A Diszkont Kincstárjegy feltámadása. ~12 százalékos éves hozam ?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Diszkont-kincstarjegy-borito-1-1024x577

A hivatalos infláció júniusban újabb csúcsot döntött, elérve a 11,7 százalékot.

Nemrég még a járvány okozott álmatlan éjszakákat, most itt a végtelenbe vágtázó infláció, amely sunyi módon veszi el a megtakarításaid értékét anélkül, hogy azt észrevennéd.

A nem hivatalosra meg gondolni is fáj, nemhogy leírni.

A probléma, hogy Magyarországon még mindig rengetegen a számlájukon tartják az akár több milliós vagy tízmilliós megtakarításukat.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz pénzügyi céljaidhoz

Csakhogy szemléltessem, a 11,7 százalékos infláció azt jelenti, hogy 1 000 000 forinton 104 832 forintot veszítettél reál értéken tavaly június óta. Ennyivel kevesebb csirkemellet, paprikát és túró rudit tudsz venni a boltban.

Amit buktál havi és heti bontásban:

Valamit tenned kell, különben hiába takarítottál meg.

A magyar állampapír egy biztos módja pénzed kamatoztatására minimális kockázat mellett. 

Legutóbb a MÁP Pluszt hasonlítottam össze a PMÁP-pal, amely cikket azzal a konklúzióval zártam, hogy a mostani infláció mellett a PMÁP lehet a jó választás rövid és hosszútávon egyaránt.

Viszont mostanság olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy ideje újra megvizsgálni az állampapír alternatívákat.

Ugyanis megjelent egy régiúj versenyző.

A rég elfeledett állampapír: Diszkont Kincstárjegy

Ez egy mindig is létező, de a köztudatban még kevésbé ismert értékpapír. Fél évvel ezelőtt még alig pár százalékot hozott, ezért még a gyakorlott állampapír vásárlók is figyelmen kívül hagyták.

Pedig az alapkamat folyamatosan nő és ezzel együtt a diszkont kincstárjegy is újra játékban van, mint állampapír alternatíva. Itt tart most a 3 hónapos hozama például.

diszkont kincstárjegy 3 hónap

De kezdjük az elején.

Mi az a Diszkont Kincstárjegy?

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide. A többihez hasonlóan ez egy hitelt megtestesítő értékpapír, ahol a kincstárjegy megvásárlásával hitelt nyújtasz a kötvény kibocsájtójának. Ez esetben az államnak.

A különlegessége, hogy nem csak a lakosság vásárolhatja, hanem cégek és intézmények is.

Hogyan működik a Diszkont Kincstárjegy?

Nem kamatozó értékpapír, ami elsőre ijesztőnek hangzik, de nem kell megijedni, mert hozamod lesz, csak nem az eddig megszokott módon.

A lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát.

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a cikk írásának pillanatában, 2022.07.17. 06:41-kor akarnám megvenni a D230628 soraztszámú dkj-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis a jelenlegi árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Hogyan tudod megvásárolni?

A legolcsóbban az Államkincstáron keresztül tudsz vásárolni, hiszen így se számlavezetési díj, se tranzakciós költséged nem lesz. A „Vétel” menüpontban az „Értékpapír választás”-ra kattintva találhatod meg.

Cikk írás pillanatában (2022.07.18) 9,39% volt a hozam.

Kereskedelmi bankok és a különböző brókerek is forgalmazzák így ezeknél is megvásárolható. Amire érdemes figyelni, hogy vételi és eladási árfolyamok között lehet különbség attól függően, hogy melyik forgalmazónál veszed meg.

Az allampapir.hu oldalon meg tudod nézni, hogy a különböző diszkont kincstárjegyek aktuálisan milyen árfolyamon vehetők vagy adhatók el.

Forrás: allampapir.hu

Az „Eladási Nettó Árfolyam” az mutatja, hogy mennyiért tudod megvásárolni. Például a D220803-es kötvényt 9 972 forintért tudnád megvenni és lejáratkor, augusztus 3-án érné el a 10 000 forint névértéket, amivel 28 forint hozamot zsebelnél be.

A „Vételi Nettó Árfolyam” pedig azt mutatja, hogy mennyiért vásárolná vissza jelenleg az adott kötvényt az Államkincstár. Ha ugyanezt a D220803 most akarnád eladni, akkor 9 969 forintért tudnád megtenni.

Jobb, mint a MÁP Plusz?

