fbpx

Egészségpénztár – 2022-ben akár 72 ezer forintot is spórolhatsz a lakáshitel törlesztőn

Egészségpénztári változások 2022

Egészségpénztári tagok még könnyebben maximalizálhatják adóvisszatérítésüket 2022-ben.

Nincs még egészségpénztári számlád? Akkor ezt el kell olvasnod.

Idén már nagyon korán megszületett a minimálbérről szóló megállapodás, amely több önsegélyező szolgáltatás keretösszegét is megemeli.

Sokan nem tudják, hogy egészségpénztárakon belül bizonyos életeseményekhez kapcsolódoan (gyermek születése, beiskolázás, időstámogatás stb.) lehetőség van önsegélyező szolgáltatások igénybevételére is, amelyek során szintán jár a 20% adóvisszatérítés.

Az így elszámolható támogatás mértéke maximalizálva van, ami legtöbb esetben a tárgyév első napján érvényes minimálbér összegéhez van kötve.

A bruttó minimálbér 2022-ben 200 ezer forint lesz. Ezzel 3 önsegélyező szolgáltatás támogatás maximuma is nőtt.

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Bizony, akár jelzáloghiteled egy részét is törlesztheted egészségpénztári számládról, amire visszakapsz 20%-ot. Egész pontosan legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeget havonta. 2022-ben ez az összeg jelentősen nőtt.

Támogatás maximuma 2021-ben (Ft)Támogatás maximuma 2022-ben (Ft)
25 110 Ft/hó30 000 Ft/hó

Ez azt jelenti, hogy 12 x 30000 x 20% = 72 000 forintot kapsz vissza következő évben egy olyan befizetés után, amit így is úgyis fizetned kell. Akkor meg miért ne spórolnál rajta?

Beiskolázási támogatás

Tanévkezdéskor a gyerekek beiskolázására (taneszközök, ruházat, tan könyv stb.) is felhasználhatod egészségpénztári számládon összegyűlt összeget. Ez esetben legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összegéig egy évben.

Mennyi is ez pontosan?

Támogatás maximuma 2021-ben (Ft)Támogatás maximuma 2022-ben (Ft)
167 400 Ft200 000 Ft

Itt 200 000 x 20% = 40 000 forintot kaphatsz vissza adóvisszatérítésként.

Erről részletesebben írtam a tanévkezdéses cikkemben.

Közüzemi díjak finanszírozása

A védendő fogyasztói státuszban (szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő személyek) lévő pénztáragok elszámolhatnak pénztári számlájukra olyan közüzemi díjakat, mint villamos energia-, gáz-, ivóvíz-, csatorna számla. Itt is legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeget havonta.

Támogatás maximuma 2021-ben (Ft)Támogatás maximuma 2022-ben (Ft)
25 110 Ft/hó30 000 Ft/hó

Amire figyelj

Bármely önsegélyező szolgáltatást (így a fenti hármat is) csak olyan összegre veheted fel pénztári számládról, amit legalább 180 napja fizettél be. Ha mondjuk most fizetsz be frissen nyitott egészségpénztári számládra, akkor csak 180 nap múlva használhatod fel ezt az összeget valamely önsegélyező szolgáltatásra (értelemszerűen addig nem is költheted el).

A pénztárak felszámolnak költségeket a befizetések után, ezért a 20% végül inkább valahol 15% környékén lesz.

Aki tudatos volt és már idén előre takarékoskodott pénztári számláján az most ezeket ki tudja használni.

A részletekről (szükséges igazolások, kitöltendő dokumentumok stb) tájékozódj az egészségpénztáradnál.

Ha pedig még nincs egészségpénztári számlád, akkor olvasd el részletes bemutató cikkemet, ahol megtudhatod, hogy miként spórolhatsz több tíz vagy száz ezreket. Az online kalkulátor segítségével még azt is kiszámolhatod, hogy melyik pénztárral mennyit takarítanál meg a költségek levonása után.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

4 válasz

 1. Az a gond az idei befizetésekkel, hogy arra csak az kaphat 22-ben visszatérítést, aki nem jogosult gyerek utáni adóvisszatérítésre, vagy akinek ugyan van gyereke, de annyi a jövedelme, hogy az utána fizetett jövedelemadó jóval több, mint évi 800e.Ft. Ezért idén nem annyira buli befizetni az átlagfizetésből élő gyerekes személyeknek, mert nem nagyon lesz miből visszatérítést kapni.

  1. Igen, ahogy írod is, idén nem éri meg befizetni annak, akinek van gyereke és az éves szja befizetése nem éri el a 800 ezer forintot. A cikkben hozott változás azonban a 2022-es befizetésekre vonatkozik, amely esetben már ez nem probléma. Hacsak nem lesz jövőre is az ideihez hasonló pénzosztás. Nem valószínű, de persze nem tudhatjuk…

 2. A lakáshitel törlesztés esetén az adós és adóstárs is igénybe tudja venni az adó-visszatérítést vagy csak az adós, akinek a számlájáról megtörténik a havi levonás?

  1. Mindketten igénybe tudják venni. Az Allianz pénztár oldalán találtam egy jó leírást erről:

   “A házastárs adóstársak a törlesztő részletet – a Ptk. 4:37. § házastársi közös vagyon vonatkozó rendelkezései alapján – fele-fele arányban fizetik meg. Ennek alapján amennyiben egyikük pénztártag, akkor a teljes törlesztő részlet felére igényelheti a támogatást. Amennyiben mindkettőjük pénztártag, akkor szintén a teljes törlesztő részlet felére igényelhetik a támogatást, és a támogatás maximumára vonatkozó korlát is külön-külön, azaz törlesztő tagonként, nem pedig hitelszerződésenként érvényes.

   A lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatásaként igényelt havi összeg nem lehet magasabb pénztártagonként (adós) a jogszabályban meghatározott maximum összeghatárnál és havi törlesztő részletnél, illetve a több pénztártag (adós) által ugyanarra a hitelszerződésre igényelt támogatások együttes összege sem haladhatja meg a havi törlesztőrészlet összegét.”

   Érdemes előtte az adott pénztárnál érdeklődni, hogy mi ennek a pontos folyamata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra megismerheted az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).