fbpx

Frissítve: 2023.01.02

Egészségpénztárral így spórolhatsz 20 százalékot.

Egészségügyi kiadásaidon. Akár évi 150 ezer forintot.

Legyen szó a patikában megvásárolt gyógyszerekről, egy fogorvosi ellátásról vagy a legújabb szemüvegedről.

Pénztárakat összehasonlító kalkulátor➡️

Pénztárakat összehasonlító kalkulátor⬇️

Készítettem egy kalkulátort, amellyel az összes pénztárra ki tudod számolni, hogy a költségek levonása után mennyit spórolsz. 

A csúszkával add meg, hogy mennyit tervezel idén egészségedre költeni ⬇️

120 000 Ft/év

Befizetés 10 000 Ft/hó • Adóvisszatérítés 24 000 Ft/év
Rendezés:
Akciós belépés július 23-ig
1. év megtakarítás:
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság első évében
24 000 Ft
2. év megtakarítás
? Adóvisszatérítés költségekkel (belépési díj, kártya díj, működési költség) csökentett összege pénztártagság második évében – pl nincs belépési díj
24 000 Ft
Tagok száma: 12 0000 fő
Kezelt vagyon: 2,5 mrd Ft
Minimum tagdíj: 6 000 Ft/hó
Belépési költség: 6 000 Ft
Kártyadíj: 5 000 Ft

Működési költség:
0 – 10 000 Ft: 10 %
10 000 – 150 000 Ft: 6 %
> 150 000 Ft: 2 %

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi az az egészségpénztár, hogyan működik és, hogy hogyan tudod a legtöbbet kihozni belőle.

Mielőtt elkezded feldolgozni a tartalmakat, érdemes tudnod, hogy amennyiben az oldalon található valamely belépési linken keresztül kezded el a pénztári regisztrációs folyamatot, akkor a pénztártól jutalékban részesülök. Nem ebből veszek budai villát, cserébe nagy segítség abban, hogy további hasznos ingyenes tartalmakkal építsem a weboldalt. Köszönöm támogatásod 🙏

Már több, mint egymillió ember használja, ami nem is csoda, hiszen bárki, aki fizet személyi jövedelemadót 100 ezreket tud spórolni olyan egészségügyi kiadásokon, mint gyógyszerek, magánorvosi kiadások vagy babához kapcsolódó kiadások.

Videó

Készítettem egy videót, amelyben nagyjából azokat mondom el, amiket itt is leírtam, csak több vizuális elemmel bemutatva. A cikk mindig naprakészebb lesz, így érdemes hozzáolvasnod.

Ezekről olvashatsz a cikkben

Fizetem a társadalombiztosítást (TB). Miért kéne nekem egészségpénztár?

Amikor az egészségünkről van szó, akkor a társadalombiztosítás vagy ahogy a köznyelvben elterjedt a TB biztosítja az egészségügyi ellátást. Ezt mindenkinek be kell fizetnie. Leggyakrabban ezt a munkáltató teszi meg utánad. Ezért cserébe ha betegek vagyunk elmehetünk az orvoshoz vagy részesülhetünk korházi ellátásban.

A probléma egyik fele ezzel megoldódik, ugyanis elmehetsz orvoshoz és ott megkaphatsz bizonyos orvosi kezeléseket.

Viszont a gyógyszereket és bármilyen gyógyászati termékeket meg kell vásárolnod, amelyek nem kis összegekbe kerülhetnek.

De sokszor sajnos még az orvosi ellátáshoz is rengeteget kell várnunk, ezért nem csoda, hogy sokan a magán ellátásba menekülnek gyors megoldásért. Szerintem már mindenki tapasztalta, hogy egy-egy vizsgálatra vagy műtétre milyen sokat kell várni az állami ellátásban.

Ekkor jöhet a képbe az egészségpénztár, ugyanis ezekre az egyébként is előforduló költségekre tudsz előre felkészülni és spórolni.

Excel kalkulátorral összehasonlítahatod bármely 2 pénztárat

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Mert az egészségpénztárral akár 150 ezer forintot spórolhatsz egy évben

Az egészségpénztár alapkoncepciója nagyon egyszerű. Leginkább egy bankszámlához tudnám hasonlítani.

Kiválasztod, hogy melyik pénztárba szeretnél belépni.

Beregisztrálsz, amely folyamat végére lesz egy pénztári számlád és kapsz egy kártyát hozzá.

A bankszámlához hasonlóan a pénztári számládra be tudsz fizetni utalással vagy bankkártyával és a pénztári kártyáddal tudsz költeni erről.

 

De van 3 dolog, amiben jelentősen eltér egy rendes bankszámlától.

‘SZAMVETO’ kuponkóddal 2 900 Ft kedvezmény egészségkártyád díjából

Sajnos nem mindenhol tudsz kártyával fizetni, ugyanis vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, akik nem fogadnak el pénztári kártyát, de terméküket vagy szolgáltatásukat mégis el tudod számolni egészségpénztárral.

Ekkor jön képbe a számlakérés. Ilyenkor a fizetés készpénzben vagy bankkártyával történik és kérned kell egy számlát a pénztár nevére (termék esetén Te nevedre), amelynek közleményében szerepel a neved és tagi azonosító kódod. Ezt a számlát elküldöd a pénztárnak, ami alapján pénztári számládról átutalják a számla összegét a rendes bankszámládra.

FONTOS! A számla összegét csak abban az esetben utalja el a pénztár, ha pénztári számládon rendelkezésre áll ekkora összeg. Amennyiben nem, akkor be kell fizetned.