Hogy a viharba ne.

A MÁP Plusznál már minden jobb. Ha most vásárolnád meg, akkor 1 év múlva 3,75 százalékos fix hozamot kapnál a 12 hónapra, ami messze elmarad a mostani ~9 százaléktól.

Még azzal együtt is, ha nem várod meg a MÁP Plusznál a kamatfordulót, hanem idő előtt, 0.5 százalékos visszaváltási költségen eladod.

Nem tökéletes megoldás, de még mindig jobb, mint a bankbetét

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért érné meg ebbe tenned a pénzed, amikor a hozam 7-9 százalék, míg az infláció 10+ százalék.

A kérdés jogos és nem is szeretném szépíteni a dolgot. Reál értéken valószínűleg még így is buksz rajta.

De még mindig sokkal kevesebbet, mintha nem tennél semmit. Ez van, sajnos a kis kockázatnak ez az ára.

Ha reál hozamot is szeretnél elérni, akkor kockázatosabb értékpapírok irányába kell menned, mint az ETF-ek.

Nem tudod mi az az ETF? Semmi gond, szerencsére erről is van már cikk. ETF – Befektetési alap lustáknak

Ha valóban független pénzügyi szakember segítségét kérnéd, mert nem vagy biztos abban, hogy megtakarításaid és befektetéseid jó helyen vannak-e, akkor jelentkezz konzultációra a linken található űrlap kitöltésével.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra ?

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

38 válasz

  1. Kedves Dániel!

   Már több napja próbálok venni DKJ a webkincstáron keresztül, de mindig azt az üzenetet kapom vissza, hogy „Sikertelen tranzakció!: Jelenleg nincs elegendő névérték, kérjük próbálja meg később”. Ez azt jelenti, hogy kifutott az aukció, és többet nem lehet venni ebből a sorozatból (D230628)? Gyakorlatilag a többi rövidebb lejáratúnál is ugyanezt az üzenetet kapom vissza.
   Válaszodat előre is köszönöm

   Üdv: Zsolt

   1. Kedves Zsolt!
    Igen, jelenleg nincs több a sorozatból. Azt az információt kaptam, hogy legközelebb 28-án lesz újra.

  2. Kedves Dániel! Nemrég vettem -DKJ-230222-t. Szeretnék még venni és kihasználni a jelenlegi helyzetet. Milyet vegyek hogy ki tudjam használni a jelenlegi helyzetet.
   Köszi a választ.
   Csaba

 1. Szia,

  a DKJ SZJA-val kapcsolatban az AKK weboldalán a DKJ tájékoztatóban ez áll:
  A Diszkont Kincstárjegy visszaváltásakor (lejáratakor), valamint átruházásakor elért bevételből – függetlenül attól, hogy az miként oszlik meg nettó árfolyamérték és felhalmozott hozam címén elszámolt tételekre – az árfolyamnyereségre irányadó rendelkezések szerint megállapított rész kamatjövedelemnek minősül és adóköteles.

  Az Szja.tv. alapján a Diszkont Kincstárjegy mint nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény szerint hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és egyben a magyar állam által kibocsátott, – egyebek mellett – a lakosság mint befektetői célpiac részére is forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott Diszkont Kincstárjegy sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.

  Akkor most kell fizetni 15% SZJA-t a DKJ után vagy nem?
  – lejáratakor
  – lejárat előtti eladásakor

  Nekem ez nem egyértelmű, szerinted?

  előre is köszönöm a választ

  1. Szia,
   Az én megértésem szerint, kamatadó mentes, amennyiben lejáratig tartod. Ha lejárat előtt értékesíted, akkor a vételi és eladási árfolyam különbözetére kell fizetni a 15%-os kamatadót. Ez a rész számomra se volt egyértelmű a tájékoztató alapján és más portálokon is hol így, hol úgy írják. Ezért felhívtam az államkincstárat, akik megerősítették, hogy a lejáratig tartott DKJ kamatadómentes.

   1. Itt valószínűleg össze-vissza tájékoztatnak kevésbé hozzáértő munkatársak. 😀 Az SZJA-t le kéne vonniuk a tranzakció megtörténtekor (kivétel értékpapír transzfernél két magánszemély között), de nekem idő előtt visszaváltott DKJ-nél nem vonták le az SZJA-t. Gondolom csak nem rontják el, mert az van az Államkincstár oldalán, hogy az SZJA-t, amennyiben kötelezettség keletkezik a tranzakció során kötelesek levonni és ők megfizetni a NAV felé, nekem pedig a bevallás során sincs vele dolgom.

