fbpx

Egészségügyi matek –évi 150 ezer Ft járhat az egészségügyi költésekből

Sokszor talán nem is vesszük észre, hogy havi vagy éves bontásban mennyit költünk az egészségünkre. Pedig az embernek könnyen felszalad a szemöldöke a meglepődéstől az éves szinten kalkulált értékek láttán.

De mit lehet tenni annak érdekében, hogy az egészségügyi kiadások kevésbé tornyosuljanak mázsás teherként a családi költségvetésre nézve? A cikkben erre mutatok hathatós megoldást.

Miért kerül annyira sokba az egészség fenntartása idehaza?

Ha valahol, akkor Magyarországon mindenképp megállja a helyét „az egészség megfizethetetlen” szólásmondás. Még ha nem is a hagyományos értelemben. A miérteket keresve érdemes összevetni más országokkal annak a százalékos értékét, hogy az adózott családi költségvetésből mennyit kénytelen az átlag magyar háztartás egészségügyi kiadásokra fordítani.

Bizonyára szívesen cserélnénk ebből a szempontból az Amerikai Egyesült államok háztartásaival, ahol az érték mindössze 12% (a többit vagy az állam vagy a munkáltató állja). Az egészségügyi célokra fordítandó kiadások egyéb hányadát vagy az állam, vagy pedig a munkáltató finanszírozza.

Magyarországon ezzel szemben 27%-os az arány, amivel egyébként az élen vagyunk Európában. Nem éppen előnyös pozíció, összevetve mondjuk Lengyelország 22%-os, Románia 20%-os vagy Ausztria 16%-os értékeivel.

Mennyit költünk valójában az egészségünkre?

Európa szerte a magyaroknak kell tehát a legmélyebben a zsebükbe nyúlni az egészségük fenntartása végett. Méghozzá havi viszonylatban átlag 15 ezer Ft értékben. Ennyit kénytelen ugyanis egy magyar állampolgár átlagosan egészségügyi célokra kiadni.

Sőt, az életkor előre haladtával a kiadások egyre csak növekednek. Párválasztás után mindjárt dupla akkora átlag összegről van szó, nem beszélve a gyermekvállalás után jelentkező kiadásokról.

A két gyermeket nevelő családoknál éves távlatban 280 ezer Ft az egészségügyi kiadások átlagos összege, idős házaspároknál pedig a 300 ezer Ft-os határt is könnyen átléphetik a megkerülhetetlen kiadások.

Mire kell a legtöbbször pénzt költeni az egészség megőrzése végett?

Az éves szinten a 600 milliárd Ft-ot karcoló országos szintű egészségügyi költések 50%-nál is nagyobb hányadát a gyógyszertárakban költjük el. A patikában sorszámot húzó és pulthoz fáradó átlag magyar állampolgár a megfázás, illetve a gyermekbetegség elleni gyógyszerekért fizet a legtöbbet.

Hasonlóan markáns tételt jelentenek értelemszerűen a rendszeresen szedett orvosságok is. Tipikus példaként említhetők a vérnyomáscsökkentő, vagy pedig a cukorbetegség elleni gyógyszerek. Persze önmagában az is rámutathat a gyógyszertári költések nagyságrendjére, amikor egy-egy személyt szatyornyi gyógyszerrel látunk kijönni a patika ajtaján.

Mi lehet a megoldás az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében?

Felmerülhet lehetőségként „éljünk egészségesebben” felkiáltással teljes életmódváltásba fogni. Természetesen a tudatos étrend kialakítása, a rendszeres mozgás, illetve a stresszcsökkentés hosszabb távon pozitív hozzáadott értékkel bírhat.

De mi van akkor, ha a gyermekünk, a párunk vagy a családtagunk egészségének megőrzése jár együtt nagyobb költésekkel? A financiális terhek enyhítése végett igenis racionális döntés foglalkozni az „egészségügyi matekkal”. Mindjárt mutatunk is egy működőképes megoldást.

Kedvező hír: akár 150 ezer Ft nyerhető vissza az egészségügyi kiadásokon

Méghozzá az egészségpénztári tagsággal. A formátum lényege, hogy a rendszeres befizetéseinkért cserébe saját döntéseink szerint élhetünk az egészségük védelmét és megőrzését támogató szolgálatásokkal.

Mi az, amiért igazán megéri egészségpénztári taggá válni?

Annak a lehetősége, hogy a számlánkra befizetett összeg után a következő évi adóbevallással 20%-os adóvisszatérítésre lehetünk jogosultak. Ennek köszönhetően családban élve, vagy szülőkről gondoskodva éves szinten akár 100-150 ezer Ft is visszanyerhető.

Ha már adott a lehetőség és egyébként is fizetjük az SZJA-t, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel?

Ide kattintva részletes ismertető olvasható az egészségpénztári tagság előnyeiről, emellett pedig praktikus kalkulátor segíthet dönteni a „melyik egészségpénztárt válasszam” kérdésben.

Forrás: Prémium Egészségpénztár

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).