Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A 7 legjobb pénzügyi film

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Pénzügyi filmek

A jó filmeket mindenki szereti és ez nincs másképp akkor sem, ha pénzüggyel kapcsolatos filmekről van szó. Ha érdekel a pénzügyi világ, akkor ezek kihagyhatatlan klasszikusok! A legjobb pénzügyi filmek:

Tőzsdecápák

A pénzügyi filmek között egy örök klasszikus, amelyet mindenki ismer, aki tőzsdézéssel foglalkozik vagy szeretne foglalkozni. Oliver Stone klasszikusa, amelynek hatására valószínűleg több ezren helyezkedtek el a pénzügyi szakmában. Eredetileg a pénzügyi világban tapasztalható (kiváltképpen Wall Street) túlzott hedonizmus bemutatására készült. De végül pont az ellenkezőjét érték el vele, hiszen még mindig hihetetlen nosztalgikus erővel rendelkezik a film a kereskedők, brókerek, elemzők és bankárok között. Pedig a film elkészítése óta 30 év telt el. Bár a film eredetileg arra szolgált, hogy Gordon Gekko és Bud Fox példáján keresztül mutassa be a bennfentes kereskedelem következményeit, de végül mindenki csak Gekko híres szavaira emlékszik: „A kapzsiság jó.”

A Wall Street farkasa

Scorsese híres alkotása bemutatja Jordan Belfort felemelkedését majd hirtelen bukását. Ez a film a kapzsiságot, a drogokat és a pazar életmódot mutatja be a legszélsőségesebb módon. És teszi mindezt szórakoztató formában. Csakúgy, mint a Brókerarcok és a Csődtömeg, a Wall Street farkasa is valóságos eseményeken alapul (valószínűleg drámai túlzásokkal tarkítva). A józan ész határát súrolva mutatja be, hogyan gazdagodott meg Jordan a centes papírokon. Módszerei nem voltak sem finomak, sem törvényesek.

Krízispont

Egy éjszaka, amikor olyan döntéseket kell meghozni, ami pénzügyi válságba taszíthatja a világot. Talán ez a leginkább pénzügyes film mind közül, amely a pénzügyi világ árny oldalát mutatja be. Egy Wall Street-i befektetési bank krízis helyzetbe kerül, mikor megtudják, hogy bonyolult származékos ügyleteik, amelyeket ők maguk is nehezen értenek, csődbe viheti a vállalatot. Egy nehéz döntés, amit másnap reggelig meg kell hozni. A vállalat bukik vagy mindenki más. A film párbeszédeken keresztül mutatja be a helyzet súlyosságát, amelyek során a közelgő katasztrófáról beszélgetnek, miközben az átlagemberek mit sem sejtenek a válság közeledtéről.

Csődtömeg

Ritka, hogy egy bukás történetét filmesítik meg. Ez a film Nick Leeson, egy kereskedő történetét meséli el, aki egymaga csődbe vitte az akkoriban világ 2. legnagyobb befektetési bankját, a Barings Bankot. Nick csillaga üstökösként magasodott az égben, amikor a szingapúri divízió kereskedését vezette, hogy aztán hullócsillagként zuhanjon a mélybe felégetve mindent maga mögött. A bank pénzét kockáztatta és veszítette el úgy, hogy ezeket az óriási veszteségeket próbálta titkos számlán elrejteni. A film bemutatja, hogy hova vezethet a nem megfelelő kockázatkezelés és a szabályok figyelmen kívül hagyása.

A nagy dobás

A film bemutatja a válság előtti éveket, amikor is pár figyelmes kereskedő már látja, hogy nagy baj van a pénzügyi rendszerünkben. És ők meg is teszik tétjeiket, mi meg nagy izgalmak között várjuk, hogy lássuk, ahogy bezsebelik a végén a több tíz, száz milliókat. Mert a történet végét ismerjük, a válság beüt 2008-ban. A film okosan, példákon keresztül magyaráz el bonyolult pénzügyi kifejezéseket. Láthatjuk, ahogy Selena Gomez egy balckjack asztalnál ülve magyarázza el a szintetikus CDO-k működését, vagy Margot Robbie egy kád vízben pezsgővel a kezében, a jelzáloggal támogatott kötvényeket. Ennél szebb módon biztos senki nem fogja ezt neked elmagyarázni.

Brókerarcok

A brókerarcok a pénzügyi szakma frontvonalát mutatja be, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk a brókerek hétköznapjaiba. Cél a minél több pénz. Láthatjuk ahogy egy csapat bróker minden áron próbál értékpapírokat eladni a gyanútlan befektetőknek, hogy bezsebeljék a búsás jutalékukat. Közben a nagy pénzhajszolásban észre sem veszik, hogy mindezt az ügyfelek kárára teszik. A film tanulsága pedig, hogy „Ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz.”

Bennfentesek

Charles Ferguson 2010-es informatív, megragadó és díjnyertes dokumentumfilmje azzal a céllal készült, hogy megértsd a 2008-as pénzügyi válság kitörésének okait. Bemutatja kendőzetlenül a pénzügyi szektort és annak lépéseit, amelyek végül a válsághoz vezettek. A film öt részre bontható:

  • Hogyan jutottunk el ide: bemutatja a rendszerszintű korrupciót
  • A buborék: elmagyarázza a lakásbuborék kialakulását
  • A válság technikai szempontjai: mi történt, miután a bankok elkezdtek pánikolni
  • Az elszámoltathatóság: az Egyesült Államok hogyan próbálta ezeket az intézményeket arra kényszeríteni, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért
  • Hol tartunk most

A filmeken keresztül is sokat tanulhatunk a pénzügyek világáról, de azért korántsem annyit, mint könyvekből vagy blogokból. Az átfogó tudás megszerzéséhez fel kell venned azokat a hasznos szokásokat, amelyek majd formálják az életedet.

Ha szeretnél kikapcsolódni kapj elő egy nagy tál popcornt, puha takarót és nézd meg a fenti pénzügyi filmek valamelyikét. Jó szórakozást!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).