Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Oknyomozás az Életszínvonal Inflátor, pénzügyeid tönkretevője után

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

életszínvonal inflátor nyomozás

Elméletben a megtakarítás és költségeink kézben tartása egy nagyon egyszerű dolognak hangzik. Nincs más dolgunk, mint nem költeni többet, mint amennyit megkeresünk; és olyan értelmes dolgokra költeni, amelyek örömet okoznak és életben tartanak, ennyi, és már készen is vagyunk. A legtöbb ember gyakorlati tapasztalata mégsem ez. Egy kis nyomozásra hívlak titeket, amiben megkeressük az egyik gonosztevőt, aki tönkreteszi a pénzügyeid.

Ismétlés a tudás anyja

Az előző cikkben bemutattuk a költség piramist, a kiadások csoportosításának egy módját (érdemes lehet elolvasni a cikket, nemcsak azért mert nagyon jó ? hanem, hogy a következőkben használt kifejezések se legyenek idegenek). A piramisban a költségek hierarchiába rendeződnek létszükséglet, jólét-szükséglet és luxus kiadások szerint. Amikor a pénzedet költöd, szükségletet elégítesz ki a piramis egy szintjéről, de nem mindig fogod tudni az összes igényedet fedezni. Ezt ezzel a tartályos módszerrel szemléltettük:

Életszínvonal inflátor - tartály szemléltetés

Több pénz, nagyobb elégedettség és egyéb mítoszok

A pályádon haladva jobb esetben egyre többet fogsz keresni, ahogy több tapasztalatot szerzel. Ilyenkor elképzelés szerint a következő történik:

Életszínvonal Inflátor - nagyobb jólét

Több pénzünket több olyan dolgora költjük, amelyek javítják az életminőségünket, így egyre elégedettebbek leszünk az életünkkel. Egy szép napon pedig elérünk egy pontot, amikor készen vagyunk, a tartály tele. A következő plusz forint kereset szuper, de nem befolyásolja az életünket érdemben, már kimaxoltuk a jólétfaktort, mehet a party:

Életszínvonal Inflátor - boldogság

Nem ismerős a fenti helyzet? Hát a következő? Csak a jólétre koncentrálva nézzük mi történik egy ismerősebb helyzetben.

Életszínvonal Inflátor - nem moccan a szint

Mi történik itt? Látszólag nem nő a jólétre fordított költségünk hiába pumpáljuk bele a pénzt, egyszerűen meg se moccan a szint. Hiába költöttünk többet, a vágyott jólét szint csak nem került közelebb. Távolítsuk egy kicsit hogy lássuk pontosan mi történik:

Életszínvonal Inflátor - moccan az csak nem úgy

Ez mi ez? Megnőtt a tartály!!! Közelről úgy nézett ki, mintha nem moccanna a szint, de most már látjuk, hogy mozog az, csak a szélesebb tartályban pont ugyanolyan magasságot tud csak betölteni. Hogyan lehetséges ez?

Bemutatkozik a gonosztevő, az Életszínvonal Inflátor (ÉLIN)

Bajaink forrása nem más, mint ez a rejtélyes álarcos alak:

Életszínvonal Inflátor - ÉLNI maga!

Bármikor, amikor több pénzhez jutunk ő az, aki az öklén lévő Végtelen Életszínvonal Inflátor Kesztyűvel szépen kiterjeszti a tartály méreteit, valahogy így:

Életszínvonal Inflátor - ÉLNI hatás

Mit tesz ez a bitang valójában? A luxusköltéseket összekapcsolja a jólét szükséglettel és átpumpálja a dolgokat luxusból jólétbe, amivel közben ki is tágítja a tartályt. Ezáltal folyamatosan azt fogod érezni, hogy nincs elég pénzed, de ha csak egy kicsit többet keresnél, akkor minden fasza lenne. Ráadásul, ez az érzés semekkora bevétel növekedés hatására nem akar elmúlni.

De ki ez az alak valójában? Egy gonosz manó? Az illuminátusok? Karvaly bankárok? Netalántán maga a gazdaság, a kapitalizmus, vagy a Kormány és politikája? Derítsük ki!

A nagy leleplezés

Hívjuk segítségül a leleplezéshez az egyik legnagyobb szaktekintélyt a szakmában: Rejtély Rt-t!

Életszínvonal Inflátor - Rejtély Rt.

Segítségükkel, egy pár kergetőzős montázs után sarokba szorítottuk az ÉLIN-t, a gonosztevőt. Most pedig leplezzük le:

Életszínvonal Inflátor - leleplezés
 • Te magad?!!?
 • Igen, és megúsztam volna, ha nincs ez a néhány minden lében kanál fiatal!

Ez a nagy titok: valójában az életszínvonalad inflációjáért csak te vagy a felelős. Ez részben természetes dolog, az ember változik. Ahogy változol, olyan dolgokra fogsz vágyni a jólétedhez, ami korábban luxusnak tűnt. Senki sem várja el senkitől, vagy ítél el másokat azért, ha valaki felnőttként nem úgy étkezik, mint egy kollégista, vagy többet költ sportra, mint korábban stb. (Mindenki tetszése szerint illessze be a rá vonatkozó részt). Gond akkor van, ha sosincs vége az új igényeknek, nincs egy pont, amit elérve azt mondod, hogy elég. Ha mindig többet akarsz és attól várod a megváltást, akkor sosem fogod tudni a kézbe venni a pénzügyeid irányítását, ehelyett azok fognak irányítani téged.

Feneketlen kút

Ez nem egy szép jövőkép, mert míg a jólét tartály rugalmasan tud tágulni bizonyos keretek között, addig a luxus tartály egyenesen egy fekete lyukban végződik, sosem fogod tudni feltölteni, sosem lesz vége az új igényeknek:

Életszínvonal Inflátor - feneketlen kút

A világ összes pénze sem elég, mindig tudsz találni nagyobb autót, házat, repülőt, szigetet, űrállomást, amire elverheted a pénzed. Ezért nem engedhetsz mindig magadnak, ki kell jelölnöd a határaidat, amelyeket ésszerű időközönként felülvizsgálhatsz. Ezeken a határokon belül kell maradnod, ha rendben akarod tudni a pénzügyeidet.

Ez nem azt jelenti, hogy nem költhetsz luxusdolgokra. Csak azt, hogy tisztában vagy azzal, hogy az ilyen típusú költésiddel kényezteted magad, nem pedig a jólétedet ápolod. Fontos tehát, hogy éberen őrizd a kiadásaid és a költség piramisod, ne hagyd, hogy dolgok csak úgy átcsúszzanak fű alatt a jólét szintjére.

 Ha fontos az anyagi biztonság, akkor ne költs helyette mindig ruhára; ha a sport és egészség a prioritás, akkor mondj nemet a bulikra, ha választanod kell a kettő között. Tudd mindig, hogy hol vannak a határaid, és ha többet is keresel, először ezekre szánj több erőforrást. Ha még marad fennmaradó, akkor dönthetsz úgy, hogy egy újabb elemet veszel be a jóléti prioritásaid közé, például minőségibb ételeket eszel, jobb ruhákat veszel, vagy drágább nyaralásra szánod a pénzedet. És ha ránk hallgatsz, akkor odafigyelsz arra, hogy többet keress, mint amennyit elköltesz, mert szerintünk ez a pénzügyi szabadság titka.

Olvasd el ehhez tartozó cikksorozatunk többi részét is:Lista

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Egy válasz

 1. Ennek van egy másik oldala, ami szerintem több pénzügyileg tudatos embert érint. Ez pedig, amikor a bevételeidet nem tudod növelni, mert annyira magadévá tetted az aszketizmust, hogy már nem is érzékeled lemondásnak, miközben a környezetedet teljesen elidegenítetted magadtól, amikor már bárhova mész, bárhova nézel, mindenhol árcédulát látsz és ami másnál a táguló jólét tartály, az nálad azt jelenti, hogy nem feszülsz meg a munkában, ha éppen ráérsz beugrasz, de nem remegsz azért, hogy legyen túlórád és a végén már annyira elszakadsz a realitásoktól (csak épp a spórolási oldalon), hogy mikor hívnak dolgozni x összegért, akkor olyanok futnak végig az agyadon, hogy
  – Hm… az egyébként is -1 ezres lenne, mert akkor már kajálnom is kéne, persze kihozhatnám olcsóbban is, de most nem fogok lemenni a SPAR-ba zsömléért meg parizerért, van x millióm, akkor már megengedek magamnak aznap két gyrost, na meg most bérletem sincs, mert a fix melóhelyemen nem kell BKV-zni, meg egyébként is akkor korán kellene kelnem. Így meg legalább nem romlik meg az a rakás kaja, amit áthozott a szomszéd néni hálából, mert kikergettem a zöld lombszöcskét ami a függönyén volt, így legalább 2 napig a kajám is ingyen lesz… amivel szintén spórolok.”

  Aztán jön a racionalitás, előkapod az Excelt és megnézed, hogy ha legalább heti szinten bevállalnál ilyen extra melókat, akkor az mennyivel növelné a bevételeidet, aztán a 40 év múlva kapott, inflációval korrigált eredménnyel ugyanúgy nem vagy elégedett és hagyod a francba az egészet.

  Ami persze teljes mértékben kontraproduktív, de belefásulsz az egész pénzkeresés dologba és nem tudod már magad mivel motiválni. Mert amire igazán vágynál, ahhoz egy nullával kéne többet keresned és az életszínvonalad akkor is csak éppen annyival növelnéd, hogy ne idegenítsd el magad a többi embertől teljesen és legalább a látszatát fenntartsd annak, hogy te is normális életet élő normális ember vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).