A 7 legjobb pénzügyi film

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Pénzügyi filmek

A jó filmeket mindenki szereti és ez nincs másképp akkor sem, ha pénzüggyel kapcsolatos filmekről van szó. Ha érdekel a pénzügyi világ, akkor ezek kihagyhatatlan klasszikusok! A legjobb pénzügyi filmek:

Tőzsdecápák

A pénzügyi filmek között egy örök klasszikus, amelyet mindenki ismer, aki tőzsdézéssel foglalkozik vagy szeretne foglalkozni. Oliver Stone klasszikusa, amelynek hatására valószínűleg több ezren helyezkedtek el a pénzügyi szakmában. Eredetileg a pénzügyi világban tapasztalható (kiváltképpen Wall Street) túlzott hedonizmus bemutatására készült. De végül pont az ellenkezőjét érték el vele, hiszen még mindig hihetetlen nosztalgikus erővel rendelkezik a film a kereskedők, brókerek, elemzők és bankárok között. Pedig a film elkészítése óta 30 év telt el. Bár a film eredetileg arra szolgált, hogy Gordon Gekko és Bud Fox példáján keresztül mutassa be a bennfentes kereskedelem következményeit, de végül mindenki csak Gekko híres szavaira emlékszik: „A kapzsiság jó.”

A Wall Street farkasa

Scorsese híres alkotása bemutatja Jordan Belfort felemelkedését majd hirtelen bukását. Ez a film a kapzsiságot, a drogokat és a pazar életmódot mutatja be a legszélsőségesebb módon. És teszi mindezt szórakoztató formában. Csakúgy, mint a Brókerarcok és a Csődtömeg, a Wall Street farkasa is valóságos eseményeken alapul (valószínűleg drámai túlzásokkal tarkítva). A józan ész határát súrolva mutatja be, hogyan gazdagodott meg Jordan a centes papírokon. Módszerei nem voltak sem finomak, sem törvényesek.

Krízispont

Egy éjszaka, amikor olyan döntéseket kell meghozni, ami pénzügyi válságba taszíthatja a világot. Talán ez a leginkább pénzügyes film mind közül, amely a pénzügyi világ árny oldalát mutatja be. Egy Wall Street-i befektetési bank krízis helyzetbe kerül, mikor megtudják, hogy bonyolult származékos ügyleteik, amelyeket ők maguk is nehezen értenek, csődbe viheti a vállalatot. Egy nehéz döntés, amit másnap reggelig meg kell hozni. A vállalat bukik vagy mindenki más. A film párbeszédeken keresztül mutatja be a helyzet súlyosságát, amelyek során a közelgő katasztrófáról beszélgetnek, miközben az átlagemberek mit sem sejtenek a válság közeledtéről.

Csődtömeg

Ritka, hogy egy bukás történetét filmesítik meg. Ez a film Nick Leeson, egy kereskedő történetét meséli el, aki egymaga csődbe vitte az akkoriban világ 2. legnagyobb befektetési bankját, a Barings Bankot. Nick csillaga üstökösként magasodott az égben, amikor a szingapúri divízió kereskedését vezette, hogy aztán hullócsillagként zuhanjon a mélybe felégetve mindent maga mögött. A bank pénzét kockáztatta és veszítette el úgy, hogy ezeket az óriási veszteségeket próbálta titkos számlán elrejteni. A film bemutatja, hogy hova vezethet a nem megfelelő kockázatkezelés és a szabályok figyelmen kívül hagyása.

A nagy dobás

A film bemutatja a válság előtti éveket, amikor is pár figyelmes kereskedő már látja, hogy nagy baj van a pénzügyi rendszerünkben. És ők meg is teszik tétjeiket, mi meg nagy izgalmak között várjuk, hogy lássuk, ahogy bezsebelik a végén a több tíz, száz milliókat. Mert a történet végét ismerjük, a válság beüt 2008-ban. A film okosan, példákon keresztül magyaráz el bonyolult pénzügyi kifejezéseket. Láthatjuk, ahogy Selena Gomez egy balckjack asztalnál ülve magyarázza el a szintetikus CDO-k működését, vagy Margot Robbie egy kád vízben pezsgővel a kezében, a jelzáloggal támogatott kötvényeket. Ennél szebb módon biztos senki nem fogja ezt neked elmagyarázni.

Brókerarcok

A brókerarcok a pénzügyi szakma frontvonalát mutatja be, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk a brókerek hétköznapjaiba. Cél a minél több pénz. Láthatjuk ahogy egy csapat bróker minden áron próbál értékpapírokat eladni a gyanútlan befektetőknek, hogy bezsebeljék a búsás jutalékukat. Közben a nagy pénzhajszolásban észre sem veszik, hogy mindezt az ügyfelek kárára teszik. A film tanulsága pedig, hogy „Ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz.”

Bennfentesek

Charles Ferguson 2010-es informatív, megragadó és díjnyertes dokumentumfilmje azzal a céllal készült, hogy megértsd a 2008-as pénzügyi válság kitörésének okait. Bemutatja kendőzetlenül a pénzügyi szektort és annak lépéseit, amelyek végül a válsághoz vezettek. A film öt részre bontható:

  • Hogyan jutottunk el ide: bemutatja a rendszerszintű korrupciót
  • A buborék: elmagyarázza a lakásbuborék kialakulását
  • A válság technikai szempontjai: mi történt, miután a bankok elkezdtek pánikolni
  • Az elszámoltathatóság: az Egyesült Államok hogyan próbálta ezeket az intézményeket arra kényszeríteni, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért
  • Hol tartunk most

A filmeken keresztül is sokat tanulhatunk a pénzügyek világáról, de azért korántsem annyit, mint könyvekből vagy blogokból. Az átfogó tudás megszerzéséhez fel kell venned azokat a hasznos szokásokat, amelyek majd formálják az életedet.

Ha szeretnél kikapcsolódni kapj elő egy nagy tál popcornt, puha takarót és nézd meg a fenti pénzügyi filmek valamelyikét. Jó szórakozást!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).