fbpx

A 7 legjobb pénzügyi film

A jó filmeket mindenki szereti és ez nincs másképp akkor sem, ha pénzüggyel kapcsolatos filmekről van szó. Ha érdekel a pénzügyi világ, akkor ezek kihagyhatatlan klasszikusok! A legjobb pénzügyi filmek:

Tőzsdecápák

A pénzügyi filmek között egy örök klasszikus, amelyet mindenki ismer, aki tőzsdézéssel foglalkozik vagy szeretne foglalkozni. Oliver Stone klasszikusa, amelynek hatására valószínűleg több ezren helyezkedtek el a pénzügyi szakmában. Eredetileg a pénzügyi világban tapasztalható (kiváltképpen Wall Street) túlzott hedonizmus bemutatására készült. De végül pont az ellenkezőjét érték el vele, hiszen még mindig hihetetlen nosztalgikus erővel rendelkezik a film a kereskedők, brókerek, elemzők és bankárok között. Pedig a film elkészítése óta 30 év telt el. Bár a film eredetileg arra szolgált, hogy Gordon Gekko és Bud Fox példáján keresztül mutassa be a bennfentes kereskedelem következményeit, de végül mindenki csak Gekko híres szavaira emlékszik: „A kapzsiság jó.”

A Wall Street farkasa

Scorsese híres alkotása bemutatja Jordan Belfort felemelkedését majd hirtelen bukását. Ez a film a kapzsiságot, a drogokat és a pazar életmódot mutatja be a legszélsőségesebb módon. És teszi mindezt szórakoztató formában. Csakúgy, mint a Brókerarcok és a Csődtömeg, a Wall Street farkasa is valóságos eseményeken alapul (valószínűleg drámai túlzásokkal tarkítva). A józan ész határát súrolva mutatja be, hogyan gazdagodott meg Jordan a centes papírokon. Módszerei nem voltak sem finomak, sem törvényesek.

Krízispont

Egy éjszaka, amikor olyan döntéseket kell meghozni, ami pénzügyi válságba taszíthatja a világot. Talán ez a leginkább pénzügyes film mind közül, amely a pénzügyi világ árny oldalát mutatja be. Egy Wall Street-i befektetési bank krízis helyzetbe kerül, mikor megtudják, hogy bonyolult származékos ügyleteik, amelyeket ők maguk is nehezen értenek, csődbe viheti a vállalatot. Egy nehéz döntés, amit másnap reggelig meg kell hozni. A vállalat bukik vagy mindenki más. A film párbeszédeken keresztül mutatja be a helyzet súlyosságát, amelyek során a közelgő katasztrófáról beszélgetnek, miközben az átlagemberek mit sem sejtenek a válság közeledtéről.

Csődtömeg

Ritka, hogy egy bukás történetét filmesítik meg. Ez a film Nick Leeson, egy kereskedő történetét meséli el, aki egymaga csődbe vitte az akkoriban világ 2. legnagyobb befektetési bankját, a Barings Bankot. Nick csillaga üstökösként magasodott az égben, amikor a szingapúri divízió kereskedését vezette, hogy aztán hullócsillagként zuhanjon a mélybe felégetve mindent maga mögött. A bank pénzét kockáztatta és veszítette el úgy, hogy ezeket az óriási veszteségeket próbálta titkos számlán elrejteni. A film bemutatja, hogy hova vezethet a nem megfelelő kockázatkezelés és a szabályok figyelmen kívül hagyása.

A nagy dobás

A film bemutatja a válság előtti éveket, amikor is pár figyelmes kereskedő már látja, hogy nagy baj van a pénzügyi rendszerünkben. És ők meg is teszik tétjeiket, mi meg nagy izgalmak között várjuk, hogy lássuk, ahogy bezsebelik a végén a több tíz, száz milliókat. Mert a történet végét ismerjük, a válság beüt 2008-ban. A film okosan, példákon keresztül magyaráz el bonyolult pénzügyi kifejezéseket. Láthatjuk, ahogy Selena Gomez egy balckjack asztalnál ülve magyarázza el a szintetikus CDO-k működését, vagy Margot Robbie egy kád vízben pezsgővel a kezében, a jelzáloggal támogatott kötvényeket. Ennél szebb módon biztos senki nem fogja ezt neked elmagyarázni.

Brókerarcok

A brókerarcok a pénzügyi szakma frontvonalát mutatja be, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk a brókerek hétköznapjaiba. Cél a minél több pénz. Láthatjuk ahogy egy csapat bróker minden áron próbál értékpapírokat eladni a gyanútlan befektetőknek, hogy bezsebeljék a búsás jutalékukat. Közben a nagy pénzhajszolásban észre sem veszik, hogy mindezt az ügyfelek kárára teszik. A film tanulsága pedig, hogy „Ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz.”

Bennfentesek

Charles Ferguson 2010-es informatív, megragadó és díjnyertes dokumentumfilmje azzal a céllal készült, hogy megértsd a 2008-as pénzügyi válság kitörésének okait. Bemutatja kendőzetlenül a pénzügyi szektort és annak lépéseit, amelyek végül a válsághoz vezettek. A film öt részre bontható:

  • Hogyan jutottunk el ide: bemutatja a rendszerszintű korrupciót
  • A buborék: elmagyarázza a lakásbuborék kialakulását
  • A válság technikai szempontjai: mi történt, miután a bankok elkezdtek pánikolni
  • Az elszámoltathatóság: az Egyesült Államok hogyan próbálta ezeket az intézményeket arra kényszeríteni, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért
  • Hol tartunk most

A filmeken keresztül is sokat tanulhatunk a pénzügyek világáról, de azért korántsem annyit, mint könyvekből vagy blogokból. Az átfogó tudás megszerzéséhez fel kell venned azokat a hasznos szokásokat, amelyek majd formálják az életedet.

Ha szeretnél kikapcsolódni kapj elő egy nagy tál popcornt, puha takarót és nézd meg a fenti pénzügyi filmek valamelyikét. Jó szórakozást!

Számvető Logó transzparens PNG
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek