Diák bankszámla összehasonlítás 2019

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Diák bankszámla összehasonlítás 2019

Beköszöntött az ősz, amikor is közel 200 000 diák megkezdte felsőoktatási tanulmányait abban a reményben, hogy valamire való tanult emberré váljon, hogy a jövőben azt csinálhassa, amit igazán szeretne vagy egyszerűen, csak keressen egy halom pénzt.

A beiratkozás során meg kell adniuk egy számlaszámot az egyetemnek, ahova a szerény kis összeg kerül, amelyet jó tanulmányi átlagukra kapnak, hogy aztán alkoholra, bulikra, esetleg a tanulmányaikra költsék. Vagy rosszabb esetben erről fizetik a pótvizsgákat és a bukott krediteket. Akinek ezen a ponton még nincs számlája egyik banknál sem, rögtön szembesül egy komoly pénzügyi döntéssel. Melyik banknál nyissam meg életem első számláját?

Legfontosabb szempontok számlanyitásnál diák szemmel:

  • Számla költségek: Minden forint számít, így az egyik legfontosabb szempont a költségek. Legyen minél olcsóbb, hogy több maradjon bulikra, utazásra vagy a tanulmányokra.
  • Innovatív szolgáltatások: A diákoknak már szinte egyáltalán nem számít, hogy egy banknak hány fiókja van. Mindent szeretnének gyorsan és kényelmesen elintézni, így alapvető elvárás a felhasználóbarát mobil- és netbank. Nem is említve az egyszerű bankkártyás fizetési lehetőségeket, mint a paypass vagy a mobilérintéses fizetés.

Hogyan választjuk az első bankszámlát

A bankszámla választása általában impulzív alapon történik.

  • Annál a pénzintézetnél nyitjuk meg első bankszámlánkat, ahol szüleink is bankolnak.
  • Vagy valamilyen rendkívüli akció keretében. Például most is olcsóbban veheted meg a BME egyetemi napokra a bérletet, ha az OTP-nél nyitsz számlát.

Egyik sem egy racionális döntés. Ha azonban Te mégis azon kisebbséghez tartozol, aki most akar diákszámlát nyitni és még a pénzügyileg legjobb ajánlatot is szeretnéd megtalálni, akkor összeszedtem az összes nagy bank diákszámla ajánlatait, hogy racionális döntést hozhass.

Mivel én is voltam egyetemista és tudom, hogy ilyenkor az ember a pénz klasszikus mértékegységét hajlamos elfelejteni és a forint helyett már csak azt számolja, hogy abból az összegből hány sör jönne ki, ezért beszúrtam egy extra oszlopot, ahol látod, hogy a számlavezetés éves díja hány sörnek felel meg. 250 forinttal számoltam, amelyből már kijön egy átlagos dobozos sör.

A számlaválasztás során érdemes átgondolnod, hogy mire fogod használni. A napi bankolás módja nagyban befolyásolja a számlád költségét. Ezért két esetet vizsgáltam meg. Ezek jól szemléltetik, hogy mennyire el tud szállni a havi költség, ha nem figyelünk oda tudatosan. Eggyel több tranzakció és már 100 forintokkal lehet több a havi költséged.

Első példa:

Az első esetben maximum kétszer veszel fel készpénzt ATM-ből, így kihasználva a havi kétszeri összesen 150 ezer forintig ingyen felvehető készpénz lehetőséget. Ezen felül kétszer utalsz 5 ezer forintot külső banknál vezetett számlára. Továbbá próbálsz mindent bankkártyával fizetni, hiszen az ingyenes. Valószínűleg ez a leggyakoribb és legköltséghatékonyabb használata a bankkártyának. Ebben az esetben így alakulnak a havi költségek.

Ez alapján a K&H ifjúsági számla lett a legjobb ajánlat, hiszen az első évben ingyenesen bankolhatsz és ezután sem egetverőek a költségek. Érdekes, hogy a mai napig nem törölte el minden bank a tranzakciós illetéket a 20 ezer forint alatti utalásoknál.

A lista végén szereplő bankok ajánlatai már akár havi 2-2,5 sörödbe is belekerülhet. Nem nagy áldozat, de mégis csak két aranybarna csodanedűről van szó, amely egy meleg nyári napon bármikor simán lecsúszik.

Második példa

Ebben a példában egy kevésbé tudatos diák példáját szerettem volna bemutatni. Tételezzük fel, hogy példánkban szereplő személy már kihasználta a havi kétszer ingyen felvehető készpénz lehetőséget és harmadjára is felvesz 20 ezer forintot. Plusz háromszor elutal 5 ezer forintot.

Emlékszem diákéveimre, amikor jó hangulatú vizsgatemetés során realizáltam a tényt, hogy tárcám üres, a kocsmában pedig nem lehet kártyával fizetni. Az ember ilyenkor nem racionálisan dönt és csak a cél lebeg a szeme előtt, amihez viszont készpénz kell. Ekkor indul meg a vadászat egy ATM-ért. Murphy törvénye alapján természetesen nem a saját bankom ATM-e volt az első szembe jövő. Akkoriban még nem bankok hirdetményeinek olvasása volt a hobbim, így nem is sejtettem, hogy ez mekkora plusz költséggel járhat. Feltételezem, hogy ebbe nem csak én futottam bele.

A költségek úgy megnőttek, hogy ennél a táblázatnál még a sör oszlopokat is szélesítenem kellett, hogy elférjenek egy cellába mind.

Itt holt verseny alakult ki a Takarék és a K&H Bank ajánlata között. Azért beszédes, hogy egy rossz készpénzfelvétel ennyivel megdobta a havi költségeket. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi készpénzfelvétel még ennél is sokkal drágább. Sokat megspórolhatsz, ha erre odafigyelsz.

Természetesen a számlák pontos díjait a bankok nem a főoldalon nagy betűkkel jelenítik meg, hanem a több oldalas hirdetmények különböző pontjain. Ha már összeszedtem mindent egy táblázatba, akkor meg is osztom veled itt. Nézegesd, számolgass.

2019.08.15. hatályos hirdetmények alapján.

Konklúzió

Érdekes, hogy habár az állam eltörölte a tranzakciós illetéket a 20 ezer alatti utalásokra, mégis sok bank továbbra is minden utalás után felszámol ennek díját. Érdemes odafigyelni az sms szolgáltatásokra is. Ezek is több 100 forinttal megdobhatják a kötségeidet. Kis tételnek tűnhetnek, de hamar nagy összeggé tudnak nőni.

Amire érdemes odafigyelni.

  • Nyilatkozz a havi kétszeres ingyenes készpénzfelvételről.
  • Ha lehet kerüld az utalást, de ha már utalnod kell, akkor netbankon keresztül tedd azt, mert egyébként drágább.
  • És lehetőleg mindent kártyával fizess.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).