Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

3 dolog, amit szabadúszó vállalkozóként megtanultam (és, amit Te is megtanulhatsz)

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

1 év szabadúszás tanulsága

Megvan az érzés, amikor december 31-én pezsgővel a kezedben a visszaszámlálás utolsó pillanataiban visszagondolsz arra, hogy számodra mit adott az elmúlt egy év? Mennyivel lett jobb az életed? Mit tanultál? Volt-e értelme ennek az időszaknak? Pont ilyen érzésem támadt nemrégiben.

November 1-én volt egy éve, hogy elkezdtem szabadúszó vállalkozóként dolgozni. Ennek apropóján gondoltam írok egy cikket arról a 3 tanulságról, amire menet közben rájöttem itt írtam arról, hogy akkor az induláskor milyen érzésekkel vágtam bele.

Pénzügyekről, ügyfélszerzésről, rendszerekről, szokásokról és magányról.   

Ez nem egy szokványos cikk arról, hogy szabadúszónak lenni milyen szipiszupi, mert tonna számra gereblyézem a passzív bevételből termelt pénzhalmokat, miközben heti 4 órát dolgozom… (kössz a semmit Tim Ferris és a 4 órás munkaheted)

Bárki bármit is mond, a vállalkozói lét egy állandó küzdelem. Még akkor is, ha jól csinálod. Mint, amikor elhatározod, hogy elkezdesz pénzügyileg tudatosan élni. Nagy hévvel belevágsz, aztán kicsit lankad a motivációd, aminek hatására elbuksz, hogy aztán újra elkezdd. Ezzel nincs is baj. Hiszen új szokásokat kell felvenned, amelyek eleinte nehezek (mint pl írni kiadási naplót, elutalni fizetés 10%-át rögtön hó elején stb).

Vállalkozás elkezdése is ilyen kicsit. Kihívásokkal szembesülsz, amiből próbálod levonni a megfelelő tanulságokat és kialakítani azt a rendszert, ami a legjobban működik számodra. Mert tudod, hogy hosszútávon jól jársz vele – mint amikor 10 évre ETF-be fektetsz.

Mi az a 3 dolog, amivel szabadúszó vállalkozóként meg kellett küzdenem eddig? Nézzük…

Rendszerek juttatnak el a kitűzött célokhoz – avagy 9-5-ig dolgozni nem is akkora hülyeség

Másfél éve még ott ültem az irodában a hatalmas üvegfal mögött és csak bámultam a napsütötte rakpartot. Irigykedve néztem a kinti embereket, akik a nap közepén éppen ott sétáltatták a kutyájukat, kocogtak vagy csak ültek a padon és bámulták a Dunát. Eközben arra gondoltam, hogy sokszor milyen értelmetlen, hogy ott kell az irodában dolgoznom, miközben mások kinn élik a nagybetűs életet.

Miért kell itt ülnöm akkor is, ha nincs mit csinálnom? Miért ne csinálhatnám meg később? Van értelme 9-5-ig dolgozni?

Aztán szabadúszó vállalkozó lettem és már én voltam a rakparton kocogó, sétáló vagy padon olvasó személy. Nem maradtak el a délutáni szundik sem, sőt volt, hogy ebéd után becsúszott egy másfél óra Jóbarátok nézés is – mert tizenhatodjára is zseniális.

Beteljesült álom… Vagy mégsem?

Éreztem, hogy nagyon sok mentális energiám megy el arra, hogy a rendszertelen életemben elvégezzem a feladatokat. Rendszer nélkül minden egyes lépést át kellett gondolni és döntést hozni róla, ami intenzívebb időszakokban eléggé kiégetett.

Szerencsére egyik ilyen időszakban került a kezembe az Atomi szokások című könyv – ezért jó a könyvklub.

Ez a könyv nyitotta fel a szemem, hogy mennyire fontos, hogy legyen rendszer az életemben. A legtöbb siker könyv, amit olvastam a célokra fókuszál, ami valóban fontos, hiszen azokkal irányt szabunk.

DE (!) a rendszerek visznek előre.

„A célok az elérni kívánt eredményekről szólnak, a rendszerek pedig az ezekhez az eredményekhez vezető folyamatokról”  – James Clear

Mint a pénzügyekben, amikor beállítottam az állandó utalást, hogy minden hónapban utalja el a fizetésem 10-20-30%-át. Vagy, amikor kiadási naplót vezettem, hogy lássam hol úszik el a pénzem. Ezek a rendszerek juttattak el oda, hogy pénzügyileg szabadabb lehessek.

És most a vállalkozásomban is kell egy ilyen rendszer, ami eljuttat a kitűzött céljaimhoz. Szokások, amelyekkel robot módjára gondolkodás nélkül végezhetem el a szükséges, de unalmas feladatokat.

Persze közben ott az emberi oldal is…

Vállalkozóként magányossá tud válni az élet

Induló vállalkozóként eleinte magányos az élet. Főleg, ha mindez egy Covid járvány közepén történik, amikor is hónapokra karanténba kényszerül az ember.

A Minneren láttam ezt a mémet, amely szerintem tökéletesen bemutatja az első hónapjaim.

Nem elég, hogy nem volt elegendő munka, ami elterelje a figyelmemet, de még kollégák sem voltak, akikhez egy-egy nehéz pillanatban odafordulhattam volna megosztani aktuális nyomorom.

Azt gondoltam, hogy milyen jó lesz majd folyamatosan otthonról fókuszáltan dolgozni. De hiába vagyok introvertáltabb típus. Rá kellett jönnöm, hogy Én is ember vagyok, aki vágyik a társas kapcsolatokra és a munkahelyi kávés pletykákra.

Persze ott van a család vagy a barátok, akiknek bármikor elmondhattam bármit, de ez mégsem ugyanaz, mint egy olyannal beszélni, akivel egy csónakban evezve éppen hasonló problémákkal küzdünk meg.

Míg munkavállalóként a kollégák és a közeg adott, addig vállalkozóként ezt is magamnak kellett kialakítani.

Az ügyfélszerzés k***ára nehéz

Az értékesítés, mint készség elengedhetetlen egy vállalkozónál. Beláttam, hogy ezen a téren vannak hiányosságaim. Ilyenkor mindig a könyveket hívom segítségül, hogy irányba állítsák fejlődésemet. Elkezdtem falni az üzleti marketing könyveket, illetve minden tartalmat (kurzusok, webinárok stb.), ami úgy tűnt, hogy segíthet a vevőszerzésben.

Volt itt minden. Hogyan hirdessünk Facebookon és Google-on. Hogyan kerüljek a Google keresések első helyére. Értékesítési tölcsér építése email marketinggel és csali anyagokkal. Minden egyes ilyen könyv elolvasása után úgy éreztem, hogy kezembe került a szent Grál.

Persze végül mindig kiderült, hogy a dolog jóval nehezebb, mint ahogy az le lett írva.

Be kellett látnom, hogy a módszerek nagyrésze ablakon kidobott pénz.

Ügyfeleket nem trükkökkel és semmitmondó fizetett hirdetésekkel fogok szerezni.

Akkor mi a tuti módszer?

Ajánlásokkal. – Tudom ez most úgy hangzik, mintha valami beszervezős MLM mágus lennék, pedig nem!

Minden közös munka egy kimondatlan bizalmon alapszik. Az ügyfél megbízik bennem, hogy a pénzéért minőségi munkát végzek és segítek elérni azt a célt, amiért az adott szolgáltatást megrendelte. Egy ilyen szintű bizalmat nehéz megelőlegezni ismeretlenül (főleg, ha több 100 ezres szolgáltatásról beszélünk). Persze hirdetésekkel is fel lehet építeni ilyen szintű bizalmat, de nem hiszem, hogy egy átlagos induló vállalkozás költségvetése meg tudna előlegezni egy ekkora halom pénzt.

Az ismerősök körében viszont már nem nulláról indul a bizalmi szint, így kerestem a lehetőségeket (keresem azóta is), hogy tudtukra adjam, hogy mivel foglalkozom. És így jöttek az első megrendelések.

Ezután arra fókuszáltam, hogy legyen egy szuper szolgáltatásom egy olyan folyamattal, amelytől minden ügyfelem dob egy szaltót örömében. – persze csak képletesen, legalábbis remélem…

Nincs annál jobb marketing, mint egy elégedett ügyfél ajánlása

Nehéz, de valahol mégis megéri

Valószínűleg mindenki illúziókkal vág bele egy ilyen kalandba és ezzel valószínűleg nincs is baj. Enélkül sokkal nehezebb lett volna elkezdeni.

A nehézségekkel együtt se döntenék máshogy, ha visszamehetnék az időben.  Tudom, hogy ez csupán a tanulás folyamat része. Problémák mindig voltak és mindig lesznek. De jelenleg úgy érzem, hogy ezerszer inkább küzdők ezekkel a problémákkal, mint a korábbi multiban dolgozós problémáimmal.

Mi a végső tanulság? Számomra talán az, hogyha az életedben szeretnénk valamin javítani (mondjuk leadni 10 kilót, rendbe tenni a pénzügyeinket vagy elindítani egy vállalkozást), akkor magunknak kell tenni ezért. Semmit sem kapunk készen. Senki sem fogja jobban tudni helyettünk. Vágjunk bele, próbálkozzunk, bukjunk el és próbálkozzunk újra.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).