Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Befektetési lehetőségek. Mit találunk az állampapíron túl? (2. rész)

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Túl az állampapírokon 2. rész

Korábbi cikkemben leírtam, hogy rövidtávon (1-2 év) nincs jobb az állampapírnál.

Most nézzük meg, hogy mi van akkor, ha hosszabb távon szeretnéd kamatoztatni a pénzedet? Mondjuk 5 vagy akár 10 éves időtávon.

Vajon akkor is jó az állampapír?

2 órás gyorstalpaló tréning, ahol megtanulod magad kezelni a pénzed

  • Vagyonépítés – megtakarítás automatizálása és pénzügyi célokra való felkészülés (gyerek, nyugdíj)
  • Befektetés – megtanulod, hogy miként védd meg a pénzed az inflációval szemben (állampapír, ETF stb.)
  • Pénzügyi alapok– megtudsz mindent, ami ahhoz kell, hogy JÓL kezeld a pénzed

Beszéljünk az állampapírok legnagyobb problémájáról

A probléma, hogy valószínűleg csak a pénzed értékét tudod megtartani vele. Tudom sokaknak már ez is több, mint elég egy olyan gazdasági helyzetben, ahol a tavalyi infláció átlagosan 14,5 százalék volt és már azt is látjuk, hogy idén valahol 17 – 19 százalék között lesz.

Jelenleg, amikor állampapírban (mondjuk PMÁP 2031/I-ben) kamatoztatod a megtakarításaid, akkor a 100 ezer forintodból 115 500 forint lesz egy év alatt, amivel nyersz 15 500 forintot. De vajon egy év múlva 15,5 százalékkal több terméket is tudsz ezen venni?

Nem valószínű.

Például az a Túró Rudi, amit nem ettem meg tavaly, hogy annak értékét állampapírban kamatoztassam, az ma nem ér 15,5 százalékkal több Túró Rudit. Legjobb esetben is csak egyet tudnék venni az 1 év eltelte után, de lehet még annyi sem jönne ki.

Ez valamikor jobb, valamikor rosszabb, de leegyszerűsítve hosszútávon állampapírba befektetve nagyjából infláció mértékű hozamot lehet elérni. Ezt mutatja az alábbi grafikon, ahol az amerikai államkötvények hozamát hasonlítja össze az inflációval 1960-tól napjainkig.

Láthatod, hogy valamikor a hozam felette volt, valamikor alatta, de összességében csak egy hajszállal (0,85%) teljesítették felül a hivatalos inflációt az államkötvények.

És jó eséllyel a magyar állampapírokban is hasonló érhető el. Tehát, ha egy Túró Rudiból többet akarsz csinálni, akkor nem csak simán hozamra lesz szükséged.

Ami igazából kell: Reálhozam

Reálhozam = Hozamod – infláció

Leegyszerűsítve az, ami infláció felett marad.

Ezért már megéri lemondani arról a Túró Rudiról ma. Hiszen a távoli jövőben 2, 3, 4 vagy akár 10-et is kaphatsz helyette.

Például, ha sikerül 7 százalék reálhozamot elérned befektetéseiden, akkor attól függően, hogy meddig tartod a befektetésed, akkor a következő elméleti Rudi mennyiségekre számíthatsz.

Hogyan lehet reálhozamod?

Egyrészt kockázatot kell vállalnod. A magasabb kockázat vállalásában ott van a magasabb hozam elérésének lehetősége. Így a reálhozam eléréséhez a biztonságot adó kötvények világából el kell mozdulni a részvényalapú befektetések irányába.

Cserébe, ha van időd várni, akkor annál valószínűbb, hogy csinos reálhozamot fogsz zsebre tenni.

Ugyanis az elmúlt 30 évben az S&P 500 közel 11 százalék éves hozamot termelt dollárban.

Ha ezt korrigálom az amerikai Inflációval, akkor 7 százalék éves REÁL hozamot jelent. Így lesz 30 év múlva az egy Túró Rudiból hét. A Túró Rudi pedig lehet akármi. Autó, ház, nyaralás stb.. A fantáziádra bízom, hogy mivel helyettesíted be.

