Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ezért jó, ha van befektetési stratégiád

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Befektetési stratégia - Barát a bajban

Mi a Számvetőnél szeretünk megtakarítani. Megtakarításunk növelésével tudunk hónapról hónapra egy kicsit szabadabbá válni. Mivel kevésbé kell aggódni az anyagiak miatt, ezért döntéseink során a pénz mellett olyan tényezőket is figyelembe vehetünk, mint szabadidő, közösségi élet vagy egészség. Így élve boldogabb életet.

És ha már megtakarítunk, akkor szeretjük megdolgoztatni pénzünket. Ezért befektetünk azért, hogy infláció feletti hozamot érjünk el. Mostani piaci helyzetben ez egyre nehezebb. Mert, aki komoly hozamot akar elérni, az nem kerülheti el a tőzsdei befektetéseket. És ott kezdődik az igazi adrenalinnal fűtött befektetés.

Ha befektetsz, legyen befektetési stratégiád is

A befektetés elsőre nehéznek tűnhet. Először is ott a rengeteg befektetési termék, amelyek megismerésére egy élet is kevés. Aztán ott vannak a profi elemzők, befektetési guruk vagy Béla, a kolléga, akik mindig tudják, hogy éppen mi a legjobb részvény/ befektetési alap/ kripto valuta és ők már a múltkor is megmondták a tutit. Nagy a zaj és neked ebből kéne kiválasztani a legjobb befektetéseket. Nem csak, hogy kiválasztani, de elköteleződni és kitartani mellettük.

Pedig a befektetés csak akkor nehéz, ha hagyjuk, hogy nehéz legyen. Sokat segít, ha van egy jól átgondolt befektetési stratégiád. A jó stratégia meg nem feltétlen az, amelyik a legmagasabb múltbeli hozamot érte el. A legjobb stratégiák azok, amelyek a legjobban teljesítik az egyes befektetők céljait figyelembe véve kockázati toleranciájukat. Értsd: A befektetési stratégiák olyanok, mint az étrendek. A legjobb stratégia az, amely a legjobban működik számodra(!).

Én például egy jó 5 éve eldöntöttem, hogy buy and hold stratégia mellett teszem le a voksom. Így minden befektetési döntésem e-köré épül. Így számomra elképzelhetetlen egy olyan szcenárió, amikor mindent eladok vagy elkezdek napon belül kereskedni. Mert nem akarok napi szinten befektetésekkel foglalkozni, de szeretném, hogy hosszútávon stabil infláció feletti hozamom legyen. Ehhez pedig ez a stratégia tűnt a leghatásosabbnak.

Akik nem tartottak ki

A Vanguard készített egy érdekes elemzést, ami igazából ezt a cikket is ihlette. Vannak olyanok, akik a pánik nyomásának nem tudnak ellenállni és eladnak mindent. Ezekről az emberekről készítettek elemzést, hogy kicsit belelássunk abba kik is ők, illetve döntésük milyen hatással lett a befektetésükre.

Azt vizsgálták meg, hogy ezeknek a befektetőknek a portfoliója hogyan teljesített azután, hogy készpénzbe menekültek, és hogyan teljesített volna akkor, ha kitartottak volna befektetésük mellett.

Forrás: Vanguard elemzés (sajnos az eredeti elemzésben nem volt jelmagyarázat, de én
úgy értelmezem, hogy az x tengely az ügyfelek portfoliójának teljesítményét mutatja azután, hogy eladtak mindent, míg az y az adott teljesítményt elérő ügyfelek százalékos értéke az összeshez képest.)

A fenti grafikon úgy gondolom jól bemutatja az elemzés lényegét. Azok, akik eladták mindenüket, azok 86%-a jobban járt volna, ha kitart eredeti befektetése mellett.

Amit öröm volt látni, hogy csupán az ügyfelek 0,5 százaléka adott el mindent.

Persze nem volt garancia arra, hogy a piacok ilyen gyorsan visszapattannak. Sőt még most sincs garancia, hogy nem-e lesz még egy tőzsdei zuhanás. De általánosságban az elmúlt 100 év megmutatta, hogy a türelem kifizetődik.

Befektetési stratégia – barátod a bajban

A hozzád illő befektetési stratégiát megtalálni időigényes, éppen ezért nem egyik napról a másikra fog kialakulni. Lassan már 10 éve fektetek be és folyamatosan csiszolgatom. De a fő irányelvek sose változnak. Éppen azért, hogy amikor jön a baj, akkor ott legyen támasznak. Mert előbb utóbb úgyis beüt a krach és akkor jön a pánik. Ekkor jó, ha ott van a befektetési stratégiád, aki fogja a kezed és emlékeztet arra, hogy ne hallgass a zajra, mert előbb utóbb ezen is túl leszünk és újra minden visszatér a régi kerékvágásba.

Erre gondoltam, amikor a korona pánik közepén a „Kérdések, amelyeket befektetőként fel kell tenned” cikkemet írtam. És azóta sem bántam meg, hogy kitartottam.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).