Technikailag ez azt jelenti, hogy addig a pár napig, amig a pénztár visszautalja neked az összeget, addig kvázi kétszer kell megfinanszíroznod ezt a kiadást. Ez különösen nagy értékű, több százezer forintos szolgáltatásnál lehet kellemetlen, mint például egy fogorvosi beavatkozás vagy egy magánkorházi beavatkozás.

Így kapod meg az adóvisszatérítést

Adott évi befizetéseid után jövő évben, az adóbevallás beküldést követően fogja a NAV a pénztári számládra utalni.

A gyakorlatban a folyamat az alábbiak szerint néz ki.

 1. A pénztár küld egy elszámolást postán vagy elektronikusan, hogy előző évben mennyit fizettél be és ez alapján mekkora adóvisszatérítésre vagy jogosult.
 2. A NAV az adóbevallásodban kitölti az erre vonatkozó sorokat. A pénztár által küldött kivonat alapján ellenőrizd, hogy ez helyesen történt-e meg.
 3. Amennyiben volt nyugdíjpénztári vagy több egészésgpénztári befizetésed is, akkor ki kell választani, hogy melyikbe kéred az adóvisszatérítés kiutalását. Ezt sajnos nem lehet megosztani a pénztárak között.
 4. Miután beadtad az adóbevallásod a NAV kiutalja az összeget a kiválasztott pénztári számlára.
 5. Boldogan elköltöd egészségügyi kiadásokra. 🙂

Most pedig nézzük meg, hogy pontosan mik is ezek az egészségügyi kiadások, amikre így költhetsz.

Ezeken tudsz spórolni egészségpénztárral

Most, hogy érted miként működik az egészségpénztár, nézzük meg, hogy mik azok a termékek és szolgáltatások, amelyeken ezzel spórolhatsz. Akár 150 ezer forintot egy évben.

Kezdjük a legnépszerűbb termékekkel.

Gyógyszerek: Mindenki vásárol gyógyszereket. Néha lebetegszünk és kell egy lázcsilapító vagy elkezdődik az parlagfű szezon és allergia gyógyszerre lesz szükség. Lehet nem is neked kell, hanem párodnak, gyerekeidnek vagy szüleidnek. Ezeket mind megvásárolhatod egészségkártyáddal, hiszen a legtöbb patika már elfogadja ezeket.

Optikai cikkek: A lézeres szemműtétem előtt volt egy 10 év amíg szemüveges voltam. Ez alatt volt 2 szemüvegem és megszámlálhatatlan kontaktlencsém, amit mind egészségpénztárra számoltam el ezzel megspórolva több tíz ezret. Viszont figyelj oda arra, hogy csak orvosi igazolással számolhatod el ezeket.

Babatermékek: Baba érkezése számos állandó kiadással terheli meg a családi kasszát. Szerencsére ezek nagy részét el tudod számolni egészségpénztárra. Pelenka, babaápolási termékek, cumi stb…

Drogériák: A legtöbb drogéria, mint DM vagy Rossmann már szintén elfogad egészségpénztári kártyát. Erről írtam egy cikket, amit ide kattintva érsz el.

Folytassuk a legnépszerűbb szolgáltatásokkal

Fogorvosi szolgáltatás: Előbb utóbb mindannyian belefutunk egy nagyobb fogorvosi beavatkozásba. Egy törött fog, amit pótolni kell, egy gyökérkezelés vagy fogszabályozó a gyereknek. Több százezer forint kiadás, amit kénytelenek vagyunk ilyenkor kifizetni.

Szülészet-nőgyógyászat: Fizetheted az egyszeri kontroll vizsgálatokat, de akár a magán klinikán való szülést is. Ezeken mind spórolhatsz az egészségpénztárral.

Magánegészségügyi ellátás: A magyar egészségügyi ellátásban sokszor hónapokat kell várni egy-egy kivizsgálásra, miközben lehet neked nincs időd kivárni ezt. Ekkor jelenik meg opciónak a magán egészségügyi ellátás, amelynek lehetőségével egyre több magyar él évről évre és, amint szintén spórolhatsz így.

És ezek csak a legtöbbet használt termékek és szolgáltatások voltak. Számos más van, amire elszámolhatod pénztári egyenleged.

Ez volt a könnyű része az egészségpénztárnak. Most jöjjön az igazi mély víz.

Egészségpénztár szteroidon, avagy ismerd meg az önsegélyező szolgáltatásokat

Régen külön létezett egészségpénztár és önsegélyező pénztár.

Az egészségpénztárral lehetett egészségügyi szolgáltatásokat és termékeket elszámolni.

Az önsegélyező pénztárak pedig a folyamatos megtakarítást ösztönözték olyan életeseményekre, amely nagyobb összeggel jár és mindenki életének része.

2016-ban a kettőt egyesítették és mostmár egészségpénztárak is nyújthatnak önsegélyező szolgáltatásokat. Így a pénztárak mostmár igazából egészség és önsegélyező pénztárak lettek, de a köznyelvben továbbra is csak egészségpénztárként hivatkozunk rájuk. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban én is csak egészségpénztárként hivatkozom rá.

Önsegélyező szolgáltatások működése

Az egész koncepció lényege, hogy előre gondoskodj azokról kiadásokról, amelyek a távolabbi jövőben várhatók. Ilyen például egy gyermek születése, beiskolázása vagy egy lakáshitel törlesztése.

Gondolj erre úgy, mintha ez egy legális módja lenne annak, hogy pénztári számládról kivedd a pénzt és elköltsd bármire.

Van egy szám, amit nagyon jól be kell vésned az agyadba, ha szeretnéd kihasználni valamelyik önsegélyező szolgáltatást.

180 nap!

Ennyi ideig kell a pénztári számládon lennie a befizetett összegnek ahhoz, hogy valamely önsegélyező szolgáltatás kapcsán elszámolhasd.

Most nézzük meg, hogy milyen életeseményekhez kapcsolódóan tudsz önsegélyező szolgáltatásokat igénybe venni:

Gyermekszületés: Baba születése komoly terhet tud jelenteni egy családi költségvetés számára. Nem hátrány, ha erre már előre elkezdesz félretenni. Az így félrerakott összeg után egyrészt jár a 20% adóvisszatérítés, illetve a baba születésekor ki tudod venni. Hogy ezt hogyan tudod pontosan megtenni, arról részletesebben írtam a születési támogatás cikkemben.

Gyerek oktatása: Óvodás, iskolás vagy gimnazista gyerek esetén elszámolható ruházat, tankönyv vagy taneszközök 200 000 forintig. Pro tipp: senki nem ellenőrzi, hogy az a ruházat, amit vásároltál azt valóban a gyerek hordja vagy Te. Szóval a gyerek mellett vehetsz magadnak is egy új cipőt, nadrágot vagy bármi ruhát. Csak ne felejts el pénztári számlát kérni erről. Illetve felsőoktatási intézményben tanulók is elszámolhatnak maximum 200 000 forintot évente. Részletesen erről a tanévkezdéses cikkemben írok

Lakáshitel törlesztés: Lakáshiteled van? Szuper, mert havi 30 000 forintot elszámolhatsz a lakáshitel törlesztődből. Feleséged / férjed adóstárs? Akkor mindketten elszámolhattok 30 000 forintot! Erről is írtam egy részletesebb cikket.

Tudatosan felkészülve ezekre, rengeteget spórolhatsz, ha időben lépsz.

Már látod, hogy milyen sokat nyerhetsz az egészségpénztárral. Most nézzük meg egy kicsit a másik oldalt is, vagyis, hogy milyen költségekkel jár egy egészségpénztári tagság.

Egészségpénztári költségek

Az ember könnyen összezavarodik a sok költségtípus között és emiatt elsőre nehéz lehet felmérni, hogy akkor most mennyi levonással is számolj.

Erre a problémára készítettem a kalkulátort, ami segít transzparensen összehasonlítani a pénztári ajánlatokat és mindegyiknél kiszámolja neked, hogy a költségek levonása után tisztán mennyit takarítasz meg 1. és 2. évben. Ráadásul különböző szűrök alapján, mint tagok száma, kezelt vagyon, minimum tagdíj vagy belépési költség szerint rendezni tudod ezeket az ajánlatokat.

Ennél jobb kalkulátort biztosan sehol nem találsz, úgyhogy érdemes kipróbálnod.

De nézzük meg általánosan, hogy mi az a 4 különböző költség, amivel számolnod kell:

Belépési költség: Nem mindegyik pénztárnál, de van jó pár, amely a belépésért felszámol pár ezer forintot, amelyet az első befizetésedből levonnak.

Kártyadíj: A kisebb egészségpénztárakat leszámítva már mindegyik kínál egészségpénztári kártyát, amellyel közvetlenül a pénztári számládat megterhelve tudod kifizetni a megvásárolandó termékeket. Ezeknek a plasztik kártyáknak is van díja, amelyet általában az első befizetés után szintén levonnak.

Befizetési utáni költséglevonás: A befizetéseid után egy bizonyos százalékot minden pénztár levon, hogy ebből fedezze működési költségeit. Ez 4 – 6,5 százalék között van. A befizetés után ennyivel kevesebb jelenik meg a pénztári számládon, mint elkölthető összeg.

Kilépési költség: A legtöbb pénztár a kilépésért is felszámol költséget, ami jellemzően 4 000 forint körül van. Azonban, ha megszüntetéskor nincs a számládon ekkora összeg, akkor a pénztár ennek levonása nélkül szünteti meg a pénztári számlád.

+ 1 Havi tagdíj: Ez nem költség! A havi tagdíj az a minimum összeg, amit elvileg havi átlagban egy év során teljesítened kéne. Tehát, ha például egy pénztárnak a minimum havi tagdíja 5 000 forint, akkor neked évi 60 000 forintot kéne minimum befizetned, amelyből le tudják vonni a működési költségeket.

Nem tudsz befizetni az évben? Semmi gond

A havi tagdíj egy elméleti vállalás, hogy mennyit fogsz befizetni évente.

A gyakorlatban, ha nem fizetsz be egy adott évben, akkor levonhatnak annyi költséget, amennyi a minimális tagdíj teljesítésével járna, de azt csak a termelt hozamokból.

Tehát a befizetett tőkédhez nem érhetnek. 

Például, ha van 100 000 forint pénztári számládon és az egy évben termel 1 000 forint hozamot, akkor csak ebből vonhatnak le.

5 000 Ft jóváírás + 6 hónap Védőháló egészségbiztosítás INGYEN. Csak kattints a belépekre.

Mekkora hozamokat kapsz pénztárban tartott pénzedre és mitől függ ez?

A pénztárak a rájuk bízott befizetéseket befektetik, amelyek hozamából a pénztártagok is tudnak profitálni.

Jellemzően állampapírokba fektetnek és a várható hozamot az egyéves diszkontkincstárjegy hozamát követi le.

Nagyjából erre számíthatunk a jövőben is. A mostani magas hozamkörnyezetben ez azt jelenti, hogy a befizetések utáni levonások részben vagy akár egészben vissza is jöhetnek a hozam által.

Illetve megnyugtató, hogy az itt heverő pénzünket sem eszi el teljesen az infláció és még adóvisszatérítést és kapsz rá.

Az, hogy végül mennyit nyersz az egészségpénztáron függ attól, hogy milyen hozamot kapsz a pénzári számládon tartott pénzre, a költségelvonástól és az éves adóvisszatérítéstől.

4 szempont, amit gondolj át egészségpénztár választáskor

4 irányból lehet megközelíteni, hogy melyik pénztár lehet a legjobb választás számodra.

Költség: Lehet csak az a célod, hogy a legnagyobb megtakarítást érd el minden áron. Ez esetben ajánlom a fenti kalkulátor használatát, ahol egyértelműen látni fogod melyik a legolcsóbb pénztár

Biztonságérzet: Egy nagynevű pénzügyi intézmény (bank vagy biztosító) már önmagában megnyugvást adhat számunkra. Számos ilyen pénztár van, bár tény, hogy a legtöbb esetben ezért a biztonságérzetért magasabb költséget kell fizetned.

Érték: Egy szolgáltatásnál az is szempont lehet, hogy mennyire elérhető és segítőkész az ügyfélszolgálat vagy milyen digitális megoldásokkal könnyítik meg az életed.

Szerződött partnerek / kártyaelfogadás: Csak azon szolgáltatók számláit számolhatod el egészségpénztári számládon, amelyekkel a pénztár szerződést kötött. Ezért érdemes megnézni a szerződött partnerek számát. Például, ha nagyobb egészségügyi szolgáltatás igénybevétele előtt állsz (mondjuk fogorvosi kezelés), akkor kérdezd meg, hogy mely pénztárakkal van szerződése.

Szerencsére szinte minden pénztárnál van már egészségpénztári kártya, amellyel egyes szolgáltatóknál közvetlenül fizethetsz, ezzel megspórolva a számla kérést és beküldést.

Személyes vélemény

Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb. A kalkulátorral számolgatva hamar láthatod, hogy a legtöbb befizetési szint mellett az Életút jön ki a legjobbnak. Ennek ellenére senkinek sem ajánlanám jó szívvel, ugyanis ez egy nagyon kicsi és digitálisan fejletlen pénztár, ami hosszútávon több fejfájással járhat (például nincs egészség kártyájuk és kevés a szerződött partner).

Egészségpénztár vs egészségbiztosítás. Mi a különbség?

Mindkettőt egészségügyi célból használjuk, ezért sokan hajlamosak összekeverni a kettőt.

Az egészségbiztosítás egy olyan szolgáltatás, amiért fizetsz egy bizonyos havi díjat a biztosítónak, amiért cserébe, ha valamilyen kezelésre szorulsz, akkor a biztosító megszervezi azt neked anélkül, hogy várakoznod vagy fizetned kéne érte. A kezelés árát ez esetben a biztosító fizeti.

Egészségpénztár esetében bármilyen magánegészségügyi szolgáltatásra is legyen szükséged, azt neked kell megfizetned. Az egészségpénztári tagság annyiban segít, hogy ebből az összegből 20 százalékot visszakaphatsz.

Egészségpénztár hátrányai

Természetesen az egészségpénztár sem tökéletes és van pár hátránya, amelyekről jó, ha tudsz.

Egyrészt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem védi az egészségpénztári vagyont. Ha a pénztár rosszul gazdálkodik vagyonával, és ezáltal a Te befizetett pénzeddel is, akkor könnyen úgy alakulhat, hogy futhatsz a pénzed után. Jó példák erre a Honvéd és ProV1ta Egészségpénztárak, amelyek érintettek voltak a Buda-Cash botrányban, mivel olyan bankoknál vezettek számlát, amelyek bedőltek. Nem könnyít a helyzeten, hogy sajnos sehol nem lehet megnézni, hogy a pénztárak hol vezetnek számlát.

A másik hátrány a likviditás. Nem költheted el akármire az egészségpénztári számládon lévő összeget. Ha véletlenül nagyobb összeget halmoznál fel, hogy maximalizáld az adóvisszatérítés mértékét, akkor csak a korábban említett szolgáltatásokra tudod elkölteni. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy mennyit tartunk benn. Bár úgy gondolom, hogy előbb utóbb, úgyi mindannyiunkat elér valami bú-baj, amire el lehet költeni az adott összeget.

Harmadik kockázatot a törvényi változások jelentik. Az elmúlt években nem is egy olyan példát láttunk, ahol addig nagyon jó megtakarítási formák egyik napról a másikra lehetetlenedtek el a szabályozói akarat miatt. A kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása, vagy a lakás-takarékpénztáraknál igénybevehető adókedvezmény egyik napról másikra történő megszüntetése is jó példa. Ha ilyen jogalkotói döntés születne, onnantól kezdve az egészségpénztár nem más, mint egy nagyon drága, korlátozottan használható bankszámla, nincs értelme igénybe venni.

Extra szolgáltatások egy-egy pénztárnál.

A pénztárak a meglévő egészségpénztári szolgáltatások mellett próbálnak különböző extrákat is ajánlani, amelyek nagyban segíthetik az életed.

Egészségpénztár lustáknak: Kösd össze pénztári kártyád a bankkártyáddal.

Valószínűleg mire eljutottál ide már jól össze is zavarodtál a rengeteg információban és lehetőségben.

Az egészségpénztár elég bonyolult tud lenni. Nem is csoda, hiszen annyiféleképpen tudunk vele spórolni, hogy még én sem vagyok biztos abban, hogy minden lehetőséget ismerek.

Az ilyen bonyolultság sokakat elijeszthet. Önsegélyező szolgáltatások, számlakérés, állandó befizetgetés és közben még résen kell lenned, hogy van-e elegendő pénz a pénztári számládon egészségkártyás fizetés előtt… Megértem, ha most csak extra nyűgnek érzed ezt.

DE(!) van egy megoldás, amivel kő egyszerűvé alakíthatod az egészet.

Bizonyos pénztáraknál könnyen automatizálható az egész befizetési rendszer azzal, hogy bankkártyánkat összekötjük egészségkártyánkkal. Amikor a pénztári kártyáddal fizetsz, akkor az egyenleged automatikusan feltöltésre kerül a vásárlás összegével a bankkártyádról. Így akkor is tudsz fizetni, ha egyetlen forint sincs pénztári számládon.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a belépés után a pénztár online ügyfélportálján hozzáadod a bankkártyád és onnantól kezdve, ha olyan helyen vásárolsz, ahol lehet pénztári kártyával fizetni, akkor automatikusan másodpercek alatt megtörténik a csoda. Vásárlás után pedig jogosult leszel a 20 százalékos adóvisszatérítésre.

Jelenleg ez a funkció két pénztárban (Prémium és Izys) érhető el és ennek nincs semmilyen extra költsége.

Amikre nagyon figyelj!

Ellenőrizd, hogy biztosan be fogsz-e fizetni szja-t az adott évben. Kismamáknak különösen résen kell lenni, ugyanis a CSED, GYED esetében van szja levonás, de GYES esetében már nincs.

Maximum 750 ezret fizess be egy évben, mert efölött nem kapsz adóvisszatérítést, cserébe a költséget levonja a pénztár.

A másik fontos, hogy ez a 750 ezer forintos maximum az önkéntes nyugdíjpénztárral együtt értendő, így ha ott befizettél már vagy tervezel még befizetni, akkor ezt levonva a 750 ezerből kapod meg, hogy mennyit fizethetsz be még egészségpénztárba is.

Lehetsz több pénztárnak is tagja egyszerre, de csak az egyik pénztárba kérheted az adóvisszatérítés visszautalását.

Összegzés: nincs veszteni valód, csak spórolhatsz vele

Az egészségpénztár témája nekem már régóta kedvelt téma. Már közel 10 éve használom és nem véletlen, hogy annyi cikket írtam a témában, készítettem kalkulátort és bemutató videót.

Úgy gondolom, mindenkinek, aki fizet szja-t, ki kéne használnia az egészségpénztárat, hiszen a költségek levonása után is közel 15 százalékot tudsz spórolni olyan kiadásokon, amik ígyis, úgyis vannak és lesznek az életedben.

Gyakran ismételt kérdések

2022-től bevezették a szja mentességet 25 év alattiaknak, ami azt jelenti, hogy 5 204 400 forint éves jövedelemig nem kell szja-t fizetni, így amennyiben ezt az összeget nem haladja meg jövedelmet, akkor neked nem éri meg egészségpénztárat nyitni, ugyanis nincs miből adó-visszatérítést kérni.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy 2023 január 1-től szja-mentességet kapnak azok a 30 év alatti nők, akik gyermeket vállalnak. A hangsúly a “vállalnak”-on van, ugyanis ez alapján azoknak jár, akiknek idéntől születik babájuk. Tehát, ha 30 év alatti vagy és idén babád születik, akkor neked nem éri meg egészségpénztárba befizetni, ugyanis nem lesz miből szja visszatérítést kérni.

A legtöbb pénztár biztosít egészségpénztári kártyát, amivel közvetlenül tudsz szolgáltatóknál fizetni. Szerencsére addig kártya nélkül is kiélvezheted az egészségpénztári szolgáltatások előnyeit. Amíg kártyád megérkezik, kérj számlát az igénybevett szolgáltatásról, amelyen szerepel a pénztár neve, neved és tagi azonosítod.

Pénztári tagságod bármikor megszüntetheted. A bejelentést írásban kell megtenned, hitelesítve aláírásoddal. A pénztárak weboldalain találsz ezekre sablonokat.

Lehetőség van egészségpénztár váltására, amely esetén az pénztári számládon eddig megtakarított összeg teljes egészsében átkerül az új pénztárnál nyitott számládra. A folyamat és esetleges költségek kapcsán érdemes a pénztárnál érdeklődni. 

Bizonyos egészségügyi szolgáltatók extra kedvezményt biztosítanak pénztári tagoknak. Sajnos erről nincs egységes lista, így minden esetben a szolgáltatónál érdemes érdeklődni, hogy milyen kedvezményeik vannak.

Nyugdíjasként az embernek sajnos nincs adózott jövedelme (befizetett személyi jövedelemadó), ami által jogosult lenne a 20%-os adó-visszatérítés igénylésére. De semmi gond, szerencsére erre is van megoldás! Családtagjaikon keresztül a nyugdíjasok is kihasználhatják az egészségpénztár előnyeit, amennyiben egyik közeli hozzátartozó (pl. gyermeke, akinek van befizetett személyi jövedelemadója) felveszi kedvezményezettként, így közvetetten kihasználhatja a tagság előnyeit.

Rengeteg babához kapcsolódó kiadást tudsz elszámolni egészségpénztári számládon. Csak a legnépszerűbbeket megemlítve például a pelenka, őssejtlevétel, légzésfigyelő, tápszer, babaápoló szerek, nőgyógyászati ellátás stb. Bizonyos pénztáraknál pedig akár 1 millió forintot is felvehetsz Születési támogatás önsegélyező szolgáltatáson keresztül.

A havi tagdíj egy vállalt megtakarítási összeg, amit egészségügyi céllal fizetsz be pénztári számládra. Ennek van egy minimum összege, ami pénztáranként változó. Maximum hivatalosan nincs, de mivel csak 750 000 Ft befizetésig jár adó-visszatértítés, ezért ennél többet nem tanácsos befizetni.

Az egészségpénztárak önkéntes jellegükből adódóan nem kötelező havonta befizetni. A havi minimum tagi díjat érdemes befizetni, mert a legtöbb pénztár levon egy úgynevezett “őrzési díjat”, amelyet tagdíj híján a keletkezett hozamból fogja levonni (legfeljebb a hozam mértékéig).

Az egészségpénztár tagként rendelkezel egy speciális számlával (nagyon hasonló a bankszámlához), amelyről egészségügyi kiadásaidat fedezheted. Van, ahol elfogadják az egészségpénztári kártyát, máshol csak készpénzt vagy kártyát fogadnak el, amely esetben számlát kell kérni. A kiállított számla alapján a pénztár átutalja Neked a termék/szolgáltatás árát pénztári számládról a rendes banki számládra.

Vásárlás egészségpénztári kártyával

Bizonyos szolgáltatóknál lehetőség van POS terminálon keresztül pénztári kártyával fizetni. Ráadásul egyre több webshop is elfogadja már az egészségpénztári kártyát. Ez a legegyszerűbb, hiszen így a pénztári számládat terhelik meg, mivel a számlát a szolgáltató küldi az egészségpénztár felé. A kártyás fizetést általában a szolgáltatók matricával jelzik a helyszínen vagy weboldalukon is gyakran feltüntetik.

Fizetés készpénzzel

Amennyiben készpénzzel vagy bankkártyával fizeted az egészségügyi kiadást, akkor számlát el kell juttatnod a Pénztár felé (személyesen vagy postán). Átutalásos fizetés esetén igazolni kell az átutalás megtörténtét (banki kivonattal vagy a szolgáltató tüntesse fel a számlán, hogy “pénzügyi teljesítést nem igényel”)

Sokan nem tudják, hogy az egészségpénztári számlák kiállításánál változás történt és máshogy kell kiállítani, attól függően, hogy termékre vagy szolgáltatásra kérsz számlát

Termék esetén (pl. gyógyszer, szemüveg, babaápolási cikk stb.):

 • A pénztártag lesz a vevő (vagy a pénztárhoz bejelentett közeli hozzátartozó)
 • A vevő adataihoz pedig a pénztártag (vagy a pénztárhoz bejelentett közeli hozzátartozó) neve, címe és Pénztártag tagi azonosítója.

Szolgáltatás esetén (pl. fogorvosi-, magánorvosi-, dietetikusi kezelés stb.)

 • A pénztár lesz a vevő
 • A vevő adataihoz pedig a pénztár neve, címe, adószáma, valamint a pénztártag neve és tagi azonosítója kerül.

Kérdésed van? Facebook csoport!

Ha maradt bármi kérdésed, akkor írj kommentben vagy lépj be az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre választ kapsz. De az is lehet, hogy már ott a válasz és nem is kell feltenned. Nézz be!

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Egyedi kedvezmények / kuponkódok

5 000 Ft jóváírás + ha Számvetőn keresztül lépsz be 6 hónap Védőháló egészségbiztosítás INGYEN

‘SZAMVETO’ kuponkóddal 2 900 Ft kedvezmény egészségkártyád díjából

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal is úgy érzem, hogy mindig lehet újat tanulni a pénzügyekről. Írásaim célja, hogy egy-egy témában mélyebb ismeretet szerezzek és ezt megosztva segítsem azokat, akik éppen hasonló cipőben járnak.

Iratkozz fel és elküldöm az összehasonlító excel kalkulátort. 

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

41 válasz

 1. Kedves Dani!

  Nagyon hasznos a cikked, köszönöm szépen. Nekem fontos szempont még, hogy melyikhez kapcsolható egészségbiztosítás is. Ezek csoportos formában működnek, nagyon kedvezményesen kapcsolható hozzá biztosítás az egész családra, lekörözve a nagy biztosítók ajánlatait.
  Ezekről mi a tapasztalatod?

  Köszi szépen

  Ági

  1. Kedves Ági!

   Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket.

   Sajnos ebben nem tudok segíteni, még sose vettem igénybe egészségbiztosítási szolgáltatást.

   Viszont ez egy érdekes téma. Ha esetleg az olvasók közül bárkinek van tapasztalata ezzel kapcsolatosan, akkor ne tartsa magában.

   Köszönöm!

   Dani

  2. Kedves Dani!

   2 hónap múlva lesz egy műtétem ami magán orvosnál 2millió ft. Az orvos azt mondta ez a műtét elszámolható egészségpénztárban, ezért nyitnom kell egy olyan helyen ami partner ezzel a klinikával. (még nem volt sehol egészségpénztáram)

   Azt irtad max 750ezer ft-ot lehet befizetni egy évben egészség pénztárra.
   Ebben az esetben egy egy összegű 2M költségnél ezt hogyan lehet kivitelezni, hogy kapjak 20% visszatéritést?
   Köszönöm a válaszod!

   Dóra

   1. Kedves Dóra!

    Kérj számlát a 2M műtéti költségről és a pénztár részletekben elszámolja neked a beküldést követően. Első évben 750 ezret, második évben 750 ezret, majd harmadikban 500 ezret. Így 3 évre meg is vagy az egészségpénztári adóvisszatérítéssel.

 2. Kedves Dani!

  Meg szeretném kérdezni, hogy a lakáshitel törlesztés kiegészítő funkció megmaradt az önsegélyezőknél?

  Köszi!
  Marci

  1. Kedves Marci,

   Igen, az önsegélyező ellátás keretében van lehetőség igénybe venni lakáshitel törlesztés támogatást havonta legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összegig (2020-ban havi 24 150 Ft).

   Dani

 3. Szia,
  Szeretném megkérdezni, hogy a 2021-es egészségpénztárak kondiciói-val idén is ki fog egészünli a leírás? Az egy olyan jól összeszedett képet adott a pénztárakról.
  Üdv. Kati

 4. Kedves Dani!

  A Generali és az Allianz között vacillalok. Az Allianzra nekem 750re 729 jött ki. Elszámoltam?

  1. Szia Robi,

   Lépcsős a költséglevonás az Allianznál. Így 150 000-ig 12 000 forintot fizetsz a 8% levonás után, 150 és 300 között 7 500-at az 5% levonás után és 300 000 felett pedig 13 500 forintot a 3% levonás után. Ha ezeket (12 000 + 7 500 + 13 500 = 33 000) levonod a 750 000-ből, akkor 717 000 marad

 5. Kedves Dani,
  Számomra az is kérdés, hogy az egyes egészségpénztár-ak hogyan oldják meg, mivel könnyítik az elszámolást ? (igénybe vett egészségügyi szolgáltatások számláit hova lehet leadni, be küldeni) Ki a jobb ebben az összehasonlításban?
  Köszönöm

  1. Kedves Tamás,
   Ezekről nehéz összehasonlítható adatokat gyűjteni anélkül, hogy az ember belépjen az összes pénztárba. Sajnos ebben nem tudok segíteni. Ha ez fontos szempont, akkor szerintem érdemes a nagyobb pénztárak közül választani. Például tudom, hogy a Prémiumnál 1 nap az utalások elszámolása és 3 nap a készpénzzel kifizetett számláké. Plusz ott van a csodakártyájuk, amihez hozzá tudod csatolni a bakkártyád, így nem kell külön befizetni pénztári számládra, mivel a csodakártya automatikusan megterheli a bankkártyád a vásárlás (+pénztári költség) mértékével.

 6. Kedves Dani!

  Nagyon jó a cikk, köszönet érte! A kondíciós képhez tudnál tenni egy hivatkozást, hogy olvashatóbb méretben is láthassuk?

  1. Szia,
   Örülök, hogy tetszett a cikk. Kattints a képre és megnyitja hivatkozásként és akkor tudsz nagyítani benne.

 7. Kedves Dani!

  Szeretném megkérdezni, hogy a több önsegélyező pénztárból történő lakáshitel törlesztés működik-e? Tehát a minimálbér 15%-át pénztáranként lehet igénybe venni? Rákérhetek törlesztést a hitelemre több pénztárból? Lehetnek eltérő szabályozások a bankoknál?

 8. Kedves Dani!

  OTP EP kártyám van, és hiába haladtam már meg az idei évben a 100.000 forintos befizetést, még mindig 8%-ot vonnak a feltöltéseimből az ígért 4% helyett.

  Vagy van valami további kondició, aminek meg kell felelni a 4%-os terheléshez, amit esetleg nem vettem számításba?

  Előre is köszönöm a választ.

  1. Kedves Nóra!
   Nincs tudomásom további kondicióról és az alapszabályuk szerint is azt látom, hogy az éves 100.000 forint befizetés felett már 4%-ot kéne levonniuk. Érdemes az ügyfélszolgálatukon érdeklődni.

 9. Kedves Dani!

  Az egészségpénztárt úgy is igénybe lehet venni,hogy én kapok adóvisszatérítést?
  Illetve lehet bakkártyával összekötni? ( hogy ne legyen új kártyám)

  Előre is köszönöm a választ!
  Zsuzsanna

  1. Kedves Zsuzsanna!

   Amennyiben nyitottál pénztári számlát és befizettél rá, akkor Te kapod az adóvisszatérítést.

   Az új kártyát sajnos nem úszod meg, csak pénztári kártyával tudsz fizetni. A Prémium csodakártyával tudsz olyat csinálni, hogy a bankkártyád hozzákötöd a pénztári kártyádhoz, így amikor a csodakártyával fizetsz és nincs rajta pénz, akkor automatikusan leemeli a bankkártyádról. Erről részletesebben itt írtam: https://szamveto.hu/premium-egeszsegpenztar/

 10. Kedves Dani!

  Váltani akarok egészségpénztárat, de egy időben ( ez kb. 2 hónap) két pénztárnál is tag leszek. Van valami jogi akadálya ennek? Mind a két egészségpénztárra igénybe vehetem az adóvisszatérítés? Ha igen, akkor jól gondolom összeadódik a befizetések összege és ebből lehet visszaigényelni a 20%-ot, de maximum 750.000 Ft-ot?

  Köszi Attila

 11. Kedves Dani!

  Nyugdíjas 60 éves nő vagyok. Adót nem fizetek. Jelentős összegű fogászati kezelésben lesz részem. Lányom pénztártag és családja van. Kérdésem az lenne, számláim elszámolhatók-e az ő pénztáránál. Lányom dolgozik és adót fizet.
  Anyagi hátrányt sem szeretnék okozni neki.

  Tisztelettel: Ibolya
  Tel: 06 30 406 5151

  1. Kedves Ibolya!
   Igen, a számlái elszámolhatók a pénztáránál, amennyiben a lánya felveszi Önt kedvezményezettnek. Ha ez megtörtént, akkor már csupán arra kell oadfigyelni, hogy a fogászati kezelésről a számla a pénztár nevére legyen kiállítva, megjegyzésben pedig szerepeljen a lánya tagi azonosító kódja.

 12. Kedves Dani!

  70 éves nyugdíjas vagyok, sajnos egyre többször kell orvoshoz mennem, és bizony a mai helyzet miatt, sokszor magánrendelőbe, ami bizony megterheli a nyugdíjat.
  Arra gondoltam, hogy egészségbiztosítói tagság segítene, olvasgatva a tájékoztatókat, arra jutottam, hogy csak annak a személynek jó, akinek még van szja befizetése.
  Jól látom, kérem segítségét.

  1. Kedves Holhos Sándorné!
   Igen, jól látja. Sajnos csak az adott évben befizetett SZJA összegét tudja visszaigényelni a 20%-os adóvisszatérítéssel.

 13. Kedves Dani,

  most láttam, hogy már a Medicover-nek is van egészségpénztára. Esetleg ezt is bele tudod tenni a következő táblázatba? Ahogy megnéztem jónak tűnik, főleg azoknak, akik odajárnak vizsgálatokra, mert akkor még 10% kedvezményt adnak a fizetős vizsgálátokból.

  Köszi,
  Ági

  1. Kedves Ági,
   köszönöm, hogy jelezted. Ezt nem tudtam, de rögtön meg is néztem a 2020-as beszámolójukat. Ez alapján azt látom, hogy 2020-ban mindössze 17 tagja volt a pénztárnak (ami nem csoda, hiszen csak júniusban kapták meg az engedélyüket). Arról nem is találtam információt, hogy hány szerződött szolgáltatójuk van, de a taglétszám alapján feltételezem, hogy egyelőre még nem sok, így valószínűleg még nem sok helyen fogadják el őket. Egyelőre még hagynék egy kis időt nekik, amíg kinövik magukat és talán majd jövőre felveszem a listára.

 14. Kedves Dani,
  A Vitamin EP-nél már más kondíciók vannak: “Éves szinten 36.000 Ft befizetés eléréséig a befizetés 91,4 %-a, 36.000 Ft felett a befizetés 96,0 %-a az egyéni számlára kerül.”
  Üdv,
  Zoli

  1. Kedves Zoli!
   Megnéztem a weboldalukon található alapszabályzatot, ahol továbbra is azt látom, hogy 3 sáv van a költségek levonására:
   – 36 000 alatt 7,10%-os díj
   – 36 000 és 150 000 között 7,00%-os díj
   – 150 000 felett 4,00%-os díj
   Az általad idézett szöveget hol írták?
   Üdv,
   Dani

 15. Kedves Dani!
  Ha valaki nem dolgozik, akkor a házastárs nevére nyitott tagsággal igénybe tud venni szolgáltatásokat ő is?Köszönöm

  1. Kedves Viktória!
   Igen, igénybe tud venni, amennyiben a házastárs hozzáadja kedvezményezettként a pénztári számlájához. A legtöbb pénztárban társkártya igénylésre is van lehetőség.

 16. Kedves Dániel !

  Eldöntöttem, hogy be fogok lépni egy egészségpénztárba. Letöltöttem az exel tábládat, de nem értem a számítást. Az Új pillérnél az első évben van egy 4000 Ft belépési díj, de a táblában az első és a második év között fix 7760 Ft -os különbség van. Mi a 3760 Ft?

  1. Kedves Dezső!
   Úgy tűnik történt egy hiba. Március 1-től bevezetik a 3760 forintos kártyadíjat és ez a táblázat már tartalmazza ezt. Viszont csak március 1-től kellett volna a linknek befrissülnie, ahonnan le lehet tölteni. Itt tudod letölteni a februári adatokat tartalmazó táblázatot. Ha szeretnéd ezt megspórolni, akkor érdemes február 28-ig belépni. Ugyanez vonatkozik a Patika pénztárra is. Köszönöm, hogy jelezted a hibát. Letöltés

 17. Kedves Dani,
  Több egészségpénztár esetén igénybevehető a maximális születési támogatást, vagy összeadódik?

 18. Kedves Dani !
  Az lenne a kérdésem , hogy TB befizetésre kapok e jóváirást ? Ha a páromnak én fizetném be a TB egészségpénsztáron keresztül ?

  1. Kedves Géza! Sajnos erre nincs lehetőség egészségpénztáron keresztül.

 19. Kedves Dani!

  Amennyiben tudom, hogy idén 1.5 millió ft értékű orvosi kiadás vár rám több részletben, lehet olyat csinálni, hogy az EP számlámra 750ezer forintot feltöltök és elköltöm, majd a további 750ezer forintról szóló számlákat (szintén idei kezelések) csak jövőre küldöm be, és akkor töltöm fel a számlámra? Így nem túllépve az optimális 750ezer forintos keretet, hanem a többlet költséget jövőre áttolva.

  Köszönöm válaszod!

  1. Igen, van erre lehetőség. Bizonyos pénztáraknál akár évekkel később is beküldheted. Pár hónapja pont kigyűjtöttem, hogy melyik pénztárnál meddig lehet leadni:

   • Legkésőbb a számla kiállítás évét követő naptári év december 31. napjáig: Prémium, Patika, Új Pillér, Generali, Vitamin
   • Számlakiállítástól számított 5. év június 30.: OTP
   • A Tagság ideje alatt bármikor benyújtható: MKB, IZYS, Vasutas
 20. Kedves Dani!

  Az a kérdésem, hogy az adó visszatérítésből ami a pénztári számlára érkezik a pénztár levonja a működési költség %-ot?
  Az is befizetésnek minősül vagy az más mert nem én fizetem be?

  1. Nem, abból nem vonják a működési költséget. A 100 százalékos összeg fog megjelenni a pénztári számlán. Ráadásul 180 napos egyenlegnek is minősül, így önsegélyező szolgáltatásra is rögtön felhasználható.

 21. Kedves Dániel!

  Nem egyértelmű számomra, hogy a 20%-os visszatérítés az éves befizetett SZJA-hoz kötődik-e. Nincs sok befizetett SZJA-m de lesz idén egy 750 ezer forintos orvosi beavatkozásom. Érdemes egészségpénztári számlát nyitnom és azon keresztül fizetnem?

  1. Igen, az szja-hoz kötődik, tehát csak annyit tudsz adóvisszatérítésként kapni, amennyit befizettél és, amennyi megmaradt egyéb szja visszatérítések után (pl családi kedvezmény).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

‘SZAMVETO’ kuponkóddal 2 900 Ft kedvezmény kártyád díjából

5 000 Ft jóváírás + ha Számvetőn keresztül lépsz be 6 hónap Védőháló egészségbiztosítás INGYEN

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget