Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Biztos mindig megéri alapkezelési költséget fizetni? Beszéljünk a befektetési alapokról II.

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Befektetési alapok2

A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint a passzív indexkövető alapok.

De még egy majom által random összerakott portfoliónál sem. Ezt az első részben kiveséztük. Ha nem olvastad még, akkor érdemes azzal kezdeni és utána visszatérni erre a cikkre.

Most nézzük meg azokat a bankok és biztosítok által lelkesen ajánlott befektetési alapokat, amelyek passzívak és szintén valamilyen index teljesítményét követik le.

Ezek már egy fokkal jobbak, hiszen megtörtént a felismerés a pénzügyi intézményekben, hogy a piacot kis eséllyel lehet csak megverni, akkor meg minek próbálkozni egyáltalán.

És ez szuper!

De még mindig van ezzel egy kis probléma.

A banki befektetési alapok 1 és 2,5 százalék közötti költséget számolnak fel

Ha ma megtakarításaid valamely bank vagy biztosító befektetési alapjába teszed, akkor garantáltan levonnak évi 1 – 2,5 százalék költséget.

Akkor is, ha az adott évben mínusz hozamot termelt az alap.

Erről a Jóbarátok fej vagy írás játszmája jut eszembe.

„Fej én nyerek, írás te veszítesz”

A legtöbben meg se rezzennek ettől a pár százaléktól, mert nem gondolják át, hogy ez pontosan mennyibe is kerül nekik.

Egy korábbi cikkemben már készítettem egy kalkulátort, amellyel ki tudod számolni, hogy 10, 15 és 20 éves időtávon mennyit is vesz el 1-1 százalék költség.

Hoztam két konkrét példát (egy állampapír és egy részvény alap) konzultációkról, ahol hamar kiderült, hogy az alapok lecserélésével több százezreket tudnak megspórolni.

Állampapír befektetési alapok

Az alábbi grafikon egy random bank államkötvény befektetési alapjának teljesítményét mutatja meg az elmúlt 9 évben.

Forrás: bamosz.hu

Ebben az alapban 1 évnél rövidebb lejáratú állampapírok vannak, mint diszkont kincstárjegy vagy magyar államkötvények, amelyek lejárata egy év alá megy.

Ugye milyen szép grafikon? Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ez az alap szuperül teljesítene.

Pedig csak a grafikon függőleges tengelye lett extra kicsi lépésközre állítva, amitől ezt az első ránézésre megtévesztő ábrát kapjuk. /Pro tipp. Mindig nézd meg a függőleges tengelyt és ne dőlj be minden szép grafikonnak./

Az igazságot megmutatja a befektetési alap 9 éves hozama, ami évi 1,4% volt.

Forrás: bamosz.hu

Ha reálisan akarnám szemléltetni a teljesítményt, akkor ez a grafikon inkább így néz ki.

A államkötvény alapokkal lakossági befektetőként duplán lövöd magad lábon.

Egyrészt az intézmények nem vásárolhatnak lakossági állampapírokat. Míg az elmúlt 9 évben magánszemélyként tudtál venni MÁP Pluszt, amivel már első évben nyerhettél 3,75 százalékhozamot (régi szép idők, amikor az infláció pár százalék volt és ennek a hozamnak is ujjongva örültünk), addig az alap, csak az évi 1 százaléknál kevesebbet fizető diszkont kincstárjegyből vagy államkötvényből vásárolhatott. Pedig a kockázat mindkettő esetében ugyanannyi.

Ettől a siralmas 1,4 százalékos hozam az elmúlt 9 évben. Esélye nem volt jobban teljesíteni…

Másrészt az államkötvény alapok költsége valahol 1 – 1,5 százalék között van. Újabb ok, amiért a hozam nem tudott magas lenni.

Keveset hoz, és még abból is levesznek 1,2 százalékot… Ha 1 milliót teszel ilyenbe, akkor 12 ezer forintot, ha 10 milliót, akkor 120 ezer forintot évente.

Pedig az Államkincstárnál vezetett számlával 0 (!) költséggel tudsz magad is állampapírokat vásárolni. Nem csak államkötvényeket, hanem lakossági állampapírokat is.

De mi a helyzet, ha hajlandó vagy kockázatot vállalni és az államkötvénynél kockázatosabb, de ezzel együtt nagyobb hozamot ígérő területre merészkednél?

Erre hoztam a másik példát.

ETF újracsomagolva

Sok befektetési alap csak megvásárol egy másik indexkövető alapot és arra rádobja a kis 2 – 2,5 százalékos költségét.

Az ő szempontjából ez egy okos megoldás, hiszen azt csinálja, amit én is folyamatosan szajkozóm ezen a blogon. Ne próbáld legyőzni a piacot, mert már számos tanulmány bebizonyította, hogy nagy valószínűséggel nem tudod.

Az alábbi grafikonon egyik bank ilyen befektetési alapjának teljesítményét láthatod 2019 óta.

Évi 10,3 százalék hozam.

Nem rossz…

Forrás: bamosz.hu

A motorháztető alá nézve hamar látni, hogy ez a csoda 90 százalékban MSCI All Country World index alap, amely egy olyan globális index alap, amely a világ vállalatainak teljesítményét hivatott mutatni és az alábbi teljesítményt hozta forintban ugyanazon az időtávon.

Egyértelműen látható, hogy nagyjából ugyanazt az utat járták be.

Annyi különbséggel, hogy egyenesen az MSCI ACWI ETF-be befektetve az éves hozam 19,8 százalék lett volna ugyanerre az időszakra.

Miért vennél meg valamit magasabb áron, ha máshol megkaphatod eredeti áron?

Éppen nagy porszívó keresésben vagyok, ugyanis szeretnénk a régi leharcolt darabot lecserélni egy új-típusú aksis álló porszívóra.

Nyilván ilyenkor megy az információgyűjtés a neten és az árak nézegetése árukeresőn, meg a boltokban, esetleg kivárva egy jó kis akciót, amire lecsaphatok.

Ez egy teljesen racionális viselkedés, hiszen minek fizetnék ugyanazért valahol többet. És a legtöbben bármilyen ilyen jellegű kiadásnál pont így viselkedünk.

Akkor nem racionális ugyanezt csinálni a befektetéseid kiválasztásánál is?

De igen. Hiszen ez is csak egy termék.

Mégis sokan úgy szállnak be egy-egy ilyen befektetési alapba, hogy fogalmuk sincs a költségekről, hogy mibe fekteti az alap a pénzét és, hogy esetleg ugyanezt máshol sokkal olcsóbban megkapnák.

Egyszerűen nem tudják, hogy lehet ezt máshogy is.

Szerencsére te, aki még mindig ezeket a sorokat olvasod, ha eddig nem is, de mostmár átláthatod ezeket.

A következő cikkben adok pár konkrét tanácsot arra, hogy hol és miként érdemes informálódni egy-egy befektetési alappal kapcsolatosan. Ha nem akarsz róla lemaradni, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon és emailben rögtön küldöm, ahogy kikerült az oldalra. Egyébként is vannak rövidebb vagy személyesebb témák, amiket csak hírlevélben írok meg, úgyhogy már csak ezért is érdemes feliratkozni.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra ?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).