Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Befektetés – Érted dolgozik már a pénzed?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Befektetés

Bírd munkára a pénzed. Ne csak dolgozz keményen azokért a forintokért. Ideje, hogy a pénzed is pénzt termeljen. Ennek legjobb módja, ha okosan befekteted. Alakítsd ki a befektetés szokását, hogy idővel ez legyen a bevételeid egyik forrása.

A módszerünk alapján ez az a fázis, ahol már megkerestük a pénzt. Ráadásul volt annyi önuralmunk, hogy ne költsük el az egészet.

Ha eljutottál erre a pontra, akkor gratulálok! Az emberek két harmadánál máris jobb vagy! Itt azonban felmerülhet benned egy fontos kérdés.

Mit kezdjek ezzel a pénzzel?

A válasz pedig egyszerű. Fektesd be.

Az igazi kérdés, hogy mibe fektessük. Először szeretném tisztázni, hogy miért fontos befektetni. Sok ember van, aki megtakarít, de a legtöbbjük csak gyűjtögeti a számláján vagy, ahogy mi magyarok szeretjük a párnacihában.

Ez két okból sem szerencsés.

Egyrészt olyan világban élünk, ahol folyamatosan jelen van az infláció. A 15 000 forint, amiből 5 éve még egy teljes kosárral jöttél ki az áruházból, ma már csak egy teli szatyorra elég. Az árak emelkednek és a Te fogyasztói kosarad értéke évről évre nőni fog. Így a pénz, amit ma megtakarítasz már csak attól is csökken, ha nem csinálsz vele semmit.

A második ok, hogy a befektetés által tudod kihasználni a világ nyolcadik csodáját, ami a kamatos kamat. Ezért fontos, hogy megtanuld, hogyan fektess be okosan.

Mikor érdemes elkezdeni

Most kezdj el befektetni. Minél előbb kezded el, annál nagyobb vagyont gyűjthetsz, ahogy az idő megy.

Ha nincs mit befektetned, akkor takaríts meg valamennyit és utána rögtön fektesd be. Állampapírt már 10 000 forinttól tudsz venni költségmentesen és még nagy kockázatot sem kell vállalnod. Az idő a te nagy fegyvered és minél előbb kezded el, annál ütősebb lesz. 30 év után már egy atombomba lehet a kezedben.

Befektetői gondolkodásmód elsajátítása.

Amikor befektetésről írok, akkor minimum 10 éves időtávról beszélek. Azért emelem ki ezt külön, mert tudom, hogy az emberek 98%-a nem gondolkozik ilyen időtávban. Ahhoz, hogy elérjük az anyagi függetlenséget, változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon. Ne csak hónapokban vagy 1-2 évben gondolkodj. A kamatos kamat csodája húsz év után kezd el igazán működni.

A másik szempont az elvárt hozam. Ismerősi körömben gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy befektetések során irreális hozam elvárásokat támasztanak. Volt már arra példa, hogy egy 5 százalékos hozam megemlítése során, azt a kérdést kaptam, hogy ez havonta értendő-e? Nem tartom magam egy konzervatív befektetőnek, de még a nagyobb kockázatú részvény piacnál is csak az évi átlagos 10 százalék a reálisan elvárható hozam hosszútávon. Minden, ami jóval efölött van az jó eséllyel átverés vagy annyira kockázatos, hogy az egész vagyonod elvesztheted. Természetesen vannak olyanok, akik képesek ennél többre, de ők az életüket tették arra, hogy elérjék azt a plusz 2, 3, 4 százalékot.

Tudom, hogy elsőre ez kevésnek hangozik, de nagy időtávon ez is rengeteget hoz. Akár csak a keresetnél, itt is rengeteget számít 1-1 százalék különbség.

Azok a fránya költségek.

Tételezzük fel, hogy évi egy millió forintot félre tudsz tenni. Két választási lehetőséged van. Beteszed egy megfelelően diverzifikált befektetési alapba, amit profik kezelnek, de cserébe elkérik az évi 2 százalék körüli kezelési költséget. Másik lehetőség, hogy kiválasztasz te magad egy hasonló összetételű passzív indexkövető alapot (ETF). Cserébe ennek a költsége majdnem nulla. Mindkettő pont ugyanúgy teljesít, vagyis éves átlag 7 százalékot. Azonban első esetben 2 százalékot fizetsz az alapkezelőnek, míg a másodikban szinte 0 százalékot.

30 millió különbség 30 év alatt, csak a 2 százalékos költségnek köszönhetően. A befektetés alacsony költségek mellet szükséges.

Az ábra jól mutatja, hogy 30 év befizetés után az alap 70 millió forintot ér, míg az index követő alapba való befizetés után 101 millió forintot. A különbség 31 millió forint. Ennyit ér 2 százalék különbség. A 30 éves befizetésed mértékével kevesebbet kaptál, csak azért, mert nem gondoltad végig, hogy hova tedd a megtakarított pénzed.

A befektetés során egyéb szempontokat is érdemes megvizsgálni.

Egyrészt nézd meg, hogy milyen életszakaszban vagy. Nem mindegy, hogy hány éved van még összegyűjteni a szükséges összeget a pénzügyi célodhoz. Minél fiatalabb valaki, annál több kockázatot vállalhat be. Ha még 20+ év van hátra a nyugdíjig, akkor lehetünk merészebbek és portfóliónk nagyobb részét tarthatjuk rézvényben. Míg ha kevesebb időd maradt a nyugdíjig, akkor nagyobb kötvény arányú portfólióban érdemes gondolkodni.

Ebből egyenesen következik az, hogy milyen kockázatokat vállalhatsz be. A befektetés kockázatos. Ez tény. Sajnos hallani olyan esetekről, amikor valaki a vagyona nagy részét elveszíti a nem kellően átgondolt befektetésnek köszönhetően. Ha befektetésről van szó, akkor érdemes minél jobban tájékozódni, akár több forrásból is. Ezért lényeges, hogy jól diverzifikált portfoliód legyen, ami tartalmaz kockázatosabb termékeket (részvények), meg kevésbé kockázatos termékeket (kötvény). Rövidtávon, így is megtörténhet, hogy mínuszba megy a portfoliód, de mivel mi hosszútávon gondolkodunk (értsd 10+ év), ezért ez nem fog elbizonytalanítani. Tartsuk a szemünket a célon és sose érzésből cselekedjünk, ha pénzről van szó. Az idő megteszi a maga dolgát.

Összeállt a kép?

  • Keress annyi pénzt, amennyit csak tudsz. Bevételeid növeld a karriered vagy egyéb munkákon keresztül.
  • Takaríts meg, minél többet. Tartsd kontroll alatt a költéseid és fizess először mindig magadnak. Hiába keresel sokat, ha nem teszel félre belőle.
  • Fektesd be a vagyonod. A megtakarításaidat okosan fektesd be, hogy a pénzed érted dolgozhasson.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).