Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Befektetések alapjai, mit kell tudni a kötvényekről

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Kötvény címkép

Az elmúlt hetekben sokat lehetett olvasni a „szuperállampapírról” (Magyar Állampapír Plusz), ami június 3-án jelent meg az államkincstár kínálatában. Az új állampapír önmagában is érdekes konstrukció, de mielőtt elkezdünk elmerülni a részletekben, előbb érdemes az alapokat tisztázni. A Nemzeti Kötvényként is ismeretes értékpapír kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon mindenki tudja, hogy mi is az a kötvény?

Mi az a kötvény?

Azt már tudjuk, hogy nem elég megkeresni és félretenni a pénzünket, hanem az is fontos, hogy dolgozzon értünk, azaz befektessük. A pénzügyek egyik alapigazsága, hogy ne tedd olyasmibe a pénzed, aminek nem érted legalább nagy vonalakban a működési elvét. A kötvény egy befektetés, ezért fontos némi ismeretet szereznünk arról, hogy mi ez és hogyan működik, így nem fognak tudni könnyen átverni minket és lesz fogalmunk arról, mikor érdemes ebben az eszközben gondolkodnunk.

A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Nagyon egyszerűen, ha kötvényt veszel, akkor mint hitelező, kölcsönadod a pénzedet egy másik félnek (adós), aki köteles visszafizetni azt a megadott feltételek szerint. Szemben a részvénnyel, ahol tulajdonjogot szerez az értékpapír birtokosa, a kötvény esetén „csak” hitelezője lesz a vállalkozásnak. Nem jellemző, hogy csak úgy simán szívjóságból kölcsönadnánk a pénzünket a legközelebbi hozzátartozóinkon kívül bárkinek (és ez esetben sem biztos, hogy ez mindig jó ötlet), így a kötvény kibocsátója általában kamatot fizet, hogy ezáltal tegye vonzóbbá az ügyletet. Ha a kibocsátó oldaláról nézzük, akkor esetenként könnyebb és olcsóbb közvetlenül a befektetőkhöz fordulni, mint megpróbálni bankhitelt szerezni a mindennapi működéshez, az egyes projektek megvalósításához vagy meglévő hitelei finanszírozásához.

Kötvény alapfogalmak

Kötvények esetén néhány kifejezést ismernünk kell, hogy meg tudjuk határozni, mennyire jó befektetés is az adott kötvény. Fontos észben tartani, hogy bár a kötvény feltételeinek tanulmányozása is segíthet a jó döntés meghozatalában, sok esetben ez nem elegendő, hanem a kibocsátóról (legyen az az állam vagy egy vállalkozás) is jó ha vannak ismereteink, hogy tudjuk mennyire bízhatunk meg az adott termékben.

Az első fogalom, amit ismernünk érdemes a névérték. Ez az összeg, ami feltüntetnek a kötvényen, mint tartozási mérték, amely általában lejáratkor egy összegben törlesztenek a hitelezőnek. A kamat, az az összeg (általában százalékos érték), amire a befektetett tőkéd után jogosult vagy. A kamatteljesítés napja az(ok) a nap(ok), amikor kamatfizetés történik.  A lejárat napja, az a dátum, amikor visszakapod a befektetett tőkédet.

Emellett persze még megtalálhatjuk a közzétételi dokumentumokban a kibocsátó személyét, a kibocsátás módját (pl.: nyilvános vagy zártkörű), azt hogy van-e fedezet a kötvény mögött, vagy vállalati kötvényeknél, hogy alárendelt kötvényről van-e szó (ez esetben csőd esetén csak a többi hitelező kifizetése után maradt összegből fognak minket kárpótolni). Ha valamilyen kötvénybe kívánunk tehát befektetni, ezzel a dokumentummal érdemes jobban megismerkednünk, hogy jobban értsük mibe is akarjuk nehezen megkeresett pénzünket fektetni.

Előnyök és hátrányok

A kötvényt általában kevésbé kockázatos eszköznek tekinthetjük, mint a részvényt, hiszen a kibocsátó csődjét leszámítva lejáratkor visszakapjuk a befektetett tőkénket (a kötvény névértékét) és megkapjuk a kötvényben meghatározott kamatokat is. Emiatt a kötvény előnye a tervezhetőség és a megbízhatóság. Még csőd esetén is kedvezőbb helyzetben vagyunk, hiszen a hitelező előbb lát a pénzéből valamennyit, mint a cég tulajdonosként a részvényes.

Persze az előnyök mellett vannak hátrányok is. Egyrészt a biztonság azzal jár, hogy a várható hozam sokkal alacsonyabb, mint részvények vagy kockázatosabb eszközök esetén. Az alábbi diagramokon az látható, hogy egy 100%-os kötvényportfólió hogyan teljesített az elmúlt 90 évben egy 100%-os részvényportfólióhoz képest. Mindkét portfólió indexek alapján lett képezve, az adatok a Vanguard oldaláról származnak:

Látható, hogy a kötvények teljesítménye egyenletesebb, a hozam és a veszteség is sokkal alacsonyabb. Emellett a vizsgált időszakban a részvények esetén 25, míg a kötvények esetén 14 évben volt negatív a hozam.

A piaci helyzet változása

A kötvények esetén kockázatot jelent még a kamatok változása: ha nőnek a piacon elérhető kamatok, akkor a kötvény kevesebbet fog érni, hiszen a piacon ennél kedvezőbb feltételek mellett ugyanezért a pénzért magasabb hozamot érhetünk el. Ez esetben, ha meg akarunk válni az alacsony kamatú kötvényünktől, akkor be kell érnünk alacsonyabb piaci árral, ha megtartjuk, akkor költségünk a mi papírunk kamata és a kedvezőbb piaci kamatok közötti különbség.

Ugyanakkor, ennek az ellenkezője is igaz, ha a piacon elérhető kamatok csökkennek, akkor a kötvényünk értékesebb lesz, így magasabb áron tudjuk eladni. Ezt az elméleti értéket általában feltüntetik a különböző oldalakon és nem kell nekünk a kockásfüzet felett gubbasztanunk, de ha érdekel, itt utána tudsz nézni pontosan, hogy hogyan lehet kiszámolni. Ettől még nem biztos, hogy meg is tudsz válni a nem kívánatos kötvényedtől, ha kicsi az adott papír likviditása, akkor lehet, hogy az elméleti árfolyamnál alacsonyabb áron leszel kénytelen megválni tőle.

Kötvények fajtái

A kötvényeket sokféleképpen lehet csoportosítani, ezek közül három szempontot emelek ki.

Kibocsátó szerint

A kötvények kibocsátói szerint állami, önkormányzati vagy vállalati kötvényekkel találkozhatunk. Magyarországon főleg az első az elterjedt, a bevezetőben már említett MÁP+ is ebbe a kategóriába tartozik. Bár az MNB épp most indít programot a vállalati kötvények piacának felpörgetésére, de ez magánszemélyként várhatóan se kamataiban, se kockázatában nem versenyezhet az állampapírokkal. A kibocsátó személye erőteljesen befolyásolja a kötvény kamatát, hiszen egy állam általában sokkal megbízhatóbb adós, mint egy mezei vállalkozás, így az állampapírok hozama alapvetően alacsonyabb, mint a cégeké, de cserébe a kockázata is kisebb.

Kamatozás szerint

Kamatozás szerint beszélhetünk fix (például Egyéves Magyar Állampapír – 1MÁP) és változó kamatozású (Prémium Magyar Állampapír – PMÁP), illetve zéró-kupon kötvényről (Diszkont Kincstárjegy – DKJ). Ezek beszélő nevek, de röviden a fix kamatozású esetén kibocsátáskor meghatározásra kerül, hogy pontosan mekkora kamatot fizet meghatározott időközönként adott kötvény (pl. 2%). A változó kamatozású papír esetén valamihez rögzítik a kamatozást (például az inflációhoz) és mindenkor ezen az értéken felül fizetnek kamatot (pl.: infláció + 1,4%). A zéró-kupon kötvény esetén kibocsátáskor névérték alatt értékesítik a kötvényt, viszont lejáratkor a névértéket fizetik vissza a kötvény tulajdonosának (pl.: 9 000 Ft-ért vásárolsz 10 000 Ft névértékű kötvényt, így lejáratkor – 12 hónap múlva – 10 000 Ft-ot fogsz megkapni).

Kibocsátó kockázata szerint

A kibocsátó hitelbesorolása szempontból pedig megkülönböztetünk befektetési és bóvli kötvényt.Ezek a kategóriák a hitelminősítők besorolása alapján kerül meghatározásra. A legkisebb kockázatú kötvények a befektetési (investment grade) kategóriába kerülnek, ezek megbízható papírok, amiknél kicsi a nem teljesítés kockázata, emiatt a kamatok is alacsonyak. Jellemzően állampapírok vagy nagy, stabil szektorokban működő cégek kötvényei kerülnek ebbe a kategóriába. Ezzel szemben  a kockázatosabb vállalkozások által kibocsátott kötvények bóvli (junk), vagy magas-hozamú (high yield) kategóriába sorolandók  (pl.: Tesla, Uber, Netflix), ezeknél a nagyobb bizonytalanságért cserébe viszont ezek a papírok nagyobb kamatokat is fizetnek a birtokosainak.

Miért kell a kötvényeket ismernünk?

Összegezve a fentieket, a kötvények hasznosak, ha kockázati étvágyunk alapvetően is kisebb és nem akarjuk idegrendszerünket és pénztárcánkat kitenni a tőzsde hullámvasútjának. Akkor is hasznos befektetés lehet, ha alapvetően elviseljük a kockázatot, de tudjuk hogy néhány éven belül szükségünk lesz a tőkénk egy részére (mert közeledünk a nyugdíjhoz, vagy éppen lakást vásárolnánk) és ez esetben nem tudjuk kivárni azt, hogy a tőzsde kiheverje átmeneti gyengeségeit és megsokszorozza befektetésünket.

Remélem, ha valaki eljutott idáig akkor már kicsit jobban érti a kötvények működését, főleg, ha eddig nem volt erről a témáról ismerete. Természetesen egy egyszerű cikktől nem lesz valaki tőzsdei szakember és nem fog tudni vállalatot értékelni, ami szükséges lehet ahhoz, hogy pontosan felmérjük adott kötvény kockázatát. Szerencsére a célom nem is ez volt, csak az, hogy kicsit jobban be tudjuk határolni, hogy mire is kell figyelni kötvény vásárlás esetén. Ha tisztában vagyunk az alapokkal, az segíthet a helyes döntés meghozatalában, vagy legalább annak a felismerésében, hogy képesek vagyunk-e a jelenlegi tudásunkkal felmérni az adott termékben rejlő kockázatokat.

A kötvények hasznos befektetési eszközök lehetnek a jövőnk biztosításában és céljaink elérésében. Egy kiegyensúlyozott, diverzifikált portfólió szinte egészen biztosan tartalmaz különböző féle és fajta kötvényeket is, ezért érdemes mindenkinek tisztában lenni azzal, hogy hogyan működik ez az eszköz.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).