    1. Itt voltak félreértések és félreinformálások, de a végső konkluzió az, hogy a DKJ minden esetben adómentes.

 2. Nem értem hogy jön ki a 9,39%-os hozam, azon kívül hogy persze az van odaírva. 100 darab DKJ 91,74%-os nettó eladási árfolyamon 82 600 forintot generál a 12 hónap leteltével (1 000 000 – 917 400 = 82 600). A 82 600 forintos hozam egy 917 400 forint értékű befektetésen 9% hozamot jelent (82 600 / 917 400 = 0,90037…). Mit nem veszek figyelembe?

  1. A 9,39% hozam a papír kibocsátási dátumát követő 365 napra vonatkozik. Ha most veszed meg, akkor már csak 344 nap van hátra és ezalatt a 21 nap alatt már nőtt a piaci értéke arányosan az eltelt időhöz, ezért jön ki kevesebb szerintem.

   1. Köszönöm a gyors választ! Fura, hogy nem az aktuálisan elérhető hozamot tüntetik fel, de így már érhető.

  2. Ahhoz, hogy a különböző futamidejű kötvények hozamait össze lehessen hasonlítani, a hozamokat mindig egy éves időtávra arányosítva szokták feltüntetni. Ekkora hozamot akkor kapnál, ha az adott papírt az ismert kondíciókkal 1 évig tarthatnád.

   Plusz csavar a dologban, hogy a diszkont kincstárjegyek esetén az hozamszámításnál egy év 360 napból áll. Így a hozamot így tudod kiszámítani:

   hozam = (névérték – befektetett_összeg) / befektetett_összeg * (360 / lejáratig_hátralevő_napok )

 3. Lehet, hogy butaságot kérdezek, de magánszemélyként tudok venni 10 éves államkötvényt?

  1. Igen, Magyar Államkötvényt (MAK) magánszemélyként is lehet vásárolni és ebből van 10 éves futamidejű. De ez már egy bonyolultabb állampapír, amelynek megvásárlása előtt érdemes tájékozódni és megérteni a működését, mert például lejárat előtt való eladás esetén itt már komoly árfolyamveszteséget is lehet realizálni ezzel.

   1. Engem a másik oldala is érdekelne, ha lejárat előtti eladás esetén árfolyamnyereségem keletkezne, azzal, hogy most megvettem leértékelt 76%-os árfolyamon, és teszem azt 2-3 év múlva eladnám mondjuk 90%-os árfolyamon, a különbözet ugyanúgy adóköteles lenne, mint a DKJ esetében?

    Köszönöm a segítséged.

 4. Mari vagyok.üdvözlöm, legyen kedves segíteni abban,hogy érdemes e a 2026 bán lejáró magyar államp.plusz infláció követ, vagy valamilyen másra befektetési. Köszönöm válaszát.

 5. Kedves Dániel!
  A mai napon kibocsátott DKJ221026 kapcsán szerdán kérdezni, hogy ha az aktuális árfolyam 99,06%, akkor a hozam, hogy jön ki 3,76 %-ra a lejárati időre?

  1. Kedves Katalin!
   A cikkben említett D230628 sorozatszámú diszkont kincstárjegy azóta elfogyott.

 6. Esetleg lehet tudni mikor lesz kibocsátás? Több helyen is próbáltam de mindenhol elfogyott a kincstárjegy.

  1. Ma volt újabb kibocsátás, de 30 perc alatt kifogyott. Egyelőre nem tudta megmondani az államkincstár, hogy mikor lesz újra.

   1. Úgy látom rövidtávú befektetésként a Diszkont Kincstárjegy kiesik a portfóliókból, mert szinte lehetetlen halandónak hozzájutni. Ezt ahol próbáltam, mondták is. És akkor jön a nagy kérdés: mi lehet jó e helyett, ilyen inflációs környezetben, rövid távra? Köszönöm válaszát, gratulálok blogjához!

    1. Én még vagy egy hónapja akartam venni az egyik DKJ-ből és miután azt dobta az Webkincstár, hogy elfogyott felhívtam őket. Nagyjából 1-2 óra alatt lett az érintett DKJ-ből rábocsátás és visszahívtak telefonon, hogy most tessék próbálni. Nem nagy összegről beszélünk, 300 000 forint.

