Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Befektetési lehetőségek. Mit találunk az állampapíron túl? (1. rész)

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Túl az állampapírokon - rövidtáv 1 rész

Egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy félretett megtakarításaikat hogyan kamatoztassák. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy az infláció éppen csak lefordult mindenkori csúcsáról.

A válasz sokaknak már csípőből jön.

„Hát állampapírba”

Nem véletlenül terjedt el ennyire a köztudatban, hiszen az alacsony kockázattal és a kétszámjegyű hozamokkal nagyon csábító.

Prémium Magyar Állampapírban 16 százalékot kaphatunk, a Bónusz Magyar Állampapírban 15,17 százalékot, illetve most éppen a Diszkontkincstárjegy is 14 százalék felett fizet.

Szép hozamok, de felmerül a kérdés.

Tényleg ez most a legjobb befektetési forma?

Rövidtávon (1-2 év) mindenképp.

Ha nagyon bízol bennem, akkor ezt most csak elfogadod és akkor számodra akár itt véget is érhet a cikk. Vagy szkeptikus leszel /ha a pénzedről van szó erősen ajánlott viselkedés/ és tovább olvasod, hogy milyen alternatívák vannak, melyik mit tud és ezekhez képest miért jobb az állampapír.

Ez már csak azért is hasznos lehet, mert lehet rájössz, hogy éppen olyanban kamatoztatod a megtakarításod, ahol nem használod ki pénzed kamatoztatásának teljes potenciálját.

Befektetési lehetőségek rövidtávon

Bankbetét

Talán ez az egyik legismertebb módja a pénz kamatoztatásának. Két klasszikus esete van.

Ha a pénzed csak pihenteted a bankszámládon bármilyen lekötés nélkül, akkor az látra szóló betétben van, amely után alig pár százalék kamat jár.

De ha lekötöd hosszabb időre, mondjuk 1-2 évre, akkor már kaphatsz akár kétszámjegyű kamatot is.

A legjobb ajánlat, amit találtam az 1 év lekötésre 10,25 százalékot fizet.

Persze ez is jóval elmarad a 12 hónapos diszkontkincstárjegy 14 százalékos hozamától.

Ráadásul bankbetét esetén kell kamatadót is fizetned. Így a 10,25 százalékból csak 8,71-et kapsz végül.

Pluszba még a kockázatod is nagyobb, ugyanis egy bank csődjének a kockázata általában nagyobb, mint egy államnak. Ilyenkor pedig csak 100 ezer euróig van védve a pénzed.

Arról nem is beszélve, hogy az adott banknál kell számlát vezetned, amelynek lehetnek extra költségei. Ez pedig megint csak a hozamodat csökkenti.

Banki kötvények

Elmúlt időszakban több bank is kijött fix kamatot fizető kötvényeivel. Mivel elég népszerűek voltak és már több ügyfelemnél is láttam tanácsadáson, ezért úgy gondolom érdemes beszélni róluk.

Az egyik legnépszerűbb kötvényt az Erste bocsátotta ki, amit nem sokkal később az OTP is követett.

Mindkettő ugyanazt ígérte. 11 százalék hozam a következő két évre.

Akár a bankbetéteknél, itt is kell fizetni 15 százalék kamatadót, így a nettó hozamod már csak 9,35 százalék. És míg a bankbetétnél véd a betétvédelem, itt már ez sincs meg. Így egy esetleges bankcsőd esetén bukod a teljes befektett összeget.

Ha hirtelen idő előtt van szükséged a pénzre, akkor pedig annyiért tudod eladni, amennyiért valaki hajlandó megvenni tőled, mínusz a kibocsátónak a díja (Erste kötvénynél például 1 százalék).

Összegezve: nagyobb kockázat, kevésbé likvid, van nyereségadó és mindezért cserébe még kisebb is a hozamod.

via GIPHY

Befektetési alapok

Az átlag leginkább akkor találkozik befektetési alapokkal, amikor betér egy bankfiókba és a tanácsadó észreveszi, hogy a pénzszámlán egy szemmel jól látható összeg hever parlagon és felajánlja, hogy tegyék be egy befektetési alapba. Az ilyen helyzetek bemutatására és helyes kezelésére írtam a bankfióki útmutató cikkemet.

A befektetési alapok elméletben azt ígérik, hogy több kisbefektető tőkéjét összpontosítva, szakértői gárdája segítségével hatékonyabban tudja befektetni megtakarításaid, mint az átlagember. Elméletnek szép, de a majom kísérlet bebizonyította, hogy a gyakorlat mást mutat. Valószínűleg jobban jársz, ha magad kezeled a pénzed.

Sokféle befektetési alap létezik, de ha csak pár évig szeretnéd kamatoztatni a pénzed és fontos a likviditás, akkor csak pénzpiaci alapokban gondolkodhatsz. Ezekben jellemzően rövidlejáratú állampapírok és kötvények találhatók. Tehát csupa olyan értékapapír, amelyet egyébként te is meg tudnál venni és, így nem kéne fizetned az évi 1-2 százalék alapkezelési költséget. Plusz az alapkezelők nem vásárolhatnak olyan lakossági állampapírokat, mint a Prémium Magyar Állampapír, amely a csak intézmények által vásárolható államkötvényeknél is jobb hozamot ígér rövidtávon. 

A legszomorúbb, hogy a befektetési alapokat leggyakrabban úgy szokták eladni, hogy jó alternatíva állampapír mellé diverzifikációként, miközben éppen olyan alapot ajánlanak, amelynek összetétele nagyrészt szintén állampapírból áll. Érdemes résen lenni.

Rövidtávon jó az állampapír, de mi lesz hosszútávon?

1-2 éves időtávon a lakossági állampapíroknak, mint a PMÁP vagy a BMÁP nincs versenytársa. A PMÁP-nál tudjuk, hogy a következő 1 évben 16 százalék kapunk és a rákövetkező évben is hasonló várható az idei magas szintről induló infláció miatt.

Ami sokkal érdekesebb kérdés, hogy a 2 év múlva mi lesz, amikor az infláció alacsonyabb szintre esik és így a hozamok is.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

10 válasz

 1. Igazán hiánypótlók az elemzéseid, cikkeid.
  Könnyen el lehet veszni az ajánlatok között. Az emberek meg lusták, utánaszámolni, kibogarászni.
  Kicsit reménykedtem, hogy az olyan fintech cégekről, mint a Lightyear is szó lesz majd. Vagy keressem a többi cikk között? Érdekelne a véleményed.

  1. Köszönöm a pozitív szavakat 🙂
   A Lightyearrel még én is csak ismerkedem. Éppen próbálok informálódni náluk pár fontos kérdésben. Ha ezekre választ kaptam, akkor valószínűleg írok egy cikket róla.

   1. Igen. Elolvastam. Köszönöm.
    Megvárom inkább a fejleményeket Lightyear ügyben (TBSZ…stb).

 2. Rendkívül hasznos a cikk amit írt. Érthetően megfogalmazva. Köszönet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).