Nézzük meg, hogy jelenleg milyen lehetőségeid vannak, ha mersz kockáztatni és tudsz hosszabb időtávban gondolkodni (min 5 év, de inkább 10).

Befektetési lehetőségek hosszútávra

Két úton indulhatsz el. Rábízhatod a pénzed kezelését szakértőkre, akik helyetted csinálnak mindent. Neked csak oda kell adnod a megtakarításaid, de cserébe nagyobb költségeket kell fizetned.

Ezt történik, amikor aktívan kezelt befektetési alapot veszel mondjuk a bankodtól vagy brókeredtől.

Aktív befektetési alapok

A befektetési alapokat jellemzően bankon, biztosítók vagy brókercégek szokták ajánlani. Rengetegféle alapból választhatsz attól függően, hogy részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba vagy nyersanyagokba szeretnél befektetni.

Ami a nagyobb probléma velük, hogy nem minden alap képes reál hozamot termelni, így az extra kockázatért cserébe nem mindig jár az extra nyereség. Ennek jellemzően két oka van.

Az egyik, hogy a szakemberek, akik az alapot kezelik nem tudnak jó hozamot elérni. Ez lehet a rossz döntéseik eredményeképp vagy akár direkt is, ugyanis sok alapot  úgy állítanak össze, hogy nagyrészt olyan kis kockázatú értékpapírokból álljon, mint az állampapír. Ezzel elkerülik a nagy veszteségeket (így elkerülve a kínos magyarázkodást az ügyfél előtt, hogy miért van mínuszban), cserébe nem is nyersz vele.

A másik, hogy sokszor nagyon magasak a költségek. Így hiába érnek el reál hozamot, a 2-3 százalékát költségbe ki kell fizetned minden évben.

Összegezve: Kiválasztani a nyerő befektetési alapot majdnem olyan nehéz, mint megtalálni a nyerő részvényt. Emiatt és az általánosan magas költségek miatt nem tartom a legjobb megoldásnak.

Megtakarítási termékek

Ide tartoznak az életbiztosítással egybekötött megtakarítások (alias Unit Linked), nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjmegtakarítás stb.

Ezek szorosan kapcsolódnak a befektetési alapokhoz, ugyanis az itt begyűjtött pénzeket jellemzően odaadják egy alapkezelőnek kezelésre. Mivel sok szereplőn keresztül megy a pénzed, emiatt a legtöbb brutálisan drága. Gondolj csak bele. Fizetni kell az alapkezelőnek, a pénzügyi  intézménynek (bank, biztosító), aki eladta és sokszor még az értékesítő busás jutalékát is ki kell fizetni valamiből. Ezt mind rólad kell, hogy legombolják. Így jön ki az, hogy évi 3-5 százalékokat is legombolnak egy Unit Linked terméken vagy nyugdíjbiztosításon keresztül. Ekkora költségek mellett ne nagyon számíts reálhozamra…

Ha egyáltalán nem akarod magad kezelni a pénzed, akkor még az önkéntes nyugdíjpénztár a legkorrektebb ezek közül, ugyanis itt 1 – 1,5 százalék éves költséggel megúszhatod, ha jól választasz.

Összegezve: Érdemes résen lenni, hogy milyen költségeket vonnak le és megnézni, hogy egy ugyanolyan vagy nagyon hasonló pénzügyi termék nem tudja-e ugyanazt, csak jóval olcsóbban.

ETF – Passzív befektetési alapok

Ezek azok a befektetési alapok, amelyeket magad is meg tudsz venni és, amelyek mögött nincs alapkezelő, ugyanis egy már meglévő indexet követnek le.

Emlékszel, hogy korábban mutattam az S&P 500 indexet, amelyben az elmúlt 30 évben átlag évi 11 százalékot ért el dollárban?

Nos erre is létezik ETF, amely azt csinálja, hogy pontosan olyan arányban tartja a vállalatok részvényét, mint ahogy az az indexben is szerepel. Így ezen keresztül zsebre teheted a jövőben ezt a hozamot (vagy ehhez hasonló hozamot).

Például itt van az iSharesnek az alábbi terméke, amelyet bármelyik magyar brókerszámlán keresztül akár te is megvásárolhatsz.

