Ezért jó, ha van befektetési stratégiád

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Befektetési stratégia - Barát a bajban

Mi a Számvetőnél szeretünk megtakarítani. Megtakarításunk növelésével tudunk hónapról hónapra egy kicsit szabadabbá válni. Mivel kevésbé kell aggódni az anyagiak miatt, ezért döntéseink során a pénz mellett olyan tényezőket is figyelembe vehetünk, mint szabadidő, közösségi élet vagy egészség. Így élve boldogabb életet.

És ha már megtakarítunk, akkor szeretjük megdolgoztatni pénzünket. Ezért befektetünk azért, hogy infláció feletti hozamot érjünk el. Mostani piaci helyzetben ez egyre nehezebb. Mert, aki komoly hozamot akar elérni, az nem kerülheti el a tőzsdei befektetéseket. És ott kezdődik az igazi adrenalinnal fűtött befektetés.

Ha befektetsz, legyen befektetési stratégiád is

A befektetés elsőre nehéznek tűnhet. Először is ott a rengeteg befektetési termék, amelyek megismerésére egy élet is kevés. Aztán ott vannak a profi elemzők, befektetési guruk vagy Béla, a kolléga, akik mindig tudják, hogy éppen mi a legjobb részvény/ befektetési alap/ kripto valuta és ők már a múltkor is megmondták a tutit. Nagy a zaj és neked ebből kéne kiválasztani a legjobb befektetéseket. Nem csak, hogy kiválasztani, de elköteleződni és kitartani mellettük.

Pedig a befektetés csak akkor nehéz, ha hagyjuk, hogy nehéz legyen. Sokat segít, ha van egy jól átgondolt befektetési stratégiád. A jó stratégia meg nem feltétlen az, amelyik a legmagasabb múltbeli hozamot érte el. A legjobb stratégiák azok, amelyek a legjobban teljesítik az egyes befektetők céljait figyelembe véve kockázati toleranciájukat. Értsd: A befektetési stratégiák olyanok, mint az étrendek. A legjobb stratégia az, amely a legjobban működik számodra(!).

Én például egy jó 5 éve eldöntöttem, hogy buy and hold stratégia mellett teszem le a voksom. Így minden befektetési döntésem e-köré épül. Így számomra elképzelhetetlen egy olyan szcenárió, amikor mindent eladok vagy elkezdek napon belül kereskedni. Mert nem akarok napi szinten befektetésekkel foglalkozni, de szeretném, hogy hosszútávon stabil infláció feletti hozamom legyen. Ehhez pedig ez a stratégia tűnt a leghatásosabbnak.

Akik nem tartottak ki

A Vanguard készített egy érdekes elemzést, ami igazából ezt a cikket is ihlette. Vannak olyanok, akik a pánik nyomásának nem tudnak ellenállni és eladnak mindent. Ezekről az emberekről készítettek elemzést, hogy kicsit belelássunk abba kik is ők, illetve döntésük milyen hatással lett a befektetésükre.

Azt vizsgálták meg, hogy ezeknek a befektetőknek a portfoliója hogyan teljesített azután, hogy készpénzbe menekültek, és hogyan teljesített volna akkor, ha kitartottak volna befektetésük mellett.

Forrás: Vanguard elemzés (sajnos az eredeti elemzésben nem volt jelmagyarázat, de én
úgy értelmezem, hogy az x tengely az ügyfelek portfoliójának teljesítményét mutatja azután, hogy eladtak mindent, míg az y az adott teljesítményt elérő ügyfelek százalékos értéke az összeshez képest.)

A fenti grafikon úgy gondolom jól bemutatja az elemzés lényegét. Azok, akik eladták mindenüket, azok 86%-a jobban járt volna, ha kitart eredeti befektetése mellett.

Amit öröm volt látni, hogy csupán az ügyfelek 0,5 százaléka adott el mindent.

Persze nem volt garancia arra, hogy a piacok ilyen gyorsan visszapattannak. Sőt még most sincs garancia, hogy nem-e lesz még egy tőzsdei zuhanás. De általánosságban az elmúlt 100 év megmutatta, hogy a türelem kifizetődik.

Befektetési stratégia – barátod a bajban

A hozzád illő befektetési stratégiát megtalálni időigényes, éppen ezért nem egyik napról a másikra fog kialakulni. Lassan már 10 éve fektetek be és folyamatosan csiszolgatom. De a fő irányelvek sose változnak. Éppen azért, hogy amikor jön a baj, akkor ott legyen támasznak. Mert előbb utóbb úgyis beüt a krach és akkor jön a pánik. Ekkor jó, ha ott van a befektetési stratégiád, aki fogja a kezed és emlékeztet arra, hogy ne hallgass a zajra, mert előbb utóbb ezen is túl leszünk és újra minden visszatér a régi kerékvágásba.

Erre gondoltam, amikor a korona pánik közepén a „Kérdések, amelyeket befektetőként fel kell tenned” cikkemet írtam. És azóta sem bántam meg, hogy kitartottam.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).