Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Befektetési alapok, az ördög a részletekben

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Befektetési alap szakértő

A befektetési alapok olyan eszközök, amik azt ígérik, hogy a kezelők szakértelme és a méretgazdaságosság miatt a befektetőt előnyben részesítik. Vajon tényleg így van ez? Az előző cikkben leírtak alapján a befektetési alapok kiváló lehetőséget kínálnak, hogy fialtasd a pénzedet. Ellenben, ha egy kicsit is szoktál a személyes pénzügyekről olvasgatni, akkor már biztosan hallottál arról, hogy valójában miért nem ajánlják sokan ezeket a termékek.

Költségek

A befektetési alapokkal szemben az egyik legerősebb ellenérv a költségük. A diagramon 1 millió forintot fektetünk be 20 évre évi 8%-os hozammal, a nyereséget újrabefektetve (1. ábra). Így 0,5% költség mellett 4,25 millió Ft-ot keresünk, de 1%-os költségnél már csak 3,87 milliót, míg 1,5%-os költség mellett csak 3,52 millió forintot viszünk haza. A 0%-os költséghez képest (ilyen nyilván nincs a természetben) 20 év alatt a 1,5%-os költségszint több, mint 1 millió forintot plusz ráfordítást jelent (2. ábra). A 0,5%-os és a 1,5%-os költségszint között több, mint 700 ezer forint a különbség.

Az MNB minden évben közzéteszi a magyarországi befektetési alapok költségeit. Sőt a dolgunkat is segíti, hiszen megoszt egy úgynevezett TER mutatót, ami az alapra jutó összes költséget egy számba sűríti. A 2017-es tájékoztatóból kiderül, hogy ez évben az átlagos költség 1,50% volt, de nagy volt a szórás az alapok között (ha szeretnél kutakodni az alapok költségeiről akkor a nézd meg a 2017-es évi táblázatot).

Fontos viszont, hogy ez csak az adott alaphoz tartozó költség. Ha mondjuk alapok alapjáról beszélünk (ez olyan alap, ami alapokba fektet be), akkor egyszer kifizeted a te alapod díjait, aztán amikor az megvesz egy másik alapot (amit esetleg ugyanaz a szolgáltató kezel), annak is fizetned kell a költségeit. Szeretnék olyan gazdag lenni, hogy ne érdekeljenek az ilyen szintű kiadások, de addig is inkább törekszem olyan dolgokba rakni a pénzem, ahol nem a szolgáltatót fizetem, hanem magamat (ergo alacsonyak a költségeim).  

Szakértelem

A befektetési alapoknál kiemelik, hogy felkészült szakértői gárda fogja kezelni a pénzügyeid, ezért magasabb hozamokra számíthatsz, mint amit a piacon egyedül el tudnál érni. Kérdés, hogy ez mennyire állja meg a helyét. 1973-ban jelent meg a Bolyongás ​a Wall Streeten című könyv, amiben a szerző bemutatta, hogy egy bekötött szemű majom, ha dartsokat dobálva választ részvényeket képes megverni a Wall Street legmenőbb tanácsadóit. Ezt a teóriát azóta többször is bizonyították és magyarázatokat is találtak arra, miért lehet így. A mi szempontunkból a lényeg, hogy a piacok nehezen kiszámíthatók és a szakértők sem képesek megbízhatóan előjelezni a változásait, legalábbis nem konzisztensen. Ha ezt elfogadjuk, akkor a befektetési alapok előnyei tovább csökkennek, pláne az ETF-ekhez képest, amik passzív befektetési lehetőséget biztosítanak akár a teljes tőzsdébe is (ezzel külön cikkben fogunk foglalkozni).

