Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Bitcoin Spot ETF. Ez repíti újra egekbe a BTC árfolyamot?

Bitcoin spot etf

A Bitcoin jelenleg 2,5-szer ér többet, mint év elején.

Rengeteg dolog táplálhat egy ilyen növekedést, de mindig van egy fő sztori, amivel az ehhez hasonló emelkedéseket magyarázni szokták. Jelen esetben ez a hamarosan induló Bitcoin spot ETF.

De mi is ez valójában és miért lehet akkora hatása a Bitcoinra és az egész kripto piacra? Ebben a cikkben ezt vizsgálom meg pénzügyes szemüvegemen keresztül.

2015-ös tévedésem a BTC kapcsán

Régóta informálódom már a kripto világról. Az első cikkeket akkortájt olvastam, amikor még alig pár dollárért lehetett venni egy Bitcoint. Persze sokkal szkeptikusabb személyiséggel áldott meg a sors annál, mint hogy early adopterként már akkor bevásároljak, hogy most a Budai villámból írjam ezeket a sorokat.

De később 2015-ben, több év olvasgatás után úgy döntöttem, hogy most eljött az idő.

Bitcoint fogok vásárolni!

Nem is akármennyit. 1 egész darabot! Ekkoriban ez még reális volt, hiszen kb 300 dollárba fájt darabja.

Akkoriban még a BTC beszerzés kimondottan körülményes volt. Éppen, hogy csak megjelentek a nagyobb kriptotőzsdék, ráadásul a tárca létrehozása kimondottan bonyolult volt. A számítógépre kellett letölteni egy szoftvert, amivel létre tudtam volna hozni egy tárcát. És csak után jött volna a kripto tőzsde, meg az átküldés. Végigzongorázva elméletben a folyamatot, kb úgy éreztem magam, mintha egy SpaceX űrhajóval akarnék felküldeni az űrbe egy Teslat.

Ezért végül a vásárlás nem is történt meg. Azt gondoltam, hogy nincs az az isten, hogy ezt emberek tömege képes lesz végigcsinálni…

Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ugyanis nem számoltam a technológia fejlődésével, vagyis, hogy az idő múlásával egy-egy kripto megvásárlása egyre könnyebb lesz.

Ahogy egyre könnyebb lett megvásárolni egy BTC-t, úgy a hatalmas népszerűség és az ezzel járó kereslet az egekbe tornázta a BTC és más kriptovaluták árát. Én meg mindezt a kispadról néztem végig.

És mi köze ennek a tévedésemnek a mostani helyzethez?

A BTC-be való befektetés hamarosan még egyszerűbb lesz

A kereslet hatalmas szerepet játszik bármilyen pénzügyi termék árában. Vegyük például a részvényeket. Ezeket lehet fundamentálisan elemezni és kiszámolni azt, hogy a vállalat teljesítménye alapján mennyit ér valójában. Lehet egy ilyen számolás során az jön ki, hogy egy részvény sokkal olcsóbb, mint azt a piaci ára tükrözi, így tuti vételnek tűnik. Mégis ez csak a képlet egyik oldala, mert ha ezt az egész világon csak te tudod, akkor hiába van egy alulértékelt céged, ha másik oldalon nincs kereslet rá, amely feltornázza azt a valós árra.

Ráadásul a kriptoknak még csak nem is tudunk valós árat számolni, így a képlet egyik fele rögtön ki is esik. Az, hogy ma mennyiért tudsz megvenni bármilyen kriptovalutát az leginkább azon múlik, hogy mekkora rá a kereslet. És minél egyszerűbb valamit megvenni, annál inkább támogatni tudja a növekvő keresletet.

Ebben segít a Bitcoin Spot ETF, ami ezt az elérhetőséget teszi még könnyebbé azzal, hogy kapunk egy olyan befektetési alapot, amely helyettünk megveszi a Bitcoint és, amely alapot egy bróker számlán keresztül bárki egyszerűen beszerezhet.

Lehet sokaknak nem tűnik ez nagy dolognak, hiszen eddig is olyan könnyű volt Coinbasen vagy Revoluton kriptot vásárolni. De ez inkább csak nekünk, a Millennial generáció /81 és 96 között születtek/ tagjainak ennyire evidens, akik kényelmesen és félelem nélkül mozognak a digitális világban.

Az én buborékomban millennialként úgy tűnik, hogy már mindenkinek van kiptoja, aki eddig akart. De, ha szembe állítom ezt a valósággal, akkor ez még mindig egy kimondottan szűk réteg.

Az alábbi ábrán láthatod az amerikai generációk vagyon eloszlását.

  • Millennial: 1981-1996
  • GenX: 1970 – 1980
  • Baby Boomer: 1946 – 1969
  • Silent and Earlier: 1928 – 1945

Jelenleg a baby boomerek 60 milliárd dollár vagyont birtokolnak. Ez több, mint a többi generáció együttvéve, amelyek 52 milliárd dollárt tesznek ki. Egy 1946 és 1969 között született baby boomer nem fog felregisztrálni a Coinbasere és ott BTC-t vásárolni. Ennek a generációnak a vagyona olyan nagynevű brókercégeken keresztül van befektetve, mint a Vanguard vagy a Fidelity, ahol vagyonukat egyedi részvényekben és olyan  befektetési alapokban tartják, mint amilyenek az ETF-ek is. Kicsit sem nyitottak arra, hogy kétes biztonságú kripto tőzsdén nyissanak számlát.

Ebben hozhat változást a Bitcoin spot ETF, hiszen egy ilyen befektetési alapot már a baby boomer generáció is megvásárolhat jól megszokott amerikai brókerén keresztül.

Ezért üthet akkorát a Bitcoin ETF

Ezzel a bitcoin bekerül a nagyok ligájába és, ezért kezdte el már most a piac beárazni ennek hatását. Hiszen ezzel…

… még egyszerűbb lesz Bitcoint vásárolni. A legtöbb ember szereti egyszerűen kezelni a pénzügyeit és bőven megelégszik egy bróker számlával, amin keresztül befektetési alapjait megvásárolhatja. Amerikai piac, nem magyar.

… nagyobb biztonságban tudhatják vagyonukat. Ezen a szinten a brókercégek már csak a reputációjuk megvédése miatt is oda fognak figyelni arra, hogy egy ügyfél kripto eszköze se tűnjön el nyom nélkül, mint ahogy az sajnos megtörténik egy-egy kriptotőzsdén vagy kriptotárcában. A jelszó elvesztés vagy a kriptotárca kidobás veszélyéről nem is beszélve. Mint a csávó, aki mai napig a szeméttelepen keresi a 7500 bitcoinját.

… megnő a kereslet. Persze nem minden baby boomer vesz majd rögtön BTC alapú ETF-et. A BTC és egyéb kriptovaluták nem mindenkinek valók, sőt én személy szerint nem is merném ajánlani az idősebb generációnak  /sem/. De ettől függetlenül biztosan sokan szeretnék majd akár csak a portfóliójuk kis részét ebben kamatoztatni. Ezen a szinten még ez a vagyon átmozgatás is jelentősen meg tudja lökni az árfolyamot.

Tényleg ekkorát fog ütni ez?

Nem tudom.

Őszintén fogalmam sincs, hogy ebből mennyi épült már be az árba vagy, hogy mennyire tuti, hogy végül ezeket a BTC spot ETF-ket valóban engedélyezi a felügyelet. De akárhogy is lesz, 2024 ilyen szempontból nagyon izgalmas év lehet a kripto világnak. Ezen a szinten már pénzügyi szakemberként sem tudhatjuk le annyival a témát, hogy „tulipánhagyma” vagy „buborék”.

Ennek ellenére továbbra is rendkívül spekulatív dolognak tartom, amelyet csak akkor érdemes vásárolni, ha tényleg érted a működését, korábban már volt tapasztalatod legalább részvény befektetésekkel és maximum a teljes vagyonod 5 százalékát fekteted be azzal a tudattal, hogy akár az egészet elbukhatod. Sajnos Magyarországon még mindig jóval többeknek van kriptovalutája, mint ahányan a fenti szempontoknak megfelelnének.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).