fbpx

Ez történt 2021 legőrültebb befektetéseivel (Gamestop, AMC, Dogecoin)

Yolo befektetés

Vannak pillanatok, amikor eljátszom a gondolattal, hogy milyen lenne az életem, ha gazdag lennék. Nem csak úgy simán gazdag. Mocskosul gazdag. Az a fajta, aki úgy vesz új Teslát, mint mások 2,8 százalékos UHT tejet a sarki CBA-ban.

Leginkább akkor játszom el a gondolattal, amikor egy részvény vagy kriptó csodasztoriról olvasok, ahol hirtelen tízszeresére vagy akár százszorosára nőtt valaminek az árfolyama.

A probléma az, hogy nagyon nagy mázlistának kéne lennem ahhoz, hogy egy hasonló sztorin gazdagodjak meg. Már csak azért is, mert még soha nem vásároltam be ilyen “befektetésekből”.

Mert én a lassú biztos meggazdagodást választottam, ETF-kel, kötvényekkel és blue chip részvényekkel.

Ahelyett, hogy felülnék egy első osztályú SpaceX Starshipre, ami elvisz a Holdig (to the moon!!), ehelyett hússzal zötykölődök egy béna MÁV vonaton. És még a légkondi se működik…

Amikor ezeket a hihetetlen növekedési sztorikat olvasom, akkor nehéz nem kidobni az ablakon mindent, amit eddig tanultam.

Diverzifikáció? Az a gyengéknek van…

Értékalapú befektetés? Na ne boomerkedj

Hiszen a képlet egyszerű. Mindössze 2 lépést kell tenned a meggazdagodáshoz.

  1. Tedd minden pénzedet mém részvénybe vagy kriptóba
  2. Dúskálj a pénzben

Ennyi…

Vagy mégsem?

Előtte, utána

A média imádja a szélsőségeket. Valahogy mindig csak a nagy nyerő vagy nagy vesztő befektetésekről hallunk.

Azt már kevésbé szokás megírni, hogy mi történt a nagy nyereség után? Mi történt azokkal, akik épp a tetején szálltak be? Róluk miért nem hallunk?

Pedig 2021 legnagyobb történetei folyamatosan leeresztenek. Nézzük is meg ezeket.

GameStop

Gamestop 2022-ben
Forrás: Yahoo Finance

2021 elején az egész világ csak pislogva nézte, ahogy a mindenre elszánt Reddites hordák egy életre szóló leckét adnak pár hedge fund menedzsernek short squeezeből (itt olvashatsz arról, hogy mi az a short squeeze).

Az egész Dávid és Góliát harcként indult, amelyben végre a kisbefektetők móresre taníthatták a nagy hedge fundokat, akik a kis részvényeken akartak nyerészkedni. Olyan sokan tudtak azonosulni az üzenettel, hogy már vallásokat megszégyenítő hitté alakult a GameStopba való befektetés.

A sok kisbefektető pénze és a shortok zárása meg is hozta az eredményt.

Ha 2020 decemberében befektettél fogadtál a GameStop részvényébe, akkor január 28-ra közel 2 000%-os hozamot érhettél el. Azon szerencsések, akik még 2020 nyarán vásároltak be, 12 000%-os hozamot könyvelhettek el.

Persze igazából ez sem a befektetésről szólt. Vagy arról, hogy a GameStopban milyen szuper növekedési potenciálok vannak. Az egész növekedést a Reddites úszítás, hit és egy csomó rakéta emoji táplálta 🚀🚀🚀.

Amiről valószínűleg már kevésbé hallhattál az az, hogy a csúcs óta folyamatosan csorog le a részvény ára, elérve a mínusz 65%-ot.

Dogecoin

Dogecoin 2022-ben
Forrás: Yahoo Finance

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Dogecoin?

Egy olyan zseniális kriptovaluta, ami az elmúlt évek minden mainstream trendjét magába olvasztotta, hogy így tegyen gazdaggá bárkit pillanatok alatt, anélkül, hogy bármi értéket teremtene világunkban.

A Dogememe meggazdagodás titka 4 lépésben:

  1. Végy egy felkapott mémet, amit mindenki jól ismer
  2. Csinálj belőle kriptót
  3. Adj hozzá egy csipet Reddit hordát
  4. Végül fűszerezd meg egy kis Elon Musk tweetel

És bumm… Máris nyertél 5895+ százalékot. Ennyit kereshettél egy poén coinnal, ha 2021 elején bevásároltál.

És mi történt azóta?

Ha befektetési stratégiád Elon Musk tweetjeire építed, és a csúcson vásároltál be, akkor 56%-os mínuszban ülsz éppen.

AMC

AMC 2022-ben
Forrás: Yahoo Finance

A világ legnagyobb mozilánca, az AMC éppen egy kemény covid időszakon volt túl, eladósodva, amikor a Redditesek felkapták ismét csak a short squeezere hivatkozva. Mi pedig újra előkaphattuk popcornjainkat, hogy páholyból nézzük végig, ahogy a holdig lövik ki a részvény árát.

Biztosan vannak páran, akik eljutottak a Holdra, de legtöbbüket már húzza vissza a Föld gravitációs tere. Az AMC 60%-ot esett a csúcsához képest.

A fák nem nőnek az égig

Persze ez így vicces a partvonalról végig nézve. De ezek azok a sztorik, amin sokan rengeteget veszítenek. És miért? Mert a média felkapta. Mert egy ideig sokan elhihették, hogy itt van a pillanat, amikor nagyot nyernek. A mohóság eluralkodott mindenkin.

Emlékszem egyik barátom, aki soha életében még nem vett semmilyen részvényt, azon gondolkodott, hogy befektet GameStopba, akkor amikor már a csúcs közelében volt. Sokkoló volt látni, hogy egy ember pillanatnyi érzések alapján dönt arról, hogy mibe teszi megtakarítását.

Pedig józan ésszel végiggondolva tudni lehetett, hogy ez lesz a vége.

És Te már égetted meg magad ilyen befektetéssel? Vagy éppen ellenkezőleg, nyertél rajta? Oszd meg kommentben a tapasztalataid.

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).