Persze, ha az alapkezelők nem lennének képesek felülmúlni a piac hozamait, akkor már nem léteznének. Mindig van egy-egy alap, ami kimagasló eredményeket produkál, ez pedig vagy az ott dolgozók hozzáértésének vagy a vakszerencsének köszönhető (de legyünk megengedők). A hozzáértés addig szép és jó, amíg ennek a költsége nem viszi el a kimagasló eredményt: nem ér semmit, ha valaki konzisztensen 1,5%-kal a tőzsde feletti hozamokat produkál, ha ezt 2%-os költségszinten teszi. És persze még így is rád hárul a feladat, hogy ki tudd választani a megfelelő alapot. Ott ahol a jó emberek dolgoznak, akik a jövőben túl fogják teljesíteni a saját benchmarkjukat vagy a sima tőzsdét. Ha neked sincs varázsgömböd, akkor ez körülbelül pontosan akkora feladat lesz, mint ma megtalálni a következő Google-t és közvetlenül annak a részvényébe befektetni.

Hozamok

Ha befektetésekről beszélünk, akkor az egyik legfontosabb kérdés a hozam, azaz mennyit is fogunk keresni a pénzünkön. A kötvényeknél könnyű dolgunk volt, hiszen ott a kibocsátási dokumentumban világosan meg volt adva a kamat, amit a befektetésünk termelni fog számunkra. A befektetési alapok esetén koránt sincs ilyen könnyű dolgunk. Az alapokat aktívan menedzselik, így a hozam a befektetési politikától, a gazdasági helyzettől, a szakértői gárda hozzáértésétől és a szerencsétől függ. Ahhoz, hogy képet kapj ezekről, meg kell ismerned az adott alapot, sőt nem árt, ha képet tudsz alkotni a mögöttes termékekről is és arról, hogy mi várható a te befektetési időtávodban ezeken a piacokon. Persze, ez nem könnyű, ezért is akarnánk ugye szakembereket megbízni a pénzünk kezelésével.

Adná magát a dolog, hogy megnézzük az elmúlt néhány év hozamát és ez alapján szálljunk be egy alapba. Ez alapvetően jó ötletnek tűnik, a gond csak az, hogy például egy erőteljes konjunktúra idején (mint az elmúlt 10 év) nem feltétlenül az alapot kezelők hozzáértését dicséri a növekedés, ha a tőzsde és az alapod is 15%-ot nőtt, akkor lényegében a semmiért fizettél. Az ábrán az elmúlt 10 évben legjobban teljesítő magyarországi befektetési alapok hozamait hasonlítottam össze egy sima S&P 500 követő ETF eredményeivel.

10 éven még a legjobb magyarországi aktívan, szakemberek által kezelt alap sem tudta megverni az amerikai tőzsdét. És ezek a legjobb alapok 10 éves időtávon, ha az összes alapot nézzük, az átlagos hozam ennél lényegesen kisebb, csak 5,60%. És akkor például a befektetési alapoknál előforduló sikerdíjakat és egyéb rejtett költségeket még nem vontuk le.

Konklúzió

Nem célunk az oldalon befektetési tanácsokat adni, vagyis csak annyi a tanácsunk, hogy járj utána rendesen a dolgoknak és olyan termékekbe fektess be, amit érted is hogyan működik, röviden: legyél tudatos befektető. A cikkben igyekeztem bemutatni, hogy mik a hátulütői a befektetési alapoknak. Most ez azt jelenti, hogy akkor nem is érdemes ilyennel foglalkozni? Nehéz jó befektetési alapot választani, de biztosan nem lehetetlen. Egy adott pont után egy kiegyensúlyozott portfólióba el tudok képzelni ilyen típusú eszközöket is (én még nem tartok ennél a pontnál, de ha ti igen, írjátok le a tapasztalataitokat).

Viszont, az egészen biztos, hogy amíg a költségek ilyen magasak és a hozamok ilyen kiszámíthatatlanok, addig számomra nem ezek lesznek az elsődleges megtakarítási eszközök. Egyrészt beszéltünk már arról, hogy lényegében kockázatmentesen az állampapír is egészen jó hozamokat produkál, másrészt a jövőben a cikkben sokat emlegetett ETF-eket is górcső alá vesszük. Az én véleményem, hogy kisbefektetőként ezek jobb belépő termékek, mint amit jelenleg a befektetési alapok tudnak kínálni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).