Értékpapírszámla összehasonlítás 2020

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Számvető - értékpapírszámla összehasonlítás

A megtakarított pénzt kamatoztatni kell, amelyet akár tőzsdei befektetéseken keresztül is megtehetsz. A sikeres befektetés egyik kulcsa, hogy a költségeket alacsonyan tartod. Ezért összegyűjtöttem, hogy Magyarországon jelenleg milyen értékpapírszámlák közül választhatsz és ezek éves szinten mekkora költséggel járnak. Ez a cikk neked készült, ha éppen értékpapírszámla nyitáson gondolkodsz.

Tőzsdén szeretnéd kamatoztatni havi megtakarításod? Van egy nagyobb megtakarított összeged, amelyet befektetnél? Magad szeretnél gondoskodni a pénzügyeidről a drága alapkezelők helyett? Akkor egy értékpapírszámlára lesz szükséged.

Az értékpapírszámla egy olyan számla, amelyen pénzeszközök mellett értékpapírokat is tarthatsz.

Miért jó értékpapírszámlán keresztül befektetni?

Egy jól kiválasztott értékpapírszámlával sokat spórolhatsz, amely a jövőben elkölthető pénzedet gyarapítja. Gyakran bele se gondolunk, hogy egy-egy százalék költségen mennyi pénzt veszítünk. Erről írtunk korábban egy részletes cikket, úgyhogy ha érdekel mennyit bukhatsz a költségeken, akkor olvasd el ide kattintva.

Az alapkezelők drága alapjai helyett mi jobban szeretjük magunk kezelni a pénzünket. Ehhez az első lépés egy értékpapírszámla nyitása.

Miért fontos, hogy megbízható bróker céget válassz?

Az elmúlt évtizedben sajnos idehaza több brókerbotrányt is megéltünk. Nincs rosszabb, mint egy felelőtlen bróker cég okozta veszteség, amely több éves jogi procedúrával és állandó stresszel terheli életed. Ezért a költségek mellett ugyanolyan fontos szempont az értékpapírszámla szolgáltató megbízhatósága is.

Számolj az intézményi kockázattal és törekedj arra, hogy nagy tőkeerős vállalat legyen, amely anyabanki  háttérrel is rendelkezik, amely garantálja befektetéseid biztonságát. Bármelyik cég pénzügyi adatait le tudod kérni itt.

Hogyan működik az értékpapírszámla?

Magyarországon még kevésbé elterjedt az értékpapírszámla használata. Leginkább akkor nyitunk ilyen számlát, ha egy banki tanácsadó meggyőz valamelyik befektetési alapjának megvételére.

Ha szeretnél befektetni kötvénybe, részvénybe, ETF-be vagy származtatott értékpapírokba, akkor mindenképp szükséged van egy ilyen számlára.

Számlanyitás egyre egyszerűbb, hiszen vannak bróker cégek, akik online számlanyitást is biztosítanak. A Random Capitalnél például nem is kell bemenned hozzájuk, hogy megnyisd számlád és elkezdd a kereskedést.

Ha megvan az értékpapírszámlád, akkor a folyamat rendkívül egyszerű

 1. Beutalod a kívánt összeget bankszámládról az értékpapírszámládra
 2. A vétel opciónál megadod, hogy mit szeretnél, mennyiért és mekkora mennyiségben vásárolni.
 3. Várod az üzenetet, hogy a megbízás teljesült
 4. Türelmesen vársz és bezsebeled a profitot

Hogyan válassz értékpapírszámlát?

A kiválasztás során több szempontot érdemes figyelembe venned. Gondolom szeretnéd, ha minél több piachoz és tőzsdéhez hozzáférnél. Nincs rosszabb, mint amikor eldöntöd, hogy befektetsz valamibe (mondjuk arany) és kiderül, hogy a brókered nem forgalmaz olyan értékpapírt, amelyen keresztül az adott termékbe be tudnál fektetni.

Egy nyereséget termelő portfolió alapfeltétele a diverzifikáció, ezért fontos, hogy tudj bármilyen részvényt, kötvényt vagy alapot vásárolni. Hogy megkönnyítsem a döntést számodra, összeszedtem a legnagyobb magyar brókerek ajánlatait.

Az alábbi tulajdonságok szerint vizsgáltam meg az értékpapírszámlákat.

Számlavezetési díj: Általában egy fix díj, de gyakran a számlán tartott tőke valamilyen százalékos mértékét is elkérik. Azért fizeted, mert van egy számlád, amit a bróker biztosít számodra. Fejlett országokban a legtöbb brókernél ez ingyenes, de Magyarországon sajnos ez inkább kivétel, mint szabály.

Kiutalási költség: A kamatozott pénzedet valószínűleg valamikor majd szeretnéd kivenni, ezért nem mindegy, hogy ennek mekkora költsége van. Ha a brókernek van egy anyabankja, akkor annak számlájára ingyenes szokott lenni a kiutalás. Ellenkező esetben felszámolnak egy százalékos díjat.

Kereskedési költségek: Szétbontottam háromra: HU, EU, USA. A hazai részvények alacsonyabb költségek mellett megvásárolhatók, míg a külföldi tőzsdéken jegyzett értékpapírok gyakran jóval magasabb költségek mellett. Azért választottam szét ezeket, mert lehet vásárolnál amerikai vagy európai értékpapírokat is. Előny, ha látod, hogy ezt milyen költségek mellett tudod megtenni.

Osztalékjóváírás díja: Részvények gyakran fizetnek osztalékot, így nem mindegy, hogy ezek után a bróker levon-e és, ha igen akkor mekkora összeget.

Alszámlák (TBSZ) költsége: A TBSZ számla lehetőséget biztosít számodra, hogy csökkentsd a költségeid. TBSZ-szel 3 év után csak 10 % (15 % helyett), míg 5 év után 0 % adót kell fizetned.

Befektető védelem: Jó, ha tisztában vagy, hogy milyen kártérítésre számíthatsz, ha brókered szabálytalanul jár el és pénz veszteséget okoz neked. Jellemzően Magyarországon a BEVA biztosítja a befektetőket, de akadnak kivételek.

Felügyelet és háttér: Kihez fordulj ha sérelem ért.

Értékpapírszámlák összehasonlítása

A táblázatban olyan brókercégek szerepelnek, amelyeken keresztül befektetési alapokat és tőzsdéket is elérsz. Direkt nem szerepeltettem azokat a szolgáltatókat, akiken keresztül csak befektetési alapot vagy kötvényt tudsz vásárolni. Így előfordulhat, hogy olcsóbb ajánlatot is találsz, amennyiben csak azokat a termékeket szeretnéd megvásárolni. Jó példa erre a magyar állampapír vásárlás, amelyet legjobb, ha a magyar államkincstárnál vezetett értékpapírszámládon keresztül vásárolsz meg, hiszen azon keresztül minden ingyenes.

Értékpapírszmlák összehasonlítása

A fenti táblázatból már eltudsz kezdeni számolgatni, hogy számodra melyik bróker lehet a legalkalmasabb. Rögtön láthatod, hogy a Random Capital alacsonyabb árakon kínálja szolgáltatásait. Ráadásul emellé minőségi szolgáltatást is biztosítanak. Plusz a számlanyitás is egyszerű, hiszen akár online is elintézheted. Én például, így nyitottam pár hónapja és nagyon egyszerűen ment.

Az Erste is lehet egy jó választás. Stabil háttér, amelyet az Erste bank biztosít. Nem a legolcsóbb, különösen ha külföldi értékpapírokat szeretnél vásárolni, de ha csak magyar részvények vásárlására szeretnéd használni, akkor teljesen megfelel. Mivel annó diákként ingyenesen lehetett értékpapírszámlát vezetni náluk, ezért itt volt az első ilyen számlám. A felülete könnyen használható és az ügyfélszolgálatuk és nagyon készséges.

A Portfolió Online Tőzsdénél lehet már feltűnt, hogy az árai egy az egyben megegyeznek az Erste díjaival. Ez azért van, mert igazából az Erste biztosítja a szolgáltatást.

A KBC Equitas korábban jó volt ár/érték arányban, de az elmúlt időben nagyon megdrágult. Nagy előnye a külföldi anyabanki háttér, amelyet a KBC belga bank biztosít. Viszont éppen emiatt a BEVA 100 ezer eurós befektetés-védelem helyett itt az értékpapírokat csak 20 ezer euróig biztosítják, ami körülbelül 7 millió forint. Ez befektetőként hamar kevés lehet.

Költségek bemutatása példákon keresztül

Szeretném bemutatni az éves költségek alakulását két általános példán keresztül.

Első példámban egy megtakarító esetét vettem, vagyis havi szintű megtakarítást szeretne befektetni magyar részvényekbe. Minden hónapban 100 ezer forintot a számla megnyitásától számítva.

Értékpapír összehasonlítás - Példa 1

Második példámban egy nagy összegű magyar részvényekbe való befektetéssel számoltam. Ekkor 3 millió forint befektetésének költségét néztem meg.

Értékpapír összehasonlítás - Példa 2

Az összegek nem minden esetben lesznek forintra pontosak, hiszen vannak változó díjak, amelyek például a befektetett tőke bizonyos százalékában vonják le a költséget. Ez azt jelenti, hogy az értékpapírok értékének változásával az éves díjunk is nőhet vagy csökkenhet. Ettől függetlenül ez egy jó kiindulási alap lehet és a számuk magukért beszélnek.

Összegzés

A megfelelő értékpapírszámla kiválasztása komoly döntés, hiszen évekre vagy akár évtizedekre is elkötelezed magad egy szolgáltatónál. Éppen ezért érdemes ráfordítani a szükséges időt a kiválasztásra.

Gondold végig, hogy milyen befektetési stratégiával rendelkezel és ezután számold ki, hogy ehhez neked melyik a legmegfelelőbb értékpapírszámla. Ahogy részvényeknél sem csak egy vállalat részvényéből vásárolunk, itt is igaz, hogy érdemes akár több brókernél is értékpapírszámlát nyitni ezzel csökkentve az intézményi kockázatodat.

Nincs jobb a személyes tapasztalatnál, ezért írd meg, hogy számodra melyik bróker cég jött be a legjobban és melyik legkevésbé.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

 1. A költségek példán keresztüli bemutatásánál nem ártott volna odaírni, hogy milyen termékre jöttek ki ezek az összegek.
  ETF-re, vagy USA részvényre biztos, hogy nem 2.400 Ft lesz az éves költség, ha havi 100k-val fekteted be…

  1. Köszönöm az észrevételt. Valóban lemaradt, hogy magyar részvények vásárlása esetén jönnek ki az említett számok. Javítottam. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).