Ennek például 0,07 százalék (!) az éves költsége és, ha hozzáadom a brókerszámla és tranzakciós költségeket, akkor is ~0,5 százalékos éves költséggel megúszhatod.

Tehát egy ilyennel lesz reál hozamod, ami az alacsony költségek miatt nagyrészt a te zsebedben marad, miközben van egy egyszerű értékpapírod, amely jól diverzifikált és nem igényel energiát a kezelése.

Összegezve: Talán az egyik legjobb irány, amelyen elindulhatsz, ha reál hozamot szeretnél elérni. Eleinte igényel egy kis tanulást mire kialakítod a folyamatot és meglesz az első ETF, de ezután már nem igényel sok időt és van annyira egyszerű, hogy hosszútávon ki lehessen tartani mellette.

Egyedi részvény vásárlás

A bátrabbak szeretik saját maguk kiválasztani a részvényeket a nagyobb hozam reményében. És valóban csak a nagyobb kockázattal lehet nagyobb hozamot elérni és ezzel a magasabb reál hozamot, de sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb kisbefektetőnek ez nem sikerül.

Sőt éppen az ellenkezője történik. Az átlag amerikai befektető például 2,9 százalék hozamot ért el az elmúlt 20 évben. 😦

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a legtöbben nem befektetnek a részvényekbe, hanem kereskednek velük, ami csak egy hajszállal jobb, mint a kaszinózás. Nem a vállalatok teljesítménye vagy fundamentuma alapján választanak, hanem trendeket hajkurásznak, próbálják a piacot időzíteni és pánikolva eladnak, amikor venni kéne.

Az igazán sikeres egyedi részvény befektetéshez folyamatos tanulás, informálódás, alázat és magasfokú önismeret szükséges. Az átlag befektetőben ez nincs meg és nincs is rá ideje, hogy ezen hiányosságait pótolja.

Összegezve: Nagyon veszélyes terep. Még kevés olyan emberrel találkoztam, aki bizonyíthatóan felülteljesített egy MSCI vagy S&P 500 indexet hosszútávon (10 év), cserébe annál több olyat ismerek, aki rengeteget bukott így.

Kriptó (BTC, ETH stb.)

Nem tudom, hogy lehet-e egyáltalán befektetésnek nevezni, inkább mondanám spekulációnak. Mivel sok embernél látom a portfólióban, ezért érdemes említést tenni róla.

Rendkívül komplex terület, ráadásul nincsenek fundamentumok, amelyek alapján objektíve becslést adhatnánk egy kriptó értékéről. A probléma nagyon hasonló az egyedi részvény vásárláséhoz, vagyis a legtöbben nem is értik, hogy miben tartják a pénzüket. A motiváció sokkal inkább a kapzsiság, amely mellé nem társul semmilyen mélyebb tudás, miközben hatalmas kockázatot vállalnak.

A befektetés egyik aranyszabálya, hogyha valamit nem ismersz, akkor abba ne fektess be, mert az eredmény csak a szerencsén múlik majd.

Összegezve: Érdekes terület a pénzügyeken belül és magam is folyamatosan követem az itteni eseményeket, de nem gondolom, hogy egy átlag embernek ekkora kockázatot érdemes vállalnia. Főleg akkor, ha korábban még kötvény vagy részvény alapú befektetése sem volt.

Megéri hosszútávban gondolkodni

Érdemes hosszútávban gondolkodni (minimum 5 év) és vállalni egy kis extra kockázatot ésszerű keretek között azért, hogy legyen reál hozamod, mert így lesz az egy Túró Rudiból sok. De mindig informálódj, tudd miben és miért van a megtakarításod és légy türelmes.

Ha szeretnéd megismerni ezeket a befektetési alternatívákat részletesebben is, akkor gyere el pénzügyi gyorstalpaló webinaromra. Ott mindegyiket kivesézem és bemutatok egy egyszerű utat a hosszútávú vagyonépítésre.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

3 Responses

  1. Az ETF vásárlás menetéről is jó lenne olvasni, illetve az hogy mindezt egy brókercégen keresztül kell megtenni, az mit jelent kockázatban? 20-30 év távlatában biztos nem megy csődbe a brókercég? Meg miben előnyösebb magyar brókercéggel szerződni, mint egy fintech appon keresztül venni ETF-et?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).