a vagyona ~84,5 milliárd dollár. Zsenialitása egyrészt megmutatkozik abban, hogy évi átlag 22 százalékos hozamot ért el befektetői pályafutása során, másrészt az, hogy kihasználta az idő erejét azzal, hogy nagyon fiatalon kezdett el befektetni. Ugyanis az omahai bölcsnek 75 év kellett arra, hogy ezt a vagyont összegyűjtse. Sokan nem tudják, de 81,5 milliárd dollárt a 60. születésnapja után ért el. Ennyit számít, hogy valamiben konzisztensen évtizedekig fejlődsz és hagyod dolgozni a kamatos kamatot.

Amit viszont sokan figyelmen kívül hagynak, hogy a kamatos kamat akkor is működik, amikor befektetéseink költségéről van szó. Csak éppen a kárunkra…

Amikor a kamatos kamattal buksz

Konzultációkon egy visszatérő téma, hogy egy-egy befektetési termék költségén mennyit lehet bukni.

Szinte mindenki alábecsüli, hogy mit is jelent évtizedes távlatokban 1-1 százalék plusz költség. Ilyenkor előveszem az erre készített kis excel táblámat és mindenki meglepődve konstatálja, hogy 10 – 20 év alatt komoly milliókat lehet bukni.

De ennek most vége. Ugyanis készítettem neked egy kalkulátort, amivel kiszámolhatod, hogy mennyit is buksz egy-egy költséges befektetési vagy megtakarítási terméken.

Két féle kalkulátort is csináltam attól függően, hogy egyösszegű befektetésről van szó vagy havi megtakarításról.

Egyösszegű befektetés

Ide tartozhatnak a befektetési alapok, kötvény alapok, ETF-ek vagy akár egy saját magad által összerakott részvény portfolió.

Fogódzkodónak pár példa költségekre (MNB adatai alapján) .

Kötvény alap: ~1%
Részvény alap: ~2%
Ingatlan alap: ~2,5%
ETF: ~0,5%

Add meg, hogy mekkora összeget fektetnél be, hogy milyen hozamra számítasz és a befektetési termék, amit kiválasztottál mekkora költség mellett működik. Az eredmények rögtön megjelennek a kalkulátorban.

Az eredmény a tőkét és hozamot mutatja a költségek levonása után, így a költség, amit külön látsz az utolsó sorban, azt már nem kell levonni se az eredményből, se hozamból.

Ft
%
%
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft

Például 10 éves időtávon, ha 8 százalék hozammal kamatoztatnál 10 millió forintot, akkor az ETF és részvény alap közötti 1,5 százalékos különbség több, mint 2 millió forint különbséget jelentene.

Pontosan ezért vagyok inkább lusta befektető, ha a befektetéseimről van szó.

Most nézzük meg a havi rendszeres megtakarítási termékeket.

Havi megtakarítás

A havi megtakarítási termékek közül is sok féle van. Itt már nagyon nagy a költségek közötti szórás már a terméktípusokon belül is.

  • Nyugdíjbiztosítás: 2 – 5%
  • Önkéntes nyugdíjpénztár: 1-3%
  • ETF: 0,5%

Ft
%
%
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft

Például ha belenyúlsz egy 4%-os nyugdíjbiztosításba /ez elég könnyű, mert van belőlük nem egy/, akkor előfordulhat, hogy több költséget fizetsz be, mint amennyi hozamot nyersz.

Konklúzió

A kalkulátor csak a szemléltetés kedvéért készítettem, így bizonyos részleteiben eltérhet attól, ahogy egy-egy befektetési termék költségeit számolják.

A célom igazából annyi vele, hogy elgondolkodtassalak, hogy egy-egy termék milyen sokba is tud kerülni, ha nem vagy résen.

Mindig informálódj és légy tisztában azzal, hogy milyen költségek mellett kamatoztatják a pénzed, mert kis utánajárással lehet rájössz, hogy vannak sokkal olcsóbb alternatívák, amelyek ugyanazt, vagy akár jobb eredményt érnek el.

Pénzügyi konzultáció célja pont az, hogy megmutassam, hogy hogyan tudod elkerülni az ilyen költséges termékeket.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra 🙂

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és mindig elküldjük legfrissebb írásainkat...
Diószegi Dániel
Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).