fbpx

Befektetés – Érted dolgozik már a pénzed?

Bírd munkára a pénzed. Ne csak dolgozz keményen azokért a forintokért. Ideje, hogy a pénzed is pénzt termeljen. Ennek legjobb módja, ha okosan befekteted. Alakítsd ki a befektetés szokását, hogy idővel ez legyen a bevételeid egyik forrása.

A módszerünk alapján ez az a fázis, ahol már megkerestük a pénzt. Ráadásul volt annyi önuralmunk, hogy ne költsük el az egészet. Ha eljutottál erre a pontra, akkor gratulálok! Az emberek két harmadánál máris jobb vagy! Itt azonban felmerülhet benned egy fontos kérdés. Mit kezdjek ezzel a pénzzel? A válasz pedig egyszerű. Fektesd be.

Az igazi kérdés, hogy mibe fektessük. Először szeretném tisztázni, hogy miért fontos befektetni. Sok ember van, aki megtakarít, de a legtöbbjük csak gyűjtögeti a számláján vagy, ahogy mi magyarok szeretjük a párnacihában. Ez két okból sem szerencsés. Egyrészt olyan világban élünk, ahol folyamatosan jelen van az infláció. A 15 000 forint, amiből 5 éve még egy teljes kosárral jöttél ki az áruházból, ma már csak egy teli szatyorra elég. Az árak emelkednek és a Te fogyasztói kosarad értéke évről évre nőni fog. Így a pénz, amit ma megtakarítasz már csak attól is csökken, ha nem csinálsz vele semmit.

A második ok, hogy a befektetés által tudod kihasználni a világ nyolcadik csodáját, ami a kamatos kamat. Ezért fontos, hogy megtanuld, hogyan fektess be okosan.

Mikor érdemes elkezdeni

Most kezdj el befektetni. Minél előbb kezded el, annál nagyobb vagyont gyűjthetsz, ahogy az idő megy.

Ha nincs mit befektetned, akkor takaríts meg valamennyit és utána rögtön fektesd be. Állampapírt már 10 000 forinttól tudsz venni költségmentesen és még nagy kockázatot sem kell vállalnod. Az idő a te nagy fegyvered és minél előbb kezded el, annál ütősebb lesz. 30 év után már egy atombomba lehet a kezedben.

Befektetői gondolkodásmód elsajátítása.

Amikor befektetésről írok, akkor minimum 10 éves időtávról beszélek. Azért emelem ki ezt külön, mert tudom, hogy az emberek 98%-a nem gondolkozik ilyen időtávban. Ahhoz, hogy elérjük az anyagi függetlenséget, változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon. Ne csak hónapokban vagy 1-2 évben gondolkodj. A kamatos kamat csodája húsz év után kezd el igazán működni.

A másik szempont az elvárt hozam. Ismerősi körömben gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy befektetések során irreális hozam elvárásokat támasztanak. Volt már arra példa, hogy egy 5 százalékos hozam megemlítése során, azt a kérdést kaptam, hogy ez havonta értendő-e? Nem tartom magam egy konzervatív befektetőnek, de még a nagyobb kockázatú részvény piacnál is csak az évi átlagos 10 százalék a reálisan elvárható hozam hosszútávon. Minden, ami jóval efölött van az jó eséllyel átverés vagy annyira kockázatos, hogy az egész vagyonod elvesztheted. Természetesen vannak olyanok, akik képesek ennél többre, de ők az életüket tették arra, hogy elérjék azt a plusz 2, 3, 4 százalékot.

Tudom, hogy elsőre ez kevésnek hangozik, de nagy időtávon ez is rengeteget hoz. Akár csak a keresetnél, itt is rengeteget számít 1-1 százalék különbség.

Azok a fránya költségek.

Tételezzük fel, hogy évi egy millió forintot félre tudsz tenni. Két választási lehetőséged van. Beteszed egy megfelelően diverzifikált befektetési alapba, amit profik kezelnek, de cserébe elkérik az évi 2 százalék körüli kezelési költséget. Másik lehetőség, hogy kiválasztasz te magad egy hasonló összetételű passzív indexkövető alapot (ETF). Cserébe ennek a költsége majdnem nulla. Mindkettő pont ugyanúgy teljesít, vagyis éves átlag 7 százalékot. Azonban első esetben 2 százalékot fizetsz az alapkezelőnek, míg a másodikban szinte 0 százalékot.

30 millió különbség 30 év alatt, csak a 2 százalékos költségnek köszönhetően. A befektetés alacsony költségek mellet szükséges.

Az ábra jól mutatja, hogy 30 év befizetés után az alap 70 millió forintot ér, míg az index követő alapba való befizetés után 101 millió forintot. A különbség 31 millió forint. Ennyit ér 2 százalék különbség. A 30 éves befizetésed mértékével kevesebbet kaptál, csak azért, mert nem gondoltad végig, hogy hova tedd a megtakarított pénzed.

A befektetés során egyéb szempontokat is érdemes megvizsgálni.

Egyrészt nézd meg, hogy milyen életszakaszban vagy. Nem mindegy, hogy hány éved van még összegyűjteni a szükséges összeget a pénzügyi célodhoz. Minél fiatalabb valaki, annál több kockázatot vállalhat be. Ha még 20+ év van hátra a nyugdíjig, akkor lehetünk merészebbek és portfóliónk nagyobb részét tarthatjuk rézvényben. Míg ha kevesebb időd maradt a nyugdíjig, akkor nagyobb kötvény arányú portfólióban érdemes gondolkodni.

Ebből egyenesen következik az, hogy milyen kockázatokat vállalhatsz be. A befektetés kockázatos. Ez tény. Sajnos hallani olyan esetekről, amikor valaki a vagyona nagy részét elveszíti a nem kellően átgondolt befektetésnek köszönhetően. Ha befektetésről van szó, akkor érdemes minél jobban tájékozódni, akár több forrásból is. Ezért lényeges, hogy jól diverzifikált portfoliód legyen, ami tartalmaz kockázatosabb termékeket (részvények), meg kevésbé kockázatos termékeket (kötvény). Rövidtávon, így is megtörténhet, hogy mínuszba megy a portfoliód, de mivel mi hosszútávon gondolkodunk (értsd 10+ év), ezért ez nem fog elbizonytalanítani. Tartsuk a szemünket a célon és sose érzésből cselekedjünk, ha pénzről van szó. Az idő megteszi a maga dolgát.

Összeállt a kép?

  • Keress annyi pénzt, amennyit csak tudsz. Bevételeid növeld a karriered vagy egyéb munkákon keresztül.
  • Takaríts meg, minél többet. Tartsd kontroll alatt a költéseid és fizess először mindig magadnak. Hiába keresel sokat, ha nem teszel félre belőle.
  • Fektesd be a vagyonod. A megtakarításaidat okosan fektesd be, hogy a pénzed érted dolgozhasson.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).