Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Drága esküvő = gyémántlakodalom?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Pár esküvőn

Az esküvő sok ember életében a NAGY nap, de vajon a nagy esküvő és vele járó nagy kiadások nagyon boldog házassághoz is vezetnek? Két amerikai kutatót érdekelt a válasz erre a kérdésre és az is, hogy a gyémánt-biznisz reklámjában szereplő „Egy gyémánt örökké tart” (tehát a házasság is addig fog) mottó mennyire állja meg a helyét. A választ 2014-ben publikált tanulmányukban tették közkinccsé.  

Nem mind arany, ami fénylik

A tanulmány szerint az átlagos szertartás 2013-ban 29 959 USD volt, ez 2017-re egyébként 33 391 dollárra nőtt (12%). A növekmény oka (az infláció mellett), hogy szemfüles üzletemberek rájöttek, hogy az emberek szívesen költenek arra, hogy az ő esküvőjük igazán különleges, egyedi, hovatovább emlékezetes (!) legyen, ne csak valami hétköznapi, póri, földi dolog, mint valami vadállatoknál.

Erre épült rá egy teljes üzletág, amit mi sem mutat jobban mint, hogy a Bride magazin indulásakor (1959) 22 teendőt szedett össze és a kimagasló 2 hónapnyi időt elégnek tartotta az erre a fontos napra való felkészüléshez, ez a 90-es évekre egy 44-es listává és 1 évvé bővült (én itt, kishonunk egyik esküvőszervezői üzleténél, 35-öt számolok). Emellett, a nyugati országokban az ezredfordulóra az eljegyzési gyűrűk 80%-a tartalmazott gyémántot, ez a II. Világháború előtt csak 10% volt.

Mire elég az álomesküvő?

Ugyanakkor lehet, hogy a nagy készülődés valóban csodás lakodalmat okoz, amelyet senki sem felejt el, csak közben a házasság maga lesz kevésbé tartós. Kicsit olyan ez, mint sakkban levenni az ellenfél királynőjét, nagyon jó érzés, de ha közben mattot kapsz, akkor nézhetsz. Legalábbis a tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy a több nem mindig jobb. Az eljegyzési gyűrűre költött pénz nem igazán befolyásolta a válás esélyét. Egyedül az látszik, hogyha egy férfi 2-4000 dollár között költött rá, akkor 1,3-szor nagyobb eséllyel vált el, mint ha 500-2000 dollár volt ez a költség. Ami szemet szúr még az embernek, hogy ha valaki nem tudta pontosan mennyit költött a gyűrűre, az igazán megnövelte náluk a válás esélyét (1,9-szer nagyobb, mint 500-2000 dollár közötti költésnél).

A legnagyobb eséllyel azok nem váltak el, akik 1 000 dollár alatt hozták ki az esküvőt. Hogy milyen ez az esküvő arról nem szól a fáma. Kinek-kinek ízlésére bízom, hogy egy déli redneck lakókocsiparkos moonshine partyt képzel-e el, vagy egy egyszerű ebédet családi körben. Viszont azok a válaszolók, akik megsaccolni sem tudták a költségeket szintén hasonlóan kis eséllyel váltak el. Azok akik 5-10 000 dollár között tapsoltak el a szertartásra kétszer nagyobb eséllyel, a 20 000 dollár felett költők pedig, 1,6-szor nagyobb eséllyel váltak el az 1000 dollár alatt költő pároknál.

Ásó, kapa, nagyharang?

Egyéb sajátosságok is növelték a válás kockázatát. Ppéldául a nagyobb kor- és képzettségbeli különbség és ha a kinézet sokat nyomott a latban valamelyik félnek a házasságkor. Viszont, van ami csökkenti a válás esélyét. Ilyen ha van közös gyerek, ha magas a háztartás bevétele, az istentiszteleten való gyakori részvétel, vagy a nászút megtartása. Emellett, az esküvőn résztvevők száma is csökkenti a válás esélyét. Már 11 főtől kezdve szignifikánsan kisebb a válások gyakorisága, de minél többen vesznek részt, annál kevésbé lesz valószínű a válás egészen 200+ főig. Mondjuk egyelőre csak 1 emberről hallottam, aki 1000 dollár alatt képes lehet megvendégelni többszáz főt (képen látható), szóval itt némi ellentmondás érzékelek a kutatásban.

200+ fős esküvő 1000 dollár alatt

A szerzők igyekeznek választ adni a látszólagos ellentmondásokra. Egyrészt, feltételezik, hogy akik keveset költenek a szertartásra valószínűleg régóta együtt vannak (így nincs igényük a nagy felhajtásra), emiatt a házasság után is kisebb eséllyel válnak el. Másrészt, az esküvő miatt felhalmozott adósság és az ez okozta stressz növeli a válás kockázatát. Azok, akik 1000 dollár alatt költöttek 82-93%-kal kevesebb eséllyel számoltak be esküvői adósságról. Valószínűleg, ha elhisszük a reklámok és magazinok által sugallt dolgokat és muszáj nyolc fehér paci által vontatott szánon érkeznünk a szertartásra és roston sült egzotikus amőbapástétomot felszolgálni a vacsorán, akkor nagyobb eséllyel verjük magunkat az álmunkért adósságba is.

A jó, a rossz és a csúf házasság titka

Az esküvő mindenkinek a saját, mélyen személyes döntése kell, hogy legyen és nem lehet csak tisztán pénzügyi oldalról szemlélni, akkor ugye akár szárazkifli-parizer is lehetne vacsorára felszolgálva, mert az olcsón megvan. Viszont, a cikk és tanulmány talán rámutat arra, hogy nem biztos, hogy engednünk kell minden hülyeségnek, ami ömlik ránk, nem attól lesz valami álomesküvő, hogy drága, hanem ha boldog és sokáig tartó a házasság utána.

Persze, az is lehet, hogy a tanulmány eredményei nem is vonatkoztathatók Magyarországra, mert teljesen más kulturális közegben élünk. Lehet, de én úgy látom, hogy nálunk is egyre inkább terjed a házasságbiznisz, terjed a fogyasztói kultúra, meg jelennek meg a luxusfeleségek is. Állítólag ma egy 80 fős esküvő 2,5-3 millió forint, gyakorlati tapasztalatom nincs, így hiszek a szakértőknek. Viszont, ez azt jelenti, hogy mai átlagkeresetből (nettó 273 300 Ft), kb. 5 hónap teljes fizetését kell elköltenünk egy átlagesküvőre (ugye 2 személlyel számolunk), ja, és akkor még nem ettünk ebben az 5 hónapban. Nem biztos, hogy a pénzünk legjobb helye egy nagy parti, pláne, ha adósságba is kell verni magunkat emiatt, ami aztán ahhoz vezet, hogy néhány év múlva elváljunk. Vagy de, ez a pénzünk legjobb helye és a legjobb döntés neked, mert az esküvő életed álma, csak legyél tisztában azzal, hogy ez mivel járhat.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).