Egészségpénztár nyugdíjasként

Egészségpénztár nyugdíjasként

Egészségpénztárral 20 százalékot takaríthatsz meg egészségügyi kiadásaidon.

Spórolhatsz a gyógyszereken, az ortopéd segédeszközökön vagy a magánegészségügyi kiadásokon.

Viszont pont azok nem élhetnek a lehetőséggel, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

A nyugdíjasok.

Mivel ezzel a problémával gyakran megkeresnek, ezért megmutatom, hogy nyugdíjasként hogyan tudod kihasználni mégis az egészségpénztár adta lehetőségeket.

A probléma: Nincs szja befizetés

Az egészségpénztári befizetések után jár 20 százalék személyi jövedelemadó (szja) visszatérítés. Tehát csak, akkor tudsz visszakapni bármennyit, ha adott évben van / volt szja befizetésed.

Ezért leginkább azok tudnak élni ezzel, akik dolgoznak és, akiknek a bérükből levonják a 15 százalékos szja-t. Nyugdíjból nem történik ilyen adólevonás, így nincs is miből visszakapni.

Így nyugdíjasként az egészségpénztári számla nyitása teljesen felesleges, mivel nincs miből visszakapni a 20 százalék adóvisszatérítést, ráadásul még buknál is rajta a pénztári befizetések utáni költség elvonás miatt.

Legalábbi is ez az elmélet. Gyakorlatban viszont van megoldás.

Megoldás: Közeli hozzátartozó

Egy közeli hozzátartozódon (gyermeked, testvéred) keresztül tudsz élni az egészségpénztári adóvisszatérítéssel.

Ilyenkor a pénztári számla a hozzátartozó nevén van és az ő szja befizetéséből kapható vissza az adóvisszatérítés. Közeli hozzátartozóként fel tud venni kedvezményezettnek, ami jogosulttá tesz arra, hogy az ő pénztári számláján keresztül elszámold saját egészségügyi kiadásaidat.

Mivel technikailag a közeli rokon nevén lesz a pénztári számla és ide érkezik majd az adóvisszatérítés is, ezért itt már egymás közt kell megbeszélnetek, hogy ezt hogyan számoljátok el.

Amit a gyakorlatban tenned kell – lépésről lépésre

Keress egy közeli hozzátartozót (gyermeked, testvéred), akiről biztosan tudod, hogy fizet szja-t.

Kérd meg, hogy nyisson egy pénztári számlát.

Adjon hozzá kedvezményezettnek és rendelj magadnak egy társkártyát. Itt, ha ő nem szeretné használni a pénztári számláját, akkor csak használd úgy mintha a tied lenne. Utalj be és költs innen, ha egészségügyi kiadásod van.

Amennyiben mindketten használnátok, akkor itt már nektek kell egymás között valamilyen módon elszámolni, hogy ki mennyit fizetett be és ez alapján kinek mennyi adóvisszatérítés jár.

Ezzel támogathatjuk idős szüleinket / nagyszüleinket

Közeli hozzátartozóként nem csak az adóvisszatérítésünkből adhatunk, hanem ha szeretnénk támogatni idős szülőnk vagy nagyszülőn egészségügyi kiadásait, akkor ezzel ezt is megtehetjük.

Ha van pénztári számlád, akkor kérj egy társkártyát támogatandó hozzátartozódnak, kérd meg, hogy a gyógyszertárban és magánorvosnál azzal fizessen. Neked már csak arra kell odafigyelni, hogy mindig legyen elérhető egyenleg a pénztári számlán. Vannak pénztárak, mint a Prémium vagy IZYS, ahol még erre sem kell figyelni, ha az egészségkártyát összekötöd a bankkártyáddal. Ugyanis így az egészségkártyával való fizetés esetén automatikusan megterheli a bankkártyát és átfuttatja a pénztári számlán.

Egyszerű és még spórolhatsz is vele.

Amire figyelj

  • A pénztárak levonnak működési költséget és ennek mértéke befolyásolja azt, hogy végül mennyi marad meg neked nyereségként. Hasonlítsd össze a pénztárakat. Ehhez olvasd el egészségpénztár összehasonlító cikkem, ahol az online kalkulátorral kitudod számolni, hogy melyik pénztár ajánlatával jársz a legjobban.
  • Az évi 150 ezer forintos szja adóvisszatérítés keretéből veheted igénybe az önkéntes nyugdíjpénztárat is, így ha már ott felhasználtad ezt a keretet, akkor nincs értelme ide is befizetni.
  • Fizetsz egyáltalán szja-t? Ellenőrizd, hogy van-e miből adójóváírást kérned. KATA-s vállalkozóként például nem fizetsz szja-t, így nincs is miből adóvisszatérítést kérni.

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legnépszerűbb cikkek

Tetszik a cikk?

Iratkozz fel, ha szívesen olvasnál még ilyet és nem akarsz lemaradni a legfrissebb egészségpénztári hírekről 👇

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).