     1. Akkor az még szerencsés volt. Mostanában én is érdeklődtem náluk, de jelenleg még azt sem tudják megmondani, hogy mikor lesz újra rábocsátás. Úgy tűnik a jó hozamokat nem adják könnyen 🙂

 7. Kedves Dániel!

  A DKJ-ek aukcióin ha jól olvastam az elsődleges forgalmazók (pl. Államkincstár) vehet részt.
  Magánszemélyként van esetlegesen lehetőségem előjegyezni egy jövőbeli kibocsájtású DKJ-re?

  Jelenlegi értelmezésem szerint – kérem erősíts meg vagy korrigálj ebben – a ~15 MRD Ft-os DKJ kibocsájtásokra a forgalmazók mennek.

  Amennyiben az államkincstárnál szeretnék /szerettem volna vásárolni a mai kibocsájátsból, akkor mit javasolsz? Hogyan járhatok el?
  Lehet-e azt tudni, hogy az adott kibocsájtás napján az Államkincstártól mikor vásárolhatunk DKJ-et, mikortól lehet izzítani a weboldal frissítéseket, hogy esetlegesen az elsők között vásárolhassak és ne fogyjon el a papír?

  Köszönöm a válaszod.

 8. Kedves Dániel!
  Tudna segíteni abban, hogy milyen telefonszámon lehet érdeklődni az esetleges újabb kibocsátás után?
  Válaszát előre is köszönöm: Mészárosné

 9. Kedves Dániel,
  A devizában kibocsátott magyar államkötvény (REPHUN) hozama után kell kamatadót fizetni?
  Előre is köszönöm a válaszodat!

 10. Kedves Daniel! Sajnos nem ertem a peldaban szereplo kalkulaciot… szoval 1 millio utan vegulis visszakapom az 1 milliot, de egy filler kamat nelkul??? Jol ertem, hogy itt azt kell nezni hogy a penz erteke legalabb megmaradjon? Szetintem viszont meg mindig a PMAP a kiraly, ott nincsenek ilyen rejtett koltsegek…

 11. 3 éves PMÁP befektetésem 2022.09.21-én lejár. Mit tanácsol, milyen befektetést válasszak helyette?

  Egy másik 3 éves PMÁP egy év múlva jár le. Mit kellene tennem vele? Kivárjam a lejáratát, vagy most változtassak? Esetleg vonjam össze a két befektetést?

  Nagyon várom a tanácsát!

 12. Kedves Daniel? Szeretnék rövid lejáratú (1 év) diszkont kincstárjegyet venni 9 % éves hozammal…..
  Lehet mostanában ilyen papírt venni?
  A másik kérdésem, hogy jelenleg MÁP-al rendelkezem, de ki szeretnék szállni belőle, de a köv. kamatot jó lenne megkapni:)
  Kamatjóváírás 1/4 évente történik?

  1. Igen, a legújabb 1 éves DKJ a D2308023, amely jelenleg 11,17%-ot fizet lejáratkor.

   MÁP Plusznál az első fél év után van kamatforduló, majd minden évben egyszer. Kamatforduló előtti visszaváltás esetén is jár a kamat időarányosan, így nem feltétlen kell megvárni a kamatfordulót. Annyi, hogy levonnak 0,5 százalék visszaváltási költséget.

 13. Kedves Dániel!
  20230826-os DKJ-et vettem 2022.09.12.-én egy bankban és akkor volt 9.5%.
  2022.09.13.-án viszont megnéztem, és ugyanez a DKJ, már 10,5%-on volt.
  Ez hogyan lehetséges?
  Pedig elvileg ez a DKJ 12 hónapra, 366 napra hirdették meg 9,5%-ra.

  Előre is köszönöm válaszodat.
  Üdv:
  Noémi

  1. Kedves Dániel!

   A Diszkont kincstárjegynél az állam hozam garanciát is vállal?
   Tehát a megvételnél előrejelzett névérték teljes 100% -ban kifizetésre kerül? Vagy a lejarati idő alatt lehet valami kockázat, ami miatt a lejáratkor a korábban jelzett névérték alatti összeget kapja meg az ember?
   Valaszát előre is köszönöm!

   1. Lejáratkor garantálja a 100% névérték visszafizetést. Idő előtti eladás esetén az árfolyam attól függ, hogy mekkora a jelenlegi hozama. Erről hosszabban írtam egy cikket, amelyet ide kattintva elérsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).