Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Értékpapírszámla összehasonlítás 2020

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Számvető - értékpapírszámla összehasonlítás

A megtakarított pénzt kamatoztatni kell, amelyet akár tőzsdei befektetéseken keresztül is megtehetsz. A sikeres befektetés egyik kulcsa, hogy a költségeket alacsonyan tartod. Ezért összegyűjtöttem, hogy Magyarországon jelenleg milyen értékpapírszámlák közül választhatsz és ezek éves szinten mekkora költséggel járnak. Ez a cikk neked készült, ha éppen értékpapírszámla nyitáson gondolkodsz.

Tőzsdén szeretnéd kamatoztatni havi megtakarításod? Van egy nagyobb megtakarított összeged, amelyet befektetnél? Magad szeretnél gondoskodni a pénzügyeidről a drága alapkezelők helyett? Akkor egy értékpapírszámlára lesz szükséged.

Az értékpapírszámla egy olyan számla, amelyen pénzeszközök mellett értékpapírokat is tarthatsz.

Miért jó értékpapírszámlán keresztül befektetni?

Egy jól kiválasztott értékpapírszámlával sokat spórolhatsz, amely a jövőben elkölthető pénzedet gyarapítja. Gyakran bele se gondolunk, hogy egy-egy százalék költségen mennyi pénzt veszítünk. Erről írtunk korábban egy részletes cikket, úgyhogy ha érdekel mennyit bukhatsz a költségeken, akkor olvasd el ide kattintva.

Az alapkezelők drága alapjai helyett mi jobban szeretjük magunk kezelni a pénzünket. Ehhez az első lépés egy értékpapírszámla nyitása.

Miért fontos, hogy megbízható bróker céget válassz?

Az elmúlt évtizedben sajnos idehaza több brókerbotrányt is megéltünk. Nincs rosszabb, mint egy felelőtlen bróker cég okozta veszteség, amely több éves jogi procedúrával és állandó stresszel terheli életed. Ezért a költségek mellett ugyanolyan fontos szempont az értékpapírszámla szolgáltató megbízhatósága is.

Számolj az intézményi kockázattal és törekedj arra, hogy nagy tőkeerős vállalat legyen, amely anyabanki  háttérrel is rendelkezik, amely garantálja befektetéseid biztonságát. Bármelyik cég pénzügyi adatait le tudod kérni itt.

Hogyan működik az értékpapírszámla?

Magyarországon még kevésbé elterjedt az értékpapírszámla használata. Leginkább akkor nyitunk ilyen számlát, ha egy banki tanácsadó meggyőz valamelyik befektetési alapjának megvételére.

Ha szeretnél befektetni kötvénybe, részvénybe, ETF-be vagy származtatott értékpapírokba, akkor mindenképp szükséged van egy ilyen számlára.

Számlanyitás egyre egyszerűbb, hiszen vannak bróker cégek, akik online számlanyitást is biztosítanak. A Random Capitalnél például nem is kell bemenned hozzájuk, hogy megnyisd számlád és elkezdd a kereskedést.

Ha megvan az értékpapírszámlád, akkor a folyamat rendkívül egyszerű

 1. Beutalod a kívánt összeget bankszámládról az értékpapírszámládra
 2. A vétel opciónál megadod, hogy mit szeretnél, mennyiért és mekkora mennyiségben vásárolni.
 3. Várod az üzenetet, hogy a megbízás teljesült
 4. Türelmesen vársz és bezsebeled a profitot

Hogyan válassz értékpapírszámlát?

A kiválasztás során több szempontot érdemes figyelembe venned. Gondolom szeretnéd, ha minél több piachoz és tőzsdéhez hozzáférnél. Nincs rosszabb, mint amikor eldöntöd, hogy befektetsz valamibe (mondjuk arany) és kiderül, hogy a brókered nem forgalmaz olyan értékpapírt, amelyen keresztül az adott termékbe be tudnál fektetni.

Egy nyereséget termelő portfolió alapfeltétele a diverzifikáció, ezért fontos, hogy tudj bármilyen részvényt, kötvényt vagy alapot vásárolni. Hogy megkönnyítsem a döntést számodra, összeszedtem a legnagyobb magyar brókerek ajánlatait.

Az alábbi tulajdonságok szerint vizsgáltam meg az értékpapírszámlákat.

Számlavezetési díj: Általában egy fix díj, de gyakran a számlán tartott tőke valamilyen százalékos mértékét is elkérik. Azért fizeted, mert van egy számlád, amit a bróker biztosít számodra. Fejlett országokban a legtöbb brókernél ez ingyenes, de Magyarországon sajnos ez inkább kivétel, mint szabály.

Kiutalási költség: A kamatozott pénzedet valószínűleg valamikor majd szeretnéd kivenni, ezért nem mindegy, hogy ennek mekkora költsége van. Ha a brókernek van egy anyabankja, akkor annak számlájára ingyenes szokott lenni a kiutalás. Ellenkező esetben felszámolnak egy százalékos díjat.

Kereskedési költségek: Szétbontottam háromra: HU, EU, USA. A hazai részvények alacsonyabb költségek mellett megvásárolhatók, míg a külföldi tőzsdéken jegyzett értékpapírok gyakran jóval magasabb költségek mellett. Azért választottam szét ezeket, mert lehet vásárolnál amerikai vagy európai értékpapírokat is. Előny, ha látod, hogy ezt milyen költségek mellett tudod megtenni.

Osztalékjóváírás díja: Részvények gyakran fizetnek osztalékot, így nem mindegy, hogy ezek után a bróker levon-e és, ha igen akkor mekkora összeget.

Alszámlák (TBSZ) költsége: A TBSZ számla lehetőséget biztosít számodra, hogy csökkentsd a költségeid. TBSZ-szel 3 év után csak 10 % (15 % helyett), míg 5 év után 0 % adót kell fizetned.

Befektető védelem: Jó, ha tisztában vagy, hogy milyen kártérítésre számíthatsz, ha brókered szabálytalanul jár el és pénz veszteséget okoz neked. Jellemzően Magyarországon a BEVA biztosítja a befektetőket, de akadnak kivételek.

Felügyelet és háttér: Kihez fordulj ha sérelem ért.

Értékpapírszámlák összehasonlítása

A táblázatban olyan brókercégek szerepelnek, amelyeken keresztül befektetési alapokat és tőzsdéket is elérsz. Direkt nem szerepeltettem azokat a szolgáltatókat, akiken keresztül csak befektetési alapot vagy kötvényt tudsz vásárolni. Így előfordulhat, hogy olcsóbb ajánlatot is találsz, amennyiben csak azokat a termékeket szeretnéd megvásárolni. Jó példa erre a magyar állampapír vásárlás, amelyet legjobb, ha a magyar államkincstárnál vezetett értékpapírszámládon keresztül vásárolsz meg, hiszen azon keresztül minden ingyenes.

Értékpapírszmlák összehasonlítása

A fenti táblázatból már eltudsz kezdeni számolgatni, hogy számodra melyik bróker lehet a legalkalmasabb. Rögtön láthatod, hogy a Random Capital alacsonyabb árakon kínálja szolgáltatásait. Ráadásul emellé minőségi szolgáltatást is biztosítanak. Plusz a számlanyitás is egyszerű, hiszen akár online is elintézheted. Én például, így nyitottam pár hónapja és nagyon egyszerűen ment.

Az Erste is lehet egy jó választás. Stabil háttér, amelyet az Erste bank biztosít. Nem a legolcsóbb, különösen ha külföldi értékpapírokat szeretnél vásárolni, de ha csak magyar részvények vásárlására szeretnéd használni, akkor teljesen megfelel. Mivel annó diákként ingyenesen lehetett értékpapírszámlát vezetni náluk, ezért itt volt az első ilyen számlám. A felülete könnyen használható és az ügyfélszolgálatuk és nagyon készséges.

A Portfolió Online Tőzsdénél lehet már feltűnt, hogy az árai egy az egyben megegyeznek az Erste díjaival. Ez azért van, mert igazából az Erste biztosítja a szolgáltatást.

A KBC Equitas korábban jó volt ár/érték arányban, de az elmúlt időben nagyon megdrágult. Nagy előnye a külföldi anyabanki háttér, amelyet a KBC belga bank biztosít. Viszont éppen emiatt a BEVA 100 ezer eurós befektetés-védelem helyett itt az értékpapírokat csak 20 ezer euróig biztosítják, ami körülbelül 7 millió forint. Ez befektetőként hamar kevés lehet.

Költségek bemutatása példákon keresztül

Szeretném bemutatni az éves költségek alakulását két általános példán keresztül.

Első példámban egy megtakarító esetét vettem, vagyis havi szintű megtakarítást szeretne befektetni magyar részvényekbe. Minden hónapban 100 ezer forintot a számla megnyitásától számítva.

Értékpapír összehasonlítás - Példa 1

Második példámban egy nagy összegű magyar részvényekbe való befektetéssel számoltam. Ekkor 3 millió forint befektetésének költségét néztem meg.

Értékpapír összehasonlítás - Példa 2

Az összegek nem minden esetben lesznek forintra pontosak, hiszen vannak változó díjak, amelyek például a befektetett tőke bizonyos százalékában vonják le a költséget. Ez azt jelenti, hogy az értékpapírok értékének változásával az éves díjunk is nőhet vagy csökkenhet. Ettől függetlenül ez egy jó kiindulási alap lehet és a számuk magukért beszélnek.

Összegzés

A megfelelő értékpapírszámla kiválasztása komoly döntés, hiszen évekre vagy akár évtizedekre is elkötelezed magad egy szolgáltatónál. Éppen ezért érdemes ráfordítani a szükséges időt a kiválasztásra.

Gondold végig, hogy milyen befektetési stratégiával rendelkezel és ezután számold ki, hogy ehhez neked melyik a legmegfelelőbb értékpapírszámla. Ahogy részvényeknél sem csak egy vállalat részvényéből vásárolunk, itt is igaz, hogy érdemes akár több brókernél is értékpapírszámlát nyitni ezzel csökkentve az intézményi kockázatodat.

Nincs jobb a személyes tapasztalatnál, ezért írd meg, hogy számodra melyik bróker cég jött be a legjobban és melyik legkevésbé.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

 1. A költségek példán keresztüli bemutatásánál nem ártott volna odaírni, hogy milyen termékre jöttek ki ezek az összegek.
  ETF-re, vagy USA részvényre biztos, hogy nem 2.400 Ft lesz az éves költség, ha havi 100k-val fekteted be…

  1. Köszönöm az észrevételt. Valóban lemaradt, hogy magyar részvények vásárlása esetén jönnek ki az említett számok. Javítottam. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).