ETF – Befektetési alap lustáknak

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

ETF - Befektetési alap lustáknak

Sok befektetési terméket mutattunk már be, kezdve olyan biztonságos termékekkel, mint a kötvények, egészen az olyan kockázatos értékpapírokig, mint a részvények. És persze ne hagyjuk ki a különlegességeket, mint a Lego. Ezek bármelyike lehet egy portfolió része, attól függően, hogy milyen a kockázattűrő képességed.

Ezúttal egy olyan értékpapír típust szeretnék bemutatni, ami akkor lehet ideális számodra, ha lusta vagy. Sőt, minél lustább vagy annál jobban fog teljesíteni. Gondoltad volna, hogy a lustasággal lehet pénzt keresni? Nem ismerünk lehetetlent!

ETF!

Exchange traded funds angol kifejezésből ered, vagyis tőzsdén kereskedett befektetési alap. Most jogosan hördülhet fel hűséges olvasó táborunk (akik nyilvánvalóan nagy számmal olvasnak jelenleg is), akik emlékeznek a befektetési alapokról szóló cikkünkre, amelyben óva intünk ezektől a magas költségek miatt. Az ETF azonban egy jó befektetési alap, amely hasznos része lehet a portfoliódnak. Passzív alap, amellyel tőzsdén tudsz kereskedni. Mivel a termék mögött nincs alapkezelői gárda, akit fizetni kéne, ezért alacsony költségek mellett tud működni.

Az ETF-ek lehetőséget adnak egy eszközkosár vásárlására és eladására anélkül, hogy az összes elemet külön-külön kellene megvásárolni. Az ETF-szolgáltató a mögöttes eszközöket birtokolja, egy alapot tervez annak teljesítményének nyomon követésére. Az így létrehozott befektetési jegyeket adja el a tőzsdén. A tulajdonosok az ETF egy részét birtokolják, de nem rendelkeznek az alap mögöttes eszközeivel.

Tegyük fel, hogy szeretnéd megvásárolni az S&P 500 indexet tartalmazó részvényeket. Ehhez meg kéne nézned, hogy az index, mely vállalatok részvényeit, milyen arányban tartalmazza és ez alapján egyesével megvenni azokat. Így kapnál egy kellően jól diverzifikált portfóliót, amely hosszútávon stabil hozamot generál (historikus átlagot alapul véve kb 10%). Azonban ez nekünk lusta befektetőknek túl macerás lenne. Itt jönnek képbe az ETF-ek, amelyek pontosan lekövetik az adott index teljesítményét. Neked csupán egy terméket kell megvenned.

ETF vs. aktív befektetési alapok vs. részvények

Kereskedhetsz vele tőzsdén, mint a részvényekkel és élvezheted a diverzifikáció adta biztonságot, mint a banki befektetési alapoknál. Így kombinálja az ETF a két termék legnagyobb előnyeit.

Az ETF alacsonyabb költségekkel vehető meg, mint a hagyományos, alapkezelők által aktívan kezelt befektetési alapok. Míg azok átlagos kezelési költsége 1,5%, addig az ETF-ek ugyanezt tudják nyújtani 0,53% átlagos kezelési költséggel. Ez azt jelenti, hogy 10 millió forint befektetése esetén 20 év után 6 millióval kap kevesebbet az, aki hagyományos befektetési alapba tette a pénzét.

Természetesen az ETF kiválasztása során is körültekintőnek kell lennünk, hiszen előfordul, hogy egy-egy ETF költségei magasabbak. Ezért ne vegyünk meg mindent automatikusan, amit az ETF szócskával illettek. Attól még lehet az költséges.

Indexkövető alap vs ETF

Gyakran összemossuk a két dolgot, pedig a kettő nem ugyanaz.

Indexkövető alap: Ezeket ugyanúgy alapkezelők hozzák létre, mint a hagyományosan aktívan kezelt befektetési alapokat, ezért működésük nagyon hasonló. Alapvető célja, hogy bizonyos indexet lekövessen, de lehetősége van eltérni bizonyos esetekben. A lényegi különbség az ETF-hez képest az, hogy ezekkel nem lehet tőzsdén kereskedni. Árfolyamuk a nap végén kerül kiszámításra, így napon belüli kereskedésre nincs lehetőség.

ETF: Gyakran egy indexet követ le, de ez tőzsdén kereskedett alap, amelyet brókercégen keresztül tudsz megvásárolni. Ennek árfolyama percről-percre változhat és napon belül is bármikor eladhatod.

Előnyök

A Barron szerint az ETF-ek 2016-ban az összes amerikai értékpapír-kereskedelem 30% -át tették ki érték szerint. Az emberek kezdenek rájönni, hogy a profik által kezelt magas költségű alapok nem jobbak, így egyre többen veszik ezeket a passzív alapokat.

Nem véletlen, hogy Warren Buffett megnyerte 1 millió dolláros fogadását, amelynek tárgya az volt, hogy az S&P 500 indexalap teljesítménye felülmúlja a Protegé Partners hedge fund teljesítményét 10 év alatt.

  • Likvid: Tőzsdén keresztül bármikor meg tudod venni vagy el tudod adni.
  • Diverzifikált: Több száz ETF közül lehet választani jelenleg is. Ezek különböző szempontok szerint csomagolják egybe a kötvényeket vagy részvényeket. Iparág, régió, áru, index stb.
  • Kisebb volatilitás: Mivel ezek több részvényt vagy kötvényt tartalmaznak, így kevésbé leszel kitéve a hirtelen nagy százalékos piaci változásoknak. Lehet, hogy egy-egy vállalat részvénye éppen rosszul teljesít az alapon belül, de biztos lesznek mások, amelyek viszont éppen jól teljesítenek ezzel egyensúlyba hozva az árfolyamot.

Nagyon sok pénzt és erőfeszítést igényelne egy adott kosár összes elemének megvásárlása, de egy kattintással az ETF biztosítja ezeket az előnyöket portfóliódban.

Konklúzió

Kinek ajánlom? Azoknak, akik nem szeretnének aktívan foglalkozni a befektetéseikkel, de mégis szeretnék egy jól diverzifikált, alacsony költségű pénzügyi termékben tartani a vagyonukat.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

    1. Kedves Tünde! Valamelyik brókernél kell értékpapírszámlát nyitni és azon keresztül tud vásárolni. Ez lehet a Random Capital, Erste Bróker vagy KBC Equitas stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).