Cash flow a személyes pénzügyekben

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Cash flow

Korábbi cikkeimben már beszéltem arról, hogy hogyan kezdd el követni kiadásaid és erre milyen módszereket alkalmazz. Most viszont egy olyan dologról szeretnék írni, ami szorosan kapcsolódik ehhez és keretet ad az egésznek.

Az angol személyes pénzügyi terminológiában van egy kifejezés, amit nagyon gyakran használnak. Ez a cash flow. A legtöbbeknek valószínűleg nem is innen ismerős a kifejezés, hanem a vállalati pénzügyekből, hiszen alapvetően onnan vették át a pénzügyi tanácsadók. A cash flow vállalatba beáramló és kiáramló pénz különbségeként jön ki. Nagyon leegyszerűsítve bevételek mínusz kiadások. Lefordítva ez azt jelenti, hogy pozitív cash flow mellett a vállalat pénzállománya nő, míg negatív cash flow esetén a pénzállománya csökken.

Például, ha egy vállalat kifizeti minden számláját és marad 100 000 forintja, akkor pozitív cash flow-ja van. Ha viszont a kifizetett számlák után 100 000 forint mínuszban van, akkor negatívval rendelkezik.

Mivel a személyes pénzügyeinkben is vannak bevételek és kiadások, ezért ugyanez a filozófia itt is működik. Akkor miért ne használhatnánk azokat a módszereket, amelyeket a vállalatok már évtizedek óta használnak profitábilisan? Gondolj úgy magadra, mint egy értéket teremtő vállalkozásra és a személyes pénzügyeidet is kezeld aszerint. Itt az ideje elkezdeni vezetni személyes cash flow kimutatásod.

Sokáig gondolkodtunk Márkkal azon, hogy milyen magyar megfelelőt találhatnánk a kifejezésre. Szóba jött az egyenleg vagy a pénzáram, de egyszerűen annyira bugyután hangzik számomra, hogy úgy döntöttem meghagyom az angol kifejezést. Remélem a nyelvtan nácik nem köveznek meg ezért.

Miért kezdd el követni a cash flowt?

Egy cash flow kimutatás segíthet jobban átlátni pénzügyi döntéseid. Rámutat a problémára, hogy meg tudd tenni a megfelelő lépéseket annak korrigálására. Megpróbálhatod növelni a bevételeid azáltal, hogy új munkahelyet keresel, vagy csökkenteni kiadásaid azáltal, hogy ritkábban veszel felesleges vackokat, amiket pár hónap múlva már nem is használnál.

Itt kap nagy hangsúlyt az adósságok minél előbbi visszafizetése, hiszen az folyamatos kiadást generál. Személyi kölcsön vagy hitelkártya tartozásod van? Rögtön látni fogod, hogy mekkora pénz kiáramlással jár ez neked. Hamar rájössz, hogy ez nem jó üzlet.

Ezek azok a típusú döntések, amikben segíthet egy cash flow kimutatás és, így fogod tudni folyamatosan növelni a pozitív cash flow-d, ami végső soron a vagyonod növekedésével fog járni.

Költési szokások a cash flow alapján

Az alapján, hogy pozitív, negatív vagy nincs cash flow-d három típusba sorolhatók az emberek.

Ha folyamatosan kölcsönből élsz, és csak görgeted magad előtt az adóssághegyeket, akkor negatív cash flow-val rendelkezel és a kölcsönből élő kategóriába tartozol.

Ha alig várod, hogy jöjjön a fizetés, mert már napok óta csak parizeren élsz és a fizetés után az az első dolgod, hogy vegyél egy palacsintasütő gépet, mert a mezei serpenyő használata túl ódivatú lenne, akkor neked nullás cash flow-d van és a vásárló kategóriába tartozol.

Hónapról hónapra meg tudsz spórolni valamennyit, akkor neked pozitív cash flow-d van és a megtakarító kategóriába tartozol. Hosszútávon ez az, amire törekszünk.

Hogyan kövesd a cash flow-d

Itt vissza kell térnem egy olyan korábban már kitárgyalt témára, amit tudom, hogy sokatok nem fog szeretni.

Költségvetés!

Igen, újra visszatértünk oda, hogy követned kell a kiadásaid! Maga a folyamat nem nehéz, inkább az a nehéz, hogy ezt kitartóan sokáig kell tenned ahhoz, hogy eredménye legyen. Ebben még nekem is fejlődnöm kell. Több módszert is bemutattunk már. Én személy szerint szeretem a technikára delegálni ezeket a feladatokat, így Curve-t használok, ami automatikusan követi és bekategorizálja minden kártyás költésemet attól függetlenül, hogy azt a bankkártyámról vagy Revolut kártyámról költöttem. A készpénzes költéseimet pedig felírom a telefonomba (ebből elég kevés van már). Így nap, mint nap nem vesz el sok időt, csak havi egyszer, amikor egy excelben összesítem a hónapot. Úgy gondolom, hogy ennél sokkal haszontalanabb dolgokkal is több időt töltünk el.

Mindenkinek érdemes kialakítani a saját módszerét, ami számára a legkényelmesebb. Miután már csinálod egy ideje és kiadásaid beálltak egy állandó szintre és a vagyonod is folyamatosan gyarapszik aszerint, ahogy eltervezted, akkor már nem is kell követni hónapról hónapra.

Két dolog befolyásolja

Ahhoz, hogy személyes pénzügyeinkben növelni tudjuk a cash flow-t, ahhoz maximálni kell a bevételeket és limitálni a kiadásokat.

Ezért hangsúlyozzuk mindig:

Az így felhalmozott cash flow az, ami gyarapítani fogja a vagyonodat folyamatosan.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).