Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Egészségügyi matek –évi 150 ezer Ft járhat az egészségügyi költésekből

Egészségügyi matek

Sokszor talán nem is vesszük észre, hogy havi vagy éves bontásban mennyit költünk az egészségünkre. Pedig az embernek könnyen felszalad a szemöldöke a meglepődéstől az éves szinten kalkulált értékek láttán.

De mit lehet tenni annak érdekében, hogy az egészségügyi kiadások kevésbé tornyosuljanak mázsás teherként a családi költségvetésre nézve? A cikkben erre mutatok hathatós megoldást.

Miért kerül annyira sokba az egészség fenntartása idehaza?

Ha valahol, akkor Magyarországon mindenképp megállja a helyét „az egészség megfizethetetlen” szólásmondás. Még ha nem is a hagyományos értelemben. A miérteket keresve érdemes összevetni más országokkal annak a százalékos értékét, hogy az adózott családi költségvetésből mennyit kénytelen az átlag magyar háztartás egészségügyi kiadásokra fordítani.

Bizonyára szívesen cserélnénk ebből a szempontból az Amerikai Egyesült államok háztartásaival, ahol az érték mindössze 12% (a többit vagy az állam vagy a munkáltató állja). Az egészségügyi célokra fordítandó kiadások egyéb hányadát vagy az állam, vagy pedig a munkáltató finanszírozza.

Magyarországon ezzel szemben 27%-os az arány, amivel egyébként az élen vagyunk Európában. Nem éppen előnyös pozíció, összevetve mondjuk Lengyelország 22%-os, Románia 20%-os vagy Ausztria 16%-os értékeivel.

Mennyit költünk valójában az egészségünkre?

Európa szerte a magyaroknak kell tehát a legmélyebben a zsebükbe nyúlni az egészségük fenntartása végett. Méghozzá havi viszonylatban átlag 15 ezer Ft értékben. Ennyit kénytelen ugyanis egy magyar állampolgár átlagosan egészségügyi célokra kiadni.

Sőt, az életkor előre haladtával a kiadások egyre csak növekednek. Párválasztás után mindjárt dupla akkora átlag összegről van szó, nem beszélve a gyermekvállalás után jelentkező kiadásokról.

A két gyermeket nevelő családoknál éves távlatban 280 ezer Ft az egészségügyi kiadások átlagos összege, idős házaspároknál pedig a 300 ezer Ft-os határt is könnyen átléphetik a megkerülhetetlen kiadások.

Mire kell a legtöbbször pénzt költeni az egészség megőrzése végett?

Az éves szinten a 600 milliárd Ft-ot karcoló országos szintű egészségügyi költések 50%-nál is nagyobb hányadát a gyógyszertárakban költjük el. A patikában sorszámot húzó és pulthoz fáradó átlag magyar állampolgár a megfázás, illetve a gyermekbetegség elleni gyógyszerekért fizet a legtöbbet.

Hasonlóan markáns tételt jelentenek értelemszerűen a rendszeresen szedett orvosságok is. Tipikus példaként említhetők a vérnyomáscsökkentő, vagy pedig a cukorbetegség elleni gyógyszerek. Persze önmagában az is rámutathat a gyógyszertári költések nagyságrendjére, amikor egy-egy személyt szatyornyi gyógyszerrel látunk kijönni a patika ajtaján.

Mi lehet a megoldás az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében?

Felmerülhet lehetőségként „éljünk egészségesebben” felkiáltással teljes életmódváltásba fogni. Természetesen a tudatos étrend kialakítása, a rendszeres mozgás, illetve a stresszcsökkentés hosszabb távon pozitív hozzáadott értékkel bírhat.

De mi van akkor, ha a gyermekünk, a párunk vagy a családtagunk egészségének megőrzése jár együtt nagyobb költésekkel? A financiális terhek enyhítése végett igenis racionális döntés foglalkozni az „egészségügyi matekkal”. Mindjárt mutatunk is egy működőképes megoldást.

Kedvező hír: akár 150 ezer Ft nyerhető vissza az egészségügyi kiadásokon

Méghozzá az egészségpénztári tagsággal. A formátum lényege, hogy a rendszeres befizetéseinkért cserébe saját döntéseink szerint élhetünk az egészségük védelmét és megőrzését támogató szolgálatásokkal.

Mi az, amiért igazán megéri egészségpénztári taggá válni?

Annak a lehetősége, hogy a számlánkra befizetett összeg után a következő évi adóbevallással 20%-os adóvisszatérítésre lehetünk jogosultak. Ennek köszönhetően családban élve, vagy szülőkről gondoskodva éves szinten akár 100-150 ezer Ft is visszanyerhető.

Ha már adott a lehetőség és egyébként is fizetjük az SZJA-t, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel?

Ide kattintva részletes ismertető olvasható az egészségpénztári tagság előnyeiről, emellett pedig praktikus kalkulátor segíthet dönteni a „melyik egészségpénztárt válasszam” kérdésben.

Forrás: Prémium Egészségpénztár

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legnépszerűbb cikkek

Tetszik a cikk?

Iratkozz fel, ha szívesen olvasnál még ilyet és nem akarsz lemaradni a legfrissebb egészségpénztári hírekről